• No results found

11. Holstebro kommune

11.1 Projekt 1. Oprensning eller nygravning af 25 vandhuller

– Vandhuller med en bestand af sjældne padder.

Holstebro Kommune er en typisk dansk kommune, der er præget af intensiv landbrugsdrift. Gennem århundrede har man udvidet landbrugsarealerne, drænet moser og enge, sløjfet vandhuller og mergelgrave, rørlagt eller udret-tet vandløb. Resultaudret-tet er, at mange af vandfladerne langsomt er forsvundet fra landskabet.

Småsøer og vandhuller bliver langsomt fyldt op med organisk materiale, og udvikler sig til moser. Tilgroning og opfyldning er en naturlig proces, men for padderne, dvs. frøer, tudser og salamandere, er tilgroningen en trus-sel, da deres ynglesteder hermed forsvinder. Mange af søerne er dannet som dødishuller ved isens tilbagetrækning. Andre er dannet ved gravning efter mergel m.m.

Målet med projektet var at forbedre forholdene for padderne, hvoraf flere fremgår af habitatdirektivets bilag 4; stor vandsalamander Triturus cristatus, spidssnudet frø Rana arvalis og løgfrø Pelobates fuscus). Derfor planlagde Holstebro Kommune inden 2010 at iværksætte oprensning eller nygravning af 25 småsøer/vandhuller – alle med en bestand af de ovennævnte arter, eller med potentiale til at få en fast bestand ved spredning fra nærliggende vand-huller.

De eksisterende vandhuller, samt nygravede, ligger delvis på arealer der er ejet af Holstebro kommune, og delvist på private ejede arealer. Fælles for alle er, at de ligger inden for områder med en kendt bestand af sjældne padder.

Projektet begyndte i 2007, efter kommunalreformen, hvor Holstebro Kom-mune overtog en række naturopgaver fra det tidligere Ringkjøbing Amt.

Fig. 37. Stor vandsalamander og spidssnudet frø.

Foto: Holstebro Kommune.

Projektets mål i forhold til biologisk mangfoldighed

 Ved oprensning af tilgroede vandhuller sikres ynglesteder for sjældne padder.

 Ved nygravning af vandhuller i kerneområderne for sjældne padder sikres mere stabile bestande, da bestande af padder kan sprede sig mellem vandhuller der ligger i samme område.

 Ved nygravning af vandhuller etableres spredningskorridorer mellem kendte bestande af sjældne padder.

 Ved formidling er det kommunens mål at udbrede kendskabet til problematikken om tab af biodiversitet, samt ved konkrete eksempler at vise hvordan man aktivt kan arbejde for stop i tab af biodiversiteten.

Gennemførte tiltag

 I perioden fra 2007–2009 har Holstebro Kommune gennemført oprensning af i alt 36 eksisterende søer og vandhuller i størrelsen ca. 100m2–1000m2.

Oprensning er gennemført ved, at en gravemaskine har fjernet dynd og mudder fra bunden af vandhullet. Træer og buske der står tæt på vand-kanten fjernes eller tyndes ud, og i visse tilfælde er det nødvendigt at

Lokal medvirkning for å nå 2010-målet om å stanse tap av biologisk mangfold 75

fjerne gammelt affald og grene fra vandhullet. Eventuelle tagrør i vand-kanten fjernes helt eller delvis, og det opgravede materiale bredes ud, så brinkerne får at fladt anlæg, hvor padder nemt kan komme op og ned. Oprensningen medfører, at vandet bliver mere iltrigt, og der bliver færre alger, andemad og andre flydeplanter. Der tilføres vandhullet mere lys og varme, som er vigtigt for livet i vandhullet.

 I samme periode har Holstebro Kommune etableret 52 nye vandhuller i kerneområderne for sjældne padder, eller imellem kendte bestande, for at skabe spredningskorridorer mellem bestandene.

 Kommunen har i et af kerneområderne lavet aftale med en lokal skole, der som en del af undervisningen skal overvåge en række af de nye vandhuller, for at følge udviklingen af vandhullernes paddebestande. Overvågningen er helt uvidenskabeligt anlagt, men har til formål at skab forståelse for vigtigheden af at vi aktivt gør en indsats for at bevare biodiversiteten i vores natur.

 Projekt 1 har særligt haft fokus på de små vandhuller, og ikke de store søer, da her ofte findes en bestand af rovfisk, som er en direkte trussel for paddebestandene.

Fig. 38. Vandhul i Skovlund før, under og efter oprensning (december 2007).

Foto: Holstebro Kommune.

Fig. 39. Nyetablering af vandhuller i Ryde Plantage (2008 – 2009).

Lokal medvirkning for å nå 2010-målet om å stanse tap av biologisk mangfold 77

Opnåede resultater

Målet for projekt 1 var oprensning/nyetablering af 25 vandhuller/småsøer, med en bestand, eller potentiale for en bestand, af sjældne padder. Resultatet blev ikke mindre end 88.

Projekt 1 forventes at bidrage væsentligt til stop for tab af biodiversitet blandt en dyregruppe (padderne), der ikke tidligere har været særlig stor fokus på i forbindelse med kommunens naturplejeprojekter.

I flere af de kendte paddelokaliteter i Holstebro Kommune er der etable-ret væsentlig forbedrede vilkår for stor og lille vandsalamander, spidssnudet frø, løgfrø, strandtudse og andre mere almindelige padder. Der er skabt en tæthed af vandhuller i områderne, samt forbedrede spredningskorridorer, der sikrer stabilitet i bestandene, samt bedre spredning til og fra de enkelte be-stande.

De gennemførte projekter har lokalt vakt stor interesse, hvilket har resul-teret i flere henvendelser fra private lodsejere, der gerne ville indgå i projek-tet, dels med ønske om oprensning af eksisterende vandhuller, men også private, der gerne ville lægge jord til gravning af nye vandhuller.

I løbet af perioden er der foretaget besigtigelser af projektområderne, og der er mange steder konstateret succesrig klækning. Det er dog ikke alle nye vandhuller, der er taget i brug endnu, men det er ikke unormalt, at et nygravet vandhul skal stabilisere sig, inden padderne vil klække i dem.

Fig. 40. Naturvejledning ved et af de nye vandhuller.

Foto: Holstebro Kommune.

Videre opfølgning

Målene for 2010 projektet er for længst opfyldt, og Holstebro Kommune ser på de opnåede resultater med stor tilfredshed. Private lodsejere henvender sig fortsat med ønske om hjælp fra Holstebro kommune til nye vandhulspro-jekter, hvilket kommunen fortsat er indstillet på at imødekomme. Det er dog en betingelse for tilskud, at projektet er til gavn for sjældne padder. Etable-ring af vandhuller der primært er til gavn for jagtinteresser og lignende støt-tes ikke.

På nuværende tidspunkt har Holstebro Kommune aftale om tilskud til op-rensning/etablering af 10 vandhuller, ud over de 88 projekter der allerede er gennemført. Projekterne ventes gennemført i vinteren 2009 – 2010.

Fra 2010 og frem er det planen, at Holstebro Kommune vil starte et over-vågningsprogram som opfølgning på CountDown 2010 projektet. Overvåg-ningen skal afdække effekten af paddeprojektet

Ryde skole vil, som en del af undervisningen i natur og teknik, følge ud-viklingen i nygravede vandhuller i Ryde Plantage. Formålet er ikke egentlig overvågning, men at gøre børnene interesserede i naturundervisning ved at flytte klasselokalet ud i naturen.

Erfaringer

For at få succes med gennemførelse af naturplejeprojekter, som projekt 1, er det vigtigt at have kendskab til hvor vi har en bestand af de arter vi ønsker at tilgodese. Med denne viden er det muligt at udføre målrettede projekter, der giver mest natur for pengene.

Inden start på projektet satte Holstebro Kommune sig et ambitiøst mål på oprensning/etablering af 25 småsøer/vandhuller, men endte på foreløbigt 88. Det har givet os en tro på, at det er vigtigt at komme i gang med konkrete projekter. Alt for ofte ender naturforvaltning med overordnede planer og forkromede projekter der tager lang tid. Selv små projekter kan udvikle sig når de er startet op.

Med Holstebro Kommunes projekter var det et ønske, at der skulle ske noget i naturen til fordel for bevarelse af biodiversiteten. Noget der var syn-ligt, og kan inspirere andre til at sætte projekter i gang. Udarbejdelse af overordnet planlægning kan ikke undværes, men mister sin værdi hvis vi mister arter og natur inden de store planer kommer til udførelse. På bag-grund i vores projekter, er vi blevet bestyrket i troen på, at selv små projek-ter har stor værdi.