• No results found

Identifiera Sortera Analysera

6.6.5 Sammanfattning företag F

Företag F är ett helägt kommunalt bolag inom energibranschen. Företaget har en avvaktande inställning till implementeringen då förtaget hävdar att de väntar på praxis från branschorganisationen. Det är framför allt förändringen som handlar om komponentavskrivning som berör företaget. Det är genom branschorganisationen och kontakt med andra företag inom branschen som företaget har fått information kring regelverket. Det är intervjupersonen som är ekonomichef som har ansvaret för implementeringen. Ekonomiavdelningen involverar andra avdelningar i processen då bedömning kring komponentindelningen ska göras. Företaget har också kommunicerat med företagets revisorer angående företagets planering och har genom detta sökt godkännande kring företagets tillvägagångssätt.

Företag G 6.7

Presentation företag G.

6.7.1 Implementeringsprocessen

Företag G fick år 2009 reda på att en förändring skulle ske. Det var under ekonomimöten inom branschorganisationen som intervjuperson G fick reda på att K3-regelverket var under utformning. Sedan dess har inte intervjupersonen vidtagit några åtgärder gällande förändringen utan det först nu 2014 som det börjat bli verklighet och företaget ska börja med implementeringsarbetet. Intervjuperson G har informerat styrelsen att det är en förändring på gång utöver dessa är det också VD och ekonomichefen som involverats. Intervjuperson G skaffat information genom informationsmöten med revisorer. Hen har även tagit hjälp av branschorganisationen men främst har hen tagit reda på informationen på egen hand då branschorganisationens främsta fokus är marknadsrelaterade energifrågor och inte redovisning. Intervjuperson G har även haft kontakt med andra ekonomichefer inom samma koncern diskuterat hur de hanterat förändringen.

Intervjupersonen har studerat regelverket och anser att det är främst komponentavskrivningen som kommer påverka bolaget. Intervjuperson G påpekar att det endast är vissa anläggningstillgångarna som kommer beröras då en del redan från början är indelade i komponenter i anläggningsregistret. Företag G är vid intervjutillfället i tankestadiet gällande implementeringen. Intervjuperson G säger att företaget kommer behöva göra bedömningar om vad som är väsentligt och därefter dela upp de olika komponenterna. Hen bedömer implementeringsprocessen som att det inte kommer bli några problem eller någon stor förändring för företaget. Intervjuperson G tror att det inte är några externa faktorer som kommer påverka företagets implementeringsprocess.

När bedömningarna av vad som är väsentligt och anläggningarna är komponentindelade kommer företag G presentera resultatet för revisorerna för att få acceptans att de gjort på ett korrekt sätt. Intervjupersonen kommer presentera det redovisningsmässiga utfallet för styrelsen när allting är implementerat. Intervjuperson G säger att de inte har någon uttalad tidplan för när företaget ska vara klara med implementeringen av K3-regelverket men påpekar att enligt tidsramen måste de vara klara hösten 2014. Företag G vet inte om de skulle implementera på samma sätt om en liknande förändrings skulle inträffa, hen menar att det är för tidigt att uttala sig innan de vet hur utfallet av planerna blir.

6.7.2 Organisation

Företag G grundades år 1976 och verkar inom energibranschen. Företaget omsatte år 2012 cirka 170 miljoner kronor. År 2012 hade företag G 37 anställda varav två arbetade på ekonomiavdelningen. Företaget är kommunalägt och det är ägarna som har beslutat att samtliga företag inom koncernen ska redovisa enligt K3-regelverket. Detta påverkade dock inte företag G då de redan var klassat som ett K3-bolag. Bolaget är uppdelat i två juridiska enheter på grund av att det finns speciella regleringar på energimarknaden vilket gör att företaget måste separera olika marknadsområden.

Beslut angående redovisningsförändringar fattas av ekonomichefen. Beslut som omfattar allmänna frågor fattas av respektive avdelning. Intervjuperson G säger att större beslut fattas i andra delar av organisationen. Vissa beslut fattas av VD och ledningsgrupp, andra av styrelsen. Koncernen är också delaktiga i vissa beslut till exempel större organisatoriska frågor säger intervjuperson G.

Årsredovisningen har upprättats enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Företag G har inte haft några nedskrivna rutiner angående upprättandet av årsredovisningen utan intervjupersonen har genom tidigare erfarenhet upprättat årsredovisningen samt jämfört hur de gjort tidigare år. Intervjuperson G berättar att till följd av regleringar på energimarknaden behöver företaget upprätta ytterligare årsredovisningar med mer detaljerad information till myndigheter.

6.7.3 Människor

Intervjuperson G tog civilekonomexamen år 1996. Hen har efter det arbetat på ekonomiavdelningar i diverse företag. Personen började sin nuvarande anställning 2009 som ekonomichef. Det är intervjupersonens ansvar som ekonomichef att se till att K3-regelverket implementeras. Hen kommer involvera andra i organisationen som berörs av förändringen men säger skämtsamt att:

”Redovisning är ju inte det mest spännande man gör på ett företag.”

Intervjupersonen säger att hen inte tidigare har implementerat någon liknande förändring. Hen har dock varit delaktig i implementering av nya affärssystem men säger att detta inte har givit någon erfarenhet som kan vara till nytta vid implementeringen av K3-regelverket. Intervjuperson G ser implementeringen av K3-regelverket som något

som måste göras fast ser inte själva nyttan av förändringen. Intervjupersonen uttrycker det som:

”Nödvändigt ont. Det är inte ens nödvändigt utan det är mest ont. Det är nödvändigt i den bemärkelsen att det måste göras för att följa lagar och förordningar men det finns

inget egenvärde i sig självt.”

Personen anser att utmaningen med K3-regelverket är att inte se allt som en enda enhet och istället börja se det som separata enheter. Hen säger att BFNs tidsram är en rimlig tidsram och att företagen får skylla sig själv att de inte börjat i tid.

6.7.4 Omgivning

Enligt intervjuperson G är företagets årsredovisning främst till för ägarna. Dessa menar hen inte kan ha påverkat implementeringsprocessen då intervjupersonen tror att de inte vet vad K3-regelverket innebär. Personen säger att det främst är företagsledningen och styrelsen som har kunskap men när man kommer högre upp i koncernen finns inte kunskapen och intresset för redovisningsförändringen. Intervjupersonen säger skämtsamt:

”Det är ingen stor grej för dem. Det är en stor grej för redovisningsnördar.”

Företag G anlitar en av de större revisionsbyråerna i Sverige. Intervjuperson G har en positiv inställning till revisorerna och menar att de har en sund inställning till vad och hur mycket som behöver göras. Hen menar att revisorerna kommer bli en viktig del vid implementeringen av K3-regelverket exempelvis då revisorerna, under implementeringsprocessen, kontrollerar om företaget har tänkt rätt. Personen menar att de inte har varit några externa faktorer som påverkat företaget i någon större utsträckning. Branschorganisationen har till viss del varit till hjälp men hen säger att deras främsta fokus inte är redovisning utan mer marknadsrelaterade frågor.