• No results found

2.3 Samarbete för företags ansvar

3.2.12 Samarbete

Utifrån Fundación SES:s sida så har de undvikit att ta emot finansiering från företag i sitt CSR- arbete, eftersom de inte vill behöva göra något som inte är i linje med deras vision. Trots det möter de företag i olika typer av möten för att uttrycka sina åsikter.

48

När jag frågar Paula vilka som är fördelarna med att samarbeta med företag, svarar hon att de gärna skulle vilja se de projekt de utför med företag som samarbeten, men att företagen ofta fortsätter att se organisationen som konsulter. Men ibland har de lyckats skapa samarbeten med företag och hon menar då att ”fördelen är det här med att lära känna varandra” 49. Något av det viktigaste med samarbete är att det skapas förtroende mellan de båda parterna, säger Paula. Mariano anser att utbytet mellan privat sektor och den tredje sektorn är väldigt positivt. Den klaraste fördelen med samarbete är utväxlandet av kunskap och olika logiker. Om det inte finns någon interaktion skapas två isolerade sfärer som inte vidrör varandra. Samarbeten kan vara olika problematiska beroende på vilken typ av frivilligorganisation och vilken typ av företag som väljer att samarbeta, säger Beatriz, och självklart finns det vissa industrier som lättare ifrågasätts och det är inte samma sak för ett företag att sponsra en skolmatsal som en organisation som arbetar för ursprungsfolks rättigheter. Precis som Mariano menar Beatriz att interaktionen mellan sektorer med olika logiker, är något väldigt nyttigt och givande. Problemet är bara att det kan vara svårt att nå så pass mycket förtroende att detta blir en möjlighet.

“…men om man når den nivån av förtroende, vilket inte behöver betyda att det inte finns konflikter, att ha förtroende innebär att man vet att man kan övervinna konflikterna, men konflikterna kommer alltid att finnas där.” 50

Men om parterna lyckas nå denna dialog, och lyckas minska asymmetrin som kan råda mellan de olika sektorerna är det väldigt mycket som kan förbättras, säger Beatriz, till exempel frågor som rör säkerhet.

”Om man som företag åker till en viss samhällsgrupp och går in i matsalen, går in på klubbhuset, sätter sig ner, dricker en mate och visar en viss medmänsklighet och gott omdöme, så förbättras saker och ting oerhört mycket…”51

3.2.12.1 NGO och samarbete

Genom att samarbeta med företag lär sig frivilligorganisationerna mycket om företagets verksamhet, vilket är en av fördelarna med ett samarbete enligt Paula. Att lära känna de som arbetar i företaget och se hur verksamheten är strukturerad gör att det är mycket lättare att lösa ett problem när det kommer upp, det gör att de vet vad de har att jobba med. Mariano ser även

49

”la ventaja es todo eso de conocerse”

50 ”…pero si uno llega a este punto de confianza, y eso no quiere decir que no haya conflictos digamos, tener confianza es saber que uno puede superar los conflictos, pero los conflictos van a estar siempre.”

51 ”Si uno como empresa va a la comunidad y entra al comedor, entra al club, se sienta, se toma un mate y demuestra cierto humanismo y sentido común, las cosas mejoran muchísimo…”

möjligheten att genom ett samarbete med ett företag sprida kunskap om vad CSR innebär till företaget. Företaget i sin tur kan hjälpa organisationerna med en ny typ av metodologi.

“Många gånger är fördelen med att arbeta med företag att de har en väldigt välsmord ekonomisk logik och att det finns jätte mycket att göra inom de två andra områdena.” 52

Interaktionen mellan de olika sektorernas logiker och kunskapsutbytet är något av det viktigaste i ett samarbete menar både Paula, Mariano och Beatriz. För både Paula och Mariano hjälper samarbeten dem att uppnå sina mål till viss del, eftersom ett av huvudmålen i både Interrupción och Amartya är att skapa möten mellan de olika sektorerna. De kollektiv av företag och organisationer som Interrupción skapade underlättade för de olika parterna att lära känna varandra. Men att samarbeta är inte alltid lätt, ”ibland var det väldigt energikrävande men det var det

värt” 53, säger Paula.

Innan en organisation påbörjar ett samarbete tänker hon över vad det ekonomiska stödet kan innebära för verksamheten och vad de kan lära sig, säger Beatriz. Det kan även vara så att organisationens stöd från ett företag kan göra det lättare att få stöd från andra. Men det är inte bara ekonomiska resurser som organisationerna kan vinna genom samarbete, menar Beatriz. De kan även få tillgång till mänskliga och politiska resurser. Genom företaget kan organisationen få publicitet och kontakter med andra företag.

3.2.12.2 Företag och samarbete

Att samarbeta med frivilligorganisationer tror Paula kan hjälpa företag att förbättra sitt CSR- arbete. Både Paula och Mariano säger att eftersom företagen ofta inte har så stor erfarenhet av den sociala sektorn eller kontakter, behöver de organisationernas kunskap och erfarenhet.

Enligt Beatriz så vill företag samarbeta med de organisationer som är hållbara, även ekonomiskt. De vill inte att organisationen endast ska bero av företaget. Om till exempel företaget inte har möjlighet att stödja organisationen längre en dag så vill de inte att detta ska innebära att organisationen faller samman. Två andra viktiga aspekter för företag är att organisationen inte har för stark politisk anknytning och att det är en organisation som ses som legitim, säger hon.

52 ”Muchas veces la ventaja de trabajar con empresas es que tienen muy aceitada la lógica económica y hay muchísimo que hacer en torno a las otras dos areas.”

53

“…jag samarbetar med den här organisationen som har väldigt bra rykte i en viss del av samhället, grannarna ser den som någon som verkligen löser deras problem. Den investering jag gör när jag samarbetar med den här organisationen gör alltså dessutom att många fler i samhället ser positivt på mig.” 54

Arbetet med CSR ger även företaget en möjlighet att visa en god bild utåt. Beatriz menar att samarbeten är högt värderade av företagen dels på grund av att de kan förbättra sitt rykte, men i samarbetet lär det sig även mycket nytt och får starkare band till den sociala verkligheten runtomkring, säger Beatriz.

“…företagen får en massa information genom samarbetena, en analys av verkligheten, men utifrån en annan synvinkel, det är verkligen värdefullt.” 55

“Och det som företaget lär sig när det sitter vid samhällsgruppens matsalsbord, kan ingen NVA i världen ge.” 56 Roque nämner inte så mycket varken om vad företag eller NGO:s vinner på att samarbeta och ifall ett samarbete skulle kunna innebära att företagets CSR-arbete förbättras.

Fiszbein och Lowden menar i sin artikel att samarbete producerar tillit. Paula och Beatriz menar dock att det inte alltid är så lätt att skapa detta förtroende, men om det lyckas har de mycket att vinna. Mycket handlar om att skapa en dialog där båda parterna får möjlighet att mötas på samma nivå. Nelson och Zadek poängterar att det kan vara problematiskt att få en jämvikt i maktbalansen.

Nelson, Zadek och Egaña menar precis som Paula, Mariano och Beatriz att ett av de viktigaste syftena med ett samarbete är utbytet som skapas mellan de två parterna. Ett utbyte som inte bara kan ge legitimitet och ekonomiska resurser utan även ny kunskap och kontakter. Detta utbyte visar på ömsesidig förtjänst av samarbetet, Fiszbein och Lowden menar ju att det är just därför som aktörer väljer att samarbeta, för att det tjänar på samarbetet. Detta går att se även i informanternas beskrivningar. Paula och Mariano visar på att samarbetet hjälper deras organisationer att nå sina mål, bland annat eftersom att ett av organisationernas mål är just interaktionen mellan sektorerna. Mariano påpekar även att samarbete ger organisationen möjlighet att påverka företaget inifrån, dels genom att sprida information om CSR och utbilda

54 ”…yo estoy colaborando con esta organización que tiene muy buena reputación en la comunidad, que los vecinos la ven como alguien que realmente les soluciona sus problemas. Digamos que yo a través de la inversión que haga en alianza con esta organización estoy teniendo además el visto bueno de mucha más gente de la comunidad.”

55 ”…hay toda una información que llega a las empresas a través de las alianzas, un análisis de la realidad pero también es diferente, que es muy rico.”

56 “Y lo que aprende la empresa sentada a la mesa del comedor comunitario, no se lo da ningún NVA del mundo.”

personalen. Paula menar att samarbetet även styrker företagets CSR-arbete. Paula, Mariano och Beatriz säger alla att företagen behöver deras kunskap för att kunna veta hur de ska bli goda ”corporate citizens” och lära sig hur det ska relatera till den sociala verkligheten utanför. Beatriz nämner ju även att företagen värderar samarbetena högt eftersom de lär sig mycket. En större kunskap borde ju även leda till att företagets CSR-arbete skulle kunna bli bättre. I likhet med Ramiro och Nieto är Roque skeptisk till samarbeten mellan den privata och den civila sektorn. I Fundación SES har de valt att inte samarbeta med företag eftersom de ser risken som större än vad ett samarbete möjligen skulle kunna ge. Att försöka påverka företagen genom arbete mot staten är istället den metod de valt.

Related documents