• No results found

Redovisning Evenemangssponsring 2019

Redovisning Evenemangssponsring 2019

Aktiviteter

Ett förvaltningsövergripande evenemangsråd har under 2019 bland annat arbetat med externa evenemangsarrangörer. Rådet har varit kommunens samtalspart för arrangörerna, varit med och utvecklat vissa evenemang, initierat samarbeten med andra lokala aktörer och gjort kommunen synlig under evenemangen. Östhammars kommun vill utvecklas som

evenemangskommun och har genom sponsoravtal kunnat vara en medfinansiär och samarbetspart till arrangörer. Dels för att få till ett fortsatt samarbete och dels för att utveckla befintliga evenemang i kommunen. Evenemangsrådet har varit i kontakt med runt 20 evenemangsarrangörer och sju har beviljats evenemangssponsring.

Resultat

Av de sju evenemang som beviljades medel under 2019 har sex hittills genomförts. Genom dessa sex evenemang har Östhammars kommun exponerats för 8200 besökare på plats samt många fler genom tryckt material och digital exponering. Vid exempelvis NIAR Ragnarök Adventure racing, exponerades Östhammars kommuns logotyp och vackra vyer från

kommunens omgivningar för tiotusentals personer genom livesändningar och inlägg i sociala medier. Samarbetet med arrangörerna och utvecklandet av evenemangsplatser runt om i kommunen utvecklar Östhammars kommun som evenemangskommun.

Resursförbrukning

Nedan redovisas organisationerna och evenemangen som beviljats ekonomisk sponsring.

Sammanlagt har evenemangssponsringen uppgått till 137 500 kronor under 2019.

Datum Sid

2020-01-24 2

Kultur- och fritidsförvaltningen Lena Öberg

Organisation Evenemang Beviljad sponsring

Stiftelsen Leufsta Vallonbruksveckan 7500

Konstnärsgruppen Trinus Crossroad 40000

Feel Alive Svandinavia AB NIAR Ragnarök 30000

Skärgårdsturnén Ideell Förening Skärgårdsturnén 20000

Öregrunds Tennissällskap Tennisveckan 20000

Rockföreningen Riff Trästocksfestivalen 10000

Alunda IBF Innebandysäsongen 19-20 10000

SUMMA 137500

Övrigt

Under 2019-års arbete insåg evenemangsrådet vikten av fysik närvaro på fler större evenemang i kommunen. Under 2020 har Kultur- och fritidsförvaltningen avsatt personella resurser för detta, något som ytterligare kommer ge möjlighet att synliggöra kommunens varumärke och utveckla Östhammars kommun som evenemangplats.

Utdragsbestyrkande Justerarsignaturer Protokollsutdrag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Sid

2020-09-08 11 (18)

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Dnr KS-2020-567

§ 247. Diskussion om bidrag till föreningar Beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott tar del av informationen.

Kultur- och fritidschef Elin Dahm får i uppdrag att svara på ansökan.

Ärendebeskrivning

En förening har lämnat en ansökan om att inte behöva betala en avgift till kommunen. Utifrån denna ansökan finns ett behov av generell diskussion.

Den normala handläggningsprocessen när föreningar ber om att inte behöva betala en kommunal avgift är att de får ett bidragsbeslut motsvarande avgiften. Detta förfarande har använts för vissa bygglov under många år. Dessa beslut ligger inom kultur- och

fritidsnämndens ansvarsområde. Den ansökan som väckt detta diskussionsärende har avslagits, utifrån nämndens riktlinjer på området. Utöver det skulle anökan kunna bedömas mot den tilläggsbudget som beslutats, där kultur- och fritidsnämnden har fått medel för att bevilja bidrag kopplade till föreningslivets och kulturens minskade intäkter. När nämnden har angett kriterier för dessa bidrag ”Bidraget ska kompensera för faktiska intäktsbortfall på grund av inställda aktiviteter, uthyrningar och evenemang”. Den aktuella ansökan uppfyller inte det kriteriet.

En annan möjlighet är om bygg- och miljönämnden använder besluten om avgiftsbefrielse och tilläggsbudget. För att använda dessa beslut krävs att debiteringen ska ske 2020 och att avgiften hör till de avgifter som beslutet omfattar. Föreningar nämns inte uttryckligen i beslutet, det rör främst befrielse för företag och att kommunen och privatpersoner inte får avgiftsbefrielse. Föreningar är därmed något som skulle behöva tolkas, om de är att jämställa med företag eller med privatpersoner i sammanhanget. Förvaltningens bedömning är dock att ansökan ska vara kopplad till pandemin för att kunna övervägas i detta sammanhang.

Eftersom ett beviljande av avgiftsbefrielse i ett fall skulle kräva att det går att begära för alla föreningar är det viktigt att föra en diskussion och eventuellt fatta ett nytt beslut med

tillhörande medel.

Kultur- och fritidsnämnden bereder för närvarande ett ärende utifrån en rapport om bygdegårdar och samlingslokaler. Där behandlas bland annat ekonomi för föreningarna kopplat till renoveringar och dylikt.

Beslutsunderlag Ansökan

Dagens sammanträde Muntlig föredragning

Kultur- och fritidschef Elin Dahm föredrar ärendet.

Utdragsbestyrkande Justerarsignaturer Protokollsutdrag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Sid

2020-09-08 12 (18)

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Beslutet skickas till

 Samhällsbyggnadschef Ulf Andersson

 Kultur- och fritidschef Elin Dahm

Utdragsbestyrkande Justerarsignaturer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - Utdrag

Sammanträdesdatum Sid

2020-09-03 3 (10)

Kultur- och fritidsnämnd

Dnr KFN-2020-127

§ 55. Diskussion om kartläggning av bygdegårdar och samlingslokaler – investeringsbehov

Beslut

Kultur- och fritidsnämnden tar del av informationen.

Kultur- och fritidsnämnden anser att det är viktigt att frågan kring bidrag till bygdegårdar hanteras, att den hanteras tillsammans med frågan om samlingslokaler samt att beslut fattas kring huruvida de samlingslokaler som utses ska ha tidsbegränsade förordnanden samt hur många de bör vara och var de bör finnas geografiskt. Nämnden har ansvar för bidrag till föreningar inom vissa ramar som fastställs av fullmäktige; föreningar ansöker i dagsläget om bidrag som faller utanför dessa ramar. Kultur- och fritidsnämnden överlämnar därför ärendet till kommunstyrelsen för fortsatt beredning.

Ärendebeskrivning

I Östhammars kommun finns 16 bygdegårdar listade i Bygdegårdarnas Riksförbunds register (alla bygdegårdar är inte registrerade). Dessa är fördelade över hela kommunen och har lite olika förutsättningar, infrastruktur och verksamhet. De fyller alla en viktig roll i sina respektive bygder, både som samlingsplats och resurs för skapande av lokal utveckling och attraktivitet. Alla bygdegårdar är dock inte med i Bygdegårdarnas Riksförbund och därtill finns ett antal hembygdsföreningar och Folkets Hus föreningar med lokaler som fyller liknande behov.

Flera gånger per år inkommer äskanden om kommunalt stöd kring finansiering av rena fastighetsförbättringar och renoveringar. Nämndens uppdrag är att stötta aktivitet, inte fastighet. Dock problematiseras frågan av att bygdegårdarna för att t ex får stöd av boverket måste ha ett beviljat kommunalt stöd. För att få en tydligare bild av hur situationen är för kommunens bygdegårdar har bifogad utredning genomförts.

Alla tillfrågade bygdegårdar har inte svarat på den förfrågan kring investeringsbehov som ställts. Sammantaget uppgår behoven till 6 mkr i de svar som har inkommit.

Beslutsunderlag

 Rapport: Kartläggning av bygdegårdar och samlingslokaler – investeringsbehov

 Presentation Dagens sammanträde Muntlig föredragning

Konsult/rapportförfattare och kultur- och fritidschef Elin Dahm föredrar ärendet.

Beslutet skickas till

 Kommunstyrelsen

Kultur- och fritidschef Elin Dahm