• No results found

p ositiv regioNal utveckliNg

7. Samrådsredogörelse

7.1 Remissinstanser

Förstudiens samrådshandling har översänts till följande myndigheter, kommunala nämnder, fastighetsägare och sammanslutningar för yttrande, alternativt kännedom:

• Länsstyrelsen Dalarnas län

• Mora Kommun

• Dalatrafik

• Banverket

• Handelskammaren, Mellansvenska för Gävleborgs och Dalarnas län

• Naturskyddsföreningen i Dalarna

• Åkeriföreningen MITT

• Mora Kommun, Räddningstjänsten

• Telia Sonera AB

• Dalarnas Ornitologiska Förening

• Skogsåkarna

• Mora Köpcentrum

• Noret Köpcentrum

• Försvarsmakten Mellersta Militärområdet

• Region Dalarna

• NTF, Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund

• Landstinget Dalarna

• Skogsvårdsstyrelsen, Distrikt Mora Orsa

7.2 Yttranden och Vägverkets kom-mentarer

Följande åtta myndigheter har lämnat skriftliga yttran-den under samrådstiyttran-den:

• Länsstyrelsen Dalarna

• Försvarsmakten Mellersta Militärområde

• Mora Kommun, Trafiksäkerhetsrådet

• Banverket

• Mora Kommun

• Dalatrafik

• Landstinget Dalarna

• Handelskammaren, Mellansvenska för Gävleborgs och Dalarnas län

• Dalarnas Ornitologiska Förening

Inkomna yttranden sammanfattas nedan och följs av Vägverkets kommentar. Remissvaren kan läsas i sin hel-het i bilaga 1.

Länsstyrelsen Dalarnas län

Länsstyrelsen i Dalarnas län är positiv till Vägverkets ansats att utveckla tillämpningen av fyrstegsprincipen.

Länstyrelsen har två synpunkter som berör förstudien:

- Redovisningen av måluppfyllelse där flera aspekter blir både +/- skulle med fördel ha redovisats med t.ex. under-rubriker så att det framgår vilken aspekt som är positiv och vilken som är negativ.

- Det bör framgå motiv till diskussionen kring valet av åtgärder och avsaknad av åtgärder i de olika stegen.

Länsstyrelsen framhåller att det finns många frågor som behöver utredas ytterligare om den komplexa problema-tiken ska kunna lösas:

Förstudieområdet är inte tillräckligt för att få en helhet kring Moras tätortsutveckling. En fördjupad översikts-plan för Mora tätort skulle utgöra en grund för ett "hel-hetstänk" kring Moras tätortsutveckling. De parallella utredningarna kring järnvägen, vägar, resecentrum och utveckling av handelsområdet Noret borde vara sam-ordnade och föreslå åtgärder som leder mot samma mål.

Det pågår även ett projekt för beredskapsplanering för dammbrott som kommer att ge ökade kunskaper om översvämningsriskerna.

Länsstyrelsen anser att det är angeläget att utveckla fyrstegsprincipen tillsammans med övriga aktörer för att identifiera vilka insatser som behövs för att nå ett hållbart transportsystem samt ansvar för genomföran-det kring utvecklingen av Mora tätort. Åtgärdsstegen som framkommit i förstudien bör kunna vidareutvecklas inför nästa skede i processen.

Vidare bör riksintresset för kommunikation och kultur-miljö beaktas.

Mer information om arbetspendlare, turismsatsningarna i Dalafjällen och alternativa vägar för transporter av farligt gods analyseras mer för att ge underlag för vidare arbete.

Vägverkets kommentar

I kapitel 5 Tänkbara åtgärder finns diskussion och redo-visning av vilka aspekter som är positiva, negativa res-pektive neutrala. Dessa är sedan sammanfattade i kapi-tel 6 Måluppfyllelse.

Vägverket är medvetet om att en bred ansats har tagits då åtgärderna har föreslagits. Dessa åtgärder är, som det står i kapitel 5, inspirerade av olika projekt och publika-tioner. Åtgärderna bör i ett senare planeringsskede utre-das och motiveras mer ingående för att bli applicerbara och effektiva för Mora tätort.

Försvarsmakten Mellersta

Försvarsmakten har inget att erinra mot förstudie Väg 45/70 genom Mora.

Vägverkets kommentar Ingen kommentar.

Mora kommun, Trafiksäkerhetsrådet

Åtgärder för trafikproblemen vid Kristinebergskullen redovisas inte. Inte heller tar förstudien upp den pla-nerade rondellen med järnvägsövergång i korsningen Strandgatan/Fridhemsgatan.

Vägverkets kommentar

I förstudieskedet studeras inte detaljfrågor. Trafiksäker-hetsrådets yttranden beaktas i den fortsatta processen.

Banverket

Mora tätort berörs av fyra järnvägsspår.

Banverket anser att Inlandsbanan AB (IBAB) som förval-tar spåranläggningen och marken bör få yttra sig angå-ende förstudien.

Banverket informerar om en kommande utredning om hur person- och godstrafiken kan förbättras på Dalaba-nan. Analysarbetet har påbörjats och beräknas vara klar under sommaren 2008. Analysen ska redovisa:

• dagens resande med tåg, buss och bil i området utmed Dalabanan

• Dalabanans brister utifrån dagens trafik

• jämförelse mellan tågtrafik på Dalabanan och andra transportslag (restid, turtäthet, stopp för resande, pris-bild)

• dagens utseende på samhällen kring Dalabanan och framtida utseende

• vilket resande framtidens samhälle alstrar längs Dala-banan

• trafikbehov, idag och i framtiden

• mål för utveckling av Dalabanan på kort och lång sikt Analysen ingår i beslutsunderlaget för Banverket om vil-ken del av Dalabanan som ska ingå i planerad förstudie som beräknas vara klar under 2009.

Elektrifiering av sträckan Mora-Lomsmyren utreds och planeras vara klart inom två-tre år.

Vägverkets kommentar

Vägverket har noterat upplysningarna om kommande och pågående utredningar och kommer att beakta dessa i den fortsatta processen.

Mora kommun

Mora kommun lämnar följande yttrande.

- Riksväg 26 har inte nämnts i bakgrunds- och vägbe-skrivningen.

- E4:ans nysträckning norr om Uppsala som skapat ett nytt vägstråk för olika typer av transporter.

- Trafikräkning utförd i vecka 42 anses som en lågtrafike-rad vecka av kommunen, men som enligt förstudien är en högtrafikerad vecka. Är förstudiens antagande felaktigt kan det ge ett felaktigt beslutsunderlag. Påpekas även att Noretbron är en nationell säkerhetsrisk.

- Mora kommun ifrågasätter varför det inte gjorts nå-gon riskanalys för Noretbron. Bilagt yttrandet finns även Konsekvenser Olycka med farligt gods.

- Förväntad ökad året-runt-aktivitet i fjällområden kom-mer att öka trafikmängden över Noretbron.

- Det saknas en redovisning av förutsättningar och kon-sekvenser för steg fyra.

- Cirklarna för industrier bör redovisas med proportio-ner motsvarande antalet anställde, för att på så sätt ge en bild av vilka trafikströmmar som genereras till/från respektive område.

- En redovisning av befolkningsmängd i respektive tät-ortsby skulle enligt Mora kommun ge en bättre överblick över boende inom tätorten och den trafik som boendet alstrar.

- I bedömningen av framtida trafikökningar bör även vä-gas in utökad trafik till/från den planerade utbyggnaden av handelsområdet Noret.

- Mätpunkten vid Vasagatan ligger fel, den bör ligga i di-rekt anslutning till Noretbron, då man annars missar de flesta bilister som kör Tingsnäsvägen och Kristinebergs-gatan-Älvgatan.

- Även mätstationen på Kyrkogatan är ej representativ för områden längs genomfartsgatorna.

-Mora kommun ifrågasätter den standardmässiga fyr-stegsprincipen som använts för att ta fram åtgärdsför-slag. Metoden är svårbedömd mot lokala förutsättningar och är därför svår att använda som ett komplett un-derlag. En del tänkbara åtgärden känns främmande för Mora. Man bör se över stegen 1-4 i alla åtgärder utifrån de lokala förutsättningar som gäller för tätorten Mora samt glesbygden Mora.

- Uttrycket "begränsa externhandelns utbredning" ifrå-gasätts, då det bör ses som någonting positivt ur ekono-misk-, transport- och miljösynpunkt att ha möjlighet att införskaffa sällanköpsvaror mer lokalt.

-Konkreta exempel och förslag på åtgärder som har fung-erat i andra sammanhang efterlyses.

Mora kommun har i övrigt uppmärksammat språkliga och innehållsmässiga brister.

Kommunens slutsats är att fortsatt arbete med aktuell vägsträckning är ofrånkomlig.

Ett samarbete mellan kommunen och Vägverket bör inle-das för att utveckla steg 1-3, samtidigt som en vägutred-ning tas fram och därefter arbetsplan. Det är viktigt att tidplanerna hålls för att stämma med kommunens vision och översiktsplan men även för att projektet skall kva-lificera sig in till Vägverkets investeringsplan gällande 2010-2019.

Vägverkets kommentar

Vägverket är medvetna om att väg 26 sträcker sig in till centrala Mora. Ett tillägg har gjorts i förstudiens inle-dande bakgrundstext som beskriver att E45 och väg 26 har delvis samma sträckning. Vägverket har sedan valt att utelämna vägnamnet väg 26 i förstudien.

Angående bedömningen av framtida trafik pågår för när-varande en översyn av Vägverkets prognoser. Det är san-nolikt att utbyggnaden av E4 förbi Uppsala har påverkat trafiken på väg 70 genom Mora men det finns i nuläget inget underlag som bekräftar detta. Ytterligare trafikmät-ningar krävs för att denna påverkan ska kunna bedömas.

Avsnitt 2.6 Trafik och trafikanter kommer att förtydligas och kompletteras vad avser redovisning av trafikmät-ningar och nummerskrivning samt bedömning av fram-tida trafikflöden.

Vid de trafikmätningar som gjordes i oktober 2007 upp-mättes veckomedeldygnstrafiken på Vasagatan till cirka 17 700 fordon och vardagsdygnstrafiken till 19 500 for-don. Årsmedeldygnstrafiken uppmättes år 2006 i samma punkt till cirka 16 500 fordon, vilket motsvarar cirka 16 700 fordon år 2007. Mätningarna visar att veckome-deldygnstrafiken i oktober är cirka 6 % större än årsme-deldygnstrafiken och att vardagsmeårsme-deldygnstrafiken är cirka 10 % större än veckomedeldygnstrafiken. Motsva-rande normalvärden för genomfarter är cirka 10 % res-pektive 5 %. Detta tyder dels på att trafiken under okto-ber är låg i förhållande till årsmedeldygnstrafiken (mer sommar- och/eller vintertrafik än normalt), dels på att vardagsdygnstrafiken är hög i förhållande till veckome-deldygnstrafiken (mer lokal trafik än normalt).

Trafikmätningarna på Vasagatan har gjorts i samma punkt som Vägverket gör sina återkommande mätningar för att de olika mätningarna ska kunna jämföras med varandra. Trafiken över Noretbron bedöms med utgångs-punkt från uppmätt maxtimtrafik vara cirka 10 % större än i mätpunkten, vilket motsvarar cirka 21 500 fordon per vardagsmedeldygn.

Kompletterande trafikmätningar har utförts under vecka 7-13 år 2008 med syfte att kartlägga fjällturismens på-verkan på trafikflödena. Resultaten av dessa mätningar kommer att inarbetas i förstudien.

Noretbron är inte klassad som en nationell säkerhetsrisk.

Förstudie väg 45/70 genom Mora

75

En riskanalys av Noretbron bör tas fram i enlighet med Vägverkets publikation 2005:54, Handledning - Riskana-lys vald vägsträcka samt publikation 2005:55, Fördjup-ning - Riskanalys vald vägsträcka, av Vägverket i nästa planeringsskede.

Redovisning av förutsättningar och konsekvenser för steg 4 är en fråga som kommer att beaktas i den fortsat-ta processen.

Cirklarna för industrier redovisar en generell bild av industriernas respektive geografiska utbredning, då de andra cirklarna på samma karta har samma enhet. Detta anser Vägverket förenklar läsbarheten. Ett förtydligande har gjorts i förstudien.

Vägverket anser att den uppgift om Mora tätorts be-folkningsmängd som redovisas i förstudien är tillräck-ligt detaljerad i detta skede. En djupare analys av olika stadsdelar och tätortsbyar hänvisas till den fortsatta planeringsprocessen. Då de närliggande byarna utanför tätorten finns redovisade anser Vägverket att en övergri-pande överblick över trafiken till och från tätorten går att utläsa.

Mätstationen på Kyrkogatan ger en bild av hur luftkvali-tén är i centrala Mora. Dock har även Vägverket i texten påpekat att luften vid utsläppskällor från trafik är sämre än medelvärdet för centrum.

Vägverket har valt att redovisa ett axplock av åtgärder som kan göras för att förändra en svår trafiksituation.

Vad som mer konkret kan appliceras på Mora utreds i den fortsatta planeringsprocessen.

Uttrycket "begränsa externhandelns utbredning" var tänkt att uppfattas som att styra dess geografiska läge och omfattning, men inte försvåra dess möjlighet till etablering. Detta uttryck har i förstudien ändrats till

"planera externhandelns utbredning" för att undvika missförstånd.

Konkreta exempel och förslag på lyckade åtgärder är ak-tuellt att undersöka och peka på i nästa planeringsskede.

Förstudien har förtydligats avseende de språkliga och innehållsmässiga brister som påtalats.

I ett fortsatt planeringsarbete för väg 70/E45 kommer Vägverket att kontakta Mora kommun. Synpunkten kom-mer att beaktas i nästa planeringsskede.

Dalatrafik

Dalatrafik har bidragit till en del uppgifter i materialet.

En lösning på den besvärliga trafiksituationen i Mora centrum och Mora Noret måste prioriteras och arbetet med detta bör påbörjas snarast. Försenade bussar och missade anslutningar mellan såväl bussar som tåg är en konsekvens av dagens situation.

Dalatrafik förutsätter att de involveras i det fortsatta arbetet.

Vägverkets kommentar

Vägverket är medveten om de trafikproblem som finns i Mora. Dalatrafik kommer att inbjudas till att delta i nästa planeringsskede då även deras synpunkter kom-mer att beaktas.

Landstinget Dalarna

Landstinget är positiva till arbetsmetodiken i framta-gande av förstudien där man använt sig av fyrstegsana-lysen.

Brister i fyrstegsanalysen påtalas, t.ex. svårigheter att göra effektbedömningar och beräkna effektsamband för åtgärder i steg 1 och 2 försvårar en samhällsekonomisk nyttokalkyl för objektet. En ny beräkningsmodell behö-ver tas fram för att inkludera effekter av åtgärder i de två första stegen som oftast förutsätter finansiering av regionala och lokala huvudmän. Vidare påpekar Lands-tinget att det hittills har varit svårt att få Vägverket att flytta pengar från infrastrukturprojekt till finansiering av åtgärder enligt steg 1 och 2.

Nuvarande problem och brister identifieras i funktions-analysen. Landstinget saknar dock en specifikation av funktionskraven när det gäller prestanda och kvalitet.

Landstinget framhåller särskilt behovet av åtgärder i vägsystemet som säkerställer framkomligheten för ambulans och räddningstjänst. Vidare påpekar man att E45 är en väg med stor andel godstrafik, däribland far-ligt gods, mellan Norrland och Västsverige som passerar genom tätorten Mora vilket Landstinget inte tycker man tagit hänsyn till i förstudien. Inte heller har förstudien tagit de förväntade effekterna av den nybyggda motorvä-gen mellan Uppsala och Gävle i beaktning. Dessa förhål-landen måste beaktas i det fortsatta arbetet.

Landstinget påpekar även att Mora kommuns samråds-handling för förstudien "Mora resecentrum" är ute på remiss. I det fortsatta arbetet bör båda projekten koordi-neras.

Vägverkets kommentar

Vägverket är medveten om att vissa brister finns i fyr-stegsanalysen. Fördjupad riskanalys är därför nästa steg i processen, vilka upprättas enligt Vägverkets publika-tioner Fördjupning - Riskanalys vald vägsträcka och Handledning - Riskanalys vald vägsträcka.

Landstinget säger sig sakna specifikation av funktions-kraven prestanda och kvalitet i funktionsanalysen.

Vägverket håller till viss del med om denna kritik men hänvisar också till att de uppgifter som finns i avsnittet.

Fördjupade studier av funktionskraven är aktuellt i en eventuellt efterföljande vägutredning.

Vad gäller synpunkter angående godstransporter och förväntade effekter av den nybyggda motorvägen mellan Uppsala och Gävle har Vägverket noterat problemet och kompletterat förstudien med dessa uppgifter.

Handelskammaren, Mellansvenska

Mellansvenska Handelskammaren instämmer i förstu-dien redovisad problematik.

Handelskammaren föreslår att man utnyttjar 4-stegs-principen fullt ut och provar varje steg för att få fram bästa möjliga lösningar. Det är av största vikt att utryck-ningsfordonen kommer fram på ett bra sätt. Handels-kammaren framhåller även att det är viktigt att komma fram till en snar lösning för väg E45/70 som kan åtgär-das så snart som möjligt.

Vägverkets kommentar

Vägverket strävar efter att hitta den bästa lösningen med hänsyn till miljö, samhällsekonomi, trafikplanering etc. I den fortsatta planeringsprocessen ingår bl.a. att titta på lösningar för att säkerställa vägar för utryck-ningsfordon.

Dalarnas Ornitologiska Förening, DOF

Dalarnas Ornitologiska Förening, DOF, framhäver tre områden som särskilt viktiga att ta hänsyn till i det fort-satta arbetet med vägkorridorer nämligen:

Related documents