• No results found

RÅDETS BESLUT

In document EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION (Page 113-117)

BILAGA III – METODER FÖR ATT GENOMFÖRA PROGRAMMET

RÅDETS BESLUT

om antagande av ett särskilt program 2002–2006 för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration: med syfte ”att strukturera det

europeiska området för forskningsverksamhet”

(2002-2006)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 166 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag32, med beaktande av Europaparlamentets yttrande33,

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande34, och av följande skäl:

(1) I enlighet med artikel 166.3 i fördraget skall Europaparlamentets och rådets beslut nr .../.../EG35 av den [...] om Europeiska gemenskapens sjätte fleråriga ramprogram 2002–2006 för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration med syfte att främja inrättandet av det europeiska området för forskningsverksamhet (nedan kallat "ramprogrammet") genomföras genom särskilda program som skall fastställa de närmare villkoren för programmens genomförande och längd och tillhandahålla de resurser som bedöms nödvändiga.

(2) Ramprogrammet 2002–2006 är uppdelat i tre stora verksamhetsområden: "Att koncentrera och integrera gemenskapsforskningen", "Att strukturera det europeiska området för forskningsverksamhet" (som skall genomföras genom detta särskilda program) och "Att förstärka grunden till det europeiska området för forskningsverksamhet".

(3) Detta program omfattas av reglerna för företags, forskningscentras och universitets deltagande i gemenskapens forskningsverksamhet, och för spridning av forskningsresultat som Europaparlamentet och rådet antagit för ramprogrammet i

32 EGT

33 EGT

34 EGT

35 EGT

beslut nr .../../EG36 (nedan kallade "regler för deltagande samt för spridning av resultat").

(4) Genom tillämpning av nya instrument, bland annat decentraliserad och förenklad administration, och genom att utnyttja extern teknisk hjälp så långt som möjligt bör man inom ramen för detta program De nya instrumenten (integrerade projekt och expertnätverk) ses som ett allmänt prioriterat medel för att uppnå den kritiska massa, den förenkling av förvaltningsförfarandena och det europeiska mervärde som gemenskapsforskningen skall tillföra till de insatser som redan görs på nationell nivå, och för samordning av forskningskapaciteten. Dessa instrument bör kunna minska utgifterna för personal och administration till maximalt 5,5 6,0 % av det totala belopp som anses nödvändigt för genomförande av programmet.

(5) I enlighet med vad som fastställs i artikel 170 i fördraget är detta program öppet för deltagande från länder som har slutit avtal om detta med gemenskapen, samt, på projektnivå och på grundval av ömsesidig nytta, för deltagande av rättssubjekt från tredje land samt av internationella organisationer för vetenskapligt samarbete.

(6) Vid genomförandet av programmet bör de små och medelstora företagens behov beaktas, och deras deltagande bör uppmuntras.betonas och det kan vara lämpligt att inleda samarbete med tredje land och internationella organisationer. Kandidatländerna bör ägnas särskild uppmärksamhet.

(7) All forskningsverksamhet som genomförs inom ramen för detta program bör vara förenlig med de grundläggande etiska principerna, bland annat de som fastställs i stadgan om grundläggande rättigheter i Europeiska unionen.

(8) I enlighet med kommissionens meddelande "Kvinnor och vetenskap"37 och de resolutioner som antagits av rådet38och Europaparlamentet39 i denna fråga kommer en handlingsplan att läggas fram i syfte att förstärka kvinnornas roll och position i gemenskapens forskning och vetenskap, och det krävs ytterligare förstärkta insatser.

(9) Deltagandet i detta programs verksamhet kommer att uppmuntras genom offentliggörande av upplysningar om programmets innehåll, villkor och förfaranden, som i god tid och på ett effektivt sätt skall ställas till potentiella deltagares förfogande, inbegripet sådana från associerade kandidatländer och andra associerade länder. Särskilda stödåtgärder för att främja deltagandet av forskare och institutioner från utvecklingsländerna, Medelhavsländer inbegripet västra Balkanområdet samt Ryssland och de nya oberoende staterna kommer att vidtas.

(10) Detta program bör kommer att genomföras på ett flexibelt, effektivt och öppet sätt, varvid hänsyn bör tas till berörda parters intressen, bland annat inom forskarvärlden, näringslivet, bland användarna och beslutsfattarna. Den forskningsverksamhet som

36 EGT

37 KOM(1999) 76.

38 Resolution av den 20 maj 1999, EGT C 201, 16.7.1999.

genomförs inom ramen för detta program bör vid behov anpassas till gemenskapens politik och till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen.

(11) Eftersom de åtgärder som krävs för genomförandet av detta beslut är förvaltningsåtgärder enligt artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter40 bör de antas i enlighet med det förvaltningsförfarande som avses i artikel 4 i det beslutet.

(12) I sinom tid bör kommissionen se till att en oberoende bedömning, präglad av öppenhet och insyn och med respekt för alla berörda parter, genomförs av den verksamhet som genomförs inom ramen för programmet.

40 EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. I enlighet med ramprogrammet antas härmed ett särskilt program för att strukturera området för forskningsverksamhet (nedan kallat "det särskilda programmet") för perioden från och med den […..] till och med den 31 december 2006.

2. Målen och de vetenskapliga och tekniska prioriteringarna för det särskilda programmet anges i bilaga I.

Artikel 2

I enlighet med bilaga II till ramprogrammet uppgår det belopp som anses vara nödvändigt för genomförandet av det särskilda programmet till 3 050 2 655 miljoner euro, inbegripet maximalt 5,56 % för kommissionens förvaltningsutgifter. I bilaga II ingår en preliminär uppdelning av detta belopp.

Artikel 3

All forskningsverksamhet inom ramen för det särskilda programmet skall vara förenlig med grundläggande etiska principer.

Artikel 34

1. De detaljerade bestämmelserna för gemenskapens finansiella deltagande i det särskilda programmet är samma som avses i artikel 2.2 i ramprogrammet.

2. I bilagorna I och III till ramprogrammet fastställs de instrument som skall tillämpas för genomförandet av det särskilda programmet, och dessa beskrivs i detalj i bilaga III.

3. Det särskilda programmet omfattas av reglerna för deltagande samt för spridning av resultat.

Artikel 45

1. Kommissionen skall utarbeta ett arbetsprogram för genomförandet av det särskilda programmet, med en detaljerad redogörelse för målen och de vetenskapliga och tekniska prioriteringarna i bilaga I samt med ett tidsschema för genomförandet.

2. I arbetsprogrammet skall relevant forskningsverksamhet som genomförs av medlemsstaterna, associerade stater samt europeiska och internationella organisationer beaktas. Vid behov skall arbetsprogrammet uppdateras.

Artikel 56

1. Kommissionen skall ha ansvar för genomförandet av det särskilda programmet.

2. Det förfarande som avses i artikel 67 skall tillämpas vid antagandet av följande åtgärder:

Utveckling och uppdatering av det arbetsprogram som avses i artikel 45.1, inbegripet de instrument som i första hand skall användas, och eventuella framtida anpassningar av deras tillämpning.

– Anpassningar av den preliminära budgetindelningen som anges i bilaga II.

Artikel 67

1. Kommissionen skall bistås av en kommitté bestående av företrädare för medlemsstaterna och med en representant för kommissionen som ordförande.

2. När hänvisning görs till denna punkt skall det förvaltningsförfarande som anges i artikel 4 i beslut 1999/468/EG41 tillämpas, i överensstämmelse med artikel 7.3 i det beslutet.

3. Den tidsperiod som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara två månader.

Artikel 78

1. Kommissionen skall i enlighet med artikel 4 i ramprogrammet regelbundet rapportera om vilka framsteg som gjorts i fråga om genomförandet av det särskilda programmet, varvid uppgifter om finansiella aspekter skall inbegripas.

2. Kommissionen skall se till att den oberoende övervakning och bedömning av programverksamheten som avses i artikel 5 i ramprogrammet genomförs inom de områden som omfattas av det särskilda programmet.

Artikel 89

In document EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION (Page 113-117)