• No results found

4. Empiri

4.8 Sammanfattning av enkäter

Den enkätundersökning som genomfördes med 100 kvinnor i åldrarna 15 till 30 år gav oss en uppfattning om vad konsumenternas köpbeteende beror på samt varför man väljer det ena akut-p-pillret framför det andra.47

Resultatet av enkätundersökningen visar att 41 % av de tillfrågade kvinnorna hade använt akut-p-piller vid minst ett tillfälle. Av de 59 % som inte använt preparatet var den största orsaken att de inte haft behovet. Bara 1 % av de tillfrågade uppgav att det stred mot hennes personliga värderingar. Några andra skäl till varför man inte använt produkten trots behov var, hälsoskäl, inte vågat, inte orkat eller att det hann gå för långt tid så att preparatet inte skulle ha haft någon verkan.

Vidare i enkätundersökningen har respondenterna vid vissa frågor indelats i kategorierna

”använt” och ”ej använt” akut-p-piller. Ingen av de tillfrågade som tillhörde kategorin ”ej använt” visste hur många olika akut-p-piller som finns på marknaden. I kategorin ”använt”

visste 17 % av de tillfrågade hur många sorter akut-p-piller det finns på den svenska läkemedelsmarknaden.

Intressant, men ej anmärkningsvärt var att fler av dem som hade använt akut-p-piller uppmärksammat marknadsföring för akut-p-piller än de som ej använt preparatet. Vidare visade enkätundersökningen att 63 % av ålderskategorin 15-18 år hade uppmärksammat någon marknadsföring, till skillnad från ålderskategorin 26-30 år där endast 26 % uppgav detsamma. Resterande ålderskategoriers svar skiljde sig inte nämnvärt åt.

47 Utförliga resultat på alla enkätfrågor återfinns i bilaga 6

I enkäten tillfrågades respondenterna om vad de ansåg som viktigt vid marknadsföring av akut-p-piller. Majoriteten av de tillfrågade ansåg att en seriös framtoning och informativ reklam var av största vikt. Humor ansågs minst viktigt i marknadsföringen av akut-p-piller.

Att marknadsföringen skulle sticka ut och synas ansågs mer viktigt bland gruppen ”ej använt”

än hos gruppen ”använt”. Vid denna fråga i enkäten lämnades utrymme för egna förslag om vad respondenterna ansåg som viktigt vid marknadsföring av akut-p-piller. Information om biverkningar, användning, och önskan om att reklamen skulle betona att akut-p-piller är en nödlösning och att preparatet inte är något man bör ta lätt på, var några åsikter som lades fram.

I enkäten berörde ett flertal frågor tillgängligheten av akut-p-piller. En majoritet av de tillfrågade uttryckte en önskan om att akut-p-piller ska finnas tillgängligt på fler platser än vad det gör idag. Utmärkande var att 75 % av åldersgruppen 15-18 år ville ha utökad tillgänglighet medan bara 47 % av åldersgruppen 26-30 år ville detsamma. På frågan om någon av respondenterna tidigare hade deltagit i någon undersökning gällande akut-p-piller svarade samtliga respondenter nej utom en.

Vidare ställdes frågor angående Postinors och Norlevos marknadsföring. Den första frågan berörde hur många av respondenterna som uppmärksammat någon reklam för Postinor. Av de tillfrågade uppgav 12 % att de sett marknadsföring för preparatet vid något tillfälle. Följande frågor rörande Postinors marknadsföring besvarades enbart av dem som hade uppmärksammat marknadsföringen. Medier såsom TV, tidningar och skolkalendrar var de platser som respondenterna uppmärksammat marknadsföringen på. Nästkommande fråga berörde vad de tillfrågade ansåg vara mest utmärkande för Postinors marknadsföring. En majoritet svarade att de ansåg reklamen vara informativ. Andra svar som förekom var att de hade en seriös framtoning och att de stack ut ur mängden. Slutligen fick de som hade sett marknadsföringen betygsätta den på en skala 1-6. Genomsnittsbetyget blev 3,8.

Den första frågan rörande Norlevos marknadsföring berörde hur många av respondenterna som lagt märke till någon reklam för preparatet. Svaren visade att 26 % av de tillfrågade hade uppmärksammat Norlevos marknadsföring vid minst ett tillfälle. Följande frågor rörande Norlevos marknadsföring besvarades enbart av dem som hade uppmärksammat marknadsföringen. TV, tidningar och skolkalendrar visade sig även här vara de platser som respondenterna sett reklamen på. På frågan vad man ansåg vara mest utmärkande hos Norlevos marknadsföring svarade en majoritet på 26 % att de ansåg reklamen vara informativ.

Det kan dock nämnas att 19 % av dem som uppgett att de sett reklam ansåg den vara oseriös.

Vissa angav sponsringen av Paradise Hotell som orsak till detta. Likväl ansåg även 19 % att reklamen hade en seriös framtoning så på denna punkt går åsikterna isär. Slutligen fick de som hade sett marknadsföringen betygsätta den på en skala 1-6. Genomsnittsbetyget blev för Norlevos marknadsföring 3,1.

Nästkommande frågor besvarades endast av dem som hade använt akut-p-piller vilket var 41 % av respondenterna. Först fick de besvara hur de gått tillväga för att få tag i preparatet.

En majoritet av dem svarade att de hade införskaffat det via återförsäljaren Apoteket. Näst största distributören var ungdomsmottagningarna. Därefter tillfrågades respondenterna om varför de valt det ena preparaten framför det andra. Då ett stort antal angav att de fått akut-p-piller via ungdomsmottagningen var valet inte aktivt, utan dessa fick preparatet tilldelat. Den näst största orsaken till att ett piller valts framför det andra var på apotekarnas inrådan. Andra orsaker var, att det var det enda preparatet som fanns tillgängligt på Apoteket, pris samt slumpen. Respondenterna fick även svara på om de vid upprepad användning använt samma piller, eller bytt till ett annat märke. På denna fråga svarade 94 % av dem som använt preparatet, vid upprepade gånger, att de använt samma märke. Den mest förekommande motiveringen för detta val var att det var enklast så. I enkäten tillfrågades respondenterna om de i framtiden vid behov av akut-p-piller skulle använda samma märke eller byta. På denna fråga svarade 68 % att det inte spelade någon roll vilket märke de använde bara produkten fungerade och 29 % uppgav att de skulle använda samma. Motiveringarna för detta val, var att det var bekvämt och baserades på gammal vana.

Respondenterna tillfrågades även om de önskade att det fanns mer information om preparatet och dess effekter via Internet och telefon. Här ansåg 63 % att de skulle vilja ha utökade informationsmöjligheter. Resterande personer ansåg att befintlig information var tillräcklig. I enkäten frågade vi även respondenterna om de vid köp från Apoteket eller då de erhållit preparatet från ungdomsmottagningen, i vilken utsträckning de ansåg att de tagit emot information. Här ansåg majoriteten av de tillfrågade att de erhållit bra och tillräcklig information.48

48 Utförliga resultat på alla enkätfrågor återfinns i bilaga 6

Related documents