• No results found

Resultat och analys av intervju med pedagoger i förskola

5 Resultat och analys

5.7 Resultat och analys av intervju med pedagoger i förskola

Vi intervjuade två pedagoger, en som hade hand om 5-åringarna och en som ledde 3- och 4-åringarna.

Pedagog A hade arbetat inom förskolan i ca 6 år och dessförinnan hade hon varit dagbarnvårdare i hemmet i ca 10 år. Hon upplevde att när hon började arbeta med barnen i hemmet, var de mycket mer ute och detta mest p.g.a. praktiska skäl. Hon ansåg också att idag blir barnen skjutsade i allt större omfattning, barnen blir burna ut i bilen, in på dagis. Faktiskt tyckte hon att barn på landet går väldigt lite, jämfört med barn som bor i städer. På frågan om det är någon skillnad eller likhet i hur barn rör sig nu jämfört med för 10-15 år sedan så svarar hon att det inte är någon större skillnad. Förr satt barnen också inne och tittade på TV.

Hon tyckte att barnen rörde sig mycket dagligen i förskolan och då lekte de, klättrade mycket (oftast utomhus), promenerade. Barnen har tillgång till cyklar på förskolan, men personalen har börjat dra in på användandet av dessa, för att få igång andra lekar. Hon tyckte vidare att det var bra att de bara hade två gungor (+ en småbarnsgunga), så att alla inte bara satt och gungade när de var ute. Detta gjorde att barnen lärde sig också det här med turordning och hur man ställer sig i kö. Barnen tyckte också om när de gick till skogen. Där fick de springa omkring och leka och de har jättemånga idéer på olika lekar som de vill göra. Oftast är det spontan egen lek barnen gör och pedagogen behöver inte instruera. De har också inbokat att var 14:nde dag är de i skolans gymnastiksal.

På frågan om hon anser att många/några barn undviker att röra sig berättar hon att det är några få. De tycker det är jobbigt då de kanske har lite problem med övervikt och känner sig klumpiga. Hon är själv aktiv på fritiden, då hon cyklar till jobbet varje dag, tränar 2-3 gånger i veckan med yoga, spinning och styrketräning. De har även infört yoga i barngruppen för att barnen ska lära känna sin egen kropp och kunna slappna av ordentligt.

Pedagog B har arbetat med barn i ca 27 år, slutade lärarseminariet till förskollärare 1981. Hon tycker att barnen rörde sig mer för 20 år sedan, då det inte fanns någon data, inte så mycket TV-tittande, o.s.v. De rörde sig mer fritt med kompisar när de var lediga. Här tyckte hon det var stor skillnad mellan idag och för ca 20 år sedan. När vi frågade om barnen numera rör sig mycket i förskolan svarade hon att det gjorde de dagligen och att de då springer mycket. De är väldigt aktiva nu i förskolan, kanske för att det är mycket med TV och data i hemmet och att de kanske springer av sig på dagiset istället. Barnen i hennes grupp som består av 3- och 4-åringar har antingen planerad rörelse, använder sig av gymnastiksalen i skolan eller har utedag någon gång i veckan. Hon säger vidare att det finns barn med övervikt som har lite svårare att röra sig och därför undviker detta. Detta är en märkbar skillnad mot för 20-30 år sedan då det inte var lika många barn med övervikt som det är nu. Hon är själv aktiv på fritiden och gör styrketräning och konditionsträning 2-3 gånger i veckan samt att hon dagligen är ute och promenerar med sin hund.

Vi fick i förskolan fram lite olika uppfattningar om hur pedagogerna upplevde att det här med rörelsen hade förändrats. Pedagog A tyckte att barn idag var inne betydligt mer än för ca 16 år sedan. Hon påpekade också det här med att barnen skjutsades mycket mer, blev burna mycket, att de inte fick använda sina egna ben. I studier som NCFF har gjort visar även på denna trend att allt fler barn skjutsas till och från förskolan/skolan. Detta är skrämmande då vi läst vilken betydelse daglig fysisk aktivitets har för t.ex. muskler, starkare benstomme, m.m. Vi tror att det oftast är tidspress som gör att det blivit så och att gemene man inte tänker på vilken björntjänst de gör sina barn. Pedagog B tyckte också att barnen rörde sig mer för ca 20 år sedan, då det inte fanns någon data och inte var så mycket TV-tittande.

De svarade bägge två att de tyckte att barnen rörde sig mycket dagligen i förskolan. Då sprang de, klättrade mycket och barnen tyckte bäst om att vara utomhus. Pedagog A tyckte bäst om att vara ute i skog och mark med barnen. Det var så roligt att se vad barnen själva hittade på för olika lekar och vad de använde för material. Då behövde inte pedagogen ge instruktioner och barnen gav sig in i egna spontana lekar. Pedagog B trodde att barnen sprang av sig på förskolan istället, då det finns mycket med TV och data i hemmet.

Bägge två pedagogerna hade planerad rörelse med barnen. Det kunde vara utedagar, att vara i skolans gymnastiksal och ibland lekar i form av gymnastik på förskolan. Dock är lokalerna lite för trånga för sådan lek. De äldre barnen (5- åringarna) hade också yoga för att barnen skulle lära känna sin egen kropp och kunna slappna av ordentligt.

Pedagogernas uppfattning om det var några/något barn som undvek att röra sig tycker de att det är t.ex. någon som har lite övervikt och känner sig klumpig. Detta upplever pedagog B är en märkbar skillnad jämfört med för 20-30 år sedan. Då var det inte alls lika många barn som hade övervikt. Detta läste vi själva också i en artikel att ”för tio år sedan var en av tio svenska sju-åringar överviktig, idag handlar det om minst var fjärde” (Svenska Dagbladet, 2006-06-22).

De två pedagogerna var själva mycket aktiva på fritiden och detta speglade sig i hur mycket barnen fick röra sig och uppleva detta med rörelseglädje. Båda två går eller cyklar till arbetet dagligen, tränar 2-3 gånger i veckan med spinning, yoga eller styrketräning.

Related documents