• No results found

I följande kapitel redovisas det resultat som vi fått fram genom våra enkätsvar. Redovisningen av resultatet sker genom tabeller och diagram, där vi går igenom varje enkätfråga och dess svar.

Diagram 4.1 Utförandet av icke arbetsrelaterade aktiviteter, n= antal respondenter. Procent

I diagram 4.1 syns alla de frågeområden gällande icke arbetsrelaterade aktiviteter som vi har valt att ta med i vår enkät. Vi kan utläsa i diagrammet om respondenterna har svart ”Ja” eller ”Nej” och hur många procent som vardera svar gett. Varje kategori av icke arbetsrelaterade aktiviteter representerar 100 procent. Det syns tydligt i diagrammet att privata mobilsamtal och att anställda pratar med sina kollegor om annat än arbete är de vanligaste förekommande aktiviteterna som förekommer hos våra respondenter. 91 procent av respondenterna svarade ”Ja” på frågan angående om det förekommer privata mobilsamtal på arbetstid och 99 procent av respondenterna svarade att de pratar med sina kollegor om annat än arbete under arbetstid. Något som inte förkommer lika ofta hos våra respondenter är utförandet av privata arbeten under arbetstid, där 90 procent av respondenterna har svarat ”Nej”. Samt användning av material för privat bruk, där 81 procent av alla respondenter har kryssat i ”Nej” i enkäten. En annan aktivitet som sticker ut är utskrifter av papper för privat bruk där 66 procent av respondenterna svarat ”Nej” på frågan om de skriver ut papper för privat bruk. Det som också går att utläsa är att aktiviteter som har ungefär lika många ”Ja” som ”Nej” är att skicka/läsa privata mejl där 49 procent har svarat ”Ja”. Samt ta en extra rast där 47 procent har svarat ”Ja” och surfa på internet där 55 procent har svarat ”Ja”. De frågor som har bortfall i diagram 4.1 är förekomsten av privata mejl där två bortfall förekommer. På frågorna angående samtala med kollegor om annat än arbete, surfat på internet för privat bruk, skriver ut papper för privat bruk, använder material för privat bruk och utför privata arbeten förekommer tre bortfall per fråga. 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ja Nej

26

Diagram 4.2 Icke arbetsrelaterade aktiviteter – jämförelse, n=antalet respondenter

Som tidigare nämnt har varje kategori en svarsfrekvens på 100 procent. Efter en jämförelse mellan produktionsanställda och tjänstemän, som syns i diagrammet 4.2, ser vi att 75 procent av tjänstemännen har svarat ”Ja” på frågan om de skickar privata mejl på arbetstid. Medan 25 procent av produktionsanställda har svarat att de skickar eller tar emot privata mejl. En tydlig skillnad mellan de olika yrkena syns också i frågan gällande om de skriver ut papper för privat bruk på arbetstid. Där kan vi se att 84 procent av tjänstemännen skriver ut papper för privat bruk, men endast 16 procent av de anställda i produktionen har svarat ”Ja” på frågan. Att använda material för privat bruk och utföra privata arbeten är också något tjänstemän gör mer än produktionsanställda. 71 procent av tjänstemännen har svarat ”Ja” på båda frågorna, medan endast 29 procent av produktionsanställda har svarat ”Ja”. När det gäller att ta en extra raster utöver sina vanliga så är det något som produktionsanställda gör mer än tjänstemännen. 61 procent har svarat att de tar extra raster utöver sina vanliga medan endast 39 procent av tjänstemännen har svarat det.

Det som båda yrkena sysslar mycket med under arbetstid är privata mobilsamtal där 51 procent av tjänstemännen har privata mobilsamtal och 49 procent av produktionsanställda har det. Gällande samtal med kollegor om annat än arbete så har 51 procent av tjänstemännen det och 49 procent av produktionsanställda. När det kommer till att surfa på internet för privat bruk använder 57 procent av tjänstemännen det och 43 procent av de produktionsanställda. Som vi kan se i diagram 4.2 är det inget bortfall på frågorna om det förekommer privata mobilsamtal och extra rast utöver de vanliga. I frågan om privata mejl är det ett bortfall på två respondenter, resterande fem frågor om icke arbetsrelaterade aktiviteter har ett bortfall på tre respondenter var. 0% 20% 40% 60% 80% 100%

27

Tabell 4.1 Förekomst av privata mobilsamtal, n=antalet respondenter

Hur ofta förekommer det privata mobilsamtal? Procent.

Varje dag 19

Varje vecka 43

Varje månad 23

Mer sällan än varje månad 7

Aldrig 9

Totalt 100

n = 75

Tabell 4.1 visar att av alla respondenter som svarat ”Ja” på frågan ”Förekommer det att du har privata mobilsamtal under din arbetstid” förekommer samtalen relativt ofta som 19 procent ”Varje dag”, 43 procent ”Varje vecka”, 23 procent ”Varje månad”. Endast 7 procent av respondenterna har mobilsamtal ”Mer sällan än varje månad” och det var 9 procent som svarade att de ”Aldrig” har privata mobilsamtal under arbetstid. Det finns ett bortfall på en respondent.

Diagram 4.3 Anledningar till privata mobilsamtal, n= antalet respondenter

I diagram 4.3 representerar varje stapel en svarsfrekvens på 100 procent. Som nämnt var privata mobilsamtal en ofta förekommande icke arbetsrelaterad aktivitet som respondenterna gjorde. Anledningen till att respondenterna har privata mobilsamtal är främst för att det är ”Lättillgängligt” då 46 procent av alla respondenter har valt den anledningen enligt diagram 4.3. 32 procent av respondenterna menar att det är ”Tillåtet” så de utför privata mobilsamtal och 34 procent menar att på grund av ”Privatlivet” har de privata mobilsamtal på arbetstid. Anledningarna som inte är lika vanliga är ”Är värd det” där endast 8 procent av respondenterna har angett det som en anledning och 3 procent har angett ”Uttråkad” som en anledning. Ingen av respondenterna, 0 procent, har sagt att det är på grund av att de är ”Missnöjda” eller att de ser de som en ”Löneförmån” att ringa privata mobilsamtal. Det förekommer ett bortfall på fyra respondenter.

34% 46% 0% 8% 0% 3% 32% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

28

Tabell 4.2 Förekomst av extra rast utöver de vanliga, n= antal respondenter

Hur ofta förekommer det en extra rast? Procent.

Varje dag 10

Varje vecka 13

Varje månad 7

Mer sällan än varje månad 17

Aldrig 53

Totalt 100

n = 76

I diagram 4.1 kunde vi tidigare se att det inte var lika många som utförde aktiviteten ”extra rast” som de utförde med de andra icke arbetsrelaterade aktiviteterna. Tabell 4.2 visar att bland de respondenter som tar en extra rast utöver sina vanliga raster så var det 17 procent som svarat att de gör det ”Mer sällan än varje månad”. 10 procent har svarat ”Varje dag”, 13 procent har svarat ”Varje vecka” och 7 procent har svarat ”Varje månad”. 53 procent har svarat att de aldrig tar en extra rast utöver sina vanliga raster. På denna fråga har alla våra respondenter svarat.

Diagram 4.4 Anledningar till extra rast utöver vanliga raster, n= antal respondenter

Varje stapel i diagram 4.4 motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. Vi kunde tidigare se att det var 53 procent som inte tog en extra rast är det 47 procent av alla respondenter som tar en extra rast utöver sina vanliga raster. Den främsta anledningen till det visar diagram 4.4, anledningen är att respondenterna känner att de ”Är värda det” där 34 % har valt den anledningen. 29 procent av våra respondenter anser att de tar en extra rast på grund av att det är ”Lättillgängligt” och 17 procent säger att anledningen är ”Privatlivet”. 14 procent av respondenterna anser att de gör det på grund av att det är ”Tillåtet”, medan 6 procent menar att det är på grund av att de känner sig ”Uttråkade”. Respondenterna upplever dock inte att en extra rast ska ses som en ”Löneförmån” då svarsfrekvensen blev 0 procent. Våra respondenter anser inte heller att de tar en extra rast för att de är ”Missnöjda” med arbetsgivaren eller

17% 29% 0% 43% 0% 6% 14% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

29

arbetsförhållandena då även svarsfrekvensen är 0 procent även här. På anledningarna till den extra rasten finns ett bortfall på en respondent.

Tabell 4.3 Förekomst av privata mejl, n=antalet respondenter

Hur ofta förekommer det privata mejl? Procent.

Varje dag 4

Varje vecka 24

Varje månad 12

Mer sällan än varje månad 8

Aldrig 51

Totalt 100

n = 73

I diagram 4.1 kan vi se att det var nästan lika många som svarade ”Ja” på frågan ”Förekommer det att du läser och/eller skickat privata mejl under din arbetstid?” som det var som svarade ”Nej”. Trots den lägre siffran av de respondenter som utför aktiviteten så förekommer den desto oftare. 24 procent av respondenterna menar att de läser och/eller skickar privata mejl ”Varje vecka”, 12 procent gör det ”Varje månad”, 4 procent ”Varje dag” och 8 procent ”Mer sällan än varje månad”. Men det är som tidigare nämnt hela 51 procent som valt att svara ”Aldrig” på frågan om de sysslar med privata mejl. På denna fråga förekommer ett bortfall på tre respondenter.

Diagram 4.5 Anledningar till privata mejl under arbetstid, n=antalet respondenter

Anledningarna till att de respondenter som skickar/tar emot privata mejl kan vi se i diagram 4.5, varje stapel i diagram 4.5 motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. Den övervägande anledningen är att det är ”Lättillgängligt” för respondenterna att läsa och/eller skicka privata mejlen då 63 procent av respondenterna har valt det svarsalternativet. Men anledningar som också syns tydligare är ”Privatliv”, där 31 procent har svarat det vilket innebär att det inte hinns med i privatlivet och ”Tillåtet” där 23 procent har svarat. Andra anledningar som

31% 63% 0% 6% 0% 6% 23% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

30

respondenterna har valt är att de anser att de ”Är värda det” och att de är ”Uttråkade”, de anledningarna har en lägre svarsfrekvens som är på 6 procent. De anledningar som ingen respondent har valt, 0 procent, är ”Missnöjd” och ”Löneförmån”. De anser alltså inte att läsa och/eller skicka privata mejl är på grund av missnöjdhet eller att det är en löneförmån. Bortfallet i denna fråga ligger på tre respondenter.

Tabell 4.4 Förekomst av privata samtal med kollegor, n= antalet respondenter

Hur ofta förekommer det privata samtal med kollegor? Procent.

Varje dag 69

Varje vecka 27

Varje månad 3

Mer sällan än varje månad 0

Aldrig 1

Totalt 100

n = 73

Samtal med kollegor om annat än arbete är något som tydlig utmärker sig som vanligt hos våra respondenter i tabell 4.4. Vi kan se i tabell 4.4 att 69 procent av alla respondenter gör detta ”Varje dag” och endast 1 procent har sagt att de ”Aldrig” gör det alls. 27 procent gör det ”Varje vecka” och 7 procent ”Varje månad” och 0 procent har svarat att de gör det ”Mer sällan än varje månad”. Överlag är alltså samtal med kollegor om annat än arbete under arbetstid något som förekommer ofta hos våra respondenter. Ett bortfall på tre respondenter finns på frågan.

Diagram 4.6 Anledningar till privata samtal med kollegor, n= antal respondenter

Anledningarna till respondenternas privata samtal ses i diagram 4.6, varje stapel i diagrammet motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. Där kan vi se att hela 68 procent av respondenterna anser att de gör det av anledningen att det är ”Tillåtet” och vidare kan vi se att 35 procent anser att de har privata samtal på grund av att det är ”Lättillgängligt”. 12 procent

1% 35% 0% 12% 0% 9% 68% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

31

anser sig vara ”Värd det” och 9 procent av våra respondenter har samtal det på grund av att de är ”Uttråkade”. 1 procent menar att de gör det på grund av sitt ”Privatliv” och ingen respondent, 0 procent, menar att det är på grund av att de är ”Missnöjda” eller att det ses som en ”Löneförmån”. I diagram 4.6 kan vi se att det är 70 respondenter som svarat på frågan och alltså ett bortfall på sex stycken respondenter.

Tabell 4.5 Förekomst av privat surf, n= antal respondenter

Hur ofta förekommer det privat surf? Procent.

Varje dag 19

Varje vecka 11

Varje månad 18

Mer sällan än varje månad 7

Aldrig 45

Totalt 100

n = 73

I tabell 4.5 kan vi se en spridning mellan svarsalternativen där respondenterna har svarat ganska jämnt. Mellan att surfa privat på internet från ”Varje dag” där svarsfrekvensen är 19 procent, ”Varje vecka” där svarsfrekvensen 11 procent till ”Varje månad” där svarsfrekvensen är 18 procent. Det är endast 7 procent som har valt att svara ”Mer sällan än varje månad” och det är 45 procent som har valt att svara ”Aldrig” på frågan. Det förekommer ett bortfall på tre respondenter.

Diagram 4.7 Anledningar för privat surf under arbetstid, n= antal respondenter

Varje stapel i diagram 4.7 motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. I diagram 4.7 syns en tydlig anledning vilket är att respondenterna anser att surfa privat på internet är ”Lättillgängligt” och 55 procent har svarat att det är därför de surfar. Vi kan även se att det sker på grund av att respondenterna inte hinner med saker i privatlivet, där 23 procent valt ”Privatliv och lika många, 23 procent, säger att de surfar på grund av att det är ”Tillåtet”. Tätt

23% 55% 0% 18% 0% 13% 23% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

32

efter anledningarna angående respondentens privatliv och att det är tillåtet kommer även anledningen ”Är värd det”. Där är svarsfrekvensen 18 procent och anledningen ”Uttråkad” har svarsfrekvensen 13 procent. Ingen respondent har valt alternativet ”Missnöjd” vilket ger en svarsfrekvens på 0 procent. 0 procent är även svarsfrekvensen även på svarsalternativet ”Löneförmån”. Det förekommer ett bortfall på tre respondenter.

Tabell 4.6 Förekomst av pappersutskrifter för privat bruk, n= antal respondenter

Hur ofta förekommer det privat utskrift av papper? Procent.

Varje dag 0

Varje vecka 1

Varje månad 4

Mer sällan än varje månad 29

Aldrig 66

Totalt 100

n = 73

I tabell 4.6 kan vi se att hela 66 procent av respondenterna har svarat att de inte skriver ut papper för privat bruk. Men av de respondenter som skriver ut papper för privat bruk har flest respondenter svarat att det sker ”Mer sällan än varje månad” där svarsfrekvensen är 29 procent. 4 procent av respondenterna skriver ut papper ”Varje månad”, 1 procent av respondenterna gör det ”Varje vecka” och ingen, 0 procent, av respondenterna gör det ”Varje dag”. I frågan om hur ofta det förekommer att våra respondenter skriver ut papper för privat bruk var det ett bortfall på tre respondenter.

Diagram 4.8 Anledningar till privata pappersutskrifter, n= antal respondenter

Varje stapel i diagram 4.8 motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. Av de respondenter som utför denna icke arbetsrelaterad aktivitet kan vi i diagram 4.8 se att 72 procent av respondenterna anser att det är ”Lättillgängligt”. 20 procent av respondenterna gör det på grund av svarsalternativet ”Privatliv” och 16 procent menar att anledningen till utskrifter för privat bruk är att det är ”Tillåtet”. 4 procent av respondenterna har svarat att det är på grund

20% 72% 0% 4% 4% 0% 16% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

33

av att de ”Är värda det” och lika många, 4 procent, har svarat att de skriver ut papper på grund av att det ser de som en ”Löneförmån”. 0 procent har svarat att de är ”Missnöjda” respektive ”Uttråkade”. I diagram 4.8 kan vi se att n=73 vilket betyder att vi har ett bortfall på tre respondenter.

Tabell 4.7 Förekomst av materialanvändning för privat bruk, n= antal respondenter

Hur ofta förekommer det materialanvändning för privat bruk? Procent.

Varje dag 1

Varje vecka 1

Varje månad 6

Mer sällan än varje månad 10

Aldrig 82

Totalt 100

n = 73

Hur ofta användning av material från arbetet till privat bruk förekommer är väldigt sällan vilket vi kan se i tabell 4.7, där ”Mer sällan än varje månad” sticker ut lite mer än andra anledningar med en svarsfrekvens på 10 procent. Men överlag sker denna aktivitet väldigt sällan då 82 procent svarat att det ”Aldrig” förekommer. 6 procent menar att det sker ”Varje månad”, så låg svarsfrekvens som procent menar att det sker ”Varje vecka” och ”Varje dag”. Det förekommer ett bortfall på tre respondenter.

Diagram 4.9 Anledningar till användning av material för privat bruk, n= antal respondenter

Varje stapel i diagram 4.9 motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. En tydlig anledning som finns för att de anställda använder material för privat bruk är på grund av att det är ”Lättillgängligt” där svarsfrekvensen är 71 procent. 14 procent har valt ”Privatliv” som anledning och 14 procent har valt ”Tillåtet” som en annan anledning. Ingen av

14% 71% 0% 0% 0% 0% 14% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

34

respondenterna, 0 procent, har valt att välja alternativen ”Missnöjd”, ”Är värd det”, ”Löneförmån” eller ”Uttråkad”. Ett bortfall på tre respondenter förekommer.

Tabell 4.8 Förekomst av privata arbeten under arbetstid, n= antal respondenter

Hur ofta förekommer det privata arbeten under arbetstid? Procent

Varje dag 1

Varje vecka 1

Varje månad 7

Mer sällan än varje månad 0

Aldrig 90

Totalt 100

n = 73

Vi kunde se i diagram 4.1 att det endast var 10 procent som utförde privata arbeten under arbetstid och av dem som gör det förekommer det som vanligast ”Varje månad” där svarsfrekvensen är 7 procent. Det förekommer en svarsfrekvens på 1 procent är det kommer till svarsalternativen ”Varje dag” och ”Varje vecka”. Det är hela 90 procent som angivit att de inte utför några privata arbeten under arbetstid och har därför svarat ”Aldrig”. I tabell 4.8 kan vi se att n = 73 och det betyder att det finns ett bortfall på tre respondenter.

Diagram 4.10 Anledningar till privata arbeten under arbetstid, n= antal respondenter

Varje stapel i diagram 4.10 motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. Anledningarna till utförandet av denna icke arbetsrelaterad aktivitet är främst på grund av att det är ”Lättillgängligt” där 67 procent av respondenterna har valt det svarsalternativet. Även alternativet ”Privatliv” har fått en relativt hög svarsfrekvens på 50 procent. 33 procent av respondenterna gör det för att de är ”Uttråkade” medan 0 procent, alltså inga respondenter har

50% 67% 0% 0% 0% 33% 0% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

35

angivit anledningarna ”Missnöjd”, ”Är värd det”, ”Löneförmån” eller att det är ”Tillåtet”. Det förekommer ett bortfall på fyra respondenter.

Tabell 4.9 Känslor inför utförandet av arbetet n= antal respondenter

Anställdas känslor inför utförandet av arbete Procent.

Glad och tillfredsställd 24

Ganska positiv känsla 51

Vare sig positiv eller negativ känsla 20

En viss olust 4

En stark olust 1

Totat 100

n = 71

I tabell 4.9 kan vi se att mer än hälften, 51 procent, av alla respondenter har en ”Ganska positiv känsla inför arbetet”. Vi kan även se att det endast är 1 procent av respondenterna som känner ”En stark olust inför arbetet” och 4 procent som känner ”En viss olust” inför arbetet. Vi kan också se att det är ungefär lika många som känner ”Vare sig positiva eller negativa”, 20 procent och som har ”Glada och tillfredsställda känslor”, 24 procent, inför sitt arbete. Det är alltså överlag en positiv inställning som våra respondenter har inför sitt arbete. Ett bortfall förekommer på fem respondenter.

Diagram 4.11 Viktiga faktorer för anställda på arbetet, n= antal respondenter

I diagram 4.11 kan vi genast se en jämn fördelning mellan de olika faktorerna som respondenterna kunde välja fritt emellan, varje tårtbit representerar 100 procent. De som är allra viktigast för våra respondenter är en ”Bra arbetsmiljö” där svarsfrekvensen är 80 procent. 78 procent av respondenterna vill ha ett ”Varierande arbete och/eller varierande arbetsuppgifter” och 74 procent menar att ”Lönen” är viktigast på arbetet. Det som

36

respondenterna bryr sig om något mindre är chansen till att ”Påverka beslut” där 53 procent har svarat att det är viktigt. Med en svarsfrekvens på 53 procent blir detta svarsalternativ det som fått lägst svarsfrekvens. Att få ta ”Ansvar” tycker 55 procent är viktigt medan att ha ”Användning av kunskaper och färdigheter” tycker 62 procent är viktigt och ”Kollegorna” tycker 70 procent är viktigt. I diagram 4.11 kan vi se att n=73 vilket betyder att det förekommer ett bortfall på tre respondenter.

Tabell 4.10 Tankar på privatlivet under arbetstid, n= antal respondenter

Tänker anställda på privatlivet under arbetstid? Procent.

Alltid 18 Oftast 25 Ibland 53 Aldrig 4 Totalt 100 n = 73

I tabell 4.10 kan vi se resultatet från vår fråga ”Händer det att du tänker på privatlivet under din arbetstid?”. Det största antalet svar kan vi se i svarsalternativet ”Ibland”, det har hela 53 procent valt att svara. 25 procent har svarat att det gör det ”Oftast” och 18 procent säger att de gör det ”Alltid”. Det är endast 4 procent som säger att de ”Aldrig” tänker på privatlivet under arbetstid. Ett bortfall förekommer på tre respondenter.

Tabell 4.11 Anställdas prestation på arbetet, n= antal respondenter

Förekommer det att anställda inte alltid gör sitt bästa under arbetstid? Procent

Alltid 4 Oftast 7 Ibland 53 Aldrig 36 Totalt 100 n = 72

På vår fråga ” Förekommer det att du inte alltid gör ditt bästa under arbetstid?” var det 53 procent av respondenterna som valde att svara ”Ibland” och 36 procent som svarade alternativet ”Aldrig”. Det var endast 4 procent av respondenterna som svarade svarsalternativet ”Alltid” och 7 procent som svarade ”Oftast”. Ett bortfall på frågan förekom med fyra respondenter.

37

Diagram 4.12 Upplevelsen av att någon lyssnar, n= antal respondenter

Vi ställde en fråga som handlade om den anställde kände att någon på arbetsplatsen lyssnade på dem, ”någon” ansåg vi vara närmsta arbetsgivare och/eller den anställdes kollegor. Varje stapel i motsvarar en svarsfrekvens på 100 procent. Som vi kan se i diagram 4.12 är det störst andel som svarade att deras kollegor lyssnar, där svarsfrekvensen är 79 procent. Tätt följt av att ”Närmsta arbetsgivaren lyssnar”, där 68 procent svarade det. I diagram 4.12 kan vi se att endast 7 procent av respondenterna har svarat att ”Ingen lyssnar”. I diagram 4.12 kan vi se att n=72 vilket betyder att det finns ett bortfall på fyra respondenter.

Tabell 4.12 Bestämmer arbetsgivare för mycket? n= antal respondenter

Anser anställda att deras arbetsgivare bestämmer för mycket över arbetsdagen? Procent.

Alltid 5 Oftast 11 Ibland 36 Aldrig 48 Totalt 100 n = 73

På vår fråga om våra respondenter upplever att deras arbetsgivare bestämmer för mycket över

Related documents