• No results found

Projektorganisationen .1 Fotbollsfastigheter i Växjö AB

”Den 28 februari 2011 när Östers IF hade årsmöte och tillsatte en ny föreningsstyrelse, utsåg de formellt en bolagsstyrelse, Fotbollsfastigheter i Växjö AB” (Persson. Curt, 2011-03-30). Fastighetsbolaget ägs till hundra procent av Östers IF och det är detta bo-lag som enligt Vaxjo.se (2011-05-03, 09:43) ska bygga, äga och tillsammans med Öster Arena AB driva Östers IF´s nya fotbollsarena. Då Östers IF äger fastighetsbolaget till hundra procent så kommer de indirekt organisera projektet och likaså bygga, äga och driva projektet men formellt sett är det fastighetsbolaget som axlar rollen som ägare och projektorganiserare. Fastighetsbolaget kommer också att ansvara för driften av övriga fotbollsplaner inom Arenastaden och den nya friidrottsarenan (Vaxjo.se, 2011-05-03, 09:43).

Fastighetsbolaget är inte ett nytt bolag utan är enligt Curt Persson (2011-03-30) ett tidi-gare bolag vid namn Östers Service AB som man har blåst liv i igen. Detta bolag har levt kvar sedan tio år tillbaka i tiden då Östers IF drev en spelbutik i centrala Växjö och har nu pånyttfötts fast med ett annat syfte och struktur. Men varför behöver man ett bo-lag som ska bygga, äga och driva den nya fotbollsarenan och varför kan inte Östers IF som ideell förening sköta det själv? ”En idrottsförening får inte enligt Riksidrottsför-bundet ikläda sig vilka risker som helst. Därför kan man säga att man tillsätter bolaget och då så gäller ett helt annat lagrum” (Persson. Curt, 2011-03-30). Curt Persson fort-sätter att förklara att det främst handlar om momsfrågan och att detta är oerhört viktigt. En ideell förening får inte dra någon moms och när det handlar om en belåning från Växjö kommun med 190 miljoner kronor så blir det ”hiskeliga momspengar” som Claes Lövgren (2011-04-04) beskriver det. Vidare klargör Curt Persson att fastighetsbo-laget i sin tur har, för att klara av momsfrågan, ett helägt dotterbolag vid namn Öster Arena AB som kommer att hyra den nya fotbollsarena av fastighetsbolaget. Öster Arena AB kommer i sin tur hyra ut fotbollsarenan till Östers IF och andra aktörer. ”Det är en skattekonstruktion kan man säga för att momsfrågan ska fungera” (Curt Persson, 2011-03-30). Claes Risberg (2011-04-12) är inne på samma spår och menar att det är en ”ju-ridisk tvungenhet” att bilda ett bolag som kan hantera moms. Han fortsätter att förklara att då en ideell förening inte får dra någon moms så får de in all moms och får betala den medan man i ett bolag får betala momsen på fakturorna men sedan får tillbaka den. Claes Risberg menar att detta är huvudskälet till en bolagisering och att man inte vill

äventyra Östers IF’s ekonomi med ett sådant stort projekt som ett nytt arenabygge. Ös-ters IF har överhuvudtaget inte de resurser som krävs för att ikläda sig sådana risker. Vi märkte att de ekonomiska frågorna är av yttersta vikt och konfidentiella när vi deltog på ett utav fastighetsbolagets styrelsemöten. När vi kom till punkten på dagordningen som handlade om ekonomi fick vi vara så snälla att lämna styrelsemötet för att senare få återkomma efter färdig diskussion (Styrelsemöte, 2011-04-13).

”Fotbollsfastigheter i Växjö AB har kommit till i första hand för att på lång sikt axla risken för hela det här projektet så att inte föreningen ska gå i kon-kurs om arenafrågan skulle gå åt helsike. Det är huvudanledningen i det längre perspektivet men just nu är det för att samla en kompetens i bolaget som kan driva det här väldigt tidskrävande arenabygget utan att knäcka fö-reningen, som ska driva sin sportsliga verksamhet precis som vanligt” (Persson. Curt, 2011-05-03).

Curt Persson förklarar att enligt aktiebolagslagen så är det ägarna som ska tillsätta sty-relsen och inga undantag gjordes heller i det här fallet. Östers IF har enligt Curt Persson tillsatt och byggt upp fastighetsbolaget och på frågan vilka kompetenser som eftersöktes till denna styrelse ställd till Claes Lövgren, ordförande i Östers IF, fick vi följande svar: ”Det är ju tacknämligt om man har ett stort fotbollsintresse och det andra att man är van att hantera fastighetsfrågor, att man är van att hantera nybyggnationer, det var kri-terierna kan man säga” (Lövgren. Claes, 2011-04-04). I fastighetsbolaget:s styrelse sit-ter fem stycken personer:

- Curt Persson – Ordförande. Före detta ordförande i Östers IF. Fastighetsägare, finansman, ordningsman.

- Claes Lövgren – Vice ordförande. Ordförande i Östers IF:s styrelse. Represente-rar Östers IF i fastighetsbolaget .

- Claes Risberg – Byggledare i fastighetsbolaget. Deltar som ensam representant från fastighetsbolaget i projekteringsmöten och byggmöten med NCC.

- Sven Johannesson – Skattejurist. Ledamot i Östers IF:s styrelse. Arbetar på Deloitte och ansvarar för bokföring och kassaflödet.

- Erik Sellström – Sociala medier och kommunikation.

Curt Persson menar att det finns mycket klokskap och erfarenhet i den här styrelsen. Sellström är den enda utav styrelsemedlemmarna som inte tidigare har suttit med i en

bolagsstyrelse men förklarar att han har mycket kunskap om sociala medier t ex Face-book och Twitter och väldigt duktig på hur man ”kommersielliserar den nya tekniken” (Persson. Curt, 2011-03-30). Enligt Claes Lövgren (2011-04-04) valdes Sven Johannes-son med tanke på kunskapen om skattetekniska frågor och eftersom han arbetar på Deloitte. ”Deloitte har jobbat med de flesta föreningar som har gjort sådana här arenor i landet eller de större i bland annat Malmö, så de har väldigt bra expertis inom företa-get så därför kändes det klokt” (Lövgren. Claes, 2011-04-04). Denna expertis som Claes Lövgren pratar om utnyttjar fastighetsbolaget till fullo eftersom de lägger hela administrationen, bokföring och fakturahantering hos Deloitte. Curt Persson (2011-03-30) förklarar att de köper dessa tjänster av Deloitte eftersom det ännu inte finns några tjänstemän i fastighetsbolaget utan bara styrelsemedlemmar. Claes Risberg sa tidigt att ”jag har jobbat mycket ideellt med Östers IF genom åren under både 1990- och 2000-talet så att det här är ett så stort projekt så att jag är inte beredd att göra det på ideell basis” (Risberg. Claes, 2011-04-12). Så av alla ledamot i styrelsen är Claes Risberg den enda som är arvoderad. Övriga ledamoten i styrelsen arbetar helt på ideell basis.

Curt Persson (2011-04-30) menar att enligt lag så ska styrelsemedlemmarna företräda sig själva och arbeta för bolagets bästa men att deras arbete inte får ge konsekvenser för Östers IF i negativ bemärkelse. Fastighetsbolaget är helägt av Östers IF och det är de som har tillsatt styrelsen så ”det som styr oss i bolaget nu är de mål och krav som före-ningen talar om att de vill uppnå med det här bolaget, framför allt vilken avkastning de vill ha för ett aktiebolag ska egentligen vinstmaximera” (Persson. Curt, 2011-03-30). Curt Persson menar på att föreningens krav är att fastighetsbolaget ska gå plusminusnoll och eventuella överskott som tillkommer i fastighetsbolaget ska tillfalla föreningen. Här menar Curt Persson för att man ska kunna generera dessa eventuella överskott till före-ningen så måste ”lite olika trick till så att man sköter detta på ett juridiskt och moraliskt riktigt sätt och det är ju därför de här olika bolagskonstruktionerna och skattereglerna är så viktiga” (Persson. Curt, 2011-03-30). Han poängterar dock att trots att dessa krav och mål finns från Östers IF så vill inte fastighetsbolaget ha några ”baksäteschauffö-rer”, med andra ord att verksamheten i fastighetsbolaget styrs från Östers IF:s styrelse. ”Det är ju meningslöst att sitta som ordförande i den här styrelsen om besluten fattas i Östers styrelse” (Persson. Curt, 2011-03-30). Curt Persson understryker att det är fas-tighetsbolaget och inte Östers IF som har lånat 190 miljoner av kommunen, så risken ligger hos fastighetsbolaget. Curt Persson menar att om projektet skulle kapsejsa så är det inte föreningen som går i konkurs utan det är fastighetsbolaget som får ta den

smäl-len. Detta är också en utav anledningarna till att man valde att bolagisera arenabygget, förklarar Curt Persson.

4.2.2 Beroende och samarbete

De tre aktörerna Östers IF, Växjö kommun och fastighetsbolaget är i ett beroendeförhål-lande. Östers IF vill att bygget av den nya fotbollsarenan ska komma till stånd för då menar Claes Lövgren att det finns ”alla möjligheter att tillhöra de 10 bästa fotbollsla-gen i Sverige” (Lövgren. Claes, 2011-04-04). Östers IF har skapat fastighetsbolaget och enligt Claes Risberg är det en ”juridisk tvungenhet” och Claes Lövgren är inne på samma linje: ”vi får ju inte dra någon moms i en förening så därför måste vi rent tek-niskt ha ett bolag som bygger och förvaltar arenan och på så sätt kan hantera mom-spengar” (Lövgren. Claes, 2011-04-04). Östers IF är därmed beroende av fastighetsbo-laget för hanteringen av den finansiella belåningen från kommunen. Från kommunens synvinkel så är deras finansiella medel helt avgörande för att projektet ska kunna ge-nomföras. Såväl Östers IF som fastighetsbolaget är beroende av kommunens finansiella medel. Växjö kommun i sin tur är beroende av de två andra aktörerna enligt Claes Löv-gren (2011-04-04) på det viset att det gynnar Växjö med tanke på idrott men också före-tagsmässigt då många utav idrottspersonerna knoppar av i föreningarna och satsar på att starta egna företag.

När man ser ett beroendeförhållande mellan de tre parterna så förstår man att ett bra samarbete är av yttersta vikt. Vi ställde frågan hur samarbetet har fungerat till samtliga intervjurespondenter och fick följande svar:

Claes Lövgren: ”Det har fungerat fantastiskt bra och man kan säga så att vi verk-ligen har stöd från kommunen och politikerna. När jag är ute och pratar om detta i Sverige och träffar mina fotbollskollegor så är de ju helt förundrade över att kommunen ställer upp som de gör, det är unikt i Sverige, så det är en sanslöst bra satsning. De andra fot-bollsföreningarna är våldsamt avundsjuka” (Lövgren. Claes, 2011-04-04).

Curt Persson: ”Samarbetet har varit väldigt bra de här senaste 2-3 åren, annars hade det aldrig blivit något… samarbetet med kommunen i positiv anda är absolut en förutsättning för att det här ska fungera. Det har varit fram och tillbaka med det här kan man säga den senaste 10-årsperioden, men det som har fått det här i mål är att det har

fungerat så pass bra och att det har varit politisk enighet” (Pers-son. Curt, 2011-03-30).

Claes Risberg: ”Jätte jätte bra, jätte jätte bra... Jag vet aldrig tidigare då det har varit så stor politiskt enighet, inte ens Vänsterpartiet har varit emot, de brukar ju kunna var lite emot annars” (Risberg. Claes, 2011-04-12).

Anders Franzén: ”Alltså man kan säga att, egentligen är det en ny organisation och oprövad för deras del... Fotbollsfastigheter i Växjö AB är egentli-gen ett helt nytt bolag, det finns knappt idag i sin verksamhet och det är ju också det en del frågar sig: hur kan vi göra miljonaffär med bolag som liksom inte har… vad har vi för erfarenheter med det bolaget? Ja, vi har bara ett antal namn som vi vet sitter med, det är det vi får tro på i det här läget” (Franzén. Anders, 2011-04-08).

Såväl från Östers IF och fastighetsbolaget är man väldigt nöjda med samarbetet med varandra och kommunen. Den som ställer sig lite frågande och har lite huvudbry kring frågan är Växjö kommuns Anders Franzén. Han nämner inte direkt något negativt med själva samarbetet men just att fastighetsbolaget är en ny konstellation och att det handlar om mycket pengar är något som han inte direkt känner någon oro för (Franzén. Anders, 2011-04-08) men som man inom kommunhuset har diskuterat. Anders Franzén menar att diskussionerna har handlat om vilken insyn kommunen ska ha i fastighetsbolaget och förklarar att i dagsläget så har de ingen insyn alls. Han beskriver att Växjö kommun får årsredovisning och bokslut från fastighetsbolaget men att det inte går att avläsa mer än på nedersta raden om ”det har gått ihop eller inte” (Franzén. Anders, 2011-04-08). An-ders Franzén vill dock poängtera att det inte handlar om att de misstror fastighetsbolaget på något sätt men att de innan bokslutet vill kunna avläsa vad för intäkter och kostnader fastighetsbolaget har haft. Han menar att i ett årsbokslut är det lite sent och framförallt svårt att avläsa vad saker och ting har berott på. På frågan om han hade velat ha en re-presentant från kommunen i fastighetsbolagets styrelsen så avfärdar han det direkt.

”Nej… då går man in i en risk alltså. Den ledamoten, om man skulle säga att det är en politiker som skulle sitta i styrelsen, tar på sig ett oerhört an-svar och man kan säga att övriga i Fotbollsfastigheter i Växjö AB kan då säga att, där har ju suttit en politiker med… informellt kan man säga så trycker man på den stackaren hela ansvaret, så det tror jag inte är lämpligt” (Franzén. Anders, 2011-04-08).

Claes Risberg (2011-04-12) menar att kommunen och Anders Franzén kan få vilken in-syn de vill i fastighetsbolaget. Det är inga problem alls enligt Claes Risberg men påpe-kar att Anders Franzén får ta kontakt med fastighetsbolaget om han vill se hur arbetet sköts. Anders Franzén menar att Växjö kommun inte har ställt några krav på att få insyn i fastighetsbolaget och att man måste lita på varandra och lita på att personerna som sit-ter i fastighetsbolaget är hedervärda personer. Han fortsätsit-ter att förklara att fastighetsbo-laget skulle sätta sitt egna namn på spel om det skulle fifflas men poängterar att ”man måste nog utgå från att vi är rätt öppna mot varandra” (Franzén. Anders, 2011-04-08). 4.2.3 Risker och möjligheter

Alla vi har intervjuat är överens om riskbilden kring den nya fotbollsarenan, Claes Ris-berg (2011-04-12) säger att det inte finns någon risk med projektet ur en byggsynpunkt, utan risken ligger i det sportsliga. Han fortsätter och förklara att Östers IF måste vara attraktivt som produkt för att man ska kunna få in sponsorintäkter, sälja alla loger och öka publiksnittet. Även Claes Lövgren (2011-04-04) poängterar att det handlar om att spela en attraktiv fotboll så att publik- och sponsorintäkterna ökar. Anders Franzén är inne på samma spår och säger att: ”Öster måste naturligtvis också spela hygglig fotboll för att kunna få in de intäkterna man behöver i form av publikintäkter och sponsring” (Franzén. Anders, 2011-04-08). Anders Franzén fortsätter att förklara att om Östers IF skulle fortsätta spela i nedre delen av Superettan och eventuellt trilla ur skulle det bli tufft, och eftersom kommunen sitter på lånen så skulle även de i sådana fall bli en del av problemet. Anders Franzén (2011-04-08) påpekar dock att alla i fullmäktige som varit med och tagit beslutet om att finansiera fotbollsarenan är medvetna om att det är ett riskprojekt och att projektets utfall är beroende av sportsliga framgångar.

Curt Persson (2011-03-30) belyser ett skräckexempel på en svensk fotbollsförening som har satsat och misslyckats: ”det finns uppenbarligen inte några garantier och det är ruggigt egentligen hur det har varit när Örgryte gjorde våldsamma satsningar men inte lyckades och gick i konkurs och åkte ur serien” (Persson. Curt, 2011-03-30). Curt

Pers-son menar därför att det kommer bli viktigt att följa varenda krona in och ut i verksam-heten, eftersom det ofta är det som är skillnaden mellan ett bra och dåligt resultat. Curt Persson menar dock att man ändå måste ha en positiv framtidstro: ”det finns en fantas-tisk fotbollstradition i Växjö så det är en självklarhet när den gamla Värendsvallen har uttjänats att man ska ha en ny arena” (Persson. Curt, 2011-03-30). Han poängterar att man inte ska bygga någon överflödig arena utan en funktionell arena som även är en av de billigaste som byggts under 2000-talet i Sverige.

På samma sätt som det finns en enighet kring vilka risker projektet medför, är alla över-tygande om att den nya fotbollsarenan tillsammans med hela området kommer betyda oerhört mycket för Växjö som stad. Claes Risberg säger: ”jag tror det är en lika stor händelse som när högskolan blev universitet, vilket har präglat Växjö väldigt mycket, tycker jag, under hela 2000-talet och tror det var en av de viktigaste händelserna för Växjö” (Risberg. Claes, 2011-04-12) Claes Risberg menar att det kommer hjälpa till att öka attraktionskraften för Växjö där kultur och idrott är en viktigt del för att skapa en trivsam miljö. Projektet som helhet där man samlar flera idrottsanläggningar så kompakt är enligt Anders Franzén (2011-04-08) något som är unikt i Sverige och man har för-hoppningar att man tillsammans ska kunna samarbeta och utveckla en unik verksamhet. Även om det gynnar Växjö som stad så betyder det ännu mer för Östers IF som före-ning. Claes Lövgren (2011-04-04) säger att ett av de största problemen med svensk fot-boll idag är att man inte attraherar de unga, vilket gör att man har en föråldrad publik. Genom att bygga en modern arena tror och hoppas Claes Lövgren att man ska kunna locka tillbaka de unga till fotbollen och är övertygad om att Östers IF har alla möjlighe-ter att tillhöra topp tio bland Sveriges elitlag tack vare sin nya arena. Claes Lövgren me-nar att det kommer att skapa helt nya förutsättningar för fotbollen i Växjö något som man måste ta tillvara på och utveckla. Något som är väldigt tydligt när vi har intervjuat och observerat de inblandade i projektet är den stolthet som finns kring arenabygget. Fotbollsarenan kommer inte att vara den dyraste som har byggts i Sverige men ändå att vara en av de vackraste tack vare sin enkelhet. Även stoltheten att man bidrar till att säkra framtida generationers möjlighet att titta på trevlig fotboll genom att bygga en modern arena är väldigt stor. (Styrelsemöte, 2011-04-13).

Related documents