• No results found

Resultat av observationer på Reggio Emilia-skolan

4.3 Teoretisk tolkning av observationer och intervju på Waldorf-skolan

4.2.1 Resultat av observationer på Reggio Emilia-skolan

Dag ett inleddes med att Regina och barnen satt i en ring på golvet och hade samling. En flicka berättade att hon var ledsen eftersom hennes katt hade dött. Barnen räckte då upp händerna och ville berätta om dödsfall som de hade varit med om. ”Jag hann inte se min mormor innan hon dog, hon fick cancer” berättade en pojke. ”Min kanins barn har dött” berättade en flicka och visade med sitt finger att det då rann tårar längs hennes kinder. Samtalen ebbade ut och det blev dags för ett barn att gå fram till tavlan och dra av dagens blad i almanackan. Hon talade om vad det var för dag och vem som hade namnsdag samtidigt som Regina skrev dag, datum och dagens namn på tavlan. Efter samtalen sjöng de en sång tillsammans där de gjorde rörelser till. De tog varandra i hand medan de gick runt, gjorde rörelserna från sången och sjöng ”lunka på, framåt i ringen och bakåt, hopp fram och

tillbaka”. Här jobbar de med barnens rörelser i barnens musikaliska värld, förutom motoriken utvecklas tal och sång som två olika företeelser genom en differentieringsprocess som pågår under hela förskoleåldern och en bit upp i skolåldern. Evenshaug & Hallen (2001)

Efter sångstunden blev det bokstavsgenomgång och Regina tog fram Majas alfabetsbok och läste om blomman förgätmigej som började på bokstaven F. Regina visade på tavlan där hon ritade tre linjer, hur man skrev stora F. Först ett rakt streck, sen det översta strecket som följde taket, den övre linjen och ett kortare streck i mitten. Hon bad barnen nämna ord som började på bokstaven F. Ivrigt räckte barnen upp händerna och det kom många förslag och ett var ordet Afrika. Var hörde man bokstaven F i Afrika frågade Regina? Först, sist eller i mitten? Regina fortsatte med att skriva lilla f på tavlan och barnen fick skriva bokstaven i luften, Hon fortsatte med att fråga om det fanns namn som började på bokstaven F. Barnen gav förslag på olika namn som började på F och pedagogen skrev namnen på tavlan.

Regina tog fram ett vitt olinjerat papper och visade hur hon vek det i fyra delar så att det skulle bli linjer som barnen kunde följa när de skulle skriva. Barnen fick vars ett sådant papper där de skulle skriva stora och lilla F med kritor och färgpennor. De skulle även skriva en mening. Pedagogen frågade eleverna om de visste vad en mening var, ”det är när man

sätter ihop två ord” sa ett barn som fick ge förslag på en mening. Han sa ”Emil äter glass” nu fick barnen skriva den meningen på sitt papper.

Dag 2 inleddes med samling i en ring på golvet där Regina och barnen sjöng eko-sången ”Hallå, hallå, hallå, hallå, hur har ni det i dag? /…../Samlingen fortsatte med att ett barn skulle tala om dagens datum. Regina bad barnen att de skulle sätta sig på sina platser En flicka från år 2 kom in i klassrummet och redovisade om dödskalleapan. Efter sin redovisning ställde hon frågor till barnen om det hon talat om. Vid ett tidigare tillfälle hade två äldre barn kommit in och redovisat sitt tema arbete om Afrika där de med hjälp av bilder beskrivit och berättat om två djur som levde i Afrika. Efter redovisningen skrev Regina och barnen tillsammans en diktamen om vad de kom ihåg av redovisningen. Det var dessa texter som Regina fäste på tavlan. Texten handlade om zebror som inte syntes så bra:

De är randiga, vita och svarta. De har olika ränder. Lejonen tycker om att äta zebror. De äter gräs. De springer lika snabbt som en bil. De kan kamouflera sig. De är däggdjur. Om de är en meter från flocken kan de bli uppätna. Lejonmamman jagar. De äter zebror och antiloper. De är köttätare. Hanen har en man. De lever i flock. Deras päls är gulbrun.

Dessa meningars innehåll var vad barnen kom ihåg efter de fick höra redovisningen om två djur i Afrika. Regina och barnen läste meningarna högt tillsammans sen delade Regina ut varsitt maskinskrivet papper till barnen med texten på och barnen fick i uppgift att ringa in bokstäverna F och D. De skulle även rita ett lejon och en zebra.

Dag tre samlade Regina barnen i en ring på golvet och pratade om vad som skulle komma att hända under dagen och alla barnen fick säga vad de tyckte och tänkte på. En pojke fyllde år så alla ställde sig upp och sjöng för honom både på svenska och på engelska. Efter sången fortsatte Regina med att be barnen tänka tillbaka på vad som hade hänt under veckan som gått. Barnens tankar skrevs ner som en tankekarta på tavlan. Sen delade Regina ut barnens berättelseböcker och deras uppgift blev att välja ut en sak från tankekartan som de skulle rita och skriva om. Hennes primära syfte med denna uppgift var att få barnen att skriva en text som de sedan fick ljuda för henne.

Berättelseboken var en skrivbok där barnen ritade överst på sidan och skrev nedanför. Några barn skrev på egen hand och andra bad Regina om hjälp. Många barn skrev om leken

Efter att eleverna skrivit och ritat gick Regina runt till eleverna och lyssnade på när de läste upp texten de skrivit som de försökte ljuda.

Bild 5. Bild 6.