• No results found

Resultatet, efter genomförda intervjuer, ger en indikation på hur planering av landskapet kan genomföras på ett hållbarare sätt – inspirerat av holismen inom ELC. Som framgår av ovanstående, är dock är inte ELC så allmänt känd. Det är emellertid flera som hävdar att de kommer att arbeta med hän-visning till ELC i framtiden.

EST är betydligt mer känt som arbetsmodell, speciellt i kommunerna. Det finns flera exempel på hur man mäter och använder EST på ett enkelt och handfast sätt i planeringen. Här framstår både Hörby, som tagit fram en enkel modell att arbeta efter, och Kristianstad, som publicerat ett flertal rap-porter om EST i planeringen, som goda exempel. Speciellt intressant är att Hörby hittat en metod för att både definiera och mäta kulturella ekosystem-tjänster. Det uttrycks en förhoppning från fysiska planerare att EST blir mer allmänt uppmärksammade och att den pågående urbaniseringen på olika sätt kan bidra till landsbygdens försköning och utveckling. Hässleholm har planerat och anlagt hela Hovdala naturområde efter urbana stadsplanerings-principer, också med hänsyn till ELC och EST, vilket framgått av texten om Hovdala vandringscentrum (sid 46) . Sjöbo och Kristianstad har tagit fram grönplaner för tätorterna. Vidare finns ett livaktigt Vattenrike i Kris-tianstad och ett nytt biosfärområde planeras i Sjöbo. Det finns en hög grad av medvetande om framtida miljöhot och faror hos dem som intervjuats, t ex avseende biltrafik, parkering, dagvattenhantering, översvämningar och förfulningen av tätorterna. Det finns också nyskapande idéer kring lösningar för att möta dessa problem. Några exempel är planering av våtmarker inne i tätorter, planering av nya villaområden, delvis insprängda i gamla jordbruks- och naturområden, med fälader, stengärden och betesdjur i nära anslutning till boendet. Det finns också en medvetenhet om att trädbeståndet behöver skyddas och utökas.

Rekreationsområden bevaras och utvecklas av markägare, enligt urbana

principer – här framstår Öved i Sjöbo kommun som ett gott exempel.

Hän-syn behöver tas i större utsträckning till det historiska kulturlandskapet. Det finns således olika strategier uttänkta för att möta ett förändrat klimat, men de kanske är otillräckliga, speciellt för kommunens anställda planerare och ekologer. Det behövs sannolikt olika stödinsatser för en ny inriktning från statens, regionens och – inte minst, från kommunernas sida – som leder bort från det ensidigt tillväxtfilosofiska paradigmet och som främjar olika natur- och kulturvårdande initiativ.

Dock bygger både ELC och EST på urbana värderingar – med människan i centrum – som ett sätt att rädda kvarvarande natur efter urbaniseringens framfart. Att mäta naturvärden med företagsekonomiska instrument, medför ju också problem. Den naturvetenskapliga forskningen riskerar kanske då att förflackas och syssla mindre med kunskapsfrågor, än med tjänsteutveckling av natur som skall förvandlas till upplevelser, varor och pengar. Något tycks bli grundläggande fel när naturen ekonomiseras i alltför hög grad. Att endast uppmärksamma en EST i taget kan, som diskuteras i studien, förorsaka pro-blem för de återstående EST som inte är så framträdande och lättfångade.

Själva urbaniseringen innebär att ett tillväxtekonomiskt och globalt pro-blem spiller över på landsbygden. Det ser tyvärr inte ut att finnas så mycket tid över för Skåne och Sverige, som redan är på väg in i den röda loopen (Ekelund sid 64). När kontakten mellan de boende i lokalsamhället och deras uppmärksamhet mot förändringar i naturen bryts uppstår sannolikt problem.

Den röda loopen börjar uppstå när människor förlorat kontakten med och därmed ansvaret för sitt lokala samhälle. Somewheres poängterar emellertid platsens och historiens betydelse och framstår, i det här sammanhanget, som ganska rotfasta och aktsamma om sin natur, medan de urbana inflyttade Anywheres emellanåt framstår som Don’tcares. Det behövs kanske en tydligare miljömedvetenhet, hos människor boende på landsbygden – ja, människor överlag – och kanske ännu tydligare avgränsningar i tid och rum kring vilka konkreta användningsområden som EST lämpar sig för, så att inte teoretiskt och administrativt tomma fraser tar överhand över vardagsplaneringen.

I en urbaniserad värld kan vi möjligen lämna frågan om det

tjänsteforsk-ningsinspirerade begreppet EST är bra eller dåligt därhän; människan

behö-ver sätta sig i centrum för att rädda den kvarvarande naturen. Den optimala

lösningen presenteras också av dem som intervjuats i denna studie –

nämli-gen att försöka göra det bästa av mötet mellan stad och land. Urbaniserinnämli-gen

har redan delvis koloniserat tätorternas närmaste landsbygd och påverkar

ofta situationen miltals bort – ett paradigmskifte är nära förestående. Dock

Figur 2.

är det viktigt att betona att det inte enbart är urbaniseringen som framstår som problematisk. Det förefaller också finnas ett systemfel på landsbygden, där krav på tillväxt- och lönsamhet framkallar beteenden, som inte alls verkar förenliga med de på landsbygden boendes egentliga grundvärderingar – allt större markinnehav krävs för att överhuvudtaget kunna driva ett lantbruk.

Resultatet blir stordrift av mark och storskalig djurhållning som kan leda till avbrott i det naturliga kretsloppet – konstgödsling av åkrar, överbliven ensilageplast fladdrande på fälten – allt i lönsamhetens tecken. Framsynta markägare, ekologer och planerare ser redan detta och planerar mot framti-dens mellanting mellan stad och land (mellanlandet).

En slags sammansmältning mellan stad och land är nära förestående och i

samband med det ställs flera frågor: Hur kan vi möta den pågående

urbanise-ringen på bästa sätt för att i mesta möjliga mån upprätthålla hållbarhet? Hur

kan vi minska fragmenteringen av landskapet? Hur kan landskapet planeras

så att både EST och cirkulär ekonomi gynnas? Slutligen, hur kan de

svårfång-ade EST definieras och presenteras med större tydlighet?

Det genomförda studien har i stor utsträckning handlat om de begrepp som

illustreras i figur 2: hur kan ett vackert och läkande landskap tillskapas och

bevaras? Hur kan landsbygden möta och lära av den pågående

urbanisering-en? Hur kan ELC och EST ges plats i planeringurbanisering-en? I figuren sammanfattas

hur det vackra kulturhistoriska landskapet riskerar att utarmas genom den

pågående urbaniseringsprocessen som uppslukar och koloniserar

lands-bygden. Landsbygden bidrar också till att utarma sig själv genom stordriften

av mark och djur. Det finns inte så mycket orörd natur kvar i Skåne. Den

pågående förstörelsen av landskapet är skapad av människor och då är det

rimligt att bereda väg för nya antropocentriska synsätt som både

uppmärk-sammar helheten (ELC) och delarna (EST). En lösning kan vara att med

hjälp av ELC, som ratificerades av Sverige 2011, identifiera de delar som

är särskilt utmärkande för landskapet som helhet, att skydda särskilt utsatta

områden, respektera och avgränsa landskapet som en entitet genom att

anlägga naturparker, friluftsområden och områden för olika naturupplevelser,

efter europeisk modell. En annan pusselbit är att använda EST (som

fortfa-rande är under utveckling) i större utsträckning i planeringssammanhang och

därigenom värdera natur i monetära termer. Då kan de känsliga ekosystemen

som omger oss kanske bevaras – både de synliga och osynliga.

Gösta Regnell

Några sammanfattande nyckelord i

europeiska landskapskonventionens anda

Den svenska regeringen har bedömt att vår lagstiftning är tillräcklig för att leva upp till landskapskonventionens generella krav. Riksantikvarieämbetet är den myndighet som har ansvar för att rapportera till regeringen och Europarådet om hur konventionen genomförs.

Landskapskonventionen betonar bl a landskapets karaktär av allmänt intresse och dess betydelse för människornas livskvalitet på det kulturella, ekologiska, miljömässiga, sociala och ekonomiska planet. Den framhåller att skydd, förvalt-ning och planering av landskap kan bidra positivt till arbetstillfällen och till att stärka lokal, regional, nationell och europeisk känsla av identitet. Och allt detta gäller ”i såväl vanvårdade områden som områden med hög kvalitet, såväl var-dagliga områden som områden som anses vara särskilt vackra”. Konventionen noterar att den tekniska och ekonomiska utvecklingen i Europa och i världen påskyndar omvandlingen av landskapen och framhäver att konventionen syftar till att allmänheten ska kunna glädja sig åt landskap med hög kvalitet och spela en aktiv roll i landskapsutvecklingen. Man kan med viss rätt betrakta ELC som ett lokal- och regionaldemokratiskt projekt kring landskapet och dess utveckling.

Konventionen tar däremot inte upp frågan om värdering mera konkret. I svensk tradition har ofta tre nyckelord använts i det sammanhanget: representativitet, sällsynthet och storlek.

Representativitet – ett område som representerar sin bygd på ett bra sätt är mera värt än ett som ”konstruerats” på aldrig så trevligt sätt. I Skåne är det viktigt att vara medveten om landskapets mångfald. De norra delarna och våra stora åsar (horstarna) präglades fram till skiftena under 1800-talet av en växling mellan inmark med små åkrar och ängsmarker (nu oftast betesmark) runt gårdar och byar. Och å andra sidan utmark med historiskt sett betade, glesa skogar – eller i söder buskmarker – som nu har tätnat. På lerslätten regerade förr vångala-gen, där man odlade två år och betade ett i en rotation på den mark som kunde plöjas. Samtidigt hade permanenta, stora, blöta ängsarealer. Sandslätterna hade sin speciella prägel av erosion och sanddrift. Har man den bilden klar för sig, ser man också hur landskapet har förenklats, så att vissa typer av markanvändning har tagit över, medan andra nästan försvunnit totalt.

Det är då också ganska givet att när ett representativt landskap eller ekosystem dessutom har blivit sällsynt, har det ett särskilt värde. På samma sätt med en representativ art som är sällsynt, medan många sällsynta arter helt enkelt har smitit ut från trädgårdar eller kommit hit med båtar eller andra fordon. De är inte representativa och bör inte ses som värdefulla bara för att de är sällsynta – ofta blir de snabbt allt annat än sällsynta (mördarsnigel, parkslide, jättebjörnloka m fl) och i stället ett hot mot våra egna sällsynta arter.

Och är ett representativt område av sällsynt karaktär dessutom stort, så tillför det något extra i form av större ekologisk stabilitet, minskad risk för slump-artade negativa effekter och större möjligheter för allmänt utnyttjande utan störningar och slitage.

Merparten av våra statligt skötta naturreservat är utvalda på detta sätt. De har ett egenvärde och är inte i första hand ”upplevelselandskap” – en del ligger gan-ska otillgängligt och fjärran från befolkningscentra. Men de är viktiga i sig själva och för de som vill se och begripa mera. Termen ”upplevelselandskap” passar däremot bättre, när det gäller nya element i landskapet: golfbanor, hästgårdar, terapiträdgårdar m m. Deras värde ska inte förringas, men deras historiska djup är naturligt mindre och de bidrar mindre till vår känsla av identifikation med landskapet.

Tankesättet kan användas även för att fånga upp kulturella/historiska värden, som är knutna till olika element i landskapet: representativa stenmurar, jordvallar (extremt sällsynta numera), byggnader (gårdar av olika status med deras bygg-nader: jordkällare, smedjor, torp, kvarnar) men också t ex runstenar och andra fornlämningar.

Utöver dessa tre nyckelord talar man idag mycket om samband/konnektivitet.

När det gäller olika arter så är det inte lätt att värdera generellt, för arter har så skilda krav på hur konnektion ska se ut. För människor är det något lättare att föreställa sig, även om behoven varierar mycket från en kuperad stig till en rullstolsvänlig spång. Och för landskapsbilden finns skäl att åter fundera över utblickar och visuella samband, oavsett om det gäller igenvuxna höjder på våra åsar, eller de krympande luckorna mellan de små tätorterna mellan Malmö och Lund, som nu riskerar att tappa mycket av sin identitet.

Ekosystemtjänster i värderingens tjänst

Som framgått är heltäckande värderingar av ekosystemtjänster i ekonomiska termer inte lätta (utan kostsamma) att utföra, om det gäller ett större ekosys-tem eller ett landskapsutsnitt med stor variation. Däremot kan man kvalitativt

använda sig av begreppen. Som exempel kan man betrakta en sammanställning av vilka effekter föreskrifterna i det nybildade naturreservatet Lyngsjö (nära Vram-sån söder om Kristianstad) har på olika ekosystemtjänster (Länsstyrelsens i Skåne beslut Dnr 511-33723-2016 1290-267 den 15 januari 2020):

Kategori Ekosystemtjänst Inverkan

Försörjande Produktion av kött på betesmarker Positiv

Genetiska resurser hos vilda arter Positiv

Produktion av föda såsom spannmål Negativt

Reglerande Livsmiljöer som t ex barnkammare, lek- och spel-, bo-, Positiv och upprätt- rastplatser för flyttfåglar och livsmiljöer för hotade arter

hållande såsom åkerogräs, sandmarksarter och rikkärrsarter

Fröspridning och pollinering utförd av vilda djur såsom Positiv fåglar och insekter

Biologisk kontroll av skadegörare Positiv

Kulturella Naturarv, t ex att bevara naturens värde för framtida Positiv

generationer

Tillhandahållande av attraktiva miljöer Positiv Estetiska värden, dvs egenskaper hos naturmiljöer Positiv som möjliggör estetiska naturupplevelser

Områden som resurs för forskning och utbildning Positiv Tillhandahållande av naurmiljöer som är viktiga av

historiska orsaker

Stödjande Biologisk mångfald inkl bevarande av genpool, habitat Positiv och hotade arter

Även en så enkel sammanställning kan underlätta när man ska fatta beslut.

Några referenser

som kan vara relevanta

Agenda: Draft for Adoption. New York. 2015.

Alvesson M. & Sköldberg K. (1994) Tolkning och reflektion Vetenskapsfilosofi och kvalitativ metod. Lund: Studentlitteratur

Campbell, Å. (1928) "Risbygden" i Skåne. En etnografisk-geografisk studie över ett bortglömt bygdebegrepp. Västsvenska hembygdsstudier tillägnade Hj Lindroth:

Göteborg.

Conzen, Michael P. (ed.) (2004) Thinking about urban form : papers on urban morphology, 1932-1998 / M.R.G. Conzen, Peter Lang Publishing,

Cumming, G.S., Buerkert, A., Hoffmann E.M., Schlecht E., von Cramon-Taubadel, S. & T. Tscharntke. 2014. Implications of agricultural transitions and urbanization for ecosystem services. Nature, 515 : 50-57.

Diaz, S et al (2018) Assessing nature’s contributions to people. – Science 359 (6373), 270-272. DOI: 10.1126/science.aap8826

Dovlén, S. och Olsson, E. (2014) Nationella, regionala och kommunala aktörer om implementering av den europeiska landskapskonventionen i Sverige. Rapporter (Institu-tionen för stad och land, SLU); 2/2014.

Eneroth B. (1984) Hur mäter man ”vackert”. Stockholm: Akademilitteratur Goodhart D (2017) The road to somewhere – The populist revolt and future of politics.

London: Hurst& Co

Heidegger M. (1987) Konstverkets ursprung. Göteborg: Daidalos

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 2018. Global warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C.

www.ipcc.ch.

Jönsson, I. et al. (2017) Implementering av ekosystem begreppet i kommunal verksamhet.

Rapport 6755. Naturvårdsverket.

Lagercrantz K, Palo T (2012) Forskningsbehov hos Skånes kommuner inom miljö och samhällsbyggnad. Lund: Kommunförbundet Skåne, Forskning och innovation, Rapport 6

Lagercrantz K. (2015) Forskningsbehov kring översiktlig planering i Skånes kommuner, opublicerat arbetsmaterial

Lagercrantz K. (2018) Hästen i människans tjänst – förändrad roll och betydelse för landskapet, Malmö: OPTO HB

Larsson A. (2004) Landskapsplanering genom jordbrukspolitik – En kritisk granskning av EU:s agrara miljöstödpolitik ur ett planeringsperspektiv. Doctoral Thesis, Swedish University of Agricultural Sciences: Alnarp

Larsson A, Germundsson L. (2012) Mål och metoder för hushållning med god jord-bruksmark för kommunal planering, SLU Alnarp: faktablad från landskapsarkitek-tur

Lundmark, T och Högberg, P. (2019) Aktivt nordiskt skogsbruk gör stor klimat-nytta. DN-debatt 12 augusti, 2019.

Miles M B, Huberman A M. (1984) Qualitative Data Analysis: a sourcebook of new methods. Beverly Hills: Sage.

Millennium Ecosystem Assessment. 2005. Ecosystems and human well-being – synthesis. Washington, DC: Island Press.

Skogliga konsekvensanalyser 2015. Rapport 10, Skogsstyrelsen.

SOU 2017:2. Kraftsamling för framtidens energi. Betänkande av Energikommissio-nen, Stockholm 2017.visa

Tyrväinen, L., Mäkinen, K. & J. Schipperijn. 2007. Tools for mapping social values of urban woodlands and other green areas. Landscape and Urban Planning, 79 : 5–19.

United Nations, 2015. Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustain-able Development. Outcome Document for the UN Summit to Adopt the Post-2015 Development.

Våtmarksstrategi för Skåne. Fler, större, grönare och mångsidigare. 2007. – Skåne i

utveckling 2007:5 Vatten. Länsstyrelsen i Skåne län.

Landskapets betydelse

– ELC och EST som inspiration för ett hållbart landskap

I den europeiska landskapskonventionen (ELC möts många olika värden och tillgångar – kulturella, ekolo-giska, estetiska, sociala och ekonomiska. Målet är en rikare livsmiljö, som alla kan delta i att utforma. Eko-systemtjänster (EST) är allt det vi människor får gratis från naturen – det finns biologiska, sociala, kulturella och ekonomiska aspekter av ekosystem.

I denna kvalitativa studie ger planerare, biologer, markägare och forskare sin syn på och förståelse av hur dessa begrepp används i det konkreta vardagsarbetet.

Den försöker ge svar på följande frågor: Vilken roll kan ELC och EST spela i planeringen för att uppnå ett vackert och läkande landskap i Skåne? Hur påverkar den pågående urbaniseringen landskapet?

Skriften kan med fördel läsas av kommunala planerare,

ekologer, markägare och övriga med intresse för

planering för bevarande av ett vackert och

ändamåls-enligt skånskt landskap, uppskattat av både stadsbor

och landsortsbor.