• No results found

5 Analys av studiens resultat

5.3 Roller i organisationen

I detta delkapitel diskuterar jag vad rollteorin Katz och Kahn (1978) säger om roller i organisationer och hur denna rollteori återspeglar sig i företagsförvärvsprocesser. Jag börjar med att gå igenom givandet av en roll i en organisation och övergår sedan till hur rollen tags emot av den nya personen i organisationen.

5.3.1 Givande av en välfungerande roll till grundaren

När ett företag sänder en roll görs det genom att utföra integrationsplaner var det behandlas vad rollen borde göra och vilka incitament som kommer att finnas för grundaren (Katz & Kahn 1978, s. 191–193). Målet med dessa planer är att behålla grundaren motiverad i en ny roll och kunna prestera enligt förväntningarna som finns på grundaren. I studiens resultat syns denna funktion tydligt i fasen då själva förvärvet förbereds och planerna för hur företaget tänker gå till väga vid förvärvet ritas ut (Informant 3; Informant 8). Här har företagen valt att ge grundaren en klar roll och även kommunicerat till grundaren hur länge hen förväntas att stanna i den givna rollen. Det finns ingen universell tidsplan för integrationen av den nya rollen som passar perfekt för alla organisationer (Homburg & Bucerius 2006, s. 360–361). Men ett mönster som framkommer i studien är att ju bättre de två olika enheterna känner varandra desto snabbare kan företagen planera in givandet av den nya rollen åt grundaren. I fallen jag undersöker fanns det heller ingen förutbestämd tidsram som företagen strävade efter utan det berodde från fall till fall. Men en sak som underlättar givandet av rollen till grundaren var att den som var i kontakt med grundaren hade en liknande bakgrund (Informant 8). Det kunde till exempel handla om att både grundaren och sponsorn hade

en bakgrund inom marknadsföring vilket underlättade kommunikationen (Informant 6).

I avsnitt 2.3.1 presenteras företagsförvärv som en komplex helhet där många faktorer bidrar till att förvärvet blir lyckat. Tid är en mycket viktig faktor som inte sätts i en egen kategori utan syns i hela förvärvet då tiden har en stor påverkan på många aktiviteter.

För det köpande företaget är det viktigt att vara ute i god tid när det söker potentiella objekt att investera i (Ragozzino & Blevins 2018, s. 1010). Sannolikheten att det blir ett lyckat företagsförvärv för köparen ökar om företaget är med i ett tidigt skede i en entreprenörs företag. Att föra en diskussion med grundaren på före förvärvet blir aktuellt är en praxis som vissa företag använder sig av när de söker investeringsobjekt (Informant 3). Det är vid dessa diskussioner som köparen kan kommunicera ut åt grundaren vilken roll hen skulle få hos det köpande företaget ifall hen låter företaget köpa upp andelar i grundarens företag. Köparen kan även identifiera vilken roll grundaren tidigare haft och hur den skulle kunna passa in i till exempel det köpande företagets kultur. När köparen ger grundaren en roll kan det även ske under en annan tidpunkt än före förvärvsprocessen har satts i gång. Planen för grundarens roll kan ändra under tiden och det kan bli aktuellt för grundaren att ge grundaren en annan roll än den som var tilltänkt från början (Informant 2). Det kan handla om att ge grundaren en större roll i organisationen på grund av att denne har presterat väl. Vid dessa situationer har köparna insett under förvärvsprocessen att de skulle ha större nytta av grundaren i en annan roll än den ursprungliga rollen.

Givande av en social kontakt åt grundaren är viktigt för att hen ska kunna förstå vilken roll som hen har blivit given av köparna (Katz & Kahn 1978, s. 216–217). I många av fallen jag undersöker finns det en person som fungerat som ansvarsperson för att integrera grundaren i företaget och se till att grundaren tar emot rollen (Informant 1;

Informant 3). Denna sociala kontakt som Katz och Kahn (1978) talar om har i fallen jag undersökt haft rollen som sponsor. Rollinnehavaren tar sig an ansvaret för att grundaren ska prestera enligt förväntningarna som är givna av det nya företaget. Sponsorn är antingen en eller flera personer från det köpande företaget som tar sig an olika ansvarsområden. Men denna roll kan även i vissa förvärvsstrategier vara själva grundaren som till exempel tar ansvar för integration av försäljningen (Informant 1).

5.3.2 Grundarens mottagande av den givna rollen

Då ett företag köps upp skapar köparen den nya rollen genom att instifta i regler i den uppköpta organisationen som den nya organisationen förväntas ta emot (Hambrick &

Canella Jr 1993, s. 742). Dessa regler kan i vissa fall dock i själva verket skapa problem för företaget ifall grundaren inte är mottaglig för det nya systemet som köparna vill införa (Informant 1). Det är viktigt för köparen att skapa en tydlig bild av hur människorna fungerar i organisationen (Informant 3). Det köpande företagets mål är att undvika problem som kan uppstå om grundaren inte tar emot den rollen som hen har blivit given.

Till exempel kan det uppstå konflikter mellan köpare och säljare efter förvärvsprocessen som försämrar de nya ägarnas möjlighet att påverka företagets verksamhet (Informant 5). Ifall konflikterna har blivit alltför allvarliga kan nästa steg vara att grundaren frånsäger sin roll och slutar arbeta för företaget (Informant 1). Ifall det är ägaren som väljer att låta grundaren gå handlar det ofta om att grundaren har misslyckats i den givna rollen (Katz & Kahn 1978, s. 664). Individen har inte kunnat leva upp till förväntningarna som ställs på hen och det köpande företaget måste tillsätta en ny person i grundarens roll som hen inte kunnat fylla. Till exempel har grundaren ersatts av en företagsrepresentant för att hen inte ville samarbeta med företaget då det kom till att implementera köparnas plan i företaget (Informant 8).

Att ha en klar uppfattning av rollen som grundaren får i den nya organisationen har en positiv påverkan på hur grundaren tar emot rollen (Katz & Kahn 1978, s. 216–217). Att ha en förståelse om hur de sociala konstruktionerna är byggda i grundarens organisation underlättar det köpande företagets arbete i att ge grundaren en välfungerande roll vilket framkommer i studiens resultat. I några fall blev det problematiskt för köparna att styra företaget då grundaren inte tog emot den förväntade rollen (Informant 5). Det köpande företaget fick problem då grundaren i deras ögon i huvudsak var en börda i köparnas förändringsarbete då grundaren inte tog emot rollen som var given. För grundaren är det även viktigt att förväntningarna som hen har för rollen i den nya organisationen uppnås (Informant 3). Dessa förväntningar är viktiga då det är delvis tack vare dem som grundaren accepterar förändringen som sker i dennes organisation (Katz & Kahn 1978, s. 659–663). Till exempel i fall där köparen köpt ut en grundare ur ett grundarkollektiv för att förbättra företagets prestationsförmåga har det funnits förväntningar hos de resterande grundarna (Informant 1). De har blivit motiverade att fortsätta arbeta i företaget för att de vetat att de fått chansen att fokusera på det de vill arbeta med i företaget. Genom att ta bort störande element i arbetsmiljön har köparna kunnat köra det lättare för grundarna att ta emot den roll som de vill att de ska ha i företaget.

Att integrera grundaren i det nya företaget är viktigt för att hen ska kunna ta emot en roll som kan samarbeta med de andra rollerna i organisationen (Bauer & Matzler 2014, s.

796–797). Integrationen av den nya rollen är uppnådd då de sen tidigare separata grupperna har gemensamma värderingar och normer (Katz & Kahn 1978). För grundaren kan det vara lättare att ta emot den förväntade rollen om hen har ett personligt förhållande med sin nya arbetsgrupp. Att bekanta grundaren med de nya kollegorna i ett tidigt skede av förvärvsprocessen har varit en vanlig strategi som företag har valt att använda sig av (Informant 3). Denna första kontakt kan vara i form av ett fysiskt möte där personerna sätter sig ner och diskuterar förvärvet och vilka förväntningar som finns. Att stifta bekantskap och bygga upp förtroende mellan köparen och grundaren går snabbare ifall bägge aktörerna är bekanta med varandra på förhand.

Företagen har ofta valt att involvera de enheter som påverkas av förvärvet och som kommer att ta över verksamheten efter att förvärvet är slutfört (Informant 2). Det är i denna förberedande fas som företaget gör en analys på till exempel förvärvsobjektets affärsverksamhet och människorna i företaget. Det är också dessa berörda enheter som gör integrationsplanen för hur de kommer att ta in den nya organisationen i företaget.