• No results found

SAMMANFATTNING - BEDÖMNING AV REKTORSOMRÅDETS KVALITET OCH UTVECKLINGSOMRÅDEN

- bedömning av rektorsområdets kvalitet och utvecklingsområden

Skola

Inom Österleds rektorsområde finns Sjötorpsskolan, F-3-skola, Vretskolan, 4-6-skola med två återstående årskurs 9, Skogåsskolan, 7-9-skola samt särskola och resursenhet.

Ett gemensamt utvecklingsområde för Österleds rektorsområde är process och dokumentation kring elevvård. Vi kommer att tydliggöra denna process och likrikta den så att vi arbetar med elevvård på samma strukturerade sätt inom hela rektorsområdet. Detta gäller bland annat pedagogiska utredningar, åtgärdsprogram och stöd för elever.

Tidigaredel

För tidigaredelen har i årskurs 3 uppnåtts ett något högre resultat än för kommunen som helhet gällande helhetsbedömningen. Andelen elever som uppnår målen är 87,7 % jämfört med kommunens 85,0 %. Dock ska nämnas att andelen elever som uppnådde målen på samtliga delprov i ämnesproven i årskurs 3 är 49,3% jämför med resultatet 67,0 för

Huddinges samtliga grundskolor. Del av förklaring till detta kan vara att även övriga resultat vägs in i den totala bedömningen, inte endast resultaten för ämnesproven. Kommande läsår kommer vi att arbeta med ökad måluppfyllelse för samtliga elever i årskurs 1-3. Vi kommer också att utveckla arbetet med bedömaröverenstämmelse mellan resultatet på delproven i ämnesproven och den helhetsbedömning som görs för eleverna.

I jämförelse mellan flickor och pojkar ser vi att flickor har ett sämre resultat, 52,9% i matematik än pojkar som har 71,8%. Framför allt har flickor ett sämre resultat då det gäller delprovet area och volym och huvudräkning. Detta ser vi som ett utvecklingsområde inför kommande läsår. Vi kommer kontinuerligt att se över flickors respektive pojkars resultat i matematik och svenska men även i övriga ämnen och följa upp orsakerna till skillnader i resultaten. Måluppfyllelsen för tidigaredel gällande kunskap är god. För de elever som inte når målen finns åtgärdsprogram utifrån utredningar med bland annat läs- och skrivsvårigheter.

Bedömningen av måluppfyllelse för utveckling och lärande är god för tidigaredelen. Enkäter har inte genomförts innevarande år men analysen grundar sig på personalens utsaga och dialogen med vårdnadshavare. Resultatet ligger strax under kommunens totala resultat men resultatet har ökat från föregående år. I påståendet ”Jag är med och tar fram min individuella utvecklingsplan” har en ökning skett från föregående år från 50% till 57%. Resultatet för påståendet ”Jag vet hur det går för mig i skolarbetet” har ökat från 49% till 59%. Vårt

utvecklingsområde inom utveckling och lärande är att vidareutveckla elevledda samtal och att göra kunskapsmålen mer kända hos elever och vårdnadshavare.

För normer och trygghet har ett arbete med att skapa gemensamma trivselregler för

rektorsområdet utmynnat i trivselregler anpassade till varje enhet. Dessa trivselregler kommer att revideras till ordningsregler kommande läsår. När det gäller trygghet för skolans

tidigaredel ligger den i paritet med kommunens resultat (tidigaredel 8,6). Arbetet med tydliggöra regler och konsekvenser samt samarbetet i trygghetsteamet har pågått inom tidigaredelen.

Senaredel

För senaredelen Skogåsskolan kan ses ett lägre meritvärde för årskurs 9 än för föregående år

(197,6). Däremot har eleverna uppnått en bättre behörighet. 85,5 % av eleverna är behöriga i

3+5 ämnen (nationella gymnasieprogram, yrkesprogram) och 80,0 är behöriga i 3+9 ämnen (nationella gymnasieprogram, högskoleförberedande program, hu, sa & ek). Motsvarande siffror för Vretskolan årskurs 9 är meritvärde 226,9 och behörighet till gymnasieskolans samtliga program 100%. Del av denna förklaring kan hänvisas till ett elevvårdsarbete för flickor årskurs 9 som inte nått ända fram. En mindre grupp elever, främst flickor, har haft så stor frånvaro att de inte har uppnått målen i ett flertal ämnen. Flickornas meritvärde på Skogåsskolan årskurs 9 var 190,7 och pojkarnas 204,8. Pojkarnas meritvärde var högre än kommunens (pojkar, 203,6).

Effekten av andelen flickor utan betyg i många ämnen avspeglas även i tabellen

Kunskapsresultat uppdelat på flickor och pojkar, årskurs 9. Genomgående är det lägre andel flickor som uppnått urvalen av måluppfyllelse när det gäller betyg.

På Skogåsskolan finns det en obalans gällande måluppfyllelse i olika klasser, bland annat i årskurs 8. I den ena klasen är det enstaka elever som bedömts att inte nå målen och i den andra klassen är det hög måluppfyllelse i vissa ämnen, exempelvis svenska och matematik.

Även när det gäller årskurs 9 återspeglas denna skillnad. I den ena klassen var alla elever behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. I den andra klassen saknar 23% av eleverna av olika anledningar betyg i olika ämnen.

Utveckling och lärande uppvisar något högre styrtal än föregående år. Österleds

rektorsområde ligger nära kommunsnittet men analysen visar att vi behöver ha ett fortsatt arbete med åtgärder som gör eleverna mer delaktiga i sitt lärande. Vi kommer också att arbeta vidare med att skapa en ”röd tråd” mellan de olika årskursernas undervisning.

Styrtalet för trygghet för senaredelen överensstämmer med kommunens. Ytterligare arbete behövs för att skapa ökad trygghet för elever utöver vad vi redan gör idag.

Fritidshem

Som förberedelse inför kommande läsår har vi organiserat verksamheten i spår från F-3 bland annat för att få ett tätare samarbete med all personal som arbetar med samma barn och för att uppnå en långsiktighet i verksamheten. Vår ambition med detta arbete är att skapa en trygghet för barn och vårdnadshavare med samma personal från F-3. Vi kommer också att utöka samarbetet mellan skola och fritidshem under hela skoldagen.

Med denna utgångspunkt ser vi att ett varierat utbud av aktiviteter finns på fritidshemmet och att det finns en möjlighet för barnen att vara delaktiga i beslut som tas. Vi arbetar

återkommande med rutiner, gemensamma regler och för att all personal ska känna barnen från de olika avdelningarna. Vi fortsätter arbeta med föräldradeltagande genom föräldramöten, öppna klassrum, utvecklingssamtal, veckobrev och föräldrasamråd.

Särskola

Både elever och vårdnadshavare är till största delen nöjda med särskolan. Enstaka elever anser att uppgifter som ges är för svåra och andra enstaka elever anser att uppgifter är för lätta. Alla elever anser att de lär sig bra saker i skolan. I de fåtal svar vi har fått på

föräldraenkäten ser vi att vårdnadshavarna helt och hållet instämmer i att barnen får det stöd

de behöver i skolan och att skolans personal stimulerar barnen till lärande. Vi anser att vi

lyckats väl i måluppfyllelsen angående utveckling och lärande. Vi kommer att fortsätta

utveckla verksamheten med individualisering och elevmedverkan exempelvis vid

framtagande av IUP för att öka medvetenheten om det egna lärandet.

Både svaren på elevenkäten och föräldraenkäten visar att elever på särskolan är trygga i sin skol- och fritidshemsmiljö. Elever anser att de vuxna i skolan bryr sig om dem och de trivs med kamrater i skolan. Vårdnadshavare anser att personalen är lyhörda för deras barns

förutsättningar och behov och att skolan arbetar för att förhindra att elever blir mobbade. Alla elever utom en och samtliga vårdnadshavare är också nöjda med verksamheten i skolan. Det område där vi framför allt behöver arbeta vidare är att öka vårdnadshavares delaktighet. Detta arbete kommer att fortsätta under kommande läsår.

Särskolan Österled kommer under kommande läsår att minska. Endast 11 elever kommer att

gå på särskolan kommande läsår. Under dessa förutsättningar anser vi det vara av största vikt

att arbeta med att skapa trygghet för eleverna med den personal som kommer att finnas kvar

på särskolan.

Related documents