• No results found

Rådet för finansiell rapportering

80 Redovisningslagar, Avsnitt 4

5.2 Rådet för finansiell rapportering

5.2.1 Allmänt

Stiftelsen för utvecklande av god redovisningssed bildade 1989 dåvarande Redovisningsrådet. Efter tillkomsten av Redo-visningsrådet upphörde FAR att utfärda nya rekommen-dationer på redovisningsområdet. FAR underhåller sina rekom-mendationer men är samtidigt restriktiv med ändringar som har principiell betydelse.

1998 bildades nuvarande Föreningen för utvecklande av god redovisningssed som övertog stiftelsens uppgifter. År 2005 blev Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden huvudman för Redovisningsrådet. Föreningen genomförde med verkan från den 1 april 2007 en omorganisation, då bl.a.

Rådet för finansiell rapportering bildades som ersättare för Redovisningsrådet (se nedan under avsnitt 5.3 Redovisnings-rådet). Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden ansvarar för organen för näringslivets självreglering på aktie-marknadsområdet, d.v.s. utöver Rådet för finansiell rapportering, Aktiemarknadsnämnden, Kollegiet för Svensk Bolagsstyrning och Näringslivets Börskommitté.

Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden har till ändamål att främja iakttagande och utveckling av god sed på värdepappersmarknaden. Föreningens styrelse utses av före-ningens medlemmar. Föreföre-ningens medlemmar är Aktie-marknadsbolagens förening, FAR, Fondbolagens Förening, Institutionella ägares förening för regleringsfrågor på aktie-marknaden, OMX Nordiska Börs Stockholm, Stockholms Handelskammare, Svenska Bankföreningen, Svenska Fond-handlareföreningen, Svenskt Näringsliv och Sveriges Försäkringsförbund.

110 Normgivare, Avsnitt 5

Styrelsen för Föreningen för god sed på värdepappers-marknaden utser ordförande, vice ordförande och övriga leda-möter i Rådet för finansiell rapportering. Rådet för finansiell rapportering ska med beaktande av de begränsningar som EG-förordningen innebär, genom rekommendationer, remissvar och information m.m. verka för att

− anpassa och utveckla god redovisningssed samt regel-bunden finansiell rapportering för företag vars värdepapper på balansdagen är noterade på en reglerad marknad i Sverige,

− internationellt tillvarata svenska intressen gällande redo-visningsfrågor samt finansiell rapportering för dessa företag, och

− hålla dessa företag och övriga intressegrupper informerade och underlätta för dem att påverka frågeställningar avseende ändringar och tolkningar gällande finansiell rapportering.

Till sin hjälp har Rådet för finansiell rapportering en Expertpanel. Expertpanelen ska verka efter riktlinjer från Rådet för finansiell rapportering och bereda ärenden på uppdrag av dem samt löpande bevaka utvecklingen av god redovisningssed för företag vars värdepapper är noterade på en reglerad marknad.

5.2.2 Rekommendationer och uttalanden

Inledning Rekommendationer och uttalanden från Rådet för finansiell rapportering avseende koncernredovisning avser endast uppgiftskrav som enligt svensk lagstiftning gäller, utöver de som ställs i IFRS och IFRIC-tolkningar och förhållanden som bedöms vara särsvenska.

Rådet för finansiell rapportering anser att även redovisningen för juridiska personer i princip ska ske enligt IFRS. Det finns dock vissa hinder för att fullt ut genomföra detta. Det beror dels på att årsredovisningslagarna förhindrar att IFRS tillämpas fullt ut i redovisningen för juridiska personer, dels på sambandet mellan redovisning och beskattning.

Rekommendationer och uttalanden från Rådet för finansiell rapportering avseende redovisning för juridiska personer ska ge företagen vägledning när IFRS inte ska eller inte behöver tillämpas och vilka regler som då i stället ska tillämpas.

Normgivare, Avsnitt 5 111

Rådet för finansiell rapportering övertog i april 2007 ansvaret för normgivningen för noterade juridiska personer från Redovisningsrådet. Som en följd därav fick Rådet för finansiell rapportering ansvaret för uppdatering av rekommendationerna RR 30, RR 31 och RR 32 samt för URA 5−7 och 42−47. För att tydliggöra förändringen i normgivningsansvar beslutades att ändra benämningen på rekommendationerna till Rekommendationer från Rådet för finansiell rapportering (RFR) samt att införa en ny nummerserie. RR 30 benämns hädanefter RFR 1, Kompletterande redovisningsregler för koncerner, och RR 32, Redovisning för noterade juridiska personer, benämns hädanefter RFR 2. Rekommendationen om delårsrapportering, RR 31, har utgått eftersom det inte krävs att delårsrapport upprättas av företag som följer ÅRL. Däremot krävs en delårsrapport av företag som följer ÅRKL eller ÅRFL samt av företag som är noterat på en reglerad marknad enligt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Vidare förändras även benämningen på URA 5−7 och 42−47 i den version som de ska gälla för företag vars värdepapper är noterade på en reglerad marknad i Sverige. Den nya benäm-ningen är Uttalanden från Rådet för finansiell rapportering (UFR).

RFR 1

Kompletterande redovisningsregler för koncerner

Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av interna-tionella redovisningsstandarder (IAS-förordningen) ska, fr.o.m. den 1 januari 2005, företag vars värdepapper på balans-dagen är noterade på en reglerad marknad inom EU upprätta koncernredovisning i enlighet med av Europakommissionen (EU) antagna IFRS/IAS. Förutom IFRS/IAS ska emellertid de noterade företagen vid upprättande av koncernredovisning tillämpa vissa bestämmelser i årsredovisningslagen (se 7 kap.

32 § ÅRL samt prop. 2004/05:24). Det rör sig bl.a. om bestämmelser som reglerar när ett företag är moderföretag, om skyldighet och undantag från skyldighet att upprätta koncern-redovisning, om förvaltningsberättelse och om offentlig-görande. RFR 1, innehåller kompletterande normgivning avseende nämnda lagbestämmelser.

RFR 2

Redovisning för noterade juridiska personer

Inriktningen är att den finansiella rapporteringen för moder-företag ska hålla samma kvalitet som rapporteringen för koncerner. För att upprätthålla detta kvalitetskrav anger RFR 2 att juridiska personer vars värdepapper på balansdagen är noterade på en reglerad marknad i Sverige som huvudregel ska tillämpa de IFRS/IAS som tillämpas i koncernredovisningen.

112 Normgivare, Avsnitt 5

Från denna regel görs i RFR 2 vissa undantag och tillägg beroende på

− att tillämpning av IFRS/IAS strider mot svensk lag,

− en tillämpning av IFRS/IAS leder till en beskattnings-situation som avviker från den som gäller för andra svenska företag, eller

− att det finns andra tungt vägande skäl för att Rådet i rekommendationer ska avvika från huvudprincipen.

Uttalanden Följande uttalanden föreligger från Rådet för finansiell rapportering:

− UFR 3, Klassificering av ITP-planer som finansieras genom försäkring i Alecta

− UFR 4, Redovisning av särskild löneskatt och avkastnings-skatt

− UFR 5, Redovisning av övergång från tillämpning av punkt 30 i IAS 19 Ersättningar till anställda till punkt 29

− UFR 6, Pensionsplaner som omfattar flera arbetsgivare

− UFR 7, IFRS 2 och sociala avgifter för noterade företag

− UFR 8, Redovisning av eget kapital i koncern

− UFR 9, Redovisning av avkastningsskatt