• No results found

6RFLDORJ+HOVHSROLWLN

In document Planer och budget 2013 (Page 95-171)

*HQHUHO,QGOHGQLQJ Generelt om Ministerrådet

De nordiske regeringers samarbejde inden for social- og sundhedssektoren ledes af Ministerrådet for social- og helsepolitik (MR-S). Social- og

sundhedssektoren har i 2012 en budgetramme på 39.810 TDKK (2012 priser). Budgetrammen dækker projektmidler og samarbejdsorganer på social- og sundhedsområdet samt institutionerne Nordens Velfærdscenter (NVC) og Nordic School for Public Health NHV (NHV). NHV er finansieret direkte fra landene, men er ellers underlagt samme vilkår som institutioner finansieret af Nordisk Ministerråd.

Det nordiske samarbejde på social- og sundhedsområdet er baseret på fælles værdier, som er koncentreret om udvikling og bæredygtigheden af det nordiske velfærdssamfund i et Europæisk/globalt perspektiv, herunder fjernelse af grænsehindringer mellem de nordiske lande. Endvidere koncentreres samarbejdet om udvikling af Nordens samarbejde med Nordens nærområder samt udvekslingen af national information og erfaring.

Prioriteringsbudget

I 2013 har et nyt prioriteringsbudget været oprettet i Nordisk ministerråd. Prioriteringsbudgetet afløser fra året 2007 pågående globaliseringsinitiativ. MR-S har i 2011 og 2012 forberedt projektforslag til prioriteringsbudgetet. Forslaget fokuserer på temaet en bæredygtigt nordisk velfærdsmodel. Det prioriterede tema for sektorens projektmidler

Som led i en politisk prioritering og for at sikre en synlig og målbar indsats besluttede MR-S på dets møde i juni 2012, at sektorens projektmidler for perioden 2013-2015 koncentreres om temaet ”Inkludering af udsatte unge i arbejdsliv og uddannelse”. Temaet har baggrund i den økonomiske krise i Europa som har sat velfærdsstaten under pres og formålet er en bedre komparativ oversigt over politikker for at inkludere udsatte unge i arbejdslivet og uddannelse i de nordiske lande.Temaet sætter særlig fokus på den øgede andel unge med psykiske lidelser, som modtager førtidspension/uførepension. Nabosamarbejde og samarbejde om bekæmpelse af menneskehandel Social- og sundhedssektoren har en lang tradition for at være engageret i samarbejdet med vores nabolande, særligt Nordvestrusland.

Hovedindsatsområderne er sociale initiativer målrettet udsatte grupper og indsats mod HIV/AIDS samt indsats mod menneskehandel. Ministerrådet fortsætter aktiv deltagelse i Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Wellbeing (NDPHS).

Nordisk ministerråd vedtog i 2011 en fokuseret indsats mod menneskehandel gennem et samlet program på 3,9 mio. DKK. Programmet består af fem delprojekter, som skal fremme en helhedsorienteret indsats på tværs af ministerråd. Målet er at forstærke en regional platform for samarbejde i Norden og med vores nabolande inden for den nordlige dimensions region, herunder

NDPHS og med andre internationale partnere som Council of the Baltic Sea States (CBSS). Programmet har særligt fokus på de sociale aspekter af og nye former for menneskehandel med fokus udnyttelse til tvangsarbejde og udnyttelse af børn til tiggeri samt romaer. Programmet afslutter i 2013 og resultater og anbefalinger vil blive formidlet til omverden.

Øvrige satsninger

De nordiske lande fortsætter at fokusere på udvikling og bæredygtigheden af de nordiske sundhedssystemer i Norden. Målet er at placere Norden som foregangsregion på disse felter og samtidig imødekomme

globaliseringsudviklingen på sundhedsområdet.

0LQLVWHUUnGHWV VW\ULQJV GRNXPHQWHU

Strategi for social- og sundhedsområdet

Det nordiske social- og sundhedspolitiske samarbejde bygger på et strategidokument. Der er tale om et overordnet politisk dokument, som komplemen-teres af formandskabets prioriteringer, og det der besluttes af MR-S og EK-MR-S.

Strategi for anvendelse af sektorens projektmidler

Projektstrategien er et vigtigt led i udmøntningen af centrale prioriteter for social- og sundhedsministrenes samarbejdsområder. Projektstrategien skal sikre at projektmidler anvendes effektivt, fokuseret og koncentreret om større projekter.

Samarbejdsaftale mellem Nordisk ministerråd (NMR) og Skt. Petersborg En tværsektoriel rammeaftale med Skt. Petersborg om samarbejde indenfor social, sundhed og ligestillingsområdet, herunder indsatser mod

menneskehandel. 5HVXPpDI 0LQLVWHUUnGHWV UHVXOWDWHUL  Prioriteringsbudget

I 2013 er prioriteringsbudget initieret i Nordisk ministerråd.

Prioriteringsbudget afløser fra året 2007 pågående globaliseringsinitiativ. MR-S har i 2011 og 2012 forberedt projektforslag til prioriteringsbudget. Forslaget fokuserer på en bæredygtig nordisk velfærdsmodel.

Sektorens projektmidler

MR-S har koncentreret sektorens projektmidler for perioden 2011-2012 til en satsning på området tidligt forebyggende indsatser for familier som er i risiko for social marginalisering. Ifølge projektplanen arbejder NVC med temaerne (1) Aktuell forskning inom området risk och skyddsfaktorer (2) Lovande exempel på tidiga interventioner från de nordiska länderna (3) Förenklad tillgång till service ur ett brukarperspektiv og (4) Låt barnens röst höras. Øvrige satsninger

De nordiske lande har i de sidste år fokuseret på udvikling af de nordiske sundhedssystemer. Målet er at placere Norden som foregangsregion og imødekomme udviklingen på sundhedsområdet.

MR-S har drøftet merværdien af et fortsat nordisk samarbejde i forhold til den tiltagende centralisering og specialisering af de nordiske landes

Social- og Helsepolitik sundhedsvæsener. Formålet med et nordisk samarbejde på dette område er at sikre en højere kvalitet i varetagelsen af de højtspecialiserede funktioner end den, de enkelte lande kan varetage hver for sig. I 2011 fremlagde den nordiske ekspertgruppe om højt-specialiseret behandling i sundhedsvæsenet en

fremdriftsrapport for MR-S. Endvidere afholdt gruppen en

interessentkonference hvor formålet var at skabe en yderligere afklaring af mulighederne for et styrket nordisk samarbejde omkring den højtspecialiserede behandling. Ekspertgruppen fik allokeret 425.000 DKK i 2011.

Der som Norden er foregangsregion når det gælder en langvarig og udbred anvendelse af avancerede e-helsetjenester samtidig som alle nordiske lande nu deltager aktivt i pågående EU-projekt er der unik mulighed for at Norden kan være drivkraft i det europæiske arbejde og kan gå hurtigere fremad end andre lande i Europa. I 2011 fik den Nordiska eHälsogruppen et nyt mandat hvor gruppen skal være et centralt forum for kundskabsformidling mellem de nordiske lande og bidrage til at stærke den globale lederposition de nordiske lande har når det gælder eHelse. eHälsogruppen fik allokeret 400.000 DKK i 2011.

MR-S besluttede i 2010 at de nordiske lande skulle gennemføre en vurdering af samarbejde om kliniske studier. Store kliniske multicenterstudier er den metode der anvendes til at måle, med så stor sikkerhed og præcision som muligt, om nye behandlinger er effektive og sikre. Dette kræver store grupper af patienter, som er vanskelig at opnå på nationalt plan i de nordiske lande, især hvad angår små patientgrupper eller sjældne sygdomme. Med en befolkning på omkring 25 millioner mennesker kan de nordiske lande være en god base for gennemførelsen af kliniske multicenterstudier og lægemiddelforsøg. Den nordiske arbejdsgruppe om kliniske multicenterstudier fik allokeret 400.000 DKK i 2011. Gruppen afleverede en rapport med forslag til nordisk samarbejde på området.

Samarbejde med nabolandene

Nordisk Ministerråds Sekretariat (NMRS) har aktivt deltaget i Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Wellbeing (NDPHS). Siden 2010 har NMRS sammen med Canada Health været co-chair i Task gruppen ”Indigenous Mental Health, Addictions and Parenting Task Group”. I december 2011 har Canada officielt meddelt at de træder ud af NDPHS og NMR trækker sig i 2012 derfor ud af dette engagement. NMRS er fortsat i dialog med Canada for at afsøge mulighederne om organisering af en fælles konference i Canada med fokus på oprindelige folk og sundhed i 2012/2013. I 2011 er der opnået en fokuseret indsats mod menneskehandel gennem et samlet program på 3,9 mio. DKK. Programmet består af fem delprojekter, som skal fremme en helhedsorienteret indsats på tværs af ministerråd inden for den nordlige dimensions region.

Nordisk Handikappolitisk Råd (NHR)

NHR blev evalueret i 2009. Evalueringen viste, at det eksisterer et værdifuldt fællesskab på Handikapområdet i Norden, men at NHR har haft begrænset politisk gennemslagskraft. I 2010 blev det igangsat en proces, hvor

evalueringsrapporten blev fulgt op med henblik på at beslutte hvilke tiltag, der skulle sættes i gang for at imødekomme evalueringsrapportens anbefalinger. Et udvalg fik i 2010 mandat til at vurdere det fremtidige nordiske samarbejde på området. Udvalget har i 2011 leveret en rapport til MR-S. MR-S har i 2011 påbegyndt en diskussion om forslaget og skal beslutte om en rekommandation til MR-SAM om struktur og organisering af det fremtidige nordiske

handikappolitiske samarbejde i starten af 2012.

Nordens Velfærdscenter (NVC)

NVC, oprettet i 2009, er hovedorgan for at fremme udviklingen på det velfærdspolitiske område i Norden og dets nærområder. NVC har i 2011 fortsat haft stort fokus på at få institutionen til at fremstå som en samlet organisation. Effektivisering af administrative funktioner har ligeledes været i fokus. En betydelig bevægelse er sket sådan at NVC i dag fremstår som én samlet organisation.

NVC har i 2011 gennemført et stort antal aktiviteter på kontraktens syv indsatsområder. Centralt for arbejdet har været elementer som nordisk nytte, globalisering og den demografiske udvikling. Derudover har brug af ny velfærdsteknologi, brugermedvirkning, forebyggelse og tidlig intervention samt hele inkluderings/ekskluderingsproblematikken været centralt element i arbejdet med indsatsområderne.

Nordisk højskole for folkesundhedsvidenskab (NHV)

NHV fortsætter at bidrage til at forstærke folkesundhed med forskning, uddannelse og kundskabsformidling som har en nordisk dimension. Fokus er nu skiftet til et endnu større engagement for nordisk nytte og merværdi, udvikling af NHV´s varemærke, profilering af kundskabsområdet og samarbejde med andre kundskabsorganisationer i Norden, lokalt og globalt. Den store udfordring for NHV i 2011 var at levere kursusaktiviteter på grund af mange ophør i forskerstillinger. Der blev konstitueret ny rektor i maj 2011 efter rektors opsigelse i februar.

Nordisk Institutt for Odontologisk Materialer as (NIOM)

NIOM har arbejdet med biologisk og klinisk relevante spørgsmål relaterede til keramer, metaller og polymere biomaterialer. I 2011 har NIOM totalt haft 34 forskningsprojekter på forskellige stadier fra planlægning, via gennemføring til publicering, og publiceret 17 artikler inden disse områder. 11 projekter er baseret på tværvidenskabeligt samarbejde, både internt på institutionen og med eksterne samarbejdspartnere. Otte forskningsprojekter er af samnordisk karakter. Seks gæsteforskere har haft ophold på NIOM. Produktdatabasen har fået 300 nye produkter og det har været arbejdet med at videreudvikle produktdatabasen til en informationsportal.

Nordisk medicinalstatistisk komité (NOMESKO)

I 2011 arbejdede NOMESKO på den årlige publikation Health Statistics in the Nordic Countries/Helsestatistik for de nordiske lande som skal udgives primo 2012. NOMESKO har også arbejdet på en temapublikation om finansieringen af sundhedsudgifterne og nordisk database for sundhedsstatistiske indikatorer.

Social- og Helsepolitik

Nordisk socialstatistisk komité (NOSOSKO)

I 2011 udgav NOSOSKO den årlige publikation Social tryghed i de nordiske lande henholdsvis på dansk og engelsk og en temaudgivelse om

”Ungdomsarbeidsledighet i Norden – En studie av rettigheter og tiltak for unge arbeidssøkere” som handler om sårbare 16-29 årige på arbejdsmarkedet. NOSOSKO har også i 2011 fulgt EUROSTAT´s arbejde vedrørende Social Protection statistik.

%XGJHW %XGJHW 'LIIHUHQFH

   

056 7'..     

Projektmedel 19.595 19.248 347 1,8%

4-4310-1 Projekmedel - Social- och hälsovårdspolitik 5.756 5.654 102 1,8% 4-4320-1 Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 1.142 1.122 20 1,8% 4-4340-1 Nomesko og Nososko 1.916 1.882 34 1,8% 4-4382-2

NIOM AS - Nordisk institutt for Odontologiske

Materialer 10.781 10.590 191 1,8%

Institutioner 21.264 20.562 702 3,4%

4-4380-3 Nordens Välfärdcenter 21.264 20.562 702 3,4% 4-4381-3 Nordiska högskolan för folkhälsovetenskab (NHV)* 38.297 37.034 1.263 3,4%

2SGHOWSnNDWHJRULHU    

Projektmidler 8.814 8.658 21,6% 21,7% Programlignende aktiviteter 10.781 10.590 26,4% 26,6%

Institutioner 21.264 20.562 52,0% 51,7%

*) NHV er finansieret direkte af landene, og indgår derfor ikke i de akkumulerede beløb.

3URMHNWPHGHO

4-4310-1 Projektmedel - Social- och hälsovårdspolitik

9$/87$ %8'*(7 %8'*(7 %8'*(7 ',63%8' %8'',63$9

'.. 5.756.000 5.654.000 5.554.000 92% MR-S/EK-S

)RUPnO Projektmidlerne anvendes med henblik på at styrke en koncentreret og

sammenhængende indsats, hvor projekterne understøtter hinanden, fremmer synergieffekt og er policyskabende.

3ULRULWHULQJHUL 



Som led i en politisk prioritering og for at sikre en synlig og målbar indsats vil sektorens projektmidler blive målrettet et specifikt temaområde gældende for perioden 2013-2015. MR-S tog på deres møde i juni 2012 beslutning om at sektorens projektmidler for perioden 2013-2015 koncentreres om temaet ”Inkludering af udsatte unge i arbejdsliv og uddannelse”.

4-4320-1 Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder

9$/87$ %8'*(7 %8'*(7 %8'*(7 ',63%8' %8'',63$9

'.. 1.142.000 1.122.000 1.102.000 100% NVC

)RUPnO Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder (förr Nordiska Handikappolitiska Rådet – NHR) är ett rådgivande organ i förhållande till hela Nordiska

Ministerrådet, MR-S kommer dock att ha huvudansvaret för rådets arbete. Rådets huvuduppgift är att ge inspel till handlingsplanen för det nordiska

funktionshinderarbetet och följa upp dess implementering. MR-S har ansvaret for handlingsplanen. Andre ministerråd inviteres der hvor de er relevant.

3ULRULWHULQJHUL 



Det nordiska handikappsamarbetet har under 2012 genomgått en omorganisering. Fokus för det nya handikapprådet under 2013 är att utarbeta underlag för handlingsplanen för handikappområdet.

/HGHOVHRJ DGP 

Planlagte udgifter 2013: SEK 799.000 Faktiske udgifter 2011: SEK 772.000

6HNUHWDULDWV

IXQNWLRQ Nordens Velfærdscenter (NVC)

4-4340-1 Nomesko og Nososko

9$/87$ %8'*(7 %8'*(7 %8'*(7 ',63%8' %8'',63$9

'.. 1.916.000 1.882.000 1.849.000 100% Statens Serum Institut, Danmark

)RUPnO Det nordiske samarbejde om medicinal- og socialstatistik skal på området sikre sammenlignelige statistikker mellem de nordiske lande, drive internationalt og koordinerende arbejde, påtage sig udviklingsopgaver og drive publikations- og informationsvirksomhed.

3ULRULWHULQJHUL 



NOMESKO forventer i 2013 at udgive Health Statistics in the Nordic Countries/Helsestatistik for de nordiske lande. NOSOSKO forventer i 2013 at udgive Social tryghed i de nordiske lande på både dansk og engelsk. I 2013 vil der desuden blive gennemført en revision af NOMESKO og NOSOSKO´s fælles hjemmeside og database, for at øge kendskabet til udvalgenes arbejde og tilgængeligheden af sammenlignelig nordisk sundheds- og socialstatistik.

/HGHOVHRJ DGP  Planlagte udgifter 2013: 240.000 DKK Faktiske udgifter 2011: 240.000 DKK 6HNUHWDULDWV

IXQNWLRQ Statens Serum Institut, Danmark (Overgået fra Sundhedsstyrelsen i Danmark pr. 1. marts 2012) 4-4382-2 NIOM AS - Nordisk institutt for Odontologiske Materialer

9$/87$ %8'*(7 %8'*(7 %8'*(7 ',63%8' %8'',63$9

Social- og Helsepolitik

)RUPnO NIOM har til formål å sikre at medisintekniske produkter som benyttes innen tannpleien i Norden, oppfyller de helsemessige og tekniske krav som kan stilles med hensyn til utviklingen innen området. NIOMs oppgaver er forskning, materialprøving, standardisering og opplysningsvirksomhet. NIOMs forsknings- og informasjonsvirksomhet skal baseres på vitenskapelig grunn og være praktisk anvendelig i klinisk virksomhet. NIOMs aktiviteter skal ha en høy nordisk profil og bidra til nordisk nytte ved å skape en merverdi utover faglige samarbeid-sresultater. NIOMs visjon er å bidra til at pasienter i nordiske land får sikre og velfungerende biomaterialer.

3ULRULWHULQJHUL 



NIOM har utarbeidet en strategisk plan for de kommende fem år med fire hovedmål:

‡ NIOM skal ha en høy nordisk profil

‡ NIOM skal drive biomaterialforskning på internasjonalt nivå

‡ NIOMs oppdragsvirksomhet skal generere midler og kompetanse som kan styrke den øvrige virksomheten

‡ NIOM skal være en aktiv premissleverandør innen europeisk og internasjonal standardisering

I tillegg er det utarbeidet en handlingsplan for 2012-13 med følgende prioriteringer:

‡ NIOM skal ha fokus på pasientsikkerhet i Norden med spesiell interesse for materialkvalitet og klinisk anvendelse av dentale og andre biomaterialer som resinbaserte materialer, keramer og titan

‡ NIOM skal etablere samarbeid og nettverksbygning til akademi, biovitenskap og andre relevante miljøer lokalt og i Norden

‡ NIOM skal årlig ha minst 24 måneder gjesteforskeraktivitet med forskere fra de nordiske landene

‡ NIOM skal samarbeide med myndighetene i de nordiske landene for en systematisk kvalitetsutvikling av dentale restaureringer

‡ NIOM skal inkorporere Dentale Material Norden i sin hjemmeside og endre innholdet til en informasjonsportal om dentale materialer og deres egenskaper og anvendelighet basert på publiserte artikler

/HGHOVHRJ DGP 

Planlagte udgifter 2013: 2.500.000 NOK Faktiske udgifter 2011: 2.111.995 NOK

6HNUHWDULDWV IXQNWLRQ NIOM AS ,QVWLWXWLRQHU 4-4380-3 Nordens Välfärdcenter 9$/87$ %8'*(7 %8'*(7 %8'*(7 105),1 %8'',63$9 6(. 25.314.000 25.076.000 24.780.000 84% Institutionen 02'69$5(5 '.. 21.264.000 20.562.000 18.833.000

)RUPnO NVCs opgave er at fremme udviklingen indenfor det velfærdspolitiske område i Norden og dets nærområder, samt at bidrage til at udvikle den nordiske velfærdsmodel i et globalt perspektiv. Dette skal ske gennem uddannelse, information, fokus på forskningsarbejde og udbredelse af forskningsresultater, udviklingsarbejde, netværksopbyggende og internationalt arbejde. NVC er organiseret som tre organisatoriske enheder, men med én styrelse, som er ansvarlig for driften ved NVC Stockholm og centerets to datterinstitutioner, NVC Finland og NVC Danmark. Alle institutionens virksomhedsformer og aktiviteter bidrager til den nordiske profil og nytte, således at arbejdet skaber en nordisk merværdi udover de rent fagmæssige samarbejdsresultater.

3ULRULWHULQJHUL 



NVC arbejder med velfærdsmodellen som paraply for NVC`s indsatsområder. Hovedindsatsområder er:

‡ Velfærdspolitik: Hovedmålet er se på - og belyse konsekvenserne og udviklingsmuligheder for den nordiske velfærdsmodel og dens udfordringer. Fremfor alt betones strategier og mål af forebyggende karakter, som skal identificere ekskluderingsmekanismer og sikre social inkludering af svagt stillede grupper og grupper med behov for særlig støtte.

‡ Handicapspørgsmål: Hovedmålet er at skabe gode forudsætning for mennesker med funktionsnedsættelse om ligestilling og deltagelse, herunder inkludering på arbejdsmarkedet. Målsætningen er at koordinere og sammenstille nordisk og international forskning på området, fange aktuelle problemstillinger op og områder med behov for speciel indsats, samt at sprede kundskabsbaseret information og gode erfaringer i de nordiske lande, som kan forbedre situationen for personer med funktionsnedsættelse. I kommende periode er det også en målsætningen at videreudvikle samarbejdet med de nordiske brugerorganisationer.

‡ Alkohol- og narkotikaforskning: Målsætningen er at stimulere, opretholde og formidle en aktuel og relevant samfundspolitisk kundskabsbase på alkohol- og narkotikaområdet. NVC skal initiere, udføre og deltage i nordiske og internationale projekter på området, samt bidrage med underlag til nordiske politiske og

administrative netværk (institutionsnetværk, embedsmænd m.fl.).

‡ Velfærdsteknologi: Målsætningen er at fremme de nordiske landes udvikling af velfærdsteknologiske løsninger, og fremme udbredelsen af de

velfærdsteknologiske løsninger, således at landene mest effektiv kan drage nytte af andre landes erfaringer og viden. NVC arbejder for at de nye teknologiske muligheder anvendes effektivt og fordomsfrit og udformes etisk forsvarligt i overensstemmelse med brugernes ønsker, behov og forudsætninger. Det er desuden et formål at præsentere og positionere nordisk viden og nordiske synspunktet i relevante europæiske fora.

‡ Arbejdsinkludering: Opfølgningstiltag på baggrund af resultater fra

arbejdsinkluderingsprojektet under globaliseringsinitiativet helse og velfærd samt etablering af en ressourcebank om frafald i uddannelserne blandt unge 16-20 årige i Norden. Arbejdsinkluderingsprojektet belyser og analyserer hvordan de nordiske landene lykkes med at inkludere utsatte grupper på arbejdsmarkedet:

x Unge i risiko for at falde udenfor ved overgang fra uddannelse til arbejde

x Mennesker med nedsat funktionsevne som har problemer med at få job og fodfeste i arbejdslivet

Social- og Helsepolitik .RQWUDNW SHULRGH  2012-2014 .RQWUDNW VWDWXV  Ny kontrakt 1. januar 2012 ‘NRQRPL  Ingen bemærkninger /HGHOVHRJ DGP 

Planlagte udgifter 2013: 10.886.000 SEK Faktiske udgifter 2011: 10.518.000 SEK

4-4381-3 Nordiska högskolan för folkhälsovetenskab (NHV)*

9$/87$ %8'*(7 %8'*(7 %8'*(7 105),1 %8'',63$9

6(. 45.592.000 45.163.000 44.632.000 81% Institutionen

02'69$5(5 '..

38.297.000 37.034.000 33.920.000

*) NHV er finansieret direkte af landene, og indgår derfor ikke i de akkumulerede beløb.

)RUPnO NHV’s virksomhedsområde er folkesundhedsvidenskab i nordisk perspektiv.

NHV’s mission er at medvirke til professionaliseringen af folkesundhedsarbejdet gennem uddannelse og forskning. Dette skal bidrage til at de fungerende sundhedssystemer opnår den nødvendige kundskab til at kunne bedrive et målrettet, omkostningseffektivt og etisk forsvarligt sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende arbejde.

3ULRULWHULQJHUL 



NHV har følgende tre højt prioriterede områder inden for folkesundhedsvidenskabelig forskning og uddannelse:

‡ Epidemiologi: Oplysninger om befolkningens sundhedstilstand ‡ Health promotion: Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse

‡ Sundhedssystemer: Interorganisatorisk integration og interprofessionelt samarbejde inden for folkesundhed

Hertil kommer en række særlige områder som f.eks.

smittskydd/vårdhygien/infektionshygiejne, børns sundhed, migrationsforskning samt universelt design.

NHV bedriver uddannelse på diplom-, master (MPH) og DrPH (Ph.d.) niveau og har årligt ca. 600 studerende. Et nyt diplomprogram etableres fra 2013, som samler flere eksisterende programmer indenfor smittskydd/vårdhygien, universelt design og almen folkesundhed i et samlet program med en mere tydelig

folkesundhedsprofil. Desuden satser NHV på en yderligere udvikling af sin distance-undervisning.

Følgende initiativer vil også være højt prioriterede:

‡ Styrkelse og videre udvikling af nordiske uddannelsesnetværk inden for folkesundhedsvidenskab

‡ Intensiveret samarbejde med :HO Europe samt andre europæiske og internationale organisationer

.RQWUDNW SHULRGH



Kontrakt som udløb 2012 forlænget til 31. december 2013

.RQWUDNW VWDWXV



Kontrakt udløber december 2013

‘NRQRPL

Närings-, Energi- og Regionalpolitik

1lULQJV(QHUJLRJ5HJLRQDOSROLWLN

*HQHUHOLQGOHGQLQJ

*HQHUHOWRP

0LQLVWHUUnGHW Ministerrådet for erhverv, energi og regionalpolitik (MR-NER) skal, via sit nærings- og innovationspolitiske samarbejdsprogram for 2011-2013, sikre øget fokus på

innovation, entreprenørskab og bæredygtig erhvervsudvikling. Med seks

fyrtårnsprojekter som skal skabe konkrete resultater, vil erhvervssektoren bidrage til at gøre Norden til en ledende region for innovation indenfor grøn vækst og velfærd. Endvidere skal der i 2013 udarbejdes et nyt samarbejdsprogram for erhvervs- og innovationspolitikken. Hensigten er, under det svenske formandsskab, at arrangere en større konference om Nordens fremtidige erhvervspolitk, som forventes at kunne give et værdifuldt indspil til det forsatte arbejde med et skabe et nyt

samarbejdsprogram.

MR-NER skal, via sit energipolitiske samarbejdsprogram for 2010-2013, bidrage til at sikre stabil energiforsyning og bæredygtig vækst og velfærd for borgere i de nordiske lande. Det nordiske energisamarbejde skal være et redskab til

markedsføring af nordiske styrkepositioner indenfor energisektoren på den globale arena og arbejde målrettet for at bidrage til et velfungerende energimarked med klimavenlige energisystemer, udvikling af miljøvenlig transport,

energieffektivisering og brug af vedvarende energikilder. Et nyt energihandlingsprogram skal udarbejdes under år 2013.

MR-NER skal, via sit regionalpolitiske samarbejdsprogram for 2013-2016, sikre regional samfundsudvikling med fokus på problemstillinger som følge af de demografiske ændringer i Norden. Samarbejdsprogrammets hovedfokusområder er grøn vækst og samfundsplanlægning, innovation i den nordiske velfærdsmodel og nye muligheder i Arktis. Samarbejdsprogrammet viderefører det grænseregionale

In document Planer och budget 2013 (Page 95-171)

Related documents