• No results found

Största delen av inpendlingen (cirka 48%) kommer från Orsa kommun, även inpendlingen

4. Bro med vattenvy

2.10 Rekreation och friluftsliv

S

ammanfattning

Viktigaste områdena för turism är Vasaloppet och fri-luftslivet kopplat till sjöarna. För närrekreation utgör även Hemus- och Canadaområdet, Hinriksheden, Präst-holmen, Tingsnäset och Sandängena viktiga områden.

Värdet för friluftslivet på Canadaområdet, Hinriksheden och Tingsnäset samt i viss mån Sandängena kan minska i och med planer på bebyggelse, medan stränderna runt näset som utgör Stranden Östra och öarna i Saxviken kan få ökad betydelse om kommunens visioner blir verkliga.

Uppgifter är hämtade från länsstyrelsens digitala re-gionstäckande underlagsmaterial, kommunens över-siktsplan samt vid samråd med Stadsarkitektkontoret.

Mora med omnejd har goda förutsättningar för friluftsliv och lockar årligen många turister. Hela förstudieområdet ingår i Siljansområdet som är riksintresse för friluftsli-vet och för turism och friluftsliv. Förutsättningarna för vandring, natur- och kulturstudier, skidåkning, fritidsfis-ke och cykling är mycfritidsfis-ket goda. Besöksfrekvensen är som störst under sommaren. Förutsättningar för att områdets friluftsvärden ska bibehållas är bl.a. att områdets prägel av äldre, ännu till större delen brukad kulturbygd beva-ras, samt att vattendragens regimer och övriga särpräg-lade och natursköna områden bevaras.

Nedan beskrivs de utpekade intressena som innefattas av riksintresset och ligger inom förstudieområdet.

Byarna Bergkarlås och Risa utgör övrigt intresse för friluftslivet och ligger i ett naturskönt läge längs den s.k.

turistvägen mellan Mora och Orsa. Mångformigheten i markslag leder till att landskapsbilden och natursceneri-erna hela tiden växlar och att förutsättningarna är goda för en artrik och varierad fauna och flora.

Sjöarna Siljan och Orsasjön med öar nyttjas för både sommar- och vinteraktiviteter. Flera småbåtshamnar finns kring Mora, bl.a. vid Sanda, i Saxviken och Sand-ängskanalen. På båda sjöarna finns skridskoturer. Fri-tidsfiske är av stor betydelse för såväl bofasta som turis-ter. Någon utvecklad fisketurism finns inte.

Vintertid är besöksfrekvensen generellt sett tämligen låg i Siljansområdet. Ett undantag är Vasaloppet som är den enskilt största händelsen som lockar flest besökare till Mora. Vasaloppsspåret är ett naturreservat som skyddas på grund av dess betydelse för friluftslivet. Ändamålet med reservatet ska vara att behålla och vårda området som en förutsättning för ett genomförande av de årliga Vasaloppsarrangemangen, hålla skidspåret tillgäng-ligt för allmänheten under skidsäsongen, informera om områdets natur-, kultur- och friluftsvärden samt skydda spårsträckningen från åtgärder som kan skada värdena för friluftslivet och tävlingsarrangemanget. Vasalopps-målet ligger i Mora centrum. Under vasaloppsveckan ökar trafiken i Mora och genererar stora behov av mark för mottagande och parkering. En framtida evenemangs-hall på området vid Strandens skola utreds.

I Mora utgör Vasaloppspåret den s. k. Siljansleden för vandring. Följande spår leder in i Mora:

• Siljansleden (cykel- och vandringsled)

• Fäbodrundan

• Dalkarlsleden

• Skoterled

Mora bjuder på flera möjligheter till fritidsaktiviteter i form av elljusspår, naturområden, badplatser, fotbolls- och hockeyplaner, sporthall m.m. Några viktigare när-rekreationsområden är markerade på karta 2.22 och har tagits fram i samråd med stadsarkitektkontoret.

• På ön Sandängena finns en 18-håls golfbana, Vasali-dens sportfält och en skjutbana (det finns planer på att flytta skjutbanan). Här finns även möjlighet att ströva genom tallhed och utmed stränderna.

• Prästholmen är ett mer utbyggt rekreationsområde, här ligger bl.a. stadens största camping, idrottsplatser och simhall. Mot Daläven till finns fina strövpartier.

Det finns iordningställd strandpromenad utmed Sax-viken och Tingsnäsudden som pekas ut i översiktspla-nen som av särskilt värde som strövparti. I kommu-nens vision Saxviken och Stranden östra finns visioner om att binda samman Saxviken och Prästholmen med en strandpromenad som sträcker sig via Korsudden.

• Öster om tätorten vid Rödmyrsänget, finns ett skogs-område med elljusspår.

• Väster om Mora nyttjas Hemusområdet och Canada-området för rekreation. I Hemus planeras ett kommu-nalt naturreservat och i delar av Canadaområdet bo-städer.

Foto 2.19. Strandpromenad utmed Saxviken. Båthamn i bakgrunden

Förstudie väg 45/70 genom Mora

43

Karta 2.23. Friluftsliv

2.11 Buller

S

ammanfattning

Vägtrafiken på genomfartsvägarna utgör några av de största bullerkällorna och medför störningar för boende utmed vägarna. Därtill kommer även buller från bl.a.

järnväg och flyg.

Uppgifter är hämtade från kommunens översiktsplan och miljö- och naturvårdsplan samt Naturvårdsverkets material om riktvärden.

Med buller avses oönskat ljud. Upplevelsen av buller varierar starkt från person till person. Störningarna som buller orsakar kan bl.a. ge sömnsvårigheter, medföra koncentrationssvårigheter och ge stressreaktioner. Riks-dagen har angett riktvärden för trafikbuller som normalt inte bör överskridas vid nybyggnation eller väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur. De fastställda riktvär-dena gäller buller i och utanför bostäder för permanent boende, fritidshus samt vård- och undervisningslokaler, vid uteplats eller bostadsområdet i övrigt.

Buller kan även upplevas negativt vid vissa natur- och kulturmiljöer då ljudet påverkar upplevelsen av området.

I natur- och friluftsområden dit man söker sig för rekrea-tion och avkoppling är i princip alla ovidkommande ljud störande. Kraven på bullerfrihet varierar mellan olika områden beroende på vilken typ av område det är och till vad det används. Ju närmare tätorter området ligger desto mer buller bör man kunna acceptera. Naturvårds-verket har föreslagit riktvärden för bl.a. friluftsområden, parker och andra rekreationsytor i tätorter.

Buller i Mora

Den vanligaste bullerkällan i boendemiljön är vägtrafik vilken bl.a. är kopplad till trafikmängd, hastighet och typ av fordon. Mora tätort påverkas även av buller från tåg-trafik och flygplanen som tåg-trafikerar Mora-Siljan flygplats samt från industriverksamhet och fritidsaktiviteter som skytte. Viktigt att notera är att den sammanlagda bul-lernivån från flera bullerkällor inom ett område inte är densamma som summan av bullerkällorna.

Vägtrafik

Vägverket Region Mitt har inventerat cirka 160 fastighe-ter i kommunen uteffastighe-ter det allmänna vägnätet. Ett stort antal personer som bor utmed vägarna E45 och 70 ut-sätts för bullernivåer som upplevs som störande. Ett 70-tal fastigheter har haft en ekvivalent ljudnivå över rikt-värdena och har därmed fått bullersanerande åtgärder.

I första hand har inomhusbullret sanerats. Längs några vägar finns bullerplank, t. ex. utmed E45 från Örjastäp-pans industriområde och vid Noretbron.

Bullernivåerna är relativt höga vid Stormyren intill No-retrondellen och utmed de centrala genomfartsgatorna Malungsvägen, Strandgatan, Vasagatan, Älvgatan, Bad-stugatan och väg 70 mot Älvdalen.

Flyg

En bullerutredning från år 2000 visar att riktlinjerna främst överskrids i Isunda som ligger söder om flygplat-sen utanför förstudieområdet. Luftfartsverket har upp-rättat ett åtgärdsprogram för de fastigheter där buller-störningarna är mycket omfattande.

Järnvägsbuller

Vid Saxviken finns spår för både gods- och persontrafik.

Det har inte tagits fram några uppgifter om bullernivåer från tågtrafik i förstudien. Detta lämnas till ett eventuellt nästa planeringsskede.

Skjutbana

Skjutbanan på Sandängarna har fått många klagomål an-gående bullernivån. Bogsmällar från skjutbanan gör att Sandängarnas möjligheter att utvecklas som bostads-, idrotts-, rekreations- eller friluftsområde inskränks. Det finns planer på att flytta skjutbanan.

Foto 2.20. Bullerplank utmed E45.

Förstudie väg 45/70 genom Mora

45 2.12 Luftföroreningar

S

ammanfattning

På grund av den flacka terrängen är luftmiljön generellt sett god i tätorten. Problem finns med höga bensenhal-ter, där den största källan är trafiken. Utmed de högst trafikerade vägarna kan luftföroreningarna stundtals bli höga, särskilt vid långa köer och upprepade start- och stopp.

Uppgifter är hämtade från kommunens översiktsplan och miljö- och naturvårdsplan samt rapporten om kvalitet i Dalarnas större tätorter från Dalarnas luft-vårdsförbund.

Med luftföroreningar avses ämnen och föreningar som är skadliga för hälsa, klimat, natur- och kulturmiljö.

Riksdagen har antagit en förordning om miljökvalitets-normer för utomhusluft. I dagsläget finns miljökvali-tetsnormer för svaveldioxid, kvävedioxid, bly, kväveoxid, partiklar (PM10), kolmonoxid och bensen. Dessa normer är juridiskt bindande. Till det kommer bland annat Da-larnas regionala miljökvalitetsmål för bland annat kvä-vedioxid och bensen.

Mora påverkas av luftföroreningar från både lokala och mer långväga källor. Eventuella hälsoeffekter i tätor-ten huvudsakligen beror på lokala utsläpp enligt kom-munens miljö- och naturvårdsplan. Genom tätorten går både väg E45/26 och 70, vilka tidvis är hårt trafikerade I översiktsplanen pekas vägtrafiken ut som den största lokala utsläppskällan. Mora tätorts öppna läge motver-kar dock luftföroreningsproblem och luftkvaliteten är generellt sett god sett till medelvärden under längre tid.

Det kan dock förekomma höga halter av luftföroreningar under korta perioder och under vissa situationer, bero-ende på väderlek och trafikbelastning.

Related documents