• No results found

Max: Asså, det är konstigt. Varför bryr sig inte nästan alla människor om miljön? Asså, jag har sett många som bara slänger, alltså skräp…

Masoud: Snacka om den här filmen, 2012, asså bara för att jag ska snacka så bra nu bara för att de spelar in då, jag brukar inte snacka, såklart. Asså, allvarligt, tänk om vår värld kommer bli så. Johanna: Men tänk, vet du varför det kommer bli översvämning? Masoud: Klimatet…

Johanna: För att klimatet ändras, det blir varmare och isarna smälter.

Masoud: Och då dör isbjörnar. Och isbjörnarna gör oss ingenting. Men låt dem dö. (skratt)

Johanna: Okej, isen smälter och då kommer det massa vatten till Sverige och översvämning och allting…

Masoud: Asså, tänk om våra föräldrar är där, asså tänk hur livet är om det är en sån översvämning i heeela Skåne och Sverige. Tänk om våra föräldrar sitter där, dricker kaffe. /---/ Asså tänk hur det ska kännas, det bara flyger lava. Katastrof. Öresundsbron faller… /---/

Johanna: Asså, om isarna smälter och därför det smälter så måste vi sänka hastigheten därute [på vägen utanför skolan]. Masoud: Därute?

Max: Sänk hastigheten… jag tror nog vi ska sänka hastigheten vid Lundavägen.

Johanna: Det ska bli någon gång, men jag vet inte när, men man ska sänka hastigheten över hela Malmö till 40. (Segevång 2)

Barnen framstår som en slags miljökämpar, som bryr sig medan de vuxna – som Masoud säger i citatet ovan – sitter och

dricker kaffe medan katastrofen närmar sig. Nu menar barnen att det är dags för de vuxna att lyssna på dem, att inse vidden av problemet. Uppmaningarna till Andreas Carlgren blir därför också ibland allvarliga:

Viktoria: [Till miljöministern] Om du någon gång hör det här, se till att lyssna på oss: världen kommer att gå under om ni inte lyssnar.

Ebba: Ja, men inte under vår livsgång. Bassam: Nää.

Viktoria: Men världen kommer gå under om vi inte. Ebba: Mänskligheten kommer inte att finnas kvar. Bassam: Men tänk om tvåtusenmiljarder år. Viktoria: Vi vill ha solceller! (Bäckagård 2)

I citaten ovan går barnen från katastrofscenarion och världens/mänsklighetens undergång till väldigt konkreta förslag på hur detta kan förhindras. Max, Masoud och Johanna från Segevångskolan föreslår att man ska sänka hastigheten utanför skolan medan Viktoria, Ebba och Bassam från

Bäckagårdsskolan skickar en uppmaning om att använda solceller till Andreas Carlgren. Genom elevernas konkreta förslag blir klimathotet inte ogreppbart, utan möjligt att hantera. Ett annat sätt att påverka är att demonstrera. Bäckagårdsskolans elever träffade vi mitt under Klimat- toppmötet i Köpenhamn i december 2009. Den händelsen väckte också tankar hos eleverna:

Casper: Hallå, jag har en fråga; om ni hade varit i Danmark nu, hade ni demonstrerat?

Tilde: Nä.

Casper: Jag hade! Maja: Varför då?

Casper: Ja, för att de tar en del fattiga beslut. Så man måste vara med och stötta dem.

Maja: Vad är det för fattiga beslut?

Casper: De tar såna fattiga beslut! Ibland, till exempel som… ja, det är nåt i alla fall, så ska man vara där och demonstrera. Och det tycker jag är bra!

Maja: Men vadå?

Casper: Nämen kolla, om de ändrar någonting, och är där och snackar och sånt, och dom har kanske glömt att ta med någonting, då kan man vara där och påminna dem och om de säger, ja att man tycker olika, till exempel om nån vill tycka… någon vill ha två bilar och nån vill ha en bil…

Tilde: Ja, jag vill ha två bilar!

Casper: … Eller att man ska resa och allt sånt, då är det bra att demonstrera för att se vad folket tycker också. (Bäckagård 1)

Casper för in tankar om de beslut som (inte) togs vid

Klimattoppmötet i diskussionen. Han verkar också ha en tro på att människor kan påverka situationen, att få beslutsfattarna att lyssna på vad folket säger. Möjligheten att påverka var också en del av den uppgift som grupperna fick, att göra sin röst hörd inför miljöministern.

80 Se till att lyssna på oss!

Grupperna nöjer sig inte med att prata om miljö i samband med koldioxidutsläpp och global uppvärmning. Samtalen leds ofta in på andra miljöproblem, och sopor och sopsortering verkar vara mer eller mindre synonymt med miljöproblem och miljökamp:

Medina: Man kan också åka med båt till semester. Ali: Nej det tar också koldioxid.

Medina: Jag vet. (mummel)

Medina: Det bara förstör vattnet.

Ali: Sen när du ska dricka vad ska du dricka? Koldioxid Jasna: Men så dom renar vattnet. /---/

Jasna: Det finns jättemånga påsar på dom, på havet, du vet. Det har de visat på tv, visst? /---/ Det är bättre om man använder tygpåsar.

Claes: Ja, varför?

Ali: För att man kan använda dom många gånger. (Apelgård 1) Nabil: Luften inte ska vara så fö… asså luften ska vara ren, inte förorenat.

Nellie: Jo, jag visste också det. För asså när vi skräpar ner så… till sist kommer det bli jättemycket lager med…vad heter det… Nabil: … Skräp.

Nellie: … Skräp ja, och… ja, och det är inte bra för miljön. Nabil: Det tar nåt med fem… tvåhundra år för att få bort en plastpåse för att…

Lärare: Du den försvinner knappt ens, den delar sig i småbitar. Du, är det så att… ska ni ha med det också? Att ni är… Ni vill ha en ren miljö, är det det ni vill, eller? (Segevång 3)

Men även andra miljöproblem dyker upp i diskussionerna:

Dahir: Men man, alltså, om man inte vill skada miljön kan man använda miljövänliga medel eller så tvättmedel eller något. Malin: Precis.

Dahir: Jag brukar, nä, alltid när vi går och handlar brukar min mamma står där, den svanen.

Malin: Brukar hon kolla efter den?

Dahir: Ja, det står att den är miljövänlig. (Apelgård 3)

Fredric: I skolorna ska man bara använda miljövänliga pennor till tavlan.

Mostafa: Och man ska inte tänka på att göra… Man ska inte ha det exakt, man ska inte köra för fort och inte rita bra på tavlorna om man… Man ska inte använda för många motorcyklar, utan cykla… /---/ Tänk inte på att köra till jobbet fort…

Fredric: … Du kan cykla…

Mostafa: Ja, utan cykla eller promenera dit. Gå tidigare än vad du brukar göra…

Fatih: Jag tycker att vi ska få mer ekologisk mat och ekologisk frukter, utan giftiga medel. (Segevång 1)

En elev har skrivit en lista till Andreas Carlgren med förslag för fler miljöförbättringar:

Klimatdiskussionen går med andra ord över i andra miljö- diskussioner, vilket också märks i breven till Andreas Carlgren i vilka elever tar upp vikten av att till exempel rita på båda sidorna av pappret och att sopsortera. Och att vara miljövänlig är också att vara en bra människa, en god medborgare som hjälper både djur, natur och människor:

Anton: Flera fadderbarn skulle va bra, att folk skaffar fadderbarn. Felicia: Fadderbarn? Det hjälper väl inte naturen att ha fadder- barn? Men fadder, det finns världsnaturfonden. Vi är faddrar till både bergsgorillor, vi är faddrar till isbjörnar, och vi är faddrar… jag vet inte

Otto: Till tigrar?

Felicia: Ja, tigerfadder är vi också.

Clara: Men man kan ju, när man betalar skatt så kan man… Otto: Orangutanger.

Clara: … Ge sånt till djuren.

Felicia: Men egentligen det bästa sättet är ju faktiskt att man börjar med att, du vet, man börjar med att förbjuda vanliga bilar. (Bäckagård 6)

Elias: Du Mohammad snälla, detta är ingen lek, detta är skolan om miljö. Då ska man vara ärlig.

Mohammad: Nu ska vi prata hur viiii slösar vår miljö… Jag går till skolan.

Alicja: Och jag åker på många semester, typ tre två semester på ett år.

84 Se till att lyssna på oss!

Elias: Okej, nu ska vi skriva ett brev till han. (mummel)

Mohammad: Jag går till skolan för jag bor jättenära. (Segevång 5)

Att vara miljövänlig och att leva hälsosamt är något som ofta återkommer, om du promenerar eller cyklar får du också nyttig motion. Men hälsan och det goda livet används som argument av Iza, Ella, Hugo och Jimmi mot att förändra sina vanor till en mer klimatvänlig livstil.

Iza: Jag tycker inte den [semesterresor] ska förbjudas, för att då kan inte jag träffa mina kusiner…

Ella: … Inte jag heller… Då kan man ju inte ha trevligt med sin familj då kan man bara sitta hemma i soffan och bara… snarka, och då blir man tjock och fet och allt sånt (skratt)… Iza: … Och så kan man inte träffa sina kusiner.

Ella: Och så sitter man där och väger 1000 ton. Hugo: Men det är omöjligt.

Ella: Det har jag sett på trean.

Jimmi: Världens tjockaste människa vägde typ 400 kg typ. (Segevång 4)

Related documents