• No results found

Identifiera Sortera Analysera

6.1.5 Sammanfattning företag A

Företaget är ett kommunalägt fastighetsbolag och påbörjade implementeringen av K3-regelverket i början av 2013. Det är framför allt från branschorganisationen som företaget har fått information och vägledning. Företag A har även genom utbyte med andra bolag inom samma bransch fått information kring hur implementeringen kan ske.

Den främsta förändringen för företaget är komponentavskrivning. Företaget har utformat en egen modell för hanteringen av komponentindelningen. Vid genomförandet av detta involverades flera avdelningar såsom förvaltningsavdelningen och den tekniska avdelningen men ekonomiavdelningen var den centrala delen vid planeringen av implementeringen. Det var även ekonomiavdelningen som spred information kring K3 vidare inom organisationen till exempelvis styrelse, VD och övriga anställda.

– Industribranschen

– Företaget grundades år 1902 – 476 anställda

– Omsatte cirka 1 460 miljoner kronor år 2012

– Intervjuade företagets redovisningscontroller (hädanefter intervjuperson B)

Företag B 6.2

Presentation företag B.

6.2.1 Implementeringsprocessen

Intervjuperson B fick information angående att K3-regelverket var under utformning år 2009. Denna information var direkt från BFN via ett informationsmöte på intervjupersonens tidigare arbetsplats. Vid denna tidpunkt lade företaget inte så stort fokus på regelverket då det fortfarande var under bearbetning. Intervjupersonen har också fått löpande information angående K3 via media. Företaget B fick i början av 2013 detaljerad information angående K3 via ett informationsmöte på en av de större redovisningsbyråerna där intervjupersonen deltog. Intervjuperson B har efter detta haft kontakt med revisorerna för att få klarhet i vissa frågor men revisorerna har inte kunnat besvara frågorna. Koncernen som företaget ingår i har på hösten 2013 haft en utbildning angående K3-regelverket, med anpassningar för koncernen, där ekonomerna inom organisationen deltog. Företaget började aktivt arbeta med K3-regelverkets förändringar under våren 2014.

I företag B är det ekonomichefen, redovisningscontrollern och fabrikscontrollern som har ansvaret för implementeringen av K3 men det är redovisningscontrollern som har huvudansvaret och är den som samordnar processen. Intervjuperson B berättar att de inte detaljerat analyserat innebörden av K3 men hen tror det är anläggningsregistret som kommer vara den mest krävande förändringen. Vid granskningen av anläggningstillgångarna kommer andra i organisationen involveras då de kan ha kunskap som kan vara till nytta för implementeringen. Företag B har även en del leasingavtal som alla är klassificerade som operationella leasingavtal. Dessa kommer att analyseras och klassificeras utifrån K3-regelverkets uppdelning.

Intervjuperson B berättar att målet med implementeringen är att till stora delar vara klara innan sommaren 2014 och att helst vara klara till företagets större bokslut i september som kommer granskas av revisorn. För att lyckas med implementeringen av

K3 menar intervjuperson B att det blir viktigt för företaget att de avsätter tiden och resurserna som krävs för att genomföra implementeringen. Företaget kommer även behöva hjälp från externa resurser såsom revisorer. Intervjupersonen menar att om inte revisorerna själva kan hjälpa till måste de kunna hänvisa till någon där företaget kan få den hjälp som de behöver.

“Vi är en rätt slimmad ekonomiavdelning och har även mycket annat att göra. Det gäller att hitta den tid som kommer krävas, att prioritera detta.”

Företag B kommer även behöva synkronisera sin implementering av K3 med koncernens redovisningsmanual. De måste därmed granska förändringarna i sin juridiska enhet för att harmonisera dessa med koncernens redovisning. Intervjuperson B berättar att företaget kommer hantera implementeringen så att de även kan dra nytta av den vid senare tillfälle.

6.2.2 Organisation

Företag B grundades år 1902 och verkar inom tillverkningsindustrin med försäljning till professionella användare. Företaget är en av de ledande aktörerna inom marknadsområdet och år 2012 hade företaget cirka 1 460 miljoner kronor i omsättning samt 476 anställda. Av dessa 476 var det sju stycken som jobbade på ekonomiavdelningen. Företaget är en egen juridisk enhet men ingår i en internationell koncern och ägs av moderbolaget som är ett noterat bolag. Företaget har en egen redovisning och rapporterar till moderbolaget som sedan konsoliderar koncernens siffror. Företag B består av tre stycken olika enheter med separata huvudböcker.

Enheternas separata huvudböcker konsolideras vid årsbokslutet ihop till en enda huvudbok för hela den juridiska enheten. Den juridiska enhet som företag B utgör inom koncernen använder en funktionsindelad organisation medan affärsområdet inom koncerner som de ingår i använder en matrisindelad organisation.

Företag B ansvarar själva för att de följer de lagar och regler som finns angående redovisningen samt ser till att införa förändringar när det behövs. Det förekommer även att koncernen skickar ut information till ekonomerna i koncernen angående förändringar som behöver göras. Varje juridisk enhet får sedan ansvara för att förändringarna implementeras. Vid implementeringen av K3 kommer intervjupersonen och ekonomichefen fatta besluten angående K3 och sedan harmonisera dessa mot koncernens redovisningsmanual.

“Vi kan inte helt leva vårt eget liv utan vi är en del av ett affärsområde i en väldigt stor koncern.”

Intervjuperson B berättar att de tidigare har upprättat årsredovisningen på egen hand, utan hjälp från revisorer. Företaget har tillämpat Bokföringsnämndens normgivning och Årsredovisningslagen vid upprättandet av årsredovisningen. Ekonomiavdelningen har fått konsolidera ihop de olika huvudböckerna från respektive enhet vid sidan av systemet i Excel för att sedan utgå från detta vid upprättandet av årsredovisningen.

Tidigare har de gjort hela årsredovisningen i Excel men när redovisningscontrollern tillträdde år 2012 investerade de i ett bokslutsprogram som ett hjälpmedel vid upprättandet årsredovisningen.

Företag B har inte, vad intervjuperson B vet, tidigare implementerat en liknande förändring. Har företaget gjort det under tiden intervjupersonen inte arbetade där finns det ingen dokumentation och personal som i så fall arbetat med implementeringen finns inte kvar i organisationen.

6.2.3 Människor

Intervjuperson B har studerat ekonomilinjen och tog examen 1992. Personen började sin karriär som redovisningsekonom och avancerade till redovisningschef inom samma organisation. Efter 17 år på sin första anställning började personen arbeta som ekonomi/administrativ chef inom ett industriföretag. I detta företag arbetade intervjuperson fram tills 2012 då denne bytte arbetsplats och blev redovisningscontroller i företag B. Intervjuperson B berättar att under sitt första jobb var hen delaktig i implementeringen av ett nytt affärssystem. Personen menar att erfarenhet från detta inte kommer vara till större hjälp vid implementeringen av K3 då det är två skilda saker. Dock kan det bli till nytta ifall implementeringen av K3 innebär några förändringar av systemen.

Intervjuperson B säger att övriga i företaget inte direkt är medvetna om att K3 finns.

Ekonomiavdelningen har ännu inte granskat detaljerna i K3-regelverket men ser komponentavskrivningen som den största utmaningen. Intervjuperson B säger att det inte kommer bli några problem att implementera K3 men att det kommer kräva en del tid och resurser. Personen menar att tidsramen från BFN är rimlig då information angående K3 har sedan länge förmedlats och speciellt under 2013 har företaget fått ta

del av mycket information. Intervjupersonen har inte heller upplevt någon direkt påtryckning från revisorer gällande att implementera K3.

K3-regelverket kan kännas lite oklart angående hur företag ska göra berättar intervjupersonen. Intervjupersonen har även upplevt detta från externt håll då revisorerna inte alltid har kunnat svara på hens frågor angående K3. Intervjuperson B säger att det är svårt att uttala sig om företagets skulle implementera på samma sätt vid en liknande förändring då företaget fortfarande är i inledningsfasen av implementeringen.

6.2.4 Omgivning

Intervjuperson B anser att företagets årsredovisning är till för olika intressenter såsom kunder och leverantörer. Ägarna kan även ha intresse av årsredovisningen men intervjupersonen menar att den information som återfinns i årsredovisningen kan ägarna istället få internt via koncernredovisningsprogrammet vilket gör att årsredovisningen blir av mindre intresse för ägarna. Hen säger att årsredovisningen är en offentlig handling som ska finnas till för alla de som vill läsa den. Intervjuperson B menar att det inte är några av företagets intressenter som kommer påverka hur företaget implementerar K3-regelverket. Revisorerna har inte varit påtryckande gällande K3.

Personen anser att implementeringen är företagets problem och att de själva kommer styra hur implementeringsprocessen kommer se ut. Om det är något som har påverkat hur implementeringsprocessen kommer se ut berättar intervjupersonen att det i så fall kommer vara tidskravet på att vara klar till årsbokslutet 2014.

Företag B anlitar en av de större revisionsbyråerna. Företaget kommer behöva hjälp från revisorerna på de punkter företaget inte har tillräcklig kunskap. Intervjupersonen efterfrågar praxis på området men påpekar även att det är nytt för alla och att det kommer dröja innan det utformas praxis. Personen berättar att revisorerna inte själva har haft den kunskap som företaget efterfrågat men hoppas på att detta förändras till företaget mer aktivt börjar implementeringsprocessen.