• No results found

13. Löften jag aldrig håller (Veckorevyn, 26, 2006)

6.5 Sammanfattning och analys av kvantitativ jämförelse mellan 2000-2001 och

Insändarna från 2000-2001 skiljde sig en hel del från insändarna 2006, både i längd och i ämnesval. Insändarna från 2000-2001 var längre än insändarna i 2006 och inriktade på relationer och diverse olika ämnen. Insändarna från 2006 var korta och koncisa och var ofta modefrågor riktade direkt till chefredaktören Ebba von Sydow. Gemensamt för både insändarsidorna från 2000-2001 och 2006 var att läsarnas synpunkter på tidningen fick en ganska stor plats på insändarsidorna.

Gemensamt för reportagen/artiklarna från 2000-2001 och 2006 var att samma ämnen förekom bland de tre ämnesvalen som låg i topp – nämligen mode, skönhet och kändisar. Däremot förekom de inte i exakt samma ordning. Ämnesvalet mode – som låg i topp dominerade bland reportagen och

artiklarna under både 2000-2001 och 2006. Trots detta fanns det skillnader i hur ämnesvalet

framställdes i tidningen. Den största skillnaden i ämnesvalen var att Veckorevyn 2006 hade betydligt mer fokus på skönhetsartiklar än Veckorevyn 2000-2001 som istället satsade mer på kändisar. Under perioden 2000-2001 handlar inslagen i Alltid i VR ofta om Nöje, såsom film, musik och tv.

Fest & skvaller är också vanligt förekommande, följt av längre reportage om legendariska kändisar i

inslaget Legend. I samma avdelning fokuserar man 2006 mest på Fest & skvaller.

Man har dock ofta ett modeperspektiv på även denna del av tidningen, då mycket handlar om vad kändisarna har på sig. Inslagen i Alltid i Veckorevyn under denna period skiftande från ett nummer till ett annat, medan den tidigare perioden hade mer struktur och konsekvens gällande namn och innehåll i denna avdelning.

Veckorevyn från 2000-2001 visade sig vara mer varierad än den som utgavs under 2006, både gällande utseende och innehåll. Omslagen från 2000-2001 präglades av variation gällande modellernas utseende, kön och antal. Majoriteten av personerna på omslagen var svenskar. Tidningarna från 2006 hade omslag som var väldigt lika varandra. Endast tjejer förekom på

omslagen, de flesta var blonda, och flera av modellerna förekom fler än en gång under året, däribland Ebba Von Sydow. De flesta på omslagen under 2006 var amerikanska kändisar. Likheterna mellan omslagen från 2000-2001 och 2006 var att både Emma Hamberg och Ebba von Sydow valde att sätta sig själv på omslaget av sitt första nummer av tidningen. En annan likhet mellan omslagen är att de personer som figurerade mest på omslagen under 2000-2001 och 2006 var kändisar.

På det återkommande inslagen Alltid i Veckorevyn varierade längden på de olika inslagen i tidningen mycket. I inslaget Legend ägnades upp till sex-sju sidor åt en och samma legendariska kändis, och det gjordes även lite längre reportage om bland annat punkens historia. En del fokus låg också på fest/skvaller. Samtidigt fanns nöjessidor som Läget som bestod helt av mindre nöjestexter av olika slag. Sammanfattningsvis så var de dominerade ämnesvalen i vårt undersökta material för 2000- 2001: Mode, Nöje och Kändisar.

Skönhet och mode är de vanligast förekommande ämnena i många tidningar riktade mot tjejer, vilket visats i bland annat den amerikanska undersökningen Girl Talk: Adolescent magazines and their readers (Currie, 1999).

Vi blev dock förvånade över att vår kvantitativa undersökning visade att fokus låg på mode, skönhet och kändisar i både nummer från 2000-2001 och 2006. Detta var ett oväntat resultat för oss då vi hade en tanke om att de två chefredaktörerna hade satsat på olika ämnesval i sina varianter i tidningen. Något som den kvantitativa undersökningen inte visar är att dessa samma ämnesval presenterades på väldigt olika sätt under 2000-2001 och 2006. I Emma Hambergs variant av

tidningen presenterades mode och skönhetsartiklar mer som ett alternativ, och inte en nödvändighet. Till skillnad från Ebba von Sydows variant av tidningen där fokusen låg på konsumtion i form av vilka skönhetsprodukter som var viktiga och vilket mode som var ”inne” eller ”ute”.

Resultatet som framgick av vår kvantitativa undersökning avseende omslag var ganska väntat. Vi hade en tanke om att Ebba von Sydow använde sig av många blonda tjejer på omslaget som också är de som säljer mest lösnummer. Vilket visade sig vara ett korrekt antagande. 21 av 27 tjejer under 2006 var blonda på omslagen och samtliga var kända personer, ofta från USA. Många av dessa personer förekom flera gånger under året. De som förekom på omslagen flera gånger var bland annat skådespelerskan Lindsay Lohan och sångerskan Jessica Simpson. Ebba von Sydow menar att

personer förekommer flera gånger på omslagen för att de är aktuella och för att Veckorevyn är ”en kommersiell produkt” Ebba von Sydow var själv med på omslaget tre gånger under året och menade att det var något som fungerade bra och som väckte både positiva och negativa reaktioner från läsarna (Intervju med Ebba von Sydow, 2007-11-29). Inga killar förekom på omslagen under året. Variationen mellan de olika omslagen var såldes liten bland omslagen 2006.

Emma Hambergs omslag från 2000-2001 var mycket mer varierade och både killar och tjejer förekom på omslagen. Ebba Hamberg använde sig också av många fler personer på omslagen. 48 personer figurerade på omslagen under 2000-2001 att jämföra med de 27 personer som förekom på omslagen 2006. Ingen av de personer som syns på omslagen är heller med mer än en gång under perioden. Majoriteten var också svenska kändisar. Det som var mest förvånande med Emma Hambergs omslag var att inga så kallade ”vanliga” tjejer eller killar förekom på omslagen. Istället var det mer fokus på aktuella kändisar. Något som är gemensamt för omslag från både 2000-2001 och 2006. Dock så är dessa kändisar betydligt mer varierat framställda på omslagen från 2000-2001 när det gäller kön, hårfärg och antal personer på omslaget till skillnad från omslag från 2006. Anja Hirdmans avhandling Tilltalande bilder - genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyn och Fib

aktuellt visade att det under perioderna 1965, 1975 och 1995 fanns flera likheter mellan hur kvinnor

framställs i Veckorevyn med hur de framställs i den pornografiska tidningen Fib Aktuellt. Kvinnor porträtterades för att tilltala en manlig blick, oavsett om målgruppen man riktade sig till var manlig eller kvinnlig. Vår undersökning visar att detta fortfarande stämmer gällande Veckorevyn omslag, trots att de två chefredaktörerna hade olika ambitioner med tidningen. Under Ebba von Sydows tid som chefredaktör använde hon sig endast av tjejer på omslagen.

Vi noterade under vår kvantitativa undersökning också att dessa tjejer genom leenden och ögonkontakt med kameran blir ”tillgängliga” för den tänkta betraktaren. Omslagen från Emma Hambergs nummer av Veckorevyn visar också personer som ofta är leende och har ögonkontakt med kameran, men här finns en ambition att visa olika slags personer på omslagen. I vissa nummer figurerar istället en kille på omslaget eller olika gruppbilder med killar eller tjejer.

Detta sålde enligt Emma Hamberg inte lika bra som de tidningar som hade blonda, glada tjejer på omslaget, vilket bekräftar teorierna om The Male Gaze och The Female Gaze, som används både i vår egna och i Hirdmans undersökning. Emma Hamberg menar också att hennes visioner över hur Veckorevyns omslag skulle se ut blev svåra att genomföra i längden då hennes omslag sålde mindre och den befintliga redaktionen hade ett försäljningstänk som var svårt att få ur dem.

Trots att jag satt där och skulle bestämma så hade jag ändå en hel redaktion som hade jobbat där i många många år innan jag kom dit, så alla var inkörda i ett Veckorevyntänk som var svårt att få ur dom helt enkelt. Det var inte ett så lättvänt skepp (Intervju med Emma Hamberg, 2007-11-29).

Emma Hamberg hade därför inte fullkomligt inflytande över hur den slutgiltiga produkten såg ut, och fick således till slut anpassa både ämnesvalen och omslagen efter vad som sålde flest upplagor. Hennes ambition i att göra Veckorevyn feministisk fick därför komma i andra hand, eftersom den kommersiella produkten hade övertaget.

Vi finner det nedslående att kvinnor fortfarande porträtteras utifrån en manlig blick (The male gaze, se teori) även då man vänder sig till andra kvinnor, och att en förändring av detta verkar vara svår att genomföra om man samtidigt vill behålla läsarna, eftersom läsaren köper ”idealbilden” av sig själv. Omslagen är anpassade efter undersökningar som är baserade på vad läsaren vill ha på omslaget. Det är således den kvinnliga läsarens idealbild av sig själv och andra kvinnor (The female gaze, se teori) som måste förändras för att tidningarnas omslag ska se annorlunda ut i framtiden. Vi tror att en eventuell förändringsprocess inte kommer att ske över en natt, utan något som kan komma att förändras över en längre tidsperiod, då kvinnor sen urminnes tider är tränade att betrakta sig själva utifrån en ”manlig blick” (Hirdman, 2002).

Related documents