• No results found

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Analys:

- antal tagna prover i målpunkter: 55 - prover som inte uppfyller pH-värde: 5 - måluppfyllelse: 91%

Acceptabel nivå för 2018 är därmed uppnått.

Med anledning av den extrema torra väderleken under 2018 var det mycket lågt vattenflöde eller inget vatten alls vid målpunkterna vid provtillfället, så en del av proverna kunde inte utföras.

Indikator:

Andel % av alla tillståndspliktiga verksamheter i Gnosjö kommun som besökts under året

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

100% 100% 100% 100% 100%

Analys:

Acceptabla nivå för 2018 är uppnått.

Indikator:

Andel % av alla anmälningspliktiga verksamheter i Gnosjö kommun som besökts under året

Utgångs-värde Värde

2017 Nuläge Acceptabla värden

2016 2017 2018 2018 2019 2020

37 % 74% 68% 70 % 70 % 70 %

Analys:

Acceptabelt värde för 2018 var på god väg att uppnås men nåddes inte riktigt, detta med anledning av en långtidssjuk-skrivning.

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Indikator:

Andel % av övrig miljöfarlig verksamhet i Gnosjö kommun, som betalar årlig avgift, som besökts under året

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

44% 37,5% 25 % 25 % 25 %

Analys:

Acceptabelt värde för 2018 är uppnått.

Indikator:

Andel % av alla hälsoskyddsanläggningar i Gnosjö kommun som besökts under året

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017 2018 2018 2019 2020

14% 79% 50 % av alla

skolor 25

% av övriga

25 % av övriga

Analys:

Acceptabelt värde för 2018 är uppnått. De fem grundskolor som återstår ska besökas i början av 2019.

Indikator:

Andel % av alla livsmedelsanläggningar i Gnosjö kommun som besökts under året

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017 2018 2018 2019 2020

72 % 100% 90 % 90 % 90 %

Analys:

Med anledning av långtidssjukskrivning så har en vikarie anställts som jobbat 100% istället för ordinarie 50%. Detta har medfört att förvaltningen kunnat prioritera och sätta in resurser för att klara kommunens krav när det gäller livsmed-elstillsyn. Acceptabel nivå för 2018 är uppnådd.

Ekonomiskt resultat

Årets resultat

Samhällsbyggnadsnämnd -24 tkr Gemensam administration 5 tkr

Bostadsanpassning 316 tkr

Bygglov 152 tkr

Detaljplaner 225 tkr

Trafiknämnd 2 tkr

Miljö- och hälsoskydd 1306 tkr

Totalt 1982 tkr

Analys:

Resultatet i bokslutet visar ett plusresultat på 1 982 tkr.

Resultatet beror på att tidigare avsättningar gällande kalk-ning förts över till resultatet. Dessa avsättkalk-ningar har inget känt användningsområde och med anledning av detta har beslut tagits om att föra in dessa under 2018.

I delårsbokslutet efter april var prognosen att vi skulle uppnå ett nollresultat, men som osäkerhetsfaktor nämndes ett stort bostadsanpassningsärende som nämnden beviljat bidrag på 1 508 000 kr. Ärendet var överklagat då sökanden ansökt om bidrag för 4 400 000kr. Beslut är fattat i ärendet och be-viljat bidrag på 1 508 000 står fast. Att denna process har dragit ut på tiden bidrar till att förvaltningen gör ett så bra resultat, då vi i delårsbokslutet efter april räknade med att dessa medel skulle betalas ut under 2018.

Vid bokslutet i augusti togs det upp att kalkning av sjöar visar ett stort plusresultat. Detta beror på att det har upp-täckts äldre beviljade bidrag som avsatts på balansräkning-en och som egbalansräkning-entligbalansräkning-en skulle förts in på resultatet tidigare år. Vi har alltså tidigare fått bidrag, utfört arbetet, men missat att sedan föra över bidragspengarna från balansräk-ningen till resultatet. I samband med delårsbokslut i augusti så fördes 739 000 kr in på resultatet. Prognosen efter delårsbokslutet i augusti var att vi skulle göra ett plusresultat på ca 2 000 tkr.

Under 2018 har inga större investeringar gjorts. Samhälls-byggnadsförvaltningen hade 750 tkr i investeringsbudget som skulle användas till ett nytt ärendehanteringssystem.

Eftersom vi inte hittat något nytt system som uppfyller våra krav så har en liten del av investeringsbudget tagits till min-dre uppgraderingar och tillägg för att befintligt system ska fortsätta fungera. Behovet av nytt ärende-hanteringssystem kvarstår då vi nyligen fått information av vår leverantör att vårt verksamhetssystem kommer sluta uppdateras 2019-12-31. Vi måste omgående se oss om efter ett nytt verksam-hetssystem så att det är i bruk innan 2019 är slut.

Åtgärdsplan:

För att lättare följa upp resultatet kommer samhällsbygg-nadsförvaltningen från och med 2019 att periodisera alla årliga tillsynsavgifter.

Framåtblick

Byggnationen av bostäder och industrier har under de senaste åren varit hög och vi ser inga tecken på att det ska minska. Flera stora bygglovsansökningar lämnades in i decembermånad och förfrågningar om ledig tomt- och industrimark fortsätter att inkomma. Kommunens beslut om fri bygglovsavgift för nybyggnation av en och flerbostadshus upphörde att gälla 2018-12-31, om eller hur detta kommer påverka antalet bygglovsansökningar är oklart. Lagändring i Plan- och bygglagen som ställer högre krav på kommunerna att handlägga ärenden snabbare kan, om trenden fortsätter, leda till behov av resursförstärkning. Under början av 2019 kommer den digitala lösningen Mittbygge att sjösättas, vilket gör det möjligt att kunna ansöka om bygglov digitalt och se-dan kunna följa sitt ärende på enkelt sätt via sms eller epost.

Efter inkörningsperioden räknar vi med en effektivisering i bygglovshandläggningen.

En utmaning för kommunen framöver är att man måste jobba aktivt med detaljplaner och planförberedelse. Nya detaljpla-ner för bostadsområde och industrier behöver tas fram för att tillgodose kommuninvånare och företagsbehov.

Ekonomisk översikt Budget 2018 Bokslut 2018 Bokslut 2017 (miljoner kronor)

Ny tobakslag träder ikraft under 2019 som gör att försäljning av tobaksvaror, som tidigare endast varit anmälningspliktigt, nu blir tillståndspliktig. Ett ikraftträdande av den nya lagen kommer kräva ett utökat tillsynsansvar och leda till längre handläggningstid än tobakstillsynen tidigare krävt.

Miljö, energi– och klimatfrågor spelar en allt större roll i takt med att kunskapen ökar kring människans påverkan på jordens ekosystem och planetens begränsningar. Kraven på svenska kommuners arbete med miljö- och hållbarhetsfrå-gor samt efterfrågan på resultat ökar ständigt. Det är därför viktigt att vi får en samlad bild av våra ambitioner och följer upp hur vi arbetar med dessa.

Samtliga förvaltningar behöver aktivt jobba med frågor-na men det behövs en samordfrågor-nare för arbetet. Resurser behöver tillsättas för att uppfylla samhällets krav på kommu-nerna. Miljömålen behöver vi jobba mer aktivt med och där kommunerna spelar en stor roll. Flera av de 16 av Sveriges riksdags antagna miljökvalitetsmål ska vara lösta till 2020.

Bland annat ska varje kommun enligt åtgärdsprogrammet i Hälsans miljömål 2016-2020 ha en eller flera tjänster med ekologkompetens och uttalad uppgift att arbeta med natur- och miljöfrågor. Genom tjänsten ska hela kommunens verk-samhet ha tillgång till ekologkompetens som krävs för att löpande aktivt bevaka och integrera natur- och miljöfrågorna i den dagliga verksamheten. En generell uppskattning är att det krävs minst en halvtidstjänst för detta. Ett annat mål som ska vara uppfyllt senast 2020 är uppdaterad grön-struktur-plan för alla tätorter som är mer än 3000 invånare, vilket för Gnosjös del avser Gnosjö tätort. Kommunerna ska även ha tillgång till antikvarisk kompetens för att ge bättre förutsätt-ningar att hantera kulturmiljöfrågor inom samhällsplanering-en. Därför ska kommunerna senast 2020 se till att man har tillgång till denna kompetens. Ovanstående uppdrag äger kommunledningen och om man avser flytta över ansvaret till samhällsbyggnadsnämnden så behöver medel tillföras för att viska kunna klara uppdragen.

Det finns mycket förorenad mark i Gnosjö kommun som måste undersökas och åtgärdas. Åtgärdstakten måste öka för att uppfylla Länsstyrelsen i Jönköpings läns mål ”att 2050 ska alla områden med mycket stor risk eller stor risk för människors hälsa vara åtgärdade”. Gnosjö kommun (Teknik- och fritidsförvaltningen och samhällsbyggnadsför-valtningen) planerar att under 2019 påbörja sanering av Insjöns Metallindustri. Ansökan om bidrag från Naturvårds-verket ska sökas i början av 2019. De förorenade områdena ställer till det i samband med byggnationer då marken måste undersökas, vilket tar tid och försenar byggplanerna. En informationssatsning kommer att genomföras under våren 2019. Samtliga av kommunens företag bjuds in till informa-tionsträffar som kommer hållas i Hillerstorp och Gnosjö. På träffarna kommer handläggare för förorenade områden och Bygglov att bland annat informera om vikten att, i ett tidigt skede inför planerad byggnation, ta kontakt medkommunens handläggare av förorenade område.

Ansökningarna om bostadsanpassningsbidrag fortsätter att öka, och vi ser inte heller här tecken på att det skulle minska, då kvarboendeprincipen och tidig hemgång från vårdinrätt-ningar fortsätter. Förra året ökande antalet ansökvårdinrätt-ningar på

20 stycken. Eftersom utbetalning av bidrag görs efter att åtgärderna utförts så kan det ta lång tid mellan beslut och utgift. Det är inte ovanligt att beslut om bidrag fattas ena året och pengarna betalas ut nästkommande år, vilket inte ger en rättvis bild i budget och bokslut.

Livsmedelverket ställer större krav med stärkt livs- medelskontroll vilket bland annat innebär att senast 2025 ska alla kommuner ha tillgång till 3 årsarbetskrafter. GGVV arbetar tillsammans för att se över hur man kan lösa detta.

Uppföljning uppdrag och garantier

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Inga övriga uppdrag har givits som ska genomföras under året.

Samhällsbyggnadsförvaltningens totala sjukfrånvaro är 8,8

% Av dessa avser 2 anställningar, en på 60 % och en på 50

% om totalt 66,8 % under längre sammanhängande tid av 60 dagar eller mer.

En av medarbetarna har varit sjukskriven från oktober 2017 och hela 2018. Sedan april månad har en vikarie anställts på 100 % för att komma ifatt. Vikariatet har förlängts till att gälla 2019 ut. Detta görs för att kunna kvalitetssäkra vårt myndig-het- och tillsynsansvar inom förvaltningens tillsynsområden.

Den andra medarbetarehar varit sjukskriven sedan augusti och året ut. Vi har inte tagit in någon vikarie utan försökt klara det med fördelning inom den befintliga personalstyr-kan samt omprioriteringar. Vi har därmed inte riktigt lyckats komma upp i målet gällande besök av anmälningspliktiga verksamheter. Med anledning av sjukskrivningen har en del uppgifter inte kunnat utföras på ett tillfredställande sätt.

Då osäkerhet råder hur länge sjukskriven blir, är planen att anställd vikarie ska täcka upp förvaltningens ansvarsområde där det som bäst behövs.

SAMMANSTÄLLD

Related documents