• No results found

Under denna rubrik redogör vi för resultat och analys av samtal kring pedagogisk utveckling av barns delaktighet och inflytande

Det pedagogerna poängterade var vikten av utvärdering, uppföljning och reflektion med hjälp av pedagogisk dokumentation, men även att diskussion i arbetslaget är en viktig faktor för utvecklingen av arbetet.

Pedagogerna var överens om att delaktighet och inflytande absolut är något som borde diskuteras. Diskussioner och reflektioner är något man aldrig kan få för mycket av. Dessvärre tyckte den dominerade delen av pedagogerna att det inte fanns så mycket av de planerade diskussionerna om just delaktighet och inflytande.

”Njaa det vi pratar om det ytligt när vi planerar verksamheten men det borde helt klart pratas mer om. Jag tror att vi hade behövt prata mer om det och kanske till och med få lite mer kött på benen”, (Citat Yvonne, 2012).

Sanna lät väldig positiv och sa att pedagogerna försöker hitta tillfällen att diskutera kring det och att man får hitta de små luckorna så att man kan diskutera. Eftersom att man har olika syn och erfarenheter på saker är det viktigt att man är öppna för varandra.

”Vi försöker alltid ha mycket diskussioner mellan oss. Vi ser ju olika på allt så de är ju bara bra att prata […] Vi kan ju olika och har olika erfarenheter och vi är öppna för varandra. Då lär ju vi oss av varandra och det är bara positivt”, (Citat Sanna, 2012).

Caroline pratar om att det är viktigt att vi pedagoger är engagerade och framförallt tar initiativ till att starta diskussioner i arbetslaget. Hon berättar att förskolan där hon arbetar är i uppstarten av pedagogiskt dokumentation. Hon anser att pedagogisk dokumentation är ett av de bästa verktygen för att få fram delaktighet och inflytande i verksamheten. Hon tycker också att en del ligger på pedagogerna vad man gör av tiden och hur pass driven man är till att diskutera. Det finns delade meningar om delaktighet och inflytande och Sanna menar att det är en anledning till att man borde diskutera det ännu mer än vad man gör.

”Det är inget som diskuteras på förskolan så jätte mycket men vi är i uppstarten av pedagogisk dokumentation så det diskuteras såklart […] och det är ju ett bra verktyg för att få fram delaktighet och inflytande […] Vi pratar i arbetslaget men inte så mycket i hela huset. Vi är ju en stor organisation”, (Citat Caroline, 2012).

”Alla ser på barns inflytande på så olika sätt så det är bra att prata och reflektera om det så att man kan kompromissa och lära av varandra”, (Citat Sanna, 2012).

barnen. De har bl.a. reflekterat över fotografier och låtit barnen själva berätta om erfarenheter och nya tankar.

”Vi tittar på bilder som vi tagit och låter barnen berätta sen planerar vi efter det”, (Citat Robban, 2012).

Caroline ser utvärdering som ett av de bästa verktygen, både för att utveckla verksamheten och sig själv som pedagog. Carolines förskola arbetar med att observera sina samlingar. En pedagog leder samlingen och en annan filmar hela händelseförloppet. Caroline menar att detta är ett bra verktyg som hon rekommenderar. Mona är intresserad av att lära sig och jobba mer med att få in barnens inflytande, men vet att det kräver att hon som pedagog bör släppa kontrollen mer och börja tänka på ett nytt sätt. Hon vet inte vad hon känner inför det, speciellt inte i projekten. Mona säger att det finns en rädsla av att det ska spåra ut eller inte fungera.

”Jag vill och tror att jag behöver lära mig mer och utvecklas som pedagog, innan jag för det vidare till verksamheten”, (Citat Mona, 2012).

4.4.1 Analys

Alla pedagoger var överens om att diskussion är nödvändigt i arbetslaget. De tyckte tyvärr att det sällan finns tid för diskussion i arbetslaget, vilket resulterar i bristande utveckling för pedagogerna.

Caroline ser utvärdering som ett arbetsverktyg för utveckling för både barn, pedagoger och hela verksamheten. Med utvärderingen följer pedagogisk dokumentation. Vi måste tillsammans reflektera kring dokumentationen för att använda våra reflektioner som utgångspunkt för utveckla, förändra och förbättra (Åberg & Lenz Taguchi 2005). Enligt läroplanen ska arbetslaget dokumentera, följa upp, utvärdera och utveckla barns delaktighet och inflytande i dokumentation och utvärderingar, vad och hur barn har möjlighet att påverka och hur deras perspektiv, utforskande, frågor och idéer tas till vara

(Lpfö 98, reviderad 2010). Även i kunskapsbakgrunden kan vi hitta belägg för att diskussion är viktig. Man kan inte bara förändra när man vill, utan det behövs reflektionsarbete som i sin tur kräver att alla strävar i samma riktning, även om inte alla har samma åsikt, (Lenz Taguchi 2011).

Mona har intresset och engagemanget att lära sig och jobba mer med att få in barnens inflytande. Dock vet hon att det krävs att hon som pedagog släpper kontrollen mer och litar på sin kompetens som pedagog och ser saker ut nytt perspektiv. Vi tror att Mona hade gynnats av arbetet med pedagogisk dokumentation för att reflektera, skapa nya vägar och se förskolans liv på ett annat sätt. En verksamhet utifrån barnens intresse och behov (Svenning, 2011).

Carolines förskola arbetar med observation av samlingar för att synliggöra delaktigheten och inflytande. Samlingarna är en mötesplats för lärande och demokrati där delaktighet och inflytande blir extra synligt. Dokumentation är ett utmärkt verktyg för att kunna göra upptäckter som hjälper pedagoger att förstå värdet av att lyssna på barnen. Att få tillfälle att diskutera samlingarna är lika viktiga som att diskutera resten av verksamheten, (Åberg & Taguchi, 2005).

Genom att utvärdera valda delar av verksamheten får man ta del av det man annars inte lagt märke till. Genom det skapar vi möjligheter till att anpassa verksamheten utifrån barnens behov och intresse.

Pedagogerna var överens om att diskussion är en viktig faktor för att utveckla hela verksamheten. Detta stärker Dysthe i sin forskning om samtal. Hon menar att det helt vardagliga samtalet ansikte mot ansikte är människans främsta medel för att bevara, anpassa och utveckla kunskaper och färdigheter. Samtalet ger oss möjlighet att ta del av varandras erfarenheter, tankar och åsikter, (Dysthe, 2003). Robban och Caroline tog upp vikten av att reflektera och samtala med barnen utifrån dokumentation. Även Svenning (2011) ser pedagogisk dokumentation som ett kollektivt arbetsverktyg som bygger på ett gemensamt reflektionsarbete. För att kunna ta nästa steg och fortsätta utmana barnen måste vi reflektera tillsammans kring dokumentationen, (a.a).

5 Resultat, analys och teoretisk tolkning av

dokumentationsmaterial

För att variera och få ett annat material till vår undersökning valde vi att ta del av verksamhetens dokumentation i form av inspelad video som grundar sig i de projekt pedagogerna har arbetat med. Vi har valt ut tre sekvenser som är intressanta för vår undersökning. Vi vill poängtera att analysen är endast från vårt perspektiv och syftet med den är att visa ett exempel på hur man kan gå till väga med pedagogisk dokumentation.

Related documents