• No results found

Symbol Význam

3.6 Propojení jednotlivých cviků

Je třeba podotknout, že pravděpodobně nejsnazší propojení jednotlivých cviků a tím pádem spolupráce svalových skupin se dá dosáhnout kombinací výše uvedených činností do štafetových běhů a opičích drah, kde se v jednotlivých částech tratě dají libovolně střídat uvedené prvky. Navíc tento způsob poskytuje širokou variabilitu jak časovou tak obtížnostní. Například lze sestavit krátkou dráhu s nenáročnými prvky, kterou bude možné proběhnout za 30 sekund. V takovém případě lze doporučit, aby na dráze byl vždy jeden cvičenec z každého družstva, ostatní povzbuzují. Na druhou stranu lze sestavit dráhu o takovém množství stanovišť, které bude odpovídat polovině počtu cvičenců – v takovém případě lze vytvořit tzv. kruhový trénink. Cvičenci se mezi stanovišti pohybují na povel a vždy cvičí daný cvik po stejný časový interval. Aby se předešlo jednostrannému zaměření náplní hodin TV, nelze než doporučit propojení s jinými prvky všeobecné fyzické průpravy (člunkové běhy), míčových her (hody na cíl, různé způsoby házení ve dvojicích či větších skupinách) nebo gymnastiky (kotouly, přeskoky, šplh na ribstole…).

Níže jsou uvedeny příklady snadné, středně náročné a velmi náročné dráhy, které spojují výše uvedené cviky. Záleží jen na učiteli, možnostech tělocvičny či hřiště, a zdatnosti žáků – kombinovat lze téměř všechny cviky. Pro úplné začátečníky lze dráhy upravit tak, že první část absolvují cvičenci v obuvi a teprve na několik posledních cviků se zují.

Každou dráhu lze nenáročnými změnami upravovat (jiný způsob běhu, změna cviku na stanovišti) a tak opakovaně používat. V uvedených příkladech byly cviky uvedeny tak, aby se neopakovaly, cvik použitý ve snadné dráze již kvůli názornosti nebyl použit v obtížnějších. Zároveň byly dráhy doplněny o vhodné další prvky, které se provedením nijak neliší od běžného provedení při TV v obuvi. V praxi lze samozřejmě prvky libovolně kombinovat a propojovat.

69 3.6.1 SNADNÁ DRÁHA

Použité pomůcky:

Lana či čáry (na cviky labutí jezero, artista, vymezení cílového prostoru pro cvik jeřábník), ponožka cvičenců, papírové koule, žíněnka na kotoul (při cvičení uvnitř), kužel na vyznačení mety.

Průběh dráhy: Chůzí po špičkách (cvik labutí jezero) se cvičenec dostává na stanoviště 1, tam si oblékne a svlékne ponožku pouze pomocí nohou (cvik -oblékání), po laně (cvik - artista) jde ke stanovišti 2, nohou chytne papírovou kouli, kterou musí od čáry na 3 pokusy vhodit (po 3. neúspěšném hodu běží dál) do vymezeného prostoru (varianta cviku jeřábník, během pozadu vyráží ke stanovišti 3, kde provede kotoul vpřed a libovolným způsobem běží kolem kuželu předat štafetu.

Poznámka: Vhodné doplnit trestné cviky či časové penalizace za chybné provedení cviků (šlápnutí mimo lano či málo oblečená ponožka). Cvičenci tak budou motivováni ke správnému provedení cviků.

Obrázek 69: Snadná dráha

70 3.6.2 STŘEDNĚ NÁROČNÁ DRÁHA

Použité pomůcky: jeden předmět do každého družstva na předávání nohou (varianta cviku lovci pokladů), smyčky lana či křída na vyznačení kamenů (cvik potok), míč a cíl na střelbu, lana či čáru (cvik opičák), lavička či jiná překážka.

Průběh dráhy: Poslední ve družstvu posílá směrem dopředu předmět, předání probíhá pouze nohou, kopat či házet předmět je zakázané (varianta cviku lovci pokladů). V okamžiku, kdy předmět převezme první ve družstvu, vybíhá na dráhu, ostatní stejným způsobem posílají předmět zpět k poslednímu. Dráha začíná cvikem potok, kde lze obtížnost velmi zajímavým způsobem modifikovat velikostí kamenů a jejich vzdálenostmi od sebe. Stanoviště 1 je střelba míčem na cíl. Zde se opět nabízí velké množství možností – kop, hod, střelba na basketbalový koš apod. Cvičenec má 3 pokusy, po případném třetím neúspěchu pokračuje dál. Cvikem opičák se dostává na stanoviště 2, kde vybraným způsobem překonává překážku (přeskoky přes lavičku, gymnastická koza, rozestavěné kužely…). Dále cvičenec člunkovým během provádí prvky běžecké abecedy (varianta cviku bosý atlet) a poté míří sprintem (činnost sprinter) zpět ke svému družstvu (doběhne na konec řady). Zde jakožto poslední v řadě předává nohou dalšímu z družstva předmět a tím je vyslán další člen štafety.

Obrázek 70: Středně náročná dráha

71 3.6.3 VELMI NÁROČNÁ DRÁHA

Použité pomůcky: Míč (pro cvik míč), švihadlo, kužely pro vyznačení slalomu, volitelně žíněnka na stanoviště kotoul vzad.

Průběh dráhy: Poslední ve družstvu posílá štafetovým způsobem míč k prvnímu cvičenci v družstvu (varianta cviku míč). Jakmile první dostane míč, dává si jej mezi kolena a skáče snožmo co největšími skoky ke stanovišti 1. Zde provádí tolik přeskoků přes švihadlo, kolik skoků potřeboval na překonání vzdálenosti od startu sem. Poté následuje slalom, ve kterém cvičenec vede balon nohou. Slalom končí u stanoviště 2, odkud cvičenec hází míč postupně všem ostatním z družstva, kteří mu nahrávku vracejí. Další přesun je krabem (pohyb po čtyřech, břichem vzhůru, míč je položen v oblasti břicha) a končí na stanovišti 3. Na něm cvičenci provádí kotoul vzad s míčem mezi koleny. Driblingem za běhu po špičkách cvičenec doráží do cíle, kde výše popsaným způsobem podává míč dalšímu členovi družstva.

Obrázek 71: Velmi náročná dráha

72

Related documents