• No results found

Följande resultat från projektets givna metoder presenteras nedan.

4.1 WBS

Resultatet av WBS:en blev ett träddiagram med projektets sex faser med huvudrubrikerna, projektplan, förstudie, metod, genomförande, resultat och diskussion. Huvudrubrikerna grenades sedan ut till ett flertal underrubriker, se Bilaga H.

4.2 GANTT-schema

I Bilaga I kan man se projektets tidsintervall. Den innehåller planeringen för varje

huvudaktivitet i projektet, hur lång tid det tog och den faktiska tiden det tog. Därmed kan man se att tidsplaneringen inte alltid varit möjlig att hålla.

4.3 Riskanalys

Riskanalysen resulterade i de relevanta riskerna som kan förekomma, se Bilaga J. De riskerna med störst riskfaktor är tidsbrist, andra kursen och inget eller fel resultat. Men efter föreslagna åtgärder och effekter är riskerna inte lika höga. Detta innebär att ifall åtgärderna följs när eller om riskerna påträffas, bedömds projektet att kunna leva under dessa nya risknivåer.

4.4 Värdeflödesanalys av nuläget

Efter att ha genomfört en värdeflödesanalys, se Bilaga M. Kan man tyda att ställtiderna är betydligt längre än operationstiden för de allra flesta moment i maskinen. Buffertstorlekarna innan maskinen antogs vara noll på grund av att det är till mesta dels beställningsvaror vilket innebär att det är få lagernivåer. Efter maskinen antogs det också vara noll enheter i lager då lastbilen precis hämtat de färdiga produkterna. Alla moments cykeltider summerades ihop till en värdeskapande tid vilket också resulterade i att det blev samma som produktionens ledtid, det vill säga 147 sekunder. Kvalitén på produkterna räknas ut med erhållen data och med Ekvation 1. Den verkliga cykeltiden från varje moment beräknas ut med Ekvation 2 och summerandes ihop till ungefär 163 sekunder. Den data som användes till beräkningar och analyser var ifrån flera omställningar och mätningar, därmed togs ett medelvärde av de dubbletter som förekom, se ett exempel i Bilaga K. Svaren från de ställda frågorna om bland annat leveransvolymer och styrning till uppdragsgivaren visas i Bilaga L.

Det är ett tryckande flöde genom varje moment och takttiden beräknades ut med Ekvation 3 till cirka 230 sekunder. Detta medför att med hjälp av Ekvation 4 räknades det ut att

maskinen klarar av ungefär 373% av kundens behov, som är 2000 per månad, då flaskhalsen i flödet är kontrollering av produkter. Dock är kontrolleringen ett moment som varierar kraftigt i verklig cykeltid beroende på kvalité av produkter och noggrannhet samt att det inte krävs någon typ av omställning. Dessutom har det beräknats med att Tretapparen arbetas med 4 dagar i veckan varje månad vilket inte alltid stämmer då den producerar mellan 3 till 5 dagar i veckan varje månad. Den längsta omställningstiden är momentet för korkmatningen, de vill säga 60 minuter. De näst längsta omställningstiderna är flaskfyllningen,

etikettmonteringen, bläckstrålningen samt flakmatningen som tar 40 minuter, 10 minuter respektive 8,5 minuter. Detta betyder att dessa fem moment skall ses över i första hand då dem har längst ställtider, potentiella förbättringsmöjligheter och därmed kan man få störst effekt på flödet om förbättringar i dessa moment kan åstadkommas. Den sammanlagda omställningstiden anses ta 2 timmar och 17 minuter.

4.5 A3-modell

Vid studiebesöket och undersökningen ställdes aldrig korkmatning om och därmed kunde det inte tas någon hänsyn till några större möjliga förbättringar för det momentet på grund av att det inte fick granskas i verkligheten. Istället fokuserades det mer på omställningarna för flaskfyllning, etikettmonteringen, bläckstrålningen och flaskmatningen. Den

sammanställda omställningstiden för de moment som fick granskas i verkligheten tog då istället approximativt 1 timme och 17 minuter. Idag ställer endast en operatör om maskinen samt att det sker mycket förflyttning och rörelse runt maskinen. Då A3-modellen innehåller all den viktigaste informationen från förbättringsarbetet kan den ses i Bilaga N.

4.5.1 5 Varför

Huvudfrågorna som ställdes med 5 Varför var:

• Varför tar det sådan tid att ställa om?

• Varför är det bara en person som ställer om?

• Varför bara interna ställtider?

Vilket resulterade i svar med grundorsaker för respektive fråga:

• De har idag andra projekt igång som till exempel bygger ut fabriken samt att de har mycket ordrar på grund av pandemin.

• De håller på med andra projekt.

• Omställningen anses fungera idag och det är därför lättare att fortsätta på samma spår även om det är långa ställtider.

Därmed kan detta projekt underlätta mycket för företaget då de inte behöver lägga ut stora resurser på arbetet samt att företaget ska få inspiration om att även en liten förändring kan göra stor skillnad på omställningen. Dessutom kan de erhålla tips och råd hur man kan gå till väga samt att planera upp tid för framtida förbättringsarbeten.

4.5.2 SMED

Inom SMED har först extern och intern ställtid definierats av operatörerna. Därav

förekommer endast interna ställtider bland omställningarna. Det användes en checklista med data från de olika omställningarna för att fastställa värden, ett exempel kan ses i Bilaga O.

Videos och anteckningar gjordes för att analysera och definiera omställningen vid studiebesöket.

Därefter börjades det med att skilja på intern och extern ställtid, vilket resulterade i ingen skillnad då det endast uppträde interna ställtider. I dagsläget är Tretapparen avstängd under hela omställningsprocessen. Det är dock möjligt att konvertera varje moment var för sig intern ställtid till extern. Till exempel efter att flaskfyllningen är omställd och testad samt att flaskmatningen också är omställd kan dessa momentet vara igång, det vill säga externt ställtid samtidigt som resterande moment fortfarande är internt ställtid. Det hade resulterat i att fler produkter kan produceras om tillverkningsprocessen hade började tidigare. Detta innebär att även etikettmonteringen och bläckstålningen ställs först om som internt. När sedan omställningen är klar förblir de externa ställtider under tiden kartong- och

tejpmomentet ställs om internt. Det medför att flera färdiga produkter kommer att samlas i kontrollmomentet för att sedan endast placeras i kartonger, tejpas och staplas på pallar.

Genom att förstå poängen kan man se strukturen i Tabell 2. Där grå ruta innebär intern ställtid, grön extern ställtid och vit ingen ställtid.

Tabell 2: Stegen för varje moment från intern till extern ställtid.

Flaskmatningen Flaskmatningen Flaskmatningen Flaskmatningen Flaskmatningen

Flaskfyllningen Flaskfyllningen Flaskfyllningen Flaskfyllningen Flaskfyllningen

Korkmatningen Korkmatningen Korkmatningen Korkmatningen Korkmatningen

Etikettmonteringen Etikettmonteringen Etikettmonteringen Etikettmonteringen Etikettmonteringen

Bläckstrålningen Bläckstrålningen Bläckstrålningen Bläckstrålningen Bläckstrålningen

Kontroll Kontroll Kontroll Kontroll Kontroll

Kartongpaketering Kartongpaketering Kartongpaketering Kartongpaketering Kartongpaketering

Kartong-/ADR-etikett montering Kartong-/ADR-etikett montering Kartong-/ADR-etikett montering Kartong-/ADR-etikett montering Kartong-/ADR-etikett montering

Tejpning Tejpning Tejpning Tejpning Tejpning

Det sista steget i SMED som är att förbättra omställningen med flera olika förslag så att det går effektivare att ställa om, visas i Tabell 3. Det är samma förbättringsförslag som i A3-modellen. Antaganden har gjorts med hur lång tid det förbättrade momentet kan ta utifrån omgivningen och möjligheterna runt maskinen.

Tabell 3: Förslag på förbättringar.

Rubrik vid

omställning/Ställtid

Underrubrik Beskrivning av dagsläget och tiden

Beskrivning av förbättring Flaskmatning/8,5 minuter Hämta flaskor Tar 8 minuter att hämta

flaskorna i lagret med pallyftare.

Använd en truck istället så går det fortare att hämta. Tar istället 4 minuter.

Går två vändor för att hämta flaskor. Tar totalt 30 sekunder.

Gå bara en vända med att hämta en hel förpackning med flaskor.

Tar istället 15 sekunder.

Flaskfyllning/35 minuter Rengör tank Hämta och lämna vattenslang tar totalt 2 minuter.

Ha vatten och slang mer lättillgängligt. Tar endast 15 sekunder.

Tömma dunken med disk tar 1 minut.

Använd en större dunk med hjul för att slippa gå och tömma vid alla omställningstillfällen.

Rengör pipor Tömma fyllningen från piporna från den föregående produktionen tar totalt 50 sekunder.

Använd en större hink med hjul för att gå färre gånger och bara vid vissa omställningstillfällen.

Operatören väntar totalt 80 sekunder på alla gånger flaskorna fylls innan de kan tömmas.

Ladda maskinen med tre nya flaskor innan operatören tömmer flaskorna med fyllning i hinken. Därmed slipper operatören vänta på att flaskorna fylls.

Justera rullbana

och pipor Hämta verktygsväskan tar

30 sekunder. Ha en mer lättillgänglig verktygstavla. Tar istället 5 sekunder.

Justering av rullbana tar totalt 1,5 minut.

Ha färdiga markeringar för de standardiserade flaskor som används i maskinen. Tar istället 30 sekunder.

Letandet efter rätt känselhållare i lådan tar totalt 1,85 minut

Ha en verktygstavla med känselhållare för att hitta rätt enklare. Tar istället 5 sekunder.

Användandet av skiftnyckel

och insexnyckel tar 1 minut. Använd spärrskaft med hylsor.

Tar istället 10 sekunder.

Operatören skruvar först för hand fast känselhållare med muttrar. Tar totalt 1 minut.

Fixa kortade skruv på till exempel känselhållare så går det fortare att skruva åt. Tar istället 5 sekunder.

IBC-tanken hämtas och byts i slutet av omställningen då alla moment är i stort sett klara.

Hämta och byta IBC-tank i början för att köra igång flaskfyllningen direkt efter dess omställning är klar.

Luft för flaskfyllningen

Hämtar ett nytt större lock för IBC-tanken där tryckluftsslangen kan passera. Det tar 5 minuter.

Ha flera olika lock lättillgängligt på en verktygstavla. Tar istället 1 minut.

Korkmatning/35 sekunder Hämta material Hämta vagn tar 35 sekunder. Ha en mer lättillgänglig vagn.

Tar 5 sekunder istället.

Etikettmontering/10

minuter Byte av etikett Då bläckstrålaren är iväg tar

det 15 sekunder att ta bort den.

Hämta den när den först ska användas.

Det tar 30 sekunder att

hämta verktygsväska. Ha en mer tillgänglig verktygstavla. Tar istället 5 sekunder.

Användandet av skiftnyckel och insexnyckel tar 45 sekunder.

Använd spärrskaft med hylsor istället. Tar istället 5 sekunder.

Inställning av etiketter tar

1,66 minuter med alla tester. Spara korrekt data för de standardiserade flaskorna till nästa omställning. Tar istället 30 sekunder att ställa in och testa.

Bläckstrålning/13 minuter Rengöring och byte av datum

Hämta verktygsväskan tar 25 sekunder.

Ha en mer lättillgänglig verktygstavla. Tar 5 sekunder.

Går och rengöra röret för bläckstrålaren tar 30 sekunder.

Ha vatten och diskhon mer lättillgängligt. Tar istället totalt 10 sekunder.

Inställning av

datumregistrering tar 1,8 minut med alla tester.

Spara korrekt data för de standardiserade flaskorna till nästa omställning. Tar istället 30 sekunder att ställa in och testa.

Fixa fram en duk för att torka av röret tar 40 sekunder.

Ha trasorna mer lättillgängligt.

Tar istället 5 sekunder.

Kartongetikett/1,5 minut Hämta material Hämta kartongetiketter tar 1 minut.

Be någon annan göra det och/eller ha igång alla moment som redan har ställts om under tiden operatören är borta.

Allmänt för hela Tretapparen

Tillgångar Tretapparen står i ett rum där det är ett håll i väggen till IBC-tanken. Det finns ingen tillgång till vatten, diskho eller verktyg i rummet.

Soptunna är långt bort från Tretapparen.

Flytta hela Tretapparen till rummet bredvid där det finns tillgång till vatten, vagn, diskho och verktyg eller fixa resurserna närmare maskinen för att slippa flytta IBC-tanken. Samt placera soptunna närmare.

Rörelse Idag går operatören på Tretapparen för att komma över till andra sidan. Det är även möjligt att gå runt hela.

Ha en liten trappa för att enklare komma över maskinen till andra sidan, istället för att gå på matningsbordet.

Resurser Idag ställer en operatör om maskinen då tillräcklig kompetens finns hos personen.

Ha mer än en operatör som ställer om och därmed arbetar parallellt.

Därmed kan 26 stycken förbättrade förslag konstateras i tabellen med olika svårighetsgrad att implementera samt att åtgärderna ger olika resultat. Många av lösningarna handlar i grund och botten om att alla resurser och verktyg ska ha sin plats nära maskinen och skapa ett standardiserat arbetssätt under omställningen, det vill säga implementera 5S i arbetet.

4.6 Spagettidiagram

I Figur 10 visas operatörens rörelse och alla momenten som genomfördes vid omställningen under studiebesöket med ett spagettidiagram. Från den sist korrekt producerade artikeln i en order till den första korrekt producerade detaljen i nästa order gör operatören totalt 77 förflyttningar med olika destinationer och av olika anledningar. Hela närområdet från fabriken som operatören rör sig till och från är med i figuren. För en tydligare figur, hänvisas det till Bilaga P.

Figur 10: Spagettidiagram innan förändring.

I listan nedan kan man läsa av vad operatören gör vid varje siffa, de vill säga när operatören gör ett stopp.

1. Går och hämtar vattenslangen.

2. Lämnar av vattenslangen.

3. Tar på sig handskar och tar med spritflaskan.

4. Börjar diska tanken.

5. Hämtar den fyllda dunken.

6. Tömmer den fyllda dunken vid avloppet.

7. Lämnar tillbaka dunken vid rätt position.

8. Fortsätter att diska klart tanken.

9. Hämtar hinken.

10. Börjar tömma piporna på den gamla fyllningen med de gamla flaskorna. Häller den gamla fyllningen i hinken.

11. Går och tömmer den fyllda hinken vid avloppet.

12. Går tillbaka och fortsätter tömma piporna med den gamla fyllningen i hinken.

13. Går och tömmer den fyllda hinken vid avloppet igen.

14. Går och ställer tillbaka hinken.

15. Går och hämtar vattenslangen.

16. Lämnar tillbaka vattenslangen.

17. Går och släpper ut trycket.

18. Går och hämtar pallyftaren.

19. Går och hämtar en hel pall med nya flaskorna från lagret.

20. Kommer tillbaka och tar med sig fyra av de nya flaskorna, papper och sprit. Operatören börjar rengöra piporna.

21. Går och slänger pappret i soptunnan samt tar mer papper.

22. Går tillbaka och rengör mer.

23. Går och slänger papper i soptunnan igen.

24. Går tillbaka och justerar höjden.

25. Går och hämtar verktygsväskan.

26. Kommer tillbaka och justera rullbanan.

27. Drar fram en låda med känselhållare och muttrar.

28. Börjar byta känselhållare, justerar piporna och sedan drar tillbaka lådan.

29. Går till etikettstationen och justerar rullbanan.

30. Då en kollega kom ut med etiketterna börjades det placera etikettrullen på rätt position.

31. Går och hämtar insexnyckel från verktygsväskan.

32. Går tillbaka och justerar mer i höjd.

33. Går runt maskinen och testar/justerar etikettensplacering på flaskan.

34. Går tillbaka igen och justera etikettplaceringen.

35. Hämtar bläckstrålningen och justerar den i rätt höjd. Byter datum.

36. Hämtar verktygsväskan.

37. Lämnar verktygsväskan på vagn.

38. Går tillbaka till bläckstrålningen för att testa datumets position på flaskan. Justerar därefter.

Operatören drar fram pappersrullen och börjar sedan rengöra bläckstrålningen med spritpapper. Lossar röret med insexnyckel.

39. Går till diskhon och rengör röret med sprit och vatten.

40. Går och hämtar trasa för att torka rent röret.

41. Går tillbaka till maskinen och sätter tillbaka röret och bläckstrålningen med insexnyckel.

42. Lägger tillbaka den använda trasan och drar tillbaka pappersrullen.

43. Går och hämtar en hel förpackning med flaskor.

44. Placerar flaskorna på matningsbordet.

45. Går tillbaka till bläckstrålningen och kontrollerar datumet på flaskan.

46. Går till trucken.

47. Åker bort mot lagret.

48. Kommer tillbaka med kartonger och lastar av dem.

49. Åker bort till IBC-lagret.

50. Placerar IBC-tanken på rätt position.

51. Åker och lämnar av trucken. Hämtar vagnen.

52. Då en kollega kom ut med korkarna placeras korkarna på vagnen vid korkstationen.

53. Kopplar ihop IBC-tanken med fyllningstanken och börja fylla tanken därefter.

54. Går och hämtar kartongerna.

56. Plockar upp en kartong och viker den till en låda, justerar maskinen i höjd och bredd för måtten på lådan.

57. Går till IBC-tanken för att hämta tryckluftsslangen.

58. Går till lagret för att hämta ett större lock.

59. Går till vagnen där verktygsväskan är och använder en polygrip för att byta locket till ett större där tryckluftensslangen kommer ur.

60. Kopplar i tryckluften i uttaget.

61. Sätter på locket på IBC-tanken.

62. Justerar trycket.

63. Börjar att testa fylla tre flaskor.

64. Går och hämtar hinken.

65. Tömmer och spritar de tre flaskorna som därefter slängs i soptunnan.

66. Går till IBC-tanken och kontrollerar locket.

67. Går tillbaka och justera tryckluften. Rör om i tanken.

68. Testar att fylla tre flaskor igen. Tömmer en på fyllning. Testar att fylla tre nya flaskor.

69. Går och sätter på kork samt kontrollerar den fylld flaskas etikettplacering.

70. Vevar upp korkstationen så flaskorna kan komma förbi.

71. Kollar viskositeten på fyllningen.

72. Går och hämtar kartongetiketter.

73. Kommer tillbaka och drar ur tryckluften.

74. Testkör: Matar med tre flaskor som fylls.

75. Skruvar på korkar.

76. Kontrollerar och packar flaskorna i lådan. Kör igenom lådan i tejpmomentet.

77. Lägger den ihop tejpade kartongen på pallen.

Detta är före förändring och förbättring som ger en helhetsbild att det sker mycket onödig transport, arbete och väntan. Det är således inte enbart nya arbetssätt som måste förändras utan också den rörelse som görs under en omställning. Därmed, tillsammans med de förslag från SMED presterades ett nytt spagettidiagram efter förändring, se Figur 11.

Originalstorleken visas i Bilaga Q. I det nya spagettidiagrammet arbetar fortfarande endast en operatör vid omställningen.

Figur 11: Spagettidiagram efter förändring.

För beskrivning av varje stopp som görs, se listan nedanför.

1. Operatören hämtar en truck.

2. Åker och hämtar en hel förpackning med flaskor i lagret.

3. Lämna flaskorna.

4. Åker till laget och hämta IBC-tanken.

5. Placerar IBC-tanken och tar med locket med tryckluftsslangen från tanken.

6. Åker till ett annat lager och hämtar kartonger och kartongetiketter.

7. Åker tillbaka till maskinen och lämnar trucken.

8. Lämnar av kartonger och kartongetiketter.

9. Går till verktygstavlan och hämtar ett nytt större lock till IBC-tanken där trycklyftsslangen är koppad till. Byter locket med en polygrip. Viktigt att lämna kvar det andra locket och

polygripen vid verktygstavlan.

10. Går tillbaka till IBC-tanken och skruvar på locket med tryckluftsslangen. Se till så att slangen går att nå från andra änden, de vill säga stoppar in slangen i hålet.

11. Går och hämtar en hel förpackning med flaskor.

12. Lämnar flaskorna vid flaskmatningsbordet.

13. Tar på sig handskar.

14. Hämtar vattenslang och sprit.

15. Börjar diska tanken.

16. Vid fylld dunk ska den rullas under maskinen med en vagn, då maskinens ben kan flyttas mer åt sidan. Dunken har möjligtvis ändrat i form till större och bredare istället för högre.

17. Vid fylld dunk hämtar operatören dunken på rätt sida, enligt Figur 11.

18. Vid fylld dunk rullar operatören dunken till avloppet. Det ska förekomma sällan då dunken ska vara större.

19. Efter tömd dunk rullar operatören dunken tillbaka till rätt position.

20. Hämta vattenslangen.

21. Lägg tillbaka vattenslangen.

22. Hämta vagnen där hink, soptunna, sprit och papper finns på.

23. Börja tömma piporna på den gamla fyllningen med de gamla flaskorna. Häll fyllningen i hinken som nu är större och står på en vagn. Släng flaskorna i soptunnan.

24. Släpp ut trycket som varit för den gamla fyllningen. Stoppa in tryckluftsslangen i uttaget och börja direkt fylla tanken med fyllning.

25. Rengör sedan piporna med papper och sprit.

26. Om hinken blir full, rullar operatören hinken med en vagn till avloppet. Det ska förekomma sällan då hinken ska vara större.

27. Efter tömd hink rullar operatören tillbaka den. Slänger handskarna i soptunnan.

28. Hämtar känselhållare och spärrskaft med hylsor från verktygstavlan.

29. Därefter byter operatören känselhållare och justera rullbanan samt piporna utefter de nya flaskorna. Laddar med tre flaskor. Startar och provkör att fylla tre flaskor. Låter därefter flaskmatningen och fyllningen vara i gång resten av omställningen.

30. Tar med en halvfylld flaska och går till etikettstationen. Hämtar spärrskaft med hylsor från verktygstavla. Då en kollega kom ut med etiketterna anats de ske nu också. Börja placera etikettrullen på rätt position. Testar etikettensplacering på den halvt fyllda flaskan.

31. Vevar upp korkmatning så flaskorna kommer under.

32. Gå till verktygstavlan och hämta spärrskaft med insexhylsor.

33. Går till vagnen med trasor, sprit, papper och hink för bläck.

34. Rullar med vagnen till bläckstrålningen. Justera det sista med etikettplaceringen. Hämtar bläckstrålningen. Börja därefter med att ändra om datum och rengör sedan bläckstrålningen med sprit och papper. Lossar röret med en insexhylsa och ett spärrskaft.

35. Går till diskhon och rengör röret med sprit och vatten.

35. Går till diskhon och rengör röret med sprit och vatten.

Related documents