• No results found

Vi är två studenter som ska skriva examensarbetet ihop, Titti Nilsson arbetar på en förskola i Svedala och Emma Sjöholm arbetar på en förskola i Malmö. Vi kommer att skriva arbetet ihop men intervjutillfällena kan ske av en av oss men ibland kan det ske att vi närvara båda två.

Studien som vi har valt att arbeta med handlar om undervisning i förskolan, vi vill få fram hur begreppet undervisning tolkas av pedagoger i verksamheten, har begreppet fått en annan innebörd efter LPFÖ 18 samt hur undervisning genomförs på olika förskolor. Vi tänker genomföra en kvalitativ studie vilken handlar om att samla in material genom intervjuer där pedagogerna får svara på frågor om undervisning begrepp. Pedagogerna kommer att intervjuas med fyra frågor samt några följdfrågor med möjlighet att fördjupa sina svar. Vi kommer även att komma till förskolan för att observera olika undervisningstillfällen.

Vi kommer inte använda oss av några namn i intervjuerna utan vi tänker att alla ska få vara anonyma, men vi tänker att vi samlar in titel och hur länge man har jobbat inom yrket för att se om det finns någon skillnad i svaren.

På förskollärarutbildningen vid Malmö universitet skriver studenterna ett examensarbete på sjätte terminen. I detta arbete ingår att göra en egen vetenskaplig studie, utifrån en fråga som kommit att engagera studenterna under utbildningens gång. Till studien samlas ofta material in vid förskolor, i form av t.ex. intervjuer och observationer. Examensarbetet motsvarar 15 högskolepoäng, och utförs under totalt 10 veckor. När examensarbetet blivit godkänt

publiceras det i Malmö universitets databas MUEP

51

Under intervjuerna kommer vi anteckna vad som sägs men vi kommer också spela in ljud, ljudupptagningen kommer aldrig lämna förskolan utan materialet kommer att transkriberas (översättas i skriven text) och därmed förbli anonyma. Ljudupptagningen kommer inte att sparas utan förstörs direkt efter vi har använt oss av svaren vi behöver. Vi kommer att använda oss av diktafoner från förskolan och vi kommer aldrig använda oss av privata mobiltelefoner.

Allt material samt alla personuppgifter vi samlar in under examensarbetet kommer att lagras på Malmö universitets server. Samtyckesblanketten förvaras oåtkomligt på Malmö universitet.

Under hela vårt arbete kommer vi utgå från vetenskapsrådet, etiska aspekter (https://www.vr.se/analys- och-uppdrag/etik/etik-i-forskningen.html)

- Medverkan baseras på samtycke och detta samtycke kan när som helst återkallas. Varje deltagare har alltså rätt att avbryta sin medverkan när som helst, utan några negativa konsekvenser.

- De deltagande barnen kommer att tillfrågas inför materialinsamlingen och har möjlighet att avböja medverkan i studien.

- Deltagarna kommer att avidentifieras i det färdiga arbetet.

- Materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och kommer att förstöras när denna är examinerad.

……….. ……… Studentens underskrift och namnförtydligande Studentens underskrift och namnförtydligande

Kontaktuppgifter till student (tfn nr, e-mail):

Ansvarig handledare på Malmö universitet:

52 Kontaktuppgifter Malmö universitet:

www.mah.se 040-665 70 0

53

Bilaga 2 Intervjufrågor

Intervjufrågor

1. Hur länge har du jobbat inom förskolan och hur länge har du arbetat som

förskollärare?

2. Vad är undervisning? Och hur tolkar du begreppet undervisning?

3. Hur har begreppet undervisning förändras/utvecklats sedan din start i

förskolan?

- Kan du se någon skillnad sedan förra läroplanen till den nya läroplanen? - Hur ser du skillnaden? På vilket sätt?

- Om du ser en skillnad, har den en positiv utveckling? Eller en negativ utveckling? - Vill du lyfta något exempel?

4. Hur ser du på ditt uppdrag som förskollärare nu när undervisning lyfts fram

som ett centralt begrepp i den nya läroplanen 18?

- Vad innebär den nya läroplanen för förskollärarens ansvar? Finns det någon skillnad? Och iså fall vilka är mest påtagliga?

- Har det inneburit mer eller mindre krav på dig som förskollärare? Efter den läroplanen?

54

- Ser du dig som en undervisande lärare? om ja, i vilka situationer? om nej, varför inte? vad innebär det att vara en undervisande lärare?

- Vad innebär undervisning för utbildningen?

- kommer undervisningen påverka barnens utveckling i förskolan tror du? Alltså har det betydelse att vi lyfter fram begreppet undervisning?

Så här står det i läroplanen 18

2.7 Förskollärares ansvar i undervisningen

Undervisningen i förskolan ska ske under ledning av förskollärare och syfta till barns utveckling och lärande genom inhämtande och utvecklande av kunskaper och värden. Förskollärare ska leda de målstyrda processerna och i undervisningen ansvara för att

– omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet,

– planering och genomförande utgår från läroplanen och från det kunnande och de erfarenheter som barnen tidigare har tillägnat sig,

– spontant uppkomna aktiviteter och intressen, vardagliga aktiviteter och rutiner i förskolan blir en del av undervisningen, och

– utveckla pedagogiskt innehåll och miljöer som inspirerar till utveckling och lärande och som utmanar och stimulerar barnens intresse och nyfikenhet samt håller kvar deras uppmärksamhet.

5. Hur synliggörs undervisning i förskolan/hur tillämpas undervisning i

förskolan?

- Hur beskriver du en ”typisk” undervisningssituation?

- Är undervisning och utbildning av samma värde? Och av vem utförs aktiviteten av?

- Vad är skillnaden mellan undervisning och lärande?

Finns det någon skillnad? Gör vi skillnad mellan begreppen? Bör det finnas en skillnad mellan begreppen?

55

- Ser du en fördel med att begreppet undervisning blivit ett centralt begrepp i läroplanen 18?

- Ser du någon nackdel med att begreppet undervisning blivit ett centralt begrepp i läroplanen?

Synliggörs undervisning i förskolan?

- behöver barnen ha en förståelse för begreppet undervisning? - synliggör vi undervisningen för barnen?

- hur synliggör vi den för barnen?

- varför pratar vi inte om undervisning med barnen? - vad pratar vi om i stället? Lärande? Aktivitet?

- hur tänker du? Dela gärna med dig av dina tankar om undervisning i förskolan och hur det synliggörs? Pratar vi om undervisning för barnen? Behöver vi göra det? Om ja, varför? Om nej? Varför inte?

Som avslut så står det så här i läroplanen 18

I utbildningen ingår undervisning. Undervisning innebär att stimulera och utmana barnen med

läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen. Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller uppstår spontant eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden. Förskollärare ska ansvara för det pedagogiska innehållet i undervisningen och för att det målinriktade arbetet främjar barns utveckling och lärande. Förskollärare har därmed ett särskilt ansvar i utbildningen som arbetslaget genomför gemensamt.

Related documents