• No results found

4. Nulägesbeskrivning - inventeringar

4.5 Rotebro

Rotebro är Sollentunas nordligast belägna kommundel och angränsar till Järvafältet i väster, Upplands Väsby i norr, Vaxmora i öster samt Viby och Norrviken i söder (Trivector 2014b). Rotebro är i

huvudsak ett verksamhetsområde om ska enligt översiktsplanen även fortsättningsvis vara det. De senaste tio åren har Rotebro centrum rustats upp och fått ett tillskott av bostäder och service det finns ett stort behov av att fortsätta den upprustning och stadsförnyelse som påbörjats för att skapa ett mer attraktivt Rotebro (Översiktsplan Sollentuna kommun 2012, s. 34). I nuläget pågår även arbete vid Rotebro station med att byta ut de broar för E4:an som går över järnvägen. Detta påverkar den fysiska miljön och trafiksituationen i området då bland annat en infartsparkering stängts ner under byggperioden (Sollentuna kommun 2014f).

4.5.1 Inventering - befintliga parkeringsplatser

Inventeringen av befintliga parkeringsplatser i området kring Rotebro pendeltågsstation visade att de finns totalt 1308 parkeringsplatser. Av dessa är mindre än hälften, 519 stycken, allmänna parkeringsplatser medan 789 platser är reserverade för särskilda användningsområden som boende- eller

arbetsplatsparkering, se karta 18. Kommunen har fyra

infartsparkeringar i anslutning till Rotebros tågstation, två väster och två öster om järnvägen. Förutom kommunens parkeringsplatser som övervakas av egen personal från Trafik- och fastighetskontoret ansvarar Q-park för övervaktningen vid övriga parkeringar som är tillgängliga för allmänheten. De företag som har stora

parkeringsplatser för sina anställda är Johnson & Johnson, Elektroskandia, Janssen och Cylinda.

27 Vad gäller avgifter och tidsreglering i området finns det både platser med avgifter som varierar mellan 5kr/h och 8kr/h och platser där det är tillåtet att stå gratis upp till 12 timmar. De infartsparkeringar som

kommunen ansvarar för är som vid de andra pendeltågsstationerna avgiftsfria men det finns också en privat infartsparkering där det kostar 8kr/h eller 60/dygn att parkera.

Karta 18. Antal parkeringsplatser i Rotebro. Karta 19. Reglering av parkeringsplatser i Rotebro.

28 4.5.2 Inventering – beläggning

Ser man till beläggningen på de inventerade parkeringsplatserna i Rotebro visar karta 20 till höger att det är stor skillnad i hur platsera används. Samtliga av kommunens infartsparkeringar i området har en beläggning på över 90 % medan majoriteten av de parkeringsytor som är reserverade för boende eller arbetsplatser i området har en relativt låg eller till och med väldigt låg beläggning. Intressant är även att den infartsparkering som är avgiftsbelagd, till vänster om kommunens nordvästra infartsparkering, har en beläggning på under 25 %. Det är alltså tydligt att de parkeringsplatser som är avgiftsfria används i första hand och att infartsparkerare inte är särskilt villiga att betala för att parkera bilen över dagen i Rotebro.

4.5 3 Inventering – avstånd till parkerares hemadress

I Rotebro finns fyra kommunala infartsparkeringar som inventerats för den här studien. Två av parkeringarna är belägna väster om järnvägen och två öster om järnvägen. På den västra sidan finns det dels en parkering som ligger längs vägen nära den norra entrén till tågstationen samt en som ligger i anslutning till den södra entrén.

Som diagrammet på nästa sida visar, se figur 9, har 18 bilar, eller 41

% av de parkerade bilarna ägare som bor inom 2 km från

infartsparkeringen. En relativt stor andel bor dock även längre ifrån parkeringsplatsen, 14 % bor inom 10-50 km från parkeringen och 13

% bor längre än 50 km från infartsparkeringen.

Vid den andra infartsparkeringen, sydväst om järnvägen, var största delen av bilarna registrerade på adresser som ligger på ett avstånd av 10-50 km från parkeringsplatsen, se figur 10. 33 % av de

parkerade bilarna hade dock ägare som bor inom 2 km avstånd från parkeringsplatsen och som mycket väl skulle kunna promenera till tågstationen istället för att ta bilen.

Karta 20. Karta över var parkerare på Rotebros västra infartsparkeringar har sin hemadress.

29

Två av kommunens infartsparkeringar i Rotebro är belägna öster om järnvägen. Den ena ligger nordost om järnvägen i anslutning till tågstationens norra entré medan den andra större infartsparkeringen ligger öster om stationens södra entré. Av de bilar som parkerat vid den mindre av de två parkeringarna, nordost om järnvägen, hade en klar majoritet sin hemadress i närområdet på ett avstånd mindre än 2 km från parkeringsplatsen, vilket redovisas i figur 11 nedan.

Vid den större parkeringsplatsen som ligger sydost om järnvägen i Rotebro hade hela 59 % av de som parkerat på infartsparkeringen sin hemadress inom 2-5 km från parkeringsplatsen, se figur 12 på nästa sida. Flera av dessa bilar är registrerade i Upplands Väsby men använder Sollentunas kommuns infartsparkering i Rotebro då de byter färdmedel till pendeltåg.

18; 41%

6; 13%

6; 14%

4; 9%

10; 23%

Avstånd till hemadress för infartsparkerare Rotebro, nordväst om järnväg

<2km

>50km 10-50km 2-5km 5-10km

Figur 9. Diagram över avstånd till hemadress för infartsparkerare vid Rotebro, nordväst om järnvägen. (Procentsatserna är beräknade på 44 fordon).

7; 33%

3; 14%

8; 38%

2; 10% 1; 5%

Avstånd från hemadress för parkerare Rotebro, sydväst om järnväg

<2km

>50km 10-50km 2-5km 5-10km

Figur 10. Diagram över avstånd till hemadress för infartsparkerare vid Rotebro, sydväst om järnvägen. (Procentsatserna är beräknade på 21 fordon).

4; 21% 1; 5%

2; 10%

10; 53%

2; 11%

Avstånd från hemadress för parkerare Rotebro, nordost om järnväg

<2km

>50km 10-50km 2-5km 5-10km

Figur 11. Diagram över avstånd till hemadress för infartsparkerare vid Rotebro, nordost om järnvägen. (Procentsatserna är beräknade på 19 fordon).

30 .

Var de som parkerar på infartsparkeringarna i Rotebro är även intressant att skildra i en mer översiktlig karta. Som karta 21 visar så är det flera av de som parkerat på infartsparkeringar på västra sidan som bor relativt nära parkeringen. Ser man till infartsparkeringarna som ligger öster om järnvägen visar karta 22 att flera av de som parkerat där har sin hemadress i Upplands Väsby kommun. Trots att Upplands Väsby tillhandahåller sina kommuninvånare

infartsparkingar inom kommunens gränser är det alltså många som väljer att ta sig till Rotebro för att parkera bilen när de ska byta till pendeltåget.

Karta 21. Karta över var parkerare på Rotebros västra infartsparkeringar har sin hemadress.

Karta 22. Karta över var parkerare på Rotebros östra infartsparkeringar har sin hemadress.

Figur 12. Diagram över avstånd till hemadress för infartsparkerare vid Rotebro, sydost om järnvägen. (Procentsatserna är beräknade på 69 fordon).

7; 10% 4; 6%

9; 13%

41; 59%

8; 12%

Avstånd från hemadress för infartsparkerare Rotebro, sydost om järnväg

<2km

>50km 10-50km 2-5km 5-10km

31 4.5.4 Sammanfattning och rekommendationer Rotebro

Rotebro är den nordligast belägna kommundelen i Sollentuna och har därmed ett stort upptagningsområde för infartsparkerare från norra Sollentuna och andra närliggande kommuner. Rotebro är främst ett verksamhetsområde och ska enligt Översiktsplanen även fortsätta vara det. Av den anledningen lämpar sig området bättre för infartsparkeringar än de kommundelar som karaktäriseras av mer tätbebyggda och stadsliknande miljöer. Som inventeringarna visar finns det i nuläget fyra kommunala infartsparkeringar i Rotebro.

Trots att de rymmer plats för ett stort antal bilar har dock samtliga en beläggning på över 90 %. Det finns flera andra stora parkeringsytor som är reserverade för boende- och arbetsplatsparkering som

däremot har relativt eller till och med mycket låg beläggning. För att parkeringsytorna ska användas effektivt i området bör det därför ses över om det finns möjlighet att samnyttjande vid de

parkeringsplatser som har låg beläggning. Med tanke på områdets goda kollektivtrafikförbindelser bör det även vara möjligt att begränsa antalet parkeringsplatser i anslutning till arbetsplatser och istället använda dessa för infartsparkerare. Eftersom Rotebro är en kommundel med kanske störst behov av infartsparkeringar kan det framöver vara lämpligt att omvandla markparkeringarna till

parkeringshus för att få ut mer platser på befintlig markyta. En fråga är även hur kommunen bör hantera det faktum att bilister från andra kommuner använders sig av infartsparkeringarna i Rotebro. Ett ökat samarbete med Upplands Väsby kan vara fördelaktigt för att få bättre överblick över framtida behov i båda kommunerna.

Rekommendationer

 Måla rutor så att parkeringsytorna används mer effektivt.

 Inför biljettsystem på infartsparkeringarna för att säkerställa att tidsbegränsningen på 12 timmar följs.

 Se över möjligheter till samnyttjande av parkeringsplatser där beläggningen annars är låg.

 Begränsa antalet parkeringsplatser i anslutning till arbetsplatser.

 Investera i större parkeringsanläggningar som ger mer effektivt användande av marken än markparkeringar.

 Etablera en dialog med omgivande kommuner kring hur infartsparkeringarna används.

Bild 2. Foto från infartsparkeringen nordost om järnvägen i Rotebro.

32

5. Omvärldsanalys – andra kommuners parkeringsstrategier

Vid framtagandet av en parkeringsplan för Sollentuna kommun är det också viktigt att ta del av hur andra kommuner handskas med parkeringsfrågor och låta det inspirera Sollentunas fortsatta arbete.

Av den anledningen har en omvärldsanalys genomförts för den här rapporten där andra kommuners parkeringsstrategier och planer har kartlagts. Det här avsnittet ger således en bild av vilka målsättningar och strategiska inriktningar som är vanligt förekomande i andra parkeringsstrategier samt vilka medel och verktyg det finns för att nå de uppsatta målen. Omvärldsanalysen bygger på en dokumentstudie där kommunernas parkeringsstrategier studerats och analyserats.

Dels har kommuner i Stockholmsregionen valts ut då de kan tänkas ha liknande förutsättningar som Sollentuna, men urvalet har även inkluderat andra kommuner vars parkeringsstrategier har bedömts som särskilt intressanta och inspirerande. Då en del kommuner saknar specifika parkeringsstrategier eller planer har kommunens trafikstrategi studerats i ett par fall. Även om dessa är mer

övergripande och behandlar trafikfrågor mer generellt har de varit intressanta att studera för den här rapporten då de innehåller kommunens strategiska inriktning i parkeringsfrågan.

De dokument som studerats är; Täby kommuns

Parkeringsstrategi, Stockholms stads Parkeringsplan, Uppsala parkeringspolicy - handlingsplan, Linköping kommuns Parkering för ett rikare stadsliv, Parkeringsnorm för Järfälla kommun, Parkeringsstrategi och parkeringsnorm för Umeå kommun, Malmö kommuns Parkeringsstrategi och parkeringsnorm, Trafikplan för Sundbyberg, Trafikplan - Upplands Väsby kommun och

trafikstrategi Vallentuna kommun.

Related documents