• No results found

Vi ångrade oss med vårt val av sittdel i efterhand. När vi fick hjälp i butiken och förklarade hur vi bor och hur vi kommer att använda vagnen så fick vi med en sittdel som var av en lite grövre modell. Men vi visste inget sedan tidigare och tänkte inte så mycket på det. Vi har dock aldrig använt sittdelen för den är alldeles för tung. Vi fick köpa en ny sittdel, fortfarande från samma varumärke men en mycket nättare och smidigare modell. Den sittdelen vi köpte först var alldeles för tung och osmidig och dessutom väldigt mycket dyrare än den vi köpte sedan. Det misstaget skulle jag aldrig göra om igen.

4.7 Respondent G

RG sade att hon hade lite koll på barnvagnar redan innan hon var gravid, som gjorde att hon hade en uppfattning om vad hon ville ha. Det gällde främst en varumärkeskännedom och djupare kunskap om funktioner och liknande menade hon att hon saknade. Hon hade ingen egen erfarenhet och förklarade att det hon visste berodde på digitala plattformar:

Jag hade inte så mycket erfarenhet eftersom jag är förstföderska. Jag hade dock betydligt bättre koll på vagnar än vad min sambo hade, kanske för att jag har och alltid har haft ett intresse för barn och drömt dagen jag själv ska köpa barnvagn. Dessutom läste jag sedan tidigare många bloggar och följde mammor på Instagram. Så därifrån hade jag ju redan fått lite tips som gjorde att jag hade lite koll automatiskt från början.

Vidare berättade RG att hennes sambo i ett senare skede sökte information online för att lära sig mer: ”Min sambo kollade olika tutorials på Youtube. Han sökte på olika funktioner och vad vi behöver, exempelvis att den skall få plats i bilen”. RG uppgav att hon redan innan hon blev gravid uppmärksammade vilka barnvagnar folk hade via Instagram och i sin omgivning. Hon sade att hon sökte runt lite för skojs skull, bara för att hon tyckte att det var roligt: “Det är lite som att söka på sin framtida bröllopsklänning.”. När det sedan blev aktuellt frågade hon vänner

och familj efter rekommendationer. Hon förklarade dock att somligas omdömen vägde tyngre än andras. Till exempel menade hon att hennes mammas förslag inte kändes tillräckligt uppdaterade för att påverka henne och sade: “Det är ju längesedan hon hade småbarn, så hon är kanske inte så insatt i dagsläget”. En annan familjemedlem tipsade om en barnvagn de själva hade från Emmaljunga som de varit väldigt nöjda med, och som just då låg ute till ett rabatterat pris. RG sökte då mer information om den barnvagnen men kände att det inte var något som passade henne. Trots att den inte kändes helt hundra övervägde de dock att köpa den på grund av det lägre priset. RG förklarade att hennes pappa hade erbjudit sig att betala vagnen och att de då tänkte att det kändes jobbigt att be om en barnvagn som var för dyr. Men efter diskussioner med honom bestämde de sig till slut för att köpa den de helst ville ha. RG tillade att de förmodligen hade valt en mer prisvärd barnvagn om de skulle finansierat den själva: “Skulle vi ha betalat för den själva skulle vi nog ha varit mer eftertänksamma med vårt val.”.

Utifrån den information RG haft sedan tidigare hade hon hela tiden tänkt att hon vill ha en barnvagn från BugaBoo. Uppfattningen grundade sig i att hon tyckte att den passade hennes livsstil. Hon förklarade att det är en trendig cityvagn som passar när man bor i stan för att den lätt att köra. “Plus att den är snygg!” sade hon och skrattade. RG uppgav att hon brukar kolla på andras vagnar och menar att hon utifrån dem kan få en uppfattning om ägarens identitet:

Man kan se på vagnen att föräldrarna bor i stan. Har de en BugaBoo är de trendiga morsor. Jag vill ju ha en snygg vagn så det är väl viktigt att den är trendig. Det är lite som när man köper hund, vagnen passar ofta med föräldrarna. [...] Det är inte lika viktigt att exempelvis bilbarnstolen ska vara snygg eftersom den bär jag inte med mig. Min vagn kommer ju vara lite som en accessoar.

RG tyckte att det var viktigt att vagnen var snygg, vilket hon trodde berodde på hennes övergripande intresse för utseende. Hon beskrev meningsskiljaktigheter i hennes och hennes sambos resonemang: “Jag brydde mig mer om hur den ser ut medan min sambo var mer orolig att den inte skulle få plats i bilen.”. Slutligen bestämde de sig för att köpa en barnvagn från BugaBoo. För att få den till så lågt pris som möjligt googlade de flera gånger för att jämföra priserna och såg på Amazon att den var billigare att beställa från utlandet. Leveranstiden kunde vara upp till 20 veckor, men de var ute i god tid och upplevde inte det som något problem.

Eftersom RG redan innan hon blev gravid var inställd på att hon ville ha en barnvagn från BugaBoo var det ingen vidare lång eller intensiv köpprocess enligt henne: “Eftersom vi ganska snabbt hittade den vagn jag alltid har velat ha, till ett bättre pris än förväntat dessutom, gick hela processen rätt så fort.”. RG uttryckte att det är något hon är väldigt tacksam för. Hon sade att hon sett inlägg i mammagrupper på Facebook där folk frågar om råd från varandra. Hon menade att det finns så många informationskällor nu så att man kan läsa sig knäpp: “Man kan läsa och läsa hur mycket som helst, men i slutändan tror jag bara att det snurrar till det.”. Dock hade hon och hennes sambo några krav som de tillslut bortsåg från, bland annat att den skulle ha stora hjul, som de hade hört skulle göra vagnen stabil. Vagnen de köpte hade mindre hjul framtill, men den kändes smidigare: “Jag kommer att använda den främst i stan, på caféer och i butiker. Då kände vi att den här vagnen passade oss bra ändå.”. Vidare berättade RG att de hade kanske haft fler krav på barnvagnen om de hade mer erfarenhet av produktkategorin, eftersom de inte har så mycket att jämföra med nu. RG förklarade att de inte provkörde några vagnar eller besökte någon butik innan de beställde vagnen de bestämde sig för, men att de inte heller visste hur en barnvagn skulle kännas. Däremot vågade de chansa på att beställa vagnen då det stod på hemsidan att man kunde skicka tillbaka den om man inte var nöjd. Dock sade

RG att om de skall köpa en ny barnvagn till nästa barn så kommer deras köpprocess förmodligen se annorlunda ut:

Om vi ska köpa en ny vagn till barn nummer två skulle jag nog läsa på mer och känna lite på de olika modellerna innan vi bestämde oss. Dock tror jag att det ändå hade slutat i något liknande. Däremot kanske vi skulle ha andra krav, för då har vi förmodligen insett vad vi tycker är bra och mindre bra.

Nu i efterhand kände RG sig nöjd med sitt köp. Efter att de beställde vagnen kollade hennes sambo upp den igen, hur den fungerade och hur smidig folk ansåg den vara: “Han googlade namnet på vagnen läste recensioner både där vi köpte den och på andra sidor. Det gjorde han dock efter vi beställt den, det var väl för jag var hetsig och att vi köpte den så snabbt.”.

5 Analys och diskussion

I följande kapitel analyseras och diskuteras studiens empiriska material utifrån den teoretiska referensramen. Inledningsvis sammanfattas respondenternas skildringar och upplevelser i förhållande till föreliggande teori om stadierna för informationssökning och utvärdering. Därefter följer en diskussion utifrån de tre teman som studien belyser: beslutsfattarstil, engagemang samt kunskaps- och osäkerhetsnivå. Det följs av en diskussion om komplext och dissonansreducerande köpbeteende. Avslutningsvis presenteras en sammanfattande diskussion som kopplar studiens resultat till den egendesignade analysmodellen (Figur 3).

Related documents