• No results found

Riktlinjer för handledning av examensstudenter

Examensarbetet (ingående i en kandidat- eller masterexamen) syftar till att ge studenten kontakt med forskning inom något av de ämnen som förekommer på institutionen. Studenten ska under handledning utföra ett självständigt arbete där kunskaper från grundutbildningen ska tillämpas, fördjupas och kompletteras. Examensarbetet ska stimulera studenten till analys och problemlösning på vetenskaplig grund och leda fram till en vetenskaplig uppsats.

3.2. Handledare för examensarbete

Alla studenter ska ha en handledare för sitt examensarbete. I vissa fall kan man vara flera som delar på handledarskapet men det ska alltid finnas en huvudhandledare som är disputerad. För studenter som gör projekt utanför GU (vid myndigheter, industri etc.) gäller att det alltid ska finnas en intern handledare som har det övergripande ansvaret.

Om man har åtagit sig att handleda en student har man också åtagit sig att följa de riktlinjer och krav som gäller för handledare inom respektive kurs.

Som handledare förväntas man bland annat:

• Vara tillgänglig för studenten under den tid examenskursen pågår.

• Vara insatt i kursens omfattning (antal hp), nivå och lärandemål samt aktuella slutdatum så att projektet anpassas efter detta.

• Tillsammans med studenten utforma syftet med studien samt planera upplägget så att det är anpassat till kursens omfattning och nivå.

• Ge återkoppling under arbetets gång (gäller både skriftlig/muntlig presentation och det praktiska arbetet).

• Läsa igenom slutversionen av uppsatsen och bedöma att den är färdig att den lämnas till examination.

• Närvara vid den muntliga presentationen.

• Bistå examinator vid betygsättning.

Tänk på att det finns ett stort utbud av examenskurser inom institutionen men också inom andra program med koppling till institutionen. Som handledare gäller det därför att i varje enskilt fall kontrollera vilken kurs det gäller.

3.3. Val av projekt

Som handledare kan du annonsera potentiella projekt på institutionens alt. programmens hemsidor dit intresserade studenter hänvisas i första hand. Projektbeskrivningen bör vara av allmän karaktär (d.v.s.

vilka typer av projekt man kan erbjuda snarare än ett specifikt projekt som bara gäller en viss period) och innehålla kontaktuppgifter till huvudhandledare. Det är handledarens ansvar att kontrollera att publicerade projektbeskrivningar fortfarande är aktuella! Man kan också annonsera mer specifika projekt via anslagstavlor och kursledare.

Notera att den slutliga uppsatsen kan komma att publiceras på hemsidor etc., det är därför viktigt att tidigt informera och diskutera med student om man ser några problem med en sådan publicering. I samband med att studenten lämnar in sin uppsats ska de även fylla i ett publiceringstillstånd, där det förutsätts att frågan har diskuterat med respektive handledare (se nedan).

3.4. Antagning och registrering

Alla studenterna som ska göra examensarbete måste vara antagna till rätt kurs innan de kan påbörja sitt arbete. Det är därför viktigt att du som tilltänkt handledare i förväg kontrollerar med kursledaren att studenten är antagen till den aktuella examenskursen innan du tackar ja till att ta emot studenten! För att bli antagen måste studenten ansöka genom det nationella ansökningsförfarandet vid ordinarie ansökningstillfällen, eller genom ”sen ansökan”. Studievägledarna för respektive program kan hjälpa till om det är oklarheter med behörighet osv.

Endast studenter som har klart med handledare och åtminstone ett preliminärt projekt kan registreras på kursen. Kursansvarig lärare (och inte handledare) meddelar studentkansliet vilka studenter som ska registreras och under vilken tidsperiod. Om studenten ska göra ett längre arbete är det viktigt att redan tidigt meddela om detta kommer att löpa över sommaren eller om studenten kommer att göra uppehåll under denna period (det är viktigt att detta blir rätt inte minst ur försäkringssynpunkt).

3.5. Innehåll och omfattning

Examensarbetet består av en individuell forskningsuppgift, vilken ska presenteras både muntligt och skriftligt (se nedan Examination och betygssättning). Ambitionen med kursupplägget är att varje student som gör en acceptabel arbetsinsats ska kunna genomföra sitt arbete inom respektive 10, 20, 30 eller 40 veckor. Perioderna för examensarbetena följer den ordinarie terminsindelningen (kvartiler).

Som handledare har du ett övergripande ansvar att se till att det tilltänkta projektet är anpassat till omfattningen av den aktuella kursen. Endast i undantagsfall bör studenter som redan påbörjat sitt arbete byta kurs (från 15 hp till 30 hp på grundnivå, eller t.ex. från 30 hp till 45 hp på avancerad nivå). I de fall detta blir aktuellt ska det ske i dialog mellan student, handledare, kursledare och examinator och bör ske senast efter 1 mån (15 hp) eller ca. 10 veckor (övriga kurser).

På de flesta examenskurser ingår mer eller mindre obligatoriskt deltagande i olika aktiviteter som syftar till att förbereda studenten för muntlig och skriftlig presentation av arbetet (se även Seminarieserie Vetenskaplig kommunikation (Biologi)). Dessutom kan andra obligatoriska moment förekomma, vilka varierar från kurs till kurs. Kontakta kursledaren om du vill veta exakt vad som gäller för respektive kurs.

Individuell studieplan

Innan det praktiska arbetet med examensarbetet påbörjas ska varje student lämna in en individuell studieplan (ISP). Studieplanen ska godkännas av examinator (omfattning, frågeställning etc.).

Studieplanen skrivs på en särskild blankett och ska innehålla uppgifter om handledare, preliminär titel, frågeställning (bakgrund, syfte, hypoteser), utförande/metod, arbetsplats samt en övergripande tidsplan (inklusive planerat datum för redovisning).

OBS! Om du som handledare inte är knuten till GU (d.v.s. det är ett externt projekt) ska en övergripande projektplan lämnas in och godkännas av examinator innan kursen startar! Den slutliga individuella studieplanen kan lämnas in när kursen har startat. Studenter som gör externa projekt ska dessutom alltid ha en intern (biträdande) handledare på universitetet. Denna har huvudansvaret för det formella utformandet av uppsatsen och att universitetets riktlinjer följs.

OBS! Studenter som ändrar omfattning på projektet måste lämna in reviderad studieplan med aktuella uppgifter.

3.6. Handledning

Olika studenter har olika behov av handledning och olika handledare har olika sätt att handleda. Som handledare ska du ge studenten ett gott bemötande och ta handledningen på allvar. Tänk på att du har stor betydelse för studentens anställningsbarhet liksom för institutionens rykte!

Naturvetenskapliga fakulteten har fastställt regler för hur mycket handledningstid en student har rätt att kräva (i genomsnitt maximalt 45 min/vecka, se Regler för handledningstid av självständigt arbete (examenskurs)). I klocktimmar motsvarar detta:

15 hp: 7,5 timmar 30 hp: 15 timmar 45 hp: 22,5 timmar 60 hp: 30 timmar

Det är mycket viktigt att du och din student redan tidigt under kursen diskuterar hur ni ska lägga upp handledning i just detta fall. Som handledare ska du även informera studenten om vad som gäller på arbetsplatsen och introducera studenten till nyckelpersoner som denna behöver känna till (examinator, laboratorieansvarig, administratörer, dataansvarig m.m.). Informera och visa studenten vilka resurser som finns tillgängliga och hur hon/han får del av dem. I förekommande fall är det mycket viktigt att du som handledare ser till att boka plats på fältstation, laboratorium, eller liknande i god tid, samt att informera studenten om de säkerhetsrutiner som gäller.

Alla studenter som ska arbeta med något projekt som omfattas av försöksdjurslagstiftningen måste ha genomgått utbildning i försöksdjurskunskap. Handledarna är ansvariga för att detta sker.

Ersättning

Handledare anställda på institutionen ges normalt ersättning i form av timmar enligt schablon. En sammanställning görs vanligtvis vid årets slut, och timmarna läggs in i efterföljande års undervisningsplan.

Viss ersättning kan också fås för driftskostnader (se Medarbetarportalen för aktuella uppgifter).

3.7. Examination och betygsättning

På både grund- och avancerad nivå gäller att examinator grundar sin betygssättning av examensarbeten på följande:

− muntligt föredrag

− skriftlig redovisning

− utlåtande från handledaren

Övergripande betygskriterier och betygsskala är gemensamma för alla examenskurser inom Naturvetenskapliga fakulteten. Bedömningen ska göras utifrån följande fem huvudkriterier (se Regler för betygsättning av självständigt arbete (examensarbete, examenskurs) vid Naturvetenskapliga fakulteten):

1. Förståelse 2. Genomförande

3. Resultat, analys och tolkning

4. Muntlig presentation och kommunikation 5. Skriftlig presentation

Som handledare bör du gå igenom dessa kriterier tillsammans med studenten i början av kursen. Notera att olika kurser kan ha valt att vikta de olika bedömningspunkterna olika – se till att du har rätt bedömningsmall. Vid behov kan examinator begära komplettering av både den skriftliga och muntliga redovisningen.

Ungefärliga slutdatum för både muntlig och skriftlig redovisning bestäms i början av respektive kurs.

Definitiva datum ska finnas tillgängliga på CANVAS.

Muntligt föredrag

Mot slutet av kursen presenterar samtliga studenter sina arbeten med ett muntligt föredrag i ett minisymposium, på förutbestämda datum i slutet av varje kvartil. På grundnivå kan redovisningen ske på svenska eller engelska, men på avancerad nivå ska redovisningen ske på engelska. Tid för presentation, försvar och opponering skiljer sig också åt mellan de olika nivåerna (se även Riktlinjer för muntlig presentation (Biologi)). Som handledare förväntas du närvara på den muntliga presentationen. För de längre examensarbetena på avancerad nivå rekommenderas att studenterna även gör en muntlig halvtidspresentation, t.ex. inför forskargruppen men det är inget krav och bedöms inte av examinator.

Skriftlig redovisning

Examensarbeten ska även presenteras i en uppsats. Uppsatsen ska skrivas i form av ett vetenskapligt originalarbete på antingen svenska eller engelska (på avancerad nivå bör uppsatsen alltid skrivas på engelska). Sammanfattningen (abstract) av arbetet ska skrivas på både svenska och engelska. Studenter på avancerad nivå ska även lämna in en populärvetenskaplig sammanfattning (på svenska för svenska studenter, i övriga fall på engelska) på cirka 4500 tecken ihop med rapporten. Mallar för framsidor ska finnas att ladda ner från CANVAS för respektive kurs (länk till mallar på fakultetetens sidor finns även på institutionens sidor på Medarbetarportalen).

På avancerad nivå ska en i princip färdig version av uppsatsen lämnas till opponenterna 5 arbetsdagar innan den muntliga redovisningen av arbetet. Det är din uppgift som handledare att läsa och kommentera uppsatsen innan detta tillfälle. Att lära sig skriva vetenskapligt är en viktig del av examensarbetet och därför är det viktigt att du som handledare ger studenten ordentlig återkoppling på texten. Man ska alltså inte anta att studenten kan detta sen tidigare.

Anser du att studenten behöver mer hjälp med språket än vad som är rimligt för dig som handledare att lägga tid på bör du tidigt under arbetet hänvisa henne/honom till Språkhandledning som finns på Naturvetenskapliga fakulteten, både på svenska och på engelska. Läs mer på hemsida för Enheten för Akademiskt språk (ASK) eller Studentportalen (Akademiskt språk)

Notera också att på vissa kurser på avancerad nivå ska studenterna redan efter ca. 10 veckor lämna in en introduktion inklusive syfte vilken sedan diskuteras med examinator. Även då är det självklart att man som handledare har gett feedback på texten innan den lämnas in. På de längre kurserna på avancerad nivå kan det även förekomma någon form av halvtidskontroll.

Utlåtande från handledaren

Vissa av delmomenten som ingår i betygskriterierna omfattar studentens praktiska arbetsinsats under kursen och här har du som handledare en viktig roll. Även när det gäller den skriftliga presentationen är det av stor vikt att få handledarens synpunkt t.ex. på hur självständig studenten varit i sitt arbete och hur mycket jobb man som handledare har fått lägga ner på att få den aktuella slutprodukten. Det är alltså av största vikt att du fyller i den bedömningsmall som du får från kursansvarig/examinator.

Vid eventuella oklarheter eller skiljaktigheter ska examinator kontakta handledare inför slutbedömning och betygssättning av arbetet.

Related documents