• No results found

Sammanfattning av intervjusvaren

In document Implementering av affärssystem (Page 42-45)

I detta underkapitel följer en sammanfattning av de svar jag fått vid telefonintervjuerna.

8.1.1 Frågor angående val av affärssystem

Vad hade ni för system innan ni införde ett affärssystem?

Alla sex företagen svarade att de hade ett mindre, icke integrerat system eller en kombination av olika små system. Två företag angav att de hade egenprogrammerade system.

Varför fanns det ett behov av att byta system?

Fyra av sex företag svarade att orsaken var att man ville ha ett integrerat system. Ett företag sade att anledningen var att det gamla systemet inte klarade år 2000- problemet. Två företag svarade att deras gamla system var för litet för deras behov. Ett företag sade att ledningen beslutat om ett globalt system för hela koncernen.

Varför föll valet på ett affärssystem?

Två av fem företag angav integreringen som orsak. Tre företag sade att det var på grund av affärssystemens kapacitet och omfattning.

Hur gick ni till väga för att välja leverantör av affärssystem?

Fyra av sex företag svarade att de undersökt olika leverantörer. Två företag svarade att de inte visste.

Varför föll valet på just Oracle/SAP?

Ett av sex företag angav att de hade goda referenser från andra företag som använder SAP R/3. Ett företag svarade att de valde SAP för att de tar ansvar för allt de

8 Analys

levererar. Ett företag angav att SAP passade deras verksamhet bäst och att det inte hade några svaga länkar. Ett företag svarade att Oracle är ett system som är enkelt att anpassa till företagets behov och som har öppna gränssnitt. Ett företag tyckte att Oracle var det smidigaste systemet och att Oracle var en samarbetspartner med företaget. Ett företag ansåg att fördelarna vid en jämförelse övervägde för Oracle.

8.1.2 Frågor angående implementeringen Hölls tids- respektive kostnadsramarna?

Av de som installerat SAP svarade två av tre företag att tidsramen inte hölls och ett företag att de höll tiden. Ett av företagen med SAPs system sade att de inte visste om kostnaderna hölls, ett företag angav att kostnaden blivit ungefär vad de tänkt sig och ett företag svarade att kostnadsramen överstigits.

Av de som installerat Oracles system angav alla tre företagen att de hållit tidsramarna. Vad gäller kostnaderna så svarade två företag att de inte visste och ett att de överskridit kostnaderna marginellt.

Uppstod det några problem?

Av SAPs kunder svarade alla tre att problem uppstod. Ett företag svarade att allt de tänkt sig inte gick att genomföra, ett företag var inte medvetna om vad de köpt. Ett företag gjorde tre lösningar istället för en på grund av att de i sin koncern har tre olika sorters bolag.

Av Oracles kunder svarade en att de hade problem med å, ä och ö och med betalningar. Ett företag svarade att de inte hade några problem och ett företag hade många problem.

Hur stora utbildningsinsatser krävdes för att få igång användningen?

Av de företag som valt att implementera SAPs system svarade ett förtag att utbildningsinsatserna var stora. Ett företag svarade att insatserna inte var så stora eftersom systemet var anpassat till användarnas behov. Ett företag svarade att endast systemadministratören varit iväg på utbildning och att övriga fått lite hjälp på plats. Av Oracles kunder svarade ett företag att utbildningsinsatserna varit stora. Ett företag svarade att det gick rätt så fort att lära sig systemet om man kunde hantera andra system. Ett företag svarade att personal från andra dotterbolag i andra länder där implementeringen var färdig följde med till nästa land.

Vilka moduler har ni valt att införa?

Från SAPs system hade ett företag valt att installera modulerna MMI, MML, PP, SD, FI och CO. Ett företag hade implementerat MM och PP och ett företag hade installerat

8 Analys

Har ni planer på att installera fler moduler? Vilka?

Av de som valt SAP svarade två företag att de hade planer på att installera fler moduler och ett företag svarade att de inte skulle införa fler moduler. Av de som skulle införa fler moduler svarade ett företag att de skulle implementera modulerna QA och HR och ett företag svarade att de så småningom skulle installera alla moduler men närmast FI.

Av Oracles kunder svarade ett företag att de inte skulle installera fler moduler, ett företag svarade att de trodde att de skulle installera fler moduler och ett företag svarade att de skulle installera fler moduler.

8.1.3 Frågor angående den nuvarande användningen Vilka problem löstes och vilka löstes inte?

Av de företag som valt SAP svarade ett företag att integreringen fungerar bra. Ett företag svarade att de ännu inte har någon nytta av systemet och ett företag svarade att ledtiderna kortades men att vissa personalrelaterade problem uppstod.

Av de företag som installerat Oracles system svarade ett företag att de har bättre projektplanering nu. Ett företag angav att det var bättre att ha något än att inte ha något, dock har vissa problem uppstått som inte fanns innan. Ett företag svarade att det var för tidigt att svara på och att de än så länge hade mer problem nu än innan.

Har affärssystemet genererat andra problem som inte fanns innan? Vilka och varför?

Två av tre av SAPs kunder svarade att de inte kunde se att SAP genererat några nya problem medan ett företag svarade att de i sitt gamla system hade en massa specialrutiner som inte finns nu.

Av Oracles kunder svarade två av tre att affärssystemet genererat nya problem och att betalningar var ett sådant problem. Ett företag svarade att de hade mest problem än så länge.

Vad anser användarna om affärssystemet?

Bland de företag som använder SAPs system svarade ett företag att systemet var stort och krångligt, ett företag tyckte inte att systemet var lättanvänt och ett företag svarade att det beror på vilken modul användarna arbetar med.

Av Oracles kunder svarade ett företag att det skiftar mellan de olika modulerna. Ett företag svarade att man börjar vänja sig och ett företag svarade att de flesta lärt sig att acceptera systemet.

8 Analys

Ett av SAPs kunder svarade att det var bra att man slipper skriva in samma information flera gånger och att det var positivt att man nu kunde få ut totalinformation för hela företaget.

Av Oracles kunder svarade ett företag att man kan få ut väldigt bra rapporter. Ett företag svarade att det mesta börjar fungera nu och att det är ett bra system.

Vad ser ni för fördelar respektive nackdelar med affärssystem?

Av SAPs kunder svarade ett företag att fördelen var att man slipper köra många olika program men en nackdel var att systemet var så dyrt och kräver mycket arbete. Ett företag svarade att fördelen var att de får on-line realtidsinformation och att en nackdel var att man får vara försiktig med rättigheter till de olika delarna av affärssystemet.

Av Oracles kunder svarade ett företag att en nackdel var att det är så stort och att man inte vet vad som finns. Ett företag svarade att fördelen är integreringen och att nackdelen är att man är rädd för att göra anpassningar eftersom det blir svårare att installera uppgraderingar.

Med facit i hand vad hade ni gjort annorlunda och varför?

Av SAPs kunder svarade ett företag att de skulle ha hanterat inledningsfasen annorlunda eftersom de ansåg att vissa bitar av den var tungrodd. Ett företag svarade att de skulle lagt ned mer tid på uppföljning och satsat mer på utbildning innan de körde igång systemet. Ett företag svarade att de skulle gjort endast en lösning istället för tre med en gång och fokuserat mer på kommunikation i förändringen.

Av Oracles kunder svarade ett företag att de inte visste. Ett företag svarade att de skulle gått in på det väsentliga med en gång och ett företag svarade att de nog inte skulle gjort så mycket annorlunda.

In document Implementering av affärssystem (Page 42-45)

Related documents