• No results found

Räddningstjänstens riskanalys över riskerna i Eksjö kommun är reviderad hösten 2015.

Av analysen kan ett antal slutsatser dras. Dessa kan sammanfattas i följande resonemang.

− I Eksjö kommun inträffar flest bränder och tillbud inom vårdanläggningar och privat-bostäder – villor,

− Största risken att förolyckas är genom olyckor i trafiken,

− De största riskerna för egendomsskador är bränder i produktionsanläggningar,

− Kommunen saknar större fasta riskkällor avseende miljöskador men genom transpor-tolyckor kan t.ex. kommunens dricksvattentäkter hotas.

− Risk för naturolyckor (översvämningar) finns utmed de olika vattendragen i kommu-nen.

Transportolyckor med bussar eller flera fordon Översvämningar

Exempel på olyckor med katastrofala följder är:

Bränder i allmänna byggnader med tiotals döda Kemikalieolycka med tiotals döda

Terrorhandlingar Kärnkraftsolyckor

7. Förebyggande arbete

Det förebyggande arbetet mot olyckor som kan leda till en räddningsinsats bedrivs enligt olika lagstiftningar och uppdrag. Räddningstjänsten arbetar förebyggande, inom ramen för lagen om skydd mot olyckor, främst avseende brandskydd men även förebyggande mot andra typer av olyckor med hänvisning till annan lagstiftning.

Kommunens säkerhetsledningsgrupp har som uppgift att utarbeta övergripande riktlinjer för det förebyggande arbetet inom kommunkoncernen, i första hand vad avser kommu-nens inre skydd och säkerhet samt extraordinära händelser. Det löpande arbetet finns i

lin-7.1 Brandförebyggande

Kommunen som ägare och nyttjanderättsinnehavare

Kommunen och dess bolag har skyldigheten enligt LSO att bedriva ett systematiskt brand-skyddsarbete så att nivån på ett skäligt brandskydd efterlevs.

7.2 Brandförebyggande: Tillsyn

Tillsyn bedrivs av räddningstjänsten enligt av samhällsbyggnadsnämnden årligen beslutad tillsynsplan*. Exempel på verksamheter som kan bli föremål för tillsyn är:

• samlingslokaler,

• vårdanläggningar,

• hotell,

• skolor samt,

• andra anläggningar med risk för omfattande skador på människor, egendom eller mil-jön.

Register över tillsynsobjekten förs hos räddningstjänsten.

*Viss samordning av tillsynen och dess utförande sker inom ramen för RäddSamF.

7.3 Rengöring och brandskyddskontroll av eldstäder m.m.

Rengörings (sotnings-) verksamheten bedrivs på entreprenad inom Eksjö kommun.

Brandskyddskontroll utförs på entreprenad och efter delegation från samhällsbyggnads-nämnden.

Rengöring och brandskyddskontroll sker i enlighet med gällande lagstiftning och föreskrif-ter. Frister för rengöring finns antagna av kommunen.

Riktlinjer för hantering av ansökningar om egensotning finns antagna av kommunstyrelsen.

7.4 Brandförebyggande: Stödja den enskilde

Utbildning av enskilda, företag och organisationer bedrivs av räddningstjänsten i samarbete med Brandskyddsföreningen i Jönköpings län. Samtliga 6-åringar, andraklassare samt ni-ondeklassare ges årligen brandskyddsinformation. Totalt utbildas i storleksordningen ca 2 000 personer per år i brandskydd inom kommunen.

Viktiga målgrupper för utbildning är sådana som kan förväntas behöva vänta längre på hjälp från räddningstjänsten, t.ex. boende på landsbygden.

7.5 Brandförebyggande: Övrigt

Tillstånd och tillsyn enligt Lag (2010:1 011) om brandfarliga och explosiva varor utförs av räddningstjänsten på delegation från Samhällsbyggnadsnämnden.

Frågor om brandskydd vid ny- och ombyggnation tas upp vid bygg- och planavdelningens byggsamråd enligt plan- och bygglagen (2010:900).

Räddningstjänsten bevakar skydd mot olyckor i remisser från polismyndigheten och läns-styrelsen.

7.6 Sim- och vattensäkerhet

Simkunnighet är den viktigaste faktorn för en god vattensäkerhet. Kommunen har beslutat att uppfylla kraven för vattensäker kommun enligt Svenska livräddningssällskapets anvis-ningar. Ansvaret för att barn i kommunen ges en bra simkunnighet vilar på barn- och ung-domssektorn.

7.7 Riskhänsyn i fysisk planering

Räddningstjänsten bevakar riskhänsyn i kommunens fysiska planering i samarbete med plan- och byggavdelningen.

7.8 Trafik

Trafikvolymen är att betrakta som hög för en kommun i Eksjös storlek med, rv 40, rv 31 samt rv 32. I snitt omkommer en person per år till följd av trafikolyckor i kommunen (både kommunalt och statligt vägnät). I snitt förs cirka 30 tal personer för vård till sjukhus till följd av trafikolyckor.

Ansvaret för trafiksäkerhetsfrågor åvilar samhällsbyggnadssektorn samt, samhällsbygg-nadsnämnden. Information och projektering av gator och vägnät sker enligt kommunens trafiksäkerhetspolicy.

Trafiksäkerhetsansvaret på det statliga vägnätet återfinns hos Trafikverket. Kommunen samverkar med Trafikverket, Region Jönköpings län, Polismyndigheten samt NTF i trafik-säkerhetsfrågor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utfärdar regler för transport av farligt gods och samverkar med kommunen genom riskhänsyn i fysisk planering för att förebygga all-varliga konsekvenser på miljön till följd av olyckor i samband med transport av farligt gods.

7.9 Akut suicidprevention

Omkring 1 227 personer tar sitt liv varje år i Sverige, alltså ungefär tre personer om dagen tar sitt liv. Suicidförsök och suicid bokförs nämligen under andra orsaker, men uppskatt-ningsvis ligger antalet suicid i länet på ungefär 47 per år. Suicid är också den enskilt största olyckskategorin räknat i antalet förlorade levnadsår. Detta beror på att det ofta är unga människor som begår suicid.

Räddningstjänsten samverkar med regionen och polisen avseende akut suicidprevention.

Detta innebär att räddningstjänsten larmas enligt särskild larmplan till alla akut pågående suicidförsök där ett snabbt ingripande kan bidra till att bryta det negativa förloppet.

8. Operativa resurser

8.1 Resurser

Kommunens resurser för räddningsinstanser består i första hand av räddningsenheter i Eksjö, Hjältevad samt Mariannelund. Om behov uppstår eller så behövs ska hela den kommunala organisationen inklusive de kommunala bolagen kunna medverka i räddnings-insatser. Beslut om detta tas av kommunens räddningschef eller den han har delegerat detta till.

Kommunens organisation och förmåga avseende operativ räddningstjänst beskrivs i del-programmet ” Operativa insatser” som är en bilaga till handlingsdel-programmet.

9. Förklaringar och förkortningar

Riskanalys Är en metod för att snabbt och effektivt identifiera, vär-dera och prioritera risker och hot i verksamheten. Ana-lysens mål är att underlätta beslutfattandet.

Förebyggande Åtgärder som syftar till att förhindra eller i förväg be-gränsa konsekvenser av möjliga olyckor.

Taktisk enhet Avser kombinationen fordon, bemanning, materiel och kompetens.

Anspänningstid Tiden mellan det att räddningstjänsten fått larm och till dess att räddningsstyrkorna lämnat brandstationen och är på väg mot olycksplatsen.

Insatstid Tiden mellan det att räddningstjänsten får larm och till dess att räddningsstyrkorna är på plats på olycksplatsen.

RäddSamF Ett samverkansforum för räddningstjänst baserat på civil-rättsliga avtal mellan länets kommuner inklusive Ydre kommun i Östergötlands län.

RAKEL Radiokommunikation för effektiv ledning.

FIP Förstainsatsperson som kommer till skadeplatsen i eget fordon.

MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap RCB Räddningschef i beredskap för Jönköpings län

Related documents