• No results found

Resultat och analys av intervjuer med barn i förskola

5 Resultat och analys

5.6 Resultat och analys av intervjuer med barn i förskola

Vår inledande fråga var om barnen tyckte att de lekte mycket dagligen i förskolan. Här svarade 14 barn, tio pojkar och fyra flickor, ett högt och tydligt ja. En flicka som har lite bekymmer med övervikt svarade nej och en pojke som är mycket stillsam av sig svarade att han lekte lite. Om man gör en jämförelse med våra observationer tyckte vi att båda dessa barn som svarade nej rörde sig mycket i förskolan. Vi frågade sedan vad de gjorde i förskolan. Vi fick då mycket varierande svar. En flicka sa att hon lekte med Barbie, lekte häst med ridning och ibland var hon med fem av de andra barnen, tre pojkar och två flickor. Det var många som berättade att de gungade, leker med allting och kompisar. En flicka sa att hon tyckte om att prata hemligheter. En pojke tyckte det var roligast när de var ute och kunde cykla och klättra i träden. Han är en mycket aktiv pojke. En annan pojke berättade att han byggde riddarborgen och lekte i kuddarna. En flicka sa: ”Man får inte klättra över staketet!” och hennes favoritlek var att busa med kompisarna. Barnen tyckte mest om var att få vara ute och leka. ”Inne är alltid så tradigt” sa en flicka.

Vi frågade även om det var de själva som bestämde vad de skulle leka eller om det var fröken? Flertalet, fyra flickor och tio pojkar, svarade bestämt att det var de själva som hittade på vad de skulle göra, både inomhus och utomhus. En flicka nämnde att en pojke alltid bestämde vad hon skulle göra och en pojke sa: ”Min mamma och pappa bestämmer allt!”

Vi ville också veta om barnen rörde på sig när de var lediga. Alla fem flickorna sa att de rörde sig hemma, någon av dem gjorde flera olika saker på fritiden. Två gick på simning en gång i veckan, en spelade fotboll, två gick på körsång, tre tyckte om att cykla, två gick på ridning och tre brukade vara ute och promenera med hunden. Av pojkarna var det nio stycken som rörde sig mycket på sin ledighet. De andra två tyckte om att vara hemma och se på film och en av dessa sa att han aldrig var utomhus när han var ledig (om det är så, vet vi inte). Åtta pojkar tyckte om att cykla och vara med sina kompisar. En tränade ishockey en gång i veckan, tre spelade fotboll, en simmade, m.m. En pojke sa att när han var ledig hittade han alltid på bus! Han spelade fotboll inomhus, studsade studsmatta i källaren, brukade cykla runt på gatan, klättrade i sin koja och lekte mycket kurragömma. Endast en pojke

svarade att han brukade sitta och spela på sitt playstation. Av pojkarna var det endast två som brukade vara ute och gå med sina föräldrar.

När vi tittade igenom de svar vi fått av barnen såg vi att de flesta barnen tyckte att de lekte mycket i förskolan och endast två stycken svarade nej eller lite. Alla de andra svarade ett högt och tydligt ja. Vår uppfattning var att flickan som svarat nej hade lite problem med övervikt och tyckte att hon själv inte hängde riktigt med de andra. Dock kan vi påpeka att denna unga ”dam” var ytterst rörlig vad vi sett vid våra observationer, men nu vad det vad de själva tyckte. Pojken som svarat att han rörde sig bara lite, verkar vara en mycket stillsam pojke, som mest tycker om att sitta och läsa en bok eller bygga med lego. Det som var roligt med honom var att då han var utomhus var det full fart med cykeln, men han tyckte inte om att springa eller klättra. Här kan man hänvisa till vad Socialstyrelsen m.fl. (1997) skriver i boken ”Vårt behov av rörelse” att förskolan är en viktig plats för rörelseskolning och att förskolans uppgift är att ge barnen möjlighet att utvecklas enligt egna förutsättningar, behov och intressen. Detta med rörelse måste vara på barnens villkor och inte bli något påtvingat, för då hindras barnen till att känna att det är meningsfullt och lustfyllt.

Då vi sett att den mesta rörelse barnen gjorde var den de själva hittat på och pedagogerna bara observerade utan att ge instruktioner, tyckte vi att det stämde med vad barnen svarade på frågan om vem som bestämde vad de skulle göra.

Barnen tyckte mest om att få vara ute. Där kunde de röra sig mycket mer och de allra flesta tyckte om att klättra i träd, springa och jaga varandra. Detta gjorde de i olika intervaller eftersom barn inte orkar och ”har ständigt behov av att byta ställning” (Bentsen 1971 i Grindberg, 2000).

Vidare var det nio pojkar som rörde sig mycket på fritiden, mycket med bollspel, cykling, m.m. De två andra pojkarna sa att de tyckte om att sitta hemma och se på film. En av dessa sa att han aldrig var utomhus när han var ledig (om det är så vet vi inte). Alla fem flickorna brukade göra någon aktivitet under veckan. Här verkade det som simning och promenera med hunden var de stora intressena. Folkhälsoinstitutet (1997) menar att barn ofta erbjuds idrott i form av olika skolor och kurser. Samtidigt minskar den spontana idrotten. Detta såg vi tydliga resultat på då det inte var många av barnen som bara var ute och lekte, utan de gick på

barn som inte har startat med någon aktivitet får svårigheter att komma igång med någon form av idrott vid en senare tidpunkt” (Folkhälsoinstitutet, 1997).

Related documents