• No results found

Resultat - Strategi 3

In document Examensarbete på avancerad nivå (Page 38-41)

3. Metod och genomförande

4.4 Resultat - Strategi 3

4.4.1 Ge feedback som för lärandet framåt

Den tredje strategin handlar om återkopling/feedback. Hur ska eleven göra för att ta sig vidare i sitt lärande?

Summativa bedömningar ger information till läraren hur långt eleven har kommit i sitt lärande, var eleven befinner sig för tillfället. Men de summativa bedömningarna ger ingen information till eleven hur den ska ta sig vidare mot målet. Eleven behöver framåtsyftande kommentarer om styrkor och utvecklingsområden, samt information om hur den ska ta sig vidare mot målet. Återkopplingen ska även vara återkommande och genomföras ofta.52

I undersökningen har frågor ställts om framåtsyftande kommentarer samt kamratbedömning. Nämnas bör att lärarna i undersökningen följer en gemensam planering, vilket tidigare redogjorts för. Eleverna har gemensamma prov och lärarna rättar inte proven för sin egen undervisningsklass, utan lärarna tillämpar ett bytesschema. Följande avsnitt behandlar feedback från lärare till elev.

4.4.2 Eleverna om feedback lärare till elev

Eleverna fick svara på påståendet: Min historielärare ger användbar och framåtsyftande

feedback (muntligt eller skriftligt) på mina arbeten så jag vet vad jag ska tänka på till nästa gång (t.ex. efter källkritikprovet).

Figur 16. Min historielärare ger användbar och framåtsyftande feedback (muntligt eller skriftligt) på

mina arbeten så jag vet vad jag ska tänka på till nästa gång (t.ex. källkritikprovet).

Av Figur 16 går att utläsa att 24% av eleverna upplever att deras historielärare alltid ger dem användbar och framåtsyftande feedback, 39% upplever att läraren oftast gör det, 24% sällan och 13% aldrig. Av totalt 225 elever saknas svar från 10 stycken.

Vidare fick eleverna svara på påståenden om de ansåg att framåtsyftande kommentarer från deras historielärare hjälper (skulle hjälpa) dem i deras lärande och om de får feedback

under tiden de arbetar med en uppgift d.v.s. innan eleverna lämnat in något för rättning.

24% 39% 24% 13% Alltid Oftast Sällan Aldrig

Figur 17. Att få framåtsyftande kommentarer av min historielärare på uppgifter och prov hjälper

(skulle hjälpa) mig i mitt lärande.

Figur 17 visar att 50% av eleverna alltid upplever att historielärarens framåtsyftande kommentarer hjälper dem i deras lärande, 42% upplever att de oftast gör det, 6% sällan och 2% att det aldrig hjälper. Av totalt 225 elever har 222 elever svarat på frågan.

Figur 18. Jag får användbar feedback av min lärare under tiden jag arbetar med en uppgift.

På påståendet om eleverna upplever att de får feedback under tiden de arbetar med en uppgift d.v.s. innan eleverna lämnat in något för rättning har 39% av eleverna svarat ganska sällan, 30% ganska ofta, 19% mycket sällan och 12% har svarat att de mycket ofta får användbar feedback av sin lärare under tiden de arbetar med en uppgift. (se Figur 18)

4.4.3 Lärarna om feedback lärare till elev

På det första påståendet om feedback: Jag ger mina elever i historia 1b användbar och

framåtsyftande feedback (muntligt eller skriftligt) på deras arbeten, så de vet vad de ska fokusera på till nästa gång. (t.ex. efter källkritikprovet) svarade tre lärare att de alltid gör det

och två att de oftast gör det. Tre av lärarna har kommenterat påståendet. Lärare 2 skriver: ”I de fall rättande lärare lämnat skriftliga kommentarer är det möjligt.” Lärare 3 skriver: ”Förutom att källkritikprovet rättade jag inte mina elevers prov…” och lärare 5 skriver:

50% 42% 6% 2% Alltid Oftast Sällan Aldrig 12% 30% 39% 19% Mycket ofta Ganska ofta Ganska sällan Mycket sällan

”Samrättning gör detta moment extra svårt och tungt.”

På påståendet: Att ge framåtsyftande kommentarer på uppgifter och prov hjälper eleverna

i deras lärande, svarade fyra av fem att det oftast hjälper eleverna att ge framåtsyftande

kommentarer, en svarade alltid. Lärare 2 skrev även följande kommentar: ” I de fall eleven är öppen för feedback. Jag menar att det finns elever som inte är öppna för det tidvis.”

På påståendet om de ger användbar feedback under tiden svarade två stycken att de alltid gör det, två stycken att de oftast gör det och en lärare svarade inte hittills. Lärarna fick även ta ställning till påståendet om de tar lektionstid åt att arbeta med feedback för att utveckla elevernas lärande och på den frågan svarade två att de alltid gör det och tre stycken att de

oftast gör det.

4.4.4 Sammanfattande analys - Strategi 3

Eleverna är mycket positiva till att få framåtsyftande kommentarer av läraren, hela 50% av eleverna uppger att det alltid hjälper dem och 42% att det oftast hjälper dem. Av lärarna var det endast en lärare som svarade att det alltid hjälper eleverna att ge framåtsyftande

kommentarer och de fyra andra svarade att det oftast hjälper dem. En lärare kommenterade att eleverna inte alltid är ”mottagliga” för feedback. En majoritet av eleverna uttrycker dock att de saknar feedback under arbetets gång. Lärarna upplever trots allt att de ger feedback, två har svarat att de alltid ger feedback under pågående uppgift och två har svarat att de oftast gör det, en har svarat inte hittills. Här skiljer sig således resultaten åt mellan eleverna och lärarna. Det kan även vara svårt att veta hur elever och lärare har tolkat påståendet, men en försiktig tolkning av resultaten kan nog ändå sägas vara att eleverna önskar mer feedback. Enligt lärarnas kommentarer har rättandet av varandras prov även gjort att feedbacken uteblivit för elever på ett källkritikprov eleverna genomfört.

In document Examensarbete på avancerad nivå (Page 38-41)

Related documents