• No results found

Resultatdiskussion

7. Diskussion

7.1 Resultatdiskussion

Syftet med studien är att undersöka träningsmål och motivation till träning hos gymmedlemmar.

Detta för att få ökad kunskap om gymmedlemmar drivs av inre motivation eller yttre motivation och vilka träningsmål gymmedlemmarna har. Förutom det undersöks även om det finns någon skillnad på motivationstyp och träningsmål hos de som tränar i gymmet och de som tränar gruppträning. Utifrån respondenternas svar kan man se att hälsan är ett viktigt träningsmål till varför gymmedlemmarna tränar. De flesta tränar för att de vill bota ett hälsoproblem och för att hålla sig friska. Det visar även att många har som mål att träna för att minska och träna för att få en bättre vardag. Detta stämmer överens med tidigare forskning där seniorer har börjat träna på gym för att de vill investera i sin hälsa, men även för att må bättre, förutom det vill de även få en bättre vardag med hjälp av rutiner och träning (Lübcke, Martin, & Hällström, 2012). Det har även visats att människor tränar för att de vill bli hälsosammare (Söderström, 1999;

Riksidrottsförbundet, 2001), men även för att det vet att hälsan är viktig och vill hålla sig friska (Egli, Bland, Melton,, & Czech, 2011). Resultaten visar också att hälsan är ett större mål för de som tränar gruppträning än för de som tränar i gymmet. Dock är det en väldigt liten skillnad mellan grupperna men resultatet visar denna tendens.

Kroppen är något som gör att några vill träna, eftersom det värderades lågt bland de som tränar i gymmet och de som tränar gruppträning. Att träna för att förbättra utseendet, bygga muskler och gå ner i vikt var ett mål som var ganska lågt bland gymmedlemmarna. Vikten är något som tidigare visats vara viktigt för många när de tränar. Dock har det visats vara viktigare för kvinnor än för män, då kvinnor vill ha en fastare form, men även gå ner i vikt (Lübcke, Martin, &

Hällström, 2012). Inte bara hos kvinnorna är utseende en viktig faktor, utan även hos män vill man bygga muskler och få en mer vältränad kropp (Söderström, 1999). Skillnaden bland kvinnor och män gjordes det inte någon analys på i denna undersökning, då det var så stor skillnad i antalet män och kvinnor. Det skulle därför inte blivit en rättvis jämförelse mellan könen. Detta kan man alltså se att skiljer sig lite från tidigare forskning, eftersom det inte var lika högt här som det visats i andra studier.

Kroppen är lite viktigare för de som tränar själv än de som tränar gruppträning. En orsak kan vara att gruppträningen är färdig planerad och man utgår från specifika muskelgrupper, så man kan inte bestämma själv vad man vill göra (Dolan, 2012). Detta leder till att de som tränar mer

22 själv i gymmet kan välja vad de vill fokusera på och hur de ska lägga upp träningen för att

uppnå det som de vill. Detta eftersom gymträning är väldigt fritt och du kan välja själv vad du tränar och när du tränar (Söderström, 2000).

Bland respondenterna var det ganska lågt värde på att träna för att umgås med sina vänner.

Träningens sociala betydelse har i tidigare forskning visats vara ganska viktigt. Det är en viktig tid för dem där de både kan investera i hälsan, samt prata och träffa andra människor (Lübcke, Martin, & Hällström, 2012). Att träna för att umgås med vänner är ett starkare mål bland de som tränar gruppträning än de som tränar själv i gymmet. Detta kan vara för att gruppträning är väldigt socialt och man träffar flera personer varje gång man tränar gruppträning och lär känna folk, förutom det är det även en ledare som peppar och pratar med deltagarna (Dolan, 2012).

Det finns både långsiktiga och kortsiktiga mål, kortsiktiga mål brukar man använda för att få en belöning på vägen för att uppnå det långsiktiga (Gustafsson, Hassmén, & Kenttä, 2009).

Målen som tas upp i denna studie är mestadels långsiktiga men några är kortsiktiga. De kortsiktiga målen är bland annat att träna för att må bra och få träffa vänner. Man kan ganska fort efter man tränat känna att man mår bättre på grund av endorfiner, och om man tränar med vänner är det något som sker ganska direkt. De andra målen är till största delen långsiktiga som att till exempel bota en sjukdom, bygga muskler och gå ner i vikt. Det är mål som tar en tid att uppnå. En orsak till att de mest har långsiktiga mål är att det till största delen drivs av självbestämmande motivation, alltså inre motivation, identifierad motivation och integrerad motivation. Det betyder att det tycker de är roligt, de vet vad de vill och de har mycket motivation till att slutföra och uppnå det målet. Det man även kan se med dessa mål är att det är prestationsmål, då de fokuseras mest på sig själva och resultatet de uppnår jämförs med sig själv. Det är alltså ingen tävling (Gustafsson, Hassmén, & Kenttä, 2009).

Gymmedlemmarna drivs mest av inre motivation, identifierad motivation och integrerad motivation. Mot bakgrund av självbestämmande teorin visar resultatet att det är många som tränar för att de blir tillfredsställda och de tycker att det är roligt, de ser att det gynnar dem själva, samt att de anser att det är en del av deras livsstil och vem de är. Detta betyder alltså att de drivs både av inre och yttre motivation. Medlemmarna drivs av yttre motivation eftersom integrerad och identifierad är en del av det. Detta kan man se i tabell 1 som visar vilken reglering som tyder på vilken motivation. Både integrerad och identifierad motivation är relativt självbestämmande (Deci & Ryan, 2000). Då resultatet visade att gymmedlemmarna mest drivs

23 av identifierad och integrerad motivation kan man även se en tendens av vad tidigare forskning

har visat. Tidigare forskning har visat på att frekvensen i träningen ökar då personerna drivs av identifierad motivation och integrerad motivation (Duncan, Hall, Wilson, & Jenny, 2010). Detta visar resultaten även i denna undersökning då 44% tränar 3-4 gånger i veckan och 12 % som tränar 5-6 gånger i veckan.

Gymmedlemmarna drivs till en viss del av introjicerad motivation. Detta betyder att de tränar för att de känner att de måste, då de får skuldkänslor och dåligt samvete om de inte tränar (Deci

& Ryan, 2000). Dock är värdet lågt för amotivation, det betyder att alla vet varför de tränar och de har någon form av motivation till träning (Deci & Ryan, 2000). Det resultatet är inte så konstigt med tanke på att undersökningen gjordes på ett gym och de flesta där har någon form av motivation. Förutom det är även extern motivation väldigt låg, alltså motiveras folk inte av vad andra säger och de tränar heller inte bara för att de måste, utan för att det till en viss del åtminstone vill eftersom de är mer självbestämmande.

Sammanfattningsvis visar resultaten att gymmedlemmarna drivs både av inre och yttre motivation. Gymmedlemmarnas motivation är största delen självbestämmande. Detta då studien visar att de till största delen drivs av inre motivation, integrerad motivation och identifierad motivation. Det som även kommit fram är att det främsta träningsmålet är kopplade hälsa, de vill må bra, bota hälsoproblem, minska stress och få ett bättre vardagsliv. Även kroppen är delvis ett mål för att träna, då de vill bygga muskler gå ner i vikt och allmänt förbättra hur deras utseende ser ut. Vidare är det sociala en aspekt för gymmedlemmar de tränar exempelvis på gymmet för att träffa sina vänner.

Vidare visar resultatet att det finnas små skillnader bland de som tränar gruppträning och de som tränar i gymdelen. De skillnader som har framkommit var bland annat att de som tränar gruppträning motiveras mer av inre motivation och hälsan är ett viktigare mål till att träna än vad det är för de som tränar i gymdelen. Kroppen är något som istället är viktigare för de som tränar i gym. Dock är skillnaderna väldigt små.

Resultatet visar alltså att gymmedlemmarna har en bra inställning till träning, eftersom den motivation de drivs av är självbestämmande. Det betyder alltså att alla är där av egen vilja, dock finns det flera olika träningsmål till att de väljer att träna. Resultatet visade att hälsa var det viktigaste målet för medlemmarna och kroppen var inte lika stort, detta visar på att det finns några skillnader till tidigare forskning. Då tidigare forskning visat att både hälsa och kroppen

24 är de viktigaste målen med träningen. Detta betyder att det viktigt att informera gymmen om

detta, varför deras medlemmar tränar, men även vad som motiverar dem mest. Detta för att de kan hålla en bra verksamhet för sina medlemmar. Dock kan det finnas skillnader bland gymmen, men eftersom undersökningarna kommit fram till liknande resultat borde det finnas en trovärdighet i resultatet.

Related documents