• No results found

Socialförvaltningen

Flyktingverksamhet

Samtliga HVB boenden för ensamkommande barn och ungdomar har avslutats. Stödboende samt egna lägenheter ersätter HVB boendena. 8 personer är anvisade till kom-munen varav 8 har anlänt. Utöver detta tillkommer ett antal personer som flyttar till kommunen på eget initiativ. I dags-läget har socialförvaltningen inga siffror på hur många som flyttat hit under 2018.

Uppföljning av nämndmål

Utgångsvärde: Det värde som fanns vid beslutet om målnivå.

Nuläge: Det värde som föreligger vid denna uppföljning Accepterade värden: Accepterade värden per år

Nämndmål:

2020 har alla invånare i Gnosjö kommun möjligheter till rik fritid i en hälsosam och hållbar livsmiljö

Indikator:

Brukarbedömning särskilt boende äldreomsorg - sociala aktiviteter, andel (%)

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017 2018 2018 2019 2020

62 % =

Gränsen för att placera sig bland de 25 % med bäst resultat jämför alla deltagande kommuner var 70 % 2018, verksam-heten ligger på 61 % och därmed nås inte indikatorns ac-ceptabla värde. En av anledningar till resultatet är att både skriftlig och muntlig information till anhöriga, som i många fall besvarar brukarundersökningen, inte har varit tillräcklig angående vilka sociala aktiviteter som utförs i verksamheten.

Genomförandeplanerna har varit otydliga vad gäller individu-ella sociala aktiviteter.

Åtgärdsplan:

Dagverksamhet Träffpunkten har öppnats för att öka möj-lighet till samvaro och aktiviteter på Rosendal, dock måste arbetet fortsätta och utvecklas genom att bland annat sä-kerställa rutiner för att möjliggöra för fler boende att komma till denna verksamhet. Individuella önskemål måste ses över gällande aktiviteter i respektive brukares genomförandeplan.

Arbetet med att utse aktivitetsombud har påbörjats på samt-liga enheter samt att säkerställa deras ansvarsområden.

Nämndmål:

Gnosjö kommun tar tillvara brukarens självbestämmande och stärker medborgaren till ett tryggt och självständigt liv

Indikator:

Resultat vid avslut i kommunens arbetsmarknadsverksam-het, deltagare som A. Börjat arbeta, andel (%)

Utgångs-värde Värde

2017 Nuläge Acceptabla värden

2016 2017 2018 2018 2019 2020

46 % =

Jämfört med alla kommuner

Analys:

78 deltagare har avslutats under år 2018. Av dessa har 43 gått till reguljärt arbete, d.v.s. 55 %. Vid detta analystillfälle är den nationella arbetsmarknadsstatistiken inte uppdaterad för 2018 vilket gör att vi behöver jämföra Gnosjö kommuns siffra för 2018 med de siffror som finns nationellt, vilket är 2017 års siffror. Gränsen för att hamna bland de 25 % bäs-ta kommunerna låg 2017 på 37 %. Gnosjö kommun ligger därmed bland de 25 % bästa i Sverige och uppnår därmed acceptabelt värde för indikatorn. Den fortsatt goda konjunk-turen samt kvalitativa projekt och insatser bidrar till det goda resultatet. AME:s verksamhet har breddats år 2018 och samverkan utvecklas ständigt, såväl i kommunen som med externa aktörer, vilket gör att personer som avslutas från AME går till reguljärt arbete.

Indikator:

Brukarbedömning särskilt boende äldreomsorg - hänsyn till åsikter och önskemål, andel (%)

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

74 % =

Jämfört med liknande kommuner äldreomsorg

Analys:

Gränsen för att hamna bland de 25 % bästa deltagande kommunerna låg 2018 på 90 %. Särskilt boende har ett resultat på 83 % 2018 vilket betyder att indikatorns lägsta acceptabla värde inte är uppnått. Trenden är dock positiv, en ökning med 23 procentenhet från 2016. Brukarbedömning-en besvarades av brukarBrukarbedömning-en helt själv eller själv tillsammans med någon annan i 37 % av fallen. Det vill säga en stor del av svaren har lämnats av anhörig. En av anledningarna till resultatet kan vara att information kring vilka åtgärder som

vidtagit till följd av brukarens åsikter och önskemål inte alltid kommunicerats och nått fram till brukare och/eller anhörig.

Vid början av året hade dessutom inte alla brukare en aktuell genomförandeplan. I nuläget har samtliga boenden en aktu-ell genomförandeplan som följs upp vid behov aktu-eller minst var 6:e månad.

Åtgärdsplan:

Fortsätta arbetet med att hålla genomförande aktuella samt att i planen tydligt redogöra för brukarens åsikter och öns-kemål. Sätta upp informationstavla för att synliggöra bland annat åtgärder och arbete som görs för att främja brukarens åsikter och önskemål så att brukare och anhörig kan ta del av detta.

Indikator:

Personalkontinuitet, antal personal som en hemtjänsttagare möter under 14 dagar, medelvärde

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

13 =

Jämfört liknande kommuner äldreomsorg

Analys:

Gränsen för att vara bland de 25 % med bäst resultat jämfört liknande kommuner äldreomsorg var 2018 14 st, hemtjänsten har en personalkontinuitet på 15 personer vilket gör att acceptabelt värde inte uppnås. Denna siffra är svår att säkerställa då mätningen i nuläget bygger på manuell insamling av statistik. Detta gör att siffran inte till 100 % går att säkerställa.

Åtgärdsplan:

I mars 2019 implementerar verksamheten ett nytt digitalt planeringssystem. Detta kommer dels att säkerställa statis-tiken och dels underlätta schemaplaneringen vilket troligen kommer att öka personalkontinuiteten.

Indikator:

Ej återaktualiserade ungdomar 13-20 år ett år efter avslutad utredning eller insats, andel (%) Ekonomiskt bistånd och ensamkommande ingår inte.

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

91 % =

Jämfört med liknande kommuner IFO.

Analys:

Acceptabelt värde för indikatorn är att uppnå ett värde som placerar individ- och familjeomsorgen bland de 25 % med bäst resultat jämfört med liknande kommuner IFO. Resultat för 2018 är 63 %, vilket gör att IFO inte når upp till accepta-belt värde.

Anledningen till att acceptabelt värde inte är uppfyllt är att rådande personalsituation gjort att man i vissa fall inte genomfört inledda utredningar på rätt sätt. Görs en utred-ning inte korrekt kan detta leda till att individen inte får den hjälp den behöver och fel insatser sätts in, vilket i sin tur kan leda till att återaktualisering ökar. Det har visat sig att flera av de konsulter som anlitats inte haft tillräcklig kunskap eller erfarenhet av utredningsarbetet inom barn och unga.

Åtgärdsplan:

Antagna rutiner ska bättre implementeras i verksamheten.

En kartläggning av personalbehov och personalkompetens pågår och ska fortsätta under 2019 för att säkra kvaliteten på utredningar och insatser.

Indikator:

Utredningstid i antal dagar från påbörjad utredning till avslu-tad utredning inom barn och ungdom 0-20 år, medelvärde.

Ensamkommande barn ingår inte.

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

103

Jämfört liknande kommun IFO

Analys:

Acceptabelt värde för indikatorn är att uppnå ett värde som placerar individ- och familjeomsorgen bland de 50 % med genomsnittligt resultat jämfört med liknande kommuner IFO. Resultat för 2018 är 102 vilket gör att IFO når accep-tabelt värde. Arbetet kommer att fortsätta så som tidigare.

Antagna rutiner ska bättre implementeras i verksamheten.

En kartläggning av personalbehov och personalkompetens pågår och ska fortsätta under 2019 för att säkra kvaliteten på utredningar och insatser.

Nämndmål:

2020 är Gnosjö kommun bland de 25 % bästa i Sverige på service, tillgänglighet och gott bemötande

Indikator:

Andel % anhöriga, som svarat på efterlevandeuppföljningen, som är nöjda med bemötande, trygghet, tillgänglighet och delaktighet i Gnosjö kommuns vård i livets slutskede.

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

99% 86% 100% 97% 97%

Analys:

Acceptabla värde för 2018 är 100 %, verksamheten har uppnått ett värde på 86 % vilket innebär att indikatorns accepterade värde inte är uppnått. Anledningen till resultatet är missnöje med främst bemötande och delaktighet.

Åtgärdsplan:

Redovisa resultat från efterlevandeenkäten för berörd per-sonal som utgångspunkt för dialog om utvecklingsområden och förbättringsåtgärder, specifikt bemötande och delaktig-het.

Nämndmål:

Gnosjö kommuns tjänster utförs, senast 2020, på ett effek-tivt sätt, med en hög nöjdhet till en rimlig kostnad

Indikator:

Brukarbedömning hemtjänst äldreomsorg - helhetssyn, andel (%)

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

97 %

Jämfört med alla kommuner

Analys:

Hemtjänsten har ett värde på 98 % vilket innebär en place-ring bland de 25 % bästa bland alla deltagande kommuner.

Detta betyder att indikatorns acceptabla värde är uppfyllt.

Anledningen är en väl fungerande hemtjänst med en hög nöjdhet hos brukarna som bland annat beror på ett gott samarbete mellan olika professioner samt låg personalom-sättning.

Indikator:

Brukarbedömning särskilt boende äldreomsorg - helhetssyn, andel (%)

Utgångs-värde Nuläge Acceptabla värden

2017

2018 2018 2019 2020

77 %

Jämfört med liknande kommun äldreomsorg

Analys:

Särskilt boende har ett värde på 81 % vilket innebär en placering bland de 50 % med genomsnittligt resultat jämfört liknande kommuner äldreomsorg. Därmed är accepterat värde för indikatorn inte uppnådd. Brukarbedömningen besvarades av brukaren helt själv eller själv tillsammans med någon annan i 37 % av fallen. Det vill säga en stor del av svaren har lämnats av anhörig.

Åtgärdsplan:

För att stärka perspektivet individen i fokus kommer verk-samheten arbeta med temadagar med inriktning på individu-ella intressen samt införa aktivitetsombud i varje grupp.

Detta beror på en ökning, med ca 2200 timmar, av bevil-jad tid vilket i sin tur beror, till stor del, på att de som bor i ordinärt boende behöver mer hjälpinsatser för att kunna bo kvar hemma. Den del av hemtjänsten som utförs av extern part, LOV-företag, visar ett överskott på 800 tkr främst på grund av att antal brukare inom denna verksamhet har mins-kat under året. Hälso- och sjukvård visar ett underskott på 346 tkr. Anledning till underskottet är dyra vikarielösningar på vakant sjukskötersketjänst under året. Annan anledning är förskrivningen och därmed hyran av tekniska hjälpmedel som ökat. Detta beror i stor utsträckning på att fler palliativa vistas i hemmen och därmed ökat hjälpmedelsbehov. Hälso- och sjukvården har också haft regelbundna kostnader för IT-tjänster där budget för detta inte funnits. 2017 uppgick underskottet inom äldreomsorgen till 11 350 tkr, resultatet för 2018 visar därför på en positiv ekonomisk utveckling.

I funktionshinderomsorgen ingår verksamheterna socialpsy-kiatrin och LSS-verksamheten. Socialpsysocialpsy-kiatrins resultat år 2018 är ett överskott på 892 tkr. Socialpsykiatrin har en förväntat intäkt från Migrationsverket som är uppbokad i augusti månad, ca 500 tkr, vilket bidrar till överskottet inom psykiatrin. För LSS-verksamheten, exklusive personlig assis-tans, visar budget ett överskott på ca 1 327 tkr. Personlig assistans enligt LSS och SFB, socialförsäkringsbalken, visar ett underskott på 2 426 tkr. Anledningen till underskott inom personlig assistans beror, till största del, på ett nytt ärende där kommunen står för hela kostanden i väntan på beslut från försäkringskassan. Placeringar inom funktionshinder-omsorgen, utanför kommunens verksamhet, gick med ett överskott på 2 436 tkr och bidrar därför till funktionshinder-omsorgens överskott.

Arbetsmarknadsenheten fick statsbidrag från Arbetsför-medlingen i mars månad 2018 eftersom kravet på antal Extratjänster årsskiftet 17/18 uppfylldes. Detta bidrog till en intäkt på 543 tkr vilket bidrar till överskottet. 3,5 tjänster var tillfälligt finansierade av externa aktörer vilket också bidrar till överskottet.

Ekonomisk översikt

Budget 2018 Bokslut 2018 Bokslut 2017 (miljoner kronor)

Socialförvaltningen redovisar ett resultat för årsbokslut 2018 på -12 409 tusen kronor (tkr).

Flyktingverksamheten redovisar ett resultat för årsbokslut 2018 på +4 325 tusen kronor (tkr).

Analys:

Socialförvaltningen (exklusive flyktingverksamheten) För socialförvaltningen gemensamt är den största anled-ningen till överskottet att en tilläggsbudget beviljats under 2018.

Individ- och familjeomsorgens stora underskott beror främst på höga konsultkostnader. Övriga områden som går med stora underskott är placeringar för vuxna, placeringar för barn och unga samt till viss del kostnader för försörjnings-stöd.

I äldreomsorgen ingår verksamheterna särskilt boende, hemtjänst, biståndshandläggarenheten samt hälso- och sjukvård. Biståndshandläggarenheten bidrar till en stor del av underskottet på grund av höga konsultkostnader, under-skott uppgår till 2 445 tkr. Äldreomsorgen, trygghetsbo-ende, har haft en stor omsättning på hyresgäster vilket har lett till tomma lägenheter i perioder. Detta har i sin tur, till viss del, bidragit till underskottet inom verksamheten totalt.

Särskilt boende visar ett underskott på 1 438 tkr vilket beror på personalkostnader och att hyror för Hamngården våning 2 redovisas inom denna verksamhet. Hemtjänsten, som bedrivs i kommunens regi, har ett underskott på 1 650 tkr.

Flyktingverksamhet

Flyktingverksamheten visar ett överskott på 4 325 tkr uppdelat på etableringsverksamheten, +1 324 tkr och ensamkommande barn och ungdomsverksamheten, +3 001 tkr. Överskottet som tillhör etableringsverksamheten består till fullo av de medel som avsattes under 2014 och 2015, den löpande verksamhetens kostnader täcks likt tidigare av de månatliga bidrag som Migrationsverket betalar ut.

Överskottet rörande ensamkommande barn och ungdom-sverksamheten består till fullo utav överskott som inkommit under 2018 rörande ansökningar som gjordes under 2016 och 2017, den löpande verksamheten har under året inte kunnat täcka sina kostnader med schablonersättningar som Migrationsverket betalar ut.

Åtgärdsplan:

Socialförvaltningen

• Göra hela personalstyrkan mer kostnadsmedvetna, genom att öka kunskapen och insyn i det ekonomiska läget för förvaltningen, skapas bättre förutsättningar att lyckas med nödvändiga verksamhetsförändringar.

• Rutiner kring vikariehantering ska förbättras och imple-menteras.

Individ- och familjeomsorg

• Fortsätta arbetet med att tillsätta tillsvidare anställd personal och på så vis avsluta anlitade konsulter.

• En kartläggning av personalbehov och personalkompe-tens pågår och ska fortsätta under 2019 för att säkra kvaliteten på utredningar och insatser.

• Budgeten har stärkts upp inför 2019 med en ny tjänst inom Öppenvårdsverksamheten som ska förebygga placeringar utanför kommunen.

Hemtjänst

• Ett nytt digitalt planeringssystem ska införas i början av 2019 vilket kommer att minska planeringstid.

• LOV-ersättning ska återinföras vilket ger verksamheten rätt budget utifrån hur verksamhetens storlek utvecklas under året. Dessa åtgärder ska bidra till en ökad effekti-vitet och därmed en minskad kostnad per timme beviljad hemtjänst.

Ekonomisk översikt Budget 2018 Bokslut 2018 Bokslut 2017 (miljoner kronor)

• Budgeten har stärkts upp inför 2019.

• Kontinuerlig bemanningsöversikt, som anpassas efter vårdbehovsmätningen, ska göras under 2019.

• Kvalitetsarbete som ska öka effektivitet samt brukarfo-kus är påbörjat och ska utvecklas under 2019.

Hälso- och sjukvård

• Införa tydligare rutiner gällande inköp av varor/tjänster för att säkerställa att mest kostnadseffektiva alternativ väljs inom kommunens gällande avtal.

• Genomföra en granskning av förskrivning av hjälpmedel.

Investeringsredovisning:

• Totalt har socialförvaltningen investerat för 882 tkr, bud-get under 2018 var 1 107 tkr.

• Arbetsmarknadsenheten har flyttat till nya lokaler och har investerat i möbler och inredning till ett belopp av 82 tkr.

• Funktionshinderomsorgen har investerat i nya kontors-möbler till ett belopp av 30 tkr.

• Hemtjänsten har investerat i en ny tvättstuga uppgåen-de till 200 tkr samt möbler och inredning för 54 tkr.

• Nya dagverksamheten Träffpunkten invigdes 2018 och inför uppstarten investerades i möbler och inredning för 60 tkr.

• Hälso- och sjukvården har investerat i nya medicinskåp, AC-anläggning till medicinrum samt tekniska hjälpmedel till ett värde av 193 tkr.

• Kommunens särskilda boenden har investerat för totalt 262 tkr, till största del är det nya sängar som har köpts in enligt plan.

Framåtblick

LSS och socialpsykiatri

Planering av nytt LSS boende pågår. Inga lediga platser finns idag tillgängliga. Det finns också en stor osäkerhet över vad som kommer att beslutas i den nationella LSS utredningen.

Hälso- och sjukvård

Förskjutningen av avancerad sjukvård och palliativ vård från slutenvården till kommunen ökar och kommer att öka än mer

under de närmaste åren. Trenden är att fler vårdas i hemmen med denna typ av avancerad sjukvård. Detta ställer ökade krav på personal i form av ökad kompetens och resurser inom den kommunala hälso- och sjukvården.

Äldreomsorg

Utifrån befolkningsprognosen kan man se att antal perso-ner i åldersgruppen 80+ kommer att ligga på samma nivå fram till år 2022. Därefter kommer åldersgruppen öka med 42 procent till år 2030. Utifrån detta görs bedömningen att antalet platser på särskilt boende kommer att behöva utökas med cirka 30 platser fram till år 2030.

Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten har under 2019 haft ett mycket gott resultat då många som stått långt från arbetsmarkna-den fått en anställning. Det finns dock en stor osäkerhet om arbetsförmedlingens arbete framöver. Stora förändringar är på gång att genomföras.

Individ- och familjeomsorgen

Trenden om en allt hårdare konkurrens om kompetens har under de två till tre senaste åren tydligt visat sig inom Individ- och familjeomsorgen. Rekrytering av personal har under 2018 varit lyckosam och antalet konsulter har mins-kat markant. God arbetsmiljö för personalen kommer även under 2019 ha hög prioritet.

Socialförvaltningen gemensamt

Förvaltningen arbetar kontinuerligt med att hitta lösningar som kan effektivisera och förbättra verksamheten. Förvalt-ningen behöver arbeta för att implementera fler digitala lösningar som också kan spara resurser och internt lösa viss resursbrist.

Uppföljning uppdrag och garantier

Socialförvaltningens uppdrag

• Koll på hemtjänsten

• Utredning av matdistribution

• Upprätta och implementera kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9

• Trygg hemgång

• Träffpunkten

Uppföljning:

Koll på hemtjänsten

Genomlysning av hemtjänsten gjordes under våren 2018.

Riktlinjerna för biståndshandläggning har setts över och väntar på beslut.

Utredning av matdistribution

Utredning av matdistribution gjordes under hösten 2018.

Kommunstyrelsen beslutade att avsluta utredningen vid sitt sammanträde i januari 2019.

Upprätta och implementera kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 20111:9

Arbetet med att upprätta kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 har påbörjats. En grundstruktur för

syste-met är upprättat och under 2019 kommer processkartlägg-ning och implementering att påbörjas.

Trygg hemgång

Trygg hemgång är implementerat i verksamheten. Trygg hemgång är under ständig utveckling och därmed kommer arbetet att fortsätta i ordinarie verksamhet.

Träffpunkten

Träffpunkten har startat upp inom verksamheten.

Socialförvaltningens värdighets-

Related documents