• No results found

5 Resultat och analys

5.3 Resultat och analys av barnenkät i förskola

Genom våra enkäter fick vi veta att många barn blev skjutsade i bil till förskolan, då deras föräldrar skulle köra direkt till sitt arbete efter avlämnandet av barnet. Det

var 11 barn av 16 som åkte bil till förskolan, två barn cyklade och tre barn promenerade. Det verkade vara vanligt att barnen som bor i ett litet samhälle blir skjutsade med bil eftersom föräldrarna ska in till sitt arbete i staden direkt efter avlämningen på förskolan. Vi frågade sedan pedagogerna om de barn som gick eller cyklade till förskolan. De förklarade att dessa barn hade föräldrar som antingen arbetade i skift, var arbetssökande eller föräldralediga för yngre syskon. Det var väldigt varierande vad barnen i förskolan gjorde när de var utomhus och lekte. De flesta tyckte de gick omkring utan hitta på något speciellt, men också att de cyklade och gungade dagligen. Någon sa att de sprang samt klättrade mycket, men även att de gjorde stillastående/stillasittande lek någon gång i veckan.

På frågan om vem som bestämde vad de skulle göra utomhus svarade 13 barn att de gjorde det själva, två stycken sa att en kompis gjorde det och en sa att ”min mamma och pappa bestämmer vad jag får göra”.

Då vi frågade om de rörde sig mycket inomhus svarade åtta barn att ibland gjorde de det, fyra tyckte ganska mycket och tre svarade mycket, medan ett barn sa att de rörde sig nästan ingenting.

När du är ”uppe och rör dig” vad gör du då? På denna fråga tyckte de flesta barnen (tio stycken) att det var när de lekte. Våra andra svarsalternativ var: Gå och hämta någonting, gå och prata med en kompis, springa, gymnastik och någon tyckte själv att när man var uppe och rörde sig, så hoppade man runt. Fem av barnen sa att uppe och röra sig var då de sprang.

I förskolan ansåg barnen att det här med att röra sig där, såsom t.ex. promenader och olika lekar, var det lagom av denna slags aktivitet. Elva barn svarade så och de andra fem tyckte att det var ofta. Då frågan kom upp om hur de upplevde det här med gymnastik/rörelselekar inomhus, svarade 15 barn att det var lagom, medan ett barn sa att det var för lite.

Många av barnen tyckte det var roligt att hoppa och springa. Här svarade nio stycken att det var kul, två stycken att det var tråkigt och fyra stycken att det jobbigt. Då man ser vilka som svarat jobbigt eller tråkigt, är det barn som har lite svårt med grovmotoriken och någon som har lite övervikt och är därför inte så rörliga.

Vidare togs frågan upp om var barnen rör sig mest, i hemmet eller i förskolan. Här uppgav nio barn att det var i hemmet, medan sju stycken sa att det var i

fritidsaktiviteter såsom ridning, simning, fotboll, o.s.v. Vi gav också på enkäten några alternativ till vad de gjorde då de var lediga. De flesta svarade faktiskt att de var ute och promenerade, antingen med föräldrarna och/eller med syskon och oftast var de ute för att de hade en hund som skulle motioneras. Ganska stor andel av barnen cyklade också, de bodde lite avsides vid en väg som inte var så trafikerad, så de cyklade till kompisen bredvid.

Genom våra observationer och enkätsvar i förskolan kunde vi se att det fanns mycket rörelse där. Det som vi tyckte var lite konstigt var att det var så få barn som gick eller cyklade till förskolan. Detta är annars ett enkelt sätt att få in varje dags motion på ett enkelt sätt. Vi anser, liksom NCFF, att det blivit en negativ utveckling att barnen skjutsas till förskolan/skolan. Dels blir barnens närmiljö mycket sämre då det ökar utsläppen av skadliga ämnen och dels bidrar det också till att deras hälsa försämras p.g.a. minskad fysisk aktivitet. Detta ger också barnen en inställning som kan vara svår att påverka senare i livet, då 90 % av en individs rörelsemönster lärs in före 13 års ålder. Här tycker vi att ”Vandrande Skolbussar” är en mycket bra idé (nätadress K, 2006-12-13).

Många av barnen tyckte att de bara gick mycket omkring när de var utomhus utan att göra något speciellt. Det tyckte vi inte stämde med vad vi hade sett. Vi upplevde att de oftast sprang, hoppade, klättrade eller gjorde något annat. De var nästan aldrig stilla. Nu berodde det kanske på att just under våra observationsdagar var kallt och snålblåste ute, så de ville röra på sig för att hålla värmen. Men vi tyckte att det även varit full aktivitet under våra VFT-perioder. Överhuvudtaget verkade det som barnen fick utlopp för sitt rörelsebehov under tiden i förskolan och pedagogerna var inte för mycket inne och styrde det hela. De flesta (13 stycken) av barnen tyckte att det var de själva som bestämde vad de skulle hitta på. Detta tyckte vi också verkade stämma med vad vi sett både inom- och utomhus.

Då vi läst Lpfö98 (Lärarens handbok) om hur förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö och bland annat locka till lek och aktivitet, tyckte vi att ”vår” förskola uppfyllde dessa krav. Vi såg också att verksamheten präglades av ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande. Här har vi också sett att förskola och skola har ansvar för barnen under den bästa tiden på dagen då det är

ljust och barnen är pigga. Därför måste det finnas utrymme för fysiska aktiviteter inom verksamheten.

Vid frågan om var barnen rörde sig mest svarade mer än hälften att det var hemma. Det var ganska många pojkar som svarade bollspel på vad de gjorde, det var bara en som inte höll på med detta. Det som en stor del av barnen hade som en av fritidsaktiviteterna var att de cyklade. En annan var att promenera. Detta berodde på att de kunde cykla till kompisar, eftersom de bodde vid mindre vägar med inte så mycket trafik och ofta var de ute och gick med sin hund. Det var bara några som hade andra aktiviteter såsom simning, gymnastik och någon hade ridning. Här gjorde vi den slutsatsen att detta berodde på barnens ålder och de sa själva att de var trötta när de kom hem från förskolan.

Related documents