• No results found

Olycksutredningarna ska vara ett underlag för såväl planeringen av kommunens

förebyggande arbete som för planeringen av räddningsinsatser. I stort kan utredningarna delas in i tre huvudbeståndsdelar: orsaksutredning, förloppsutredning och insatsutvärdering.

Utredningar sker i tre nivåer beroende på hur allvarlig olyckan varit. Resultaten av utredningarna kommuniceras som statistik och i vissa fall som rapporter. Utredningarna utgör underlag för uppföljningen och utvärderingen av handlingsprogrammet.

Höjd beredskap

Det som anges i denna plan avseende normala förhållanden gäller även under höjd beredskap.

Höjd beredskap är antingen skärpt eller högsta beredskap. Regeringen får besluta om höjd beredskap när:

• Sverige är i krig

• Sverige är i krigsfara

• det råder utomordentliga förhållanden som är föranledda av att det är krig utomlands

• Sverige har varit i krig, eller i krigsfara

Räddningstjänsten ska ha förmåga till räddningsinsats under höjd beredskap. Denna förmåga kan fullt ut uppnås efter en återtagningsperiod.

Reviderade planeringsförutsättningar för kommunens räddningstjänstförmåga under höjd beredskap väntas komma under mandatperioden varför handlingsprogrammet kan behöva skrivas om med avseende på denna punkt.

Varning och information

Signalerna Flyglarm, Viktigt meddelande, Beredskapslarm samt Faran över ska kunna ges i Eksjö tätort.

I kommunen ska finnas möjlighet att vid störningar i elförsörjningen kunna trycka informationsmaterial och distribuera detta till drabbade.

Bilaga 1

Avtal

Avtal som berör räddningsinsatser är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter och organisationer. Avtalen finns tillgängliga på räddningstjänsten. Räddningschefen är ansvarig för att fastställa förändringar av gällande avtal, samt vid behov teckna av nya.

Räddningsinsatser Höglandets

räddnings-tjänstförbund Avtalet innebär att Höglandets räddningstjänstförbund genom räddningsstyrkan i Nässjö och Vetlanda svarar för räddningsinsatser i Eksjö kommun samt att räddningsstyrkan i Eksjö svarar för räddningsinsatser inom Nässjö kommun samt räddningsstyrkan i Mariannelund svarar för räddningsinsatser inom Vetlanda kommun.

Aneby kommun Avtalet innebär att Eksjö kommun genom räddningsstyrkan i Eksjö svarar för räddningsinsatser i Aneby kommun.

Hultsfreds kommun Avtalet innebär att Eksjö kommun genom räddningsstyrkan i Mariannelund svarar för räddningsinsatser i Hultsfreds kommun.

Vimmerby kommun Avtalet innebär att Eksjö kommun genom räddningsstyrkan i Mariannelund svarar för räddningsinsatser i Vimmerby kommun.

Samtliga kommuner i Jönköpings län samt Ydre kommun

Avtal om Samverkan avseende taktiska enheter finns upprättat där respektive räddningsledare äger rätt att disponera länets taktiska enheter enligt uppgjorda larmplaner.

Befälsberedskap

Aneby kommun Avtalet innebär att Räddningstjänsten Eksjö biträder med tillgång till insatsledare.

Höglandskommunerna Överenskommelse finns om gemensam brandingenjörsberedskap mellan kommunerna på höglandet. Beredskapen bemannas gemensamt.

Samtliga kommuner i Jönköpings län samt Ydre kommun

Avtal om räddningsledare, Rutin för ledning” och Rutin för befäl finns upprättat där respektive räddningsledare äger rätt att disponera länets brandbefäl enligt uppgjorda larmplaner för ledning av räddningsinsatser. Alla brandbefäl inom RäddSam F är delegerade att vara räddningsledare i respektive kommun.

Alarmering

SOS Alarm Eksjö kommun har avtal med SOS Alarm. Avtalet innebär att SOS Alarm svarar för in- och utgående alarmering inom Eksjö kommun.

Brandskyddskon-troll ochrengöring

GÖSAB AB Eksjö kommun har avtal med GÖSAB AB angående brandskyddskontroll.

Skorstensfejarmästarna i

Syd AB Eksjö kommun har avtal med Skorstensfejarmästarna i Syd AB angående sotning/rengöring.

Restvärdesskydd, sanering mm Försäkringsbranschens restvärdesräddning i Sverige AB

Eksjö kommun har avtal med Försäkringsbranschens restvärdesräddning i Sverige AB om restvärdesskydd, sanering, evakuering av tåg samt utbildning för arbetsjordning och arbete på väg- och spårområde

Ledningsfordon och ledningsplats Samtliga kommuner i Jönköpings län samt Ydre kommun

Inom RäddSam F finns avtal om gemensam ledningsplats (JILL) samt gemensamt ledningsfordon.

Samverkan med regionen

Region Jönköpings län Avtalet innebär att räddningstjänsten bistår Region Jönköpings län med insats vid hjärtstopp, lyfthjälp, terrängtransport.

Lyfthjälp

Eksjö kommun sociala

sektorn Räddningstjänsten bistår sociala sektorn med lyfthjälp när ordinarie resurser inte räcker till.

Samordnings- och inriktningsfunktion mellan aktörer inom krisberedskapen i syfte att effektivt kunna utnyttja länets samlade resurser och kompetenser vid händelser

Försvarsmakten

ING 2 Avtalet innebär att försvarsmakten inom ramen för sin verksamhet bistår med vattendykare för undsättning och efterforskning. Samt visst ömsesidigt nyttjande av materiel och kompetens.

Riskanalys 2015

Innehåll

1 Sammanfattning ... 3 2 Inledning ... 4 3 Syfte och mål ... 4 3.1 Avgränsningar ... 5 3.2 Sammanfattande resultat ... 6 4 Begreppen trygghet och säkerhet ... 7 4.1 Om riskanalysen ... 8 5 Kort om organisationen i Eksjö kommun ... 8 6 Riskspektra från vardag till katastrof ... 9 7 Utveckling ... 10 7.1 Metod ...10 7.2 Frekventa händelser ...10 7.3 Källor ... 11 7.4 Sällanhändelser ... 11 8 Vardagens risker ... 12 8.1 Fallolyckor ...12 8.2 Suicid och suicidförsök ...13 8.3 Trafikolyckor ...14 8.4 Bränder ...15 8.5 Drunkning och drunkningstillbud ...16 9 Kriser och extrema händelser ... 17 9.1 Oväder med konsekvenser ...17 9.2 Bränder ...18 9.3 Utsläpp av farliga ämnen ...19 9.4 Pandemier och smittsamma sjukdomar ... 20 9.5 Sabotage och terrorhandlingar ... 20 10 Demografi ... 21 11 Utbyggnad i kommunen ... 21 12 Nya energikällor ... 22 13 Bemanning inom räddningstjänsten ... 22 14 Fortsatt arbete ... 23 15 Förkortningar och förklaringar ... 23

1 Sammanfattning

Dagligen kan vi i medierna se och höra om hur såväl små som stora olyckor inträffar och vilka konsekvenser dessa får för samhället och för den enskilde.

Alla dessa olyckor sker i en kommun och det är därför angeläget att arbeta förebyggande och ha en god förmåga att hantera olyckor och oförutsedda händelser.

Riskbilden i Eksjö kommun karaktäriseras av ökat antal fallolyckor, suicidförsök och bränder medan trenden för trafikolyckor och drunkningar är relativt stabil.

Arbetet med riskanalys är grunden för kommunens planering när det gäller nytt

handlingsprogram för säkerhet enligt lagen om skydd mot olyckor, SFS 2003:778, (LSO).

Riskanalysen är ett bra underlag i kommunens säkerhetsarbete.

Underlaget kan också användas som planeringsunderlag till kommunens handlingsprogram för extraordinära händelser och andra allvarliga störningar enligt lagen om kommuners och

landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, SFS 2006:544, (LEH).

Genom att använda oss av grovanalys i arbetet med identifiering av alla risker som kan drabba Eksjö kommun skapar vi en tydlig och överskådlig bild av riskproblematiken inom Eksjö kommun. Vi har även använd oss av statistik för att gå vidare med satsningar inom de risker som behandlas i denna riskanalys så som brand, trafik, fall, drunkning och suicid.

De risker som medför stora konsekvenser på Eksjö kommun och som kan utvecklas till extraordinära händelser analyseras separat i en risk- och sårbarhetsanalys.

Riskanalysarbetet synliggör och underlättar för verksamhetsansvariga och politiker att besluta om hur risker kan förebyggas, elimineras eller planeras för.

Riskanalysen utgör ett viktigt underlag för kommunens krisledningsplan, verksamhetsplaner och handlingsprogram för skydd mot olyckor samt riskhantering i samhällsutvecklingen.

Riskanalysen ska fungera som mål- och styrdokument för att öka riskmedvetenheten och ska ligga till grund för förebyggande arbete inom kommunen. Analysen avslutas med fortsatt förebyggande arbete.

Räddningstjänstens förmåga avses i det här sammanhanget den robusthet och kapacitet som behövs för att hantera allvarliga olyckor i samhället.

Handlingsprogram för skydd mot olyckor ska enligt lagen om skydd mot olyckor innehålla:

Kommunens mål för verksamheten formulerat i form av säkerhetsmål och prestationsmål.

1. De risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser.

2. En beskrivning av hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras.

3. En beskrivning av vilken förmåga och vilka resurser kommunen har och avser att skaffa sig för att genomföra räddningsinsatser.

Handlingsprogrammet ska antas för varje mandatperiod av kommunfullmäktige

2 Inledning

Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) ska kommunen analysera vilka risker som finns inom kommunen. Det huvudsakliga syftet är att ta fram underlag för att skapa en trygg och säker miljö för alla som vistas och bor i kommunen.

Beslutsfattare och verksamhetsansvariga bör ha god kännedom om riskerna i kommunen för att kunna arbeta med att reducera antalet inträffade olyckor. Riskanalysen ska också fungera som underlag för att utveckla förmågan att hantera olyckor och kriser.

Det är också viktigt att den enskilde ges möjlighet att ta del av vilka risker som finns inom kommunen med hänsyn till den enskildes ansvar enligt LSO.

Genom tydlig information om risker och sårbarheter ökar riskmedvetenheten och därmed förmågan att hantera en krissituation. De hot och risker som vårt samhälle utsätts för ändras ständigt.

Det traditionella krigshotet har återigen aktualiserats med tanke på det som händer på andra sidan Östersjön och planeringen för det civila försvaret kommer att bli en tydlig uppgift de kommande åren.

Utöver detta så måste vi även hantera och planera för nya hot så som terrorattacker, klimatpåverkan, It- attacker mm.

Allt mera farligt gods transporteras på våra vägar och en olycka farligt gods olycka kan få stora konsekvenser för människor och miljö

Related documents