• No results found

Sex- och samlevnadsundervisning idag

In document När tar man fram kondomen? (Page 30-33)

Kvinna, 66, Västergötland har haft sexualkunskap sedan år 1970. Hon berättar att hon är

ensam biologilärare på sin skola och att hon har hand om anatomi och funktion medan SO-läraren har hand om samlevnadsbiten. Skolan arbetar vanligtvis sexualkunskap terminsvis i årskurs åtta.

Kvinna, 50, Lappland är en matte- fysik- och biologilärare som utbildade sig sent i livet

och har därför bara jobbat i sex år som lärare. Det är andra året hon undervisar i sex och samlevnad och har efter övertagandet tagit bort den klassiska katederundervisningen och istället lagt till kondomens historia, värderingsövningar och diskussioner.

Man, 47, Småland är en matte-, teknik- och biologilärare som har arbetat som lärare i

10-15 år. Skolan som han arbetar på har tre arbetslag varav biologiläraren i varje arbetslag sköter sex- och samlevnadsundervisningen.

6.2 Sex- och samlevnadsundervisning idag

I Kärlek känns! Förstår du skriver Centerwall att de flesta som undervisar i sex och sam-levnad beskriver ämnet som ett tacksamt och spännande område att lära ut då ämnet berör eleverna.96 Även respondenterna uttrycker en glädje då de; anser att det är roligt och tack-samt med sexualkunskap för att eleverna många gånger faktiskt är intresserade och motive-rade att lära sig. Respondenterna berättar att eleverna många gånger längtar till undervis-ningen och att det emellanåt händer att elever, långt innan det faktiskt är dags för själva ämnet, frågar vad läraren ska gå igenom på sexualkunskapen.

Tre lärare vittnar om engagerade, nyfikna och framför allt aktiva ungdomar som ställer många frågor och att man som lärare måste vara lyhörd för det som sägs. Vissa gånger kan det nämligen komma upp ämnen som vissa elever upplever vara känsliga och då måste läraren vara försiktig med vad denne säger. Andra gånger kan fördomar komma upp rö-rande homosexualitet och kön och då måste läraren snabbt möta dessa och diskutera det som sägs. Samtliga anser att det är ett roligt ämne att undervisa i. Kvinna, 50, Lappland säger till exempelvis att:

Man   får   lära   sig   en   hel   del   nytt   som   eleverna   kan,   som   en   annan   inte   kan.   Ibland   sitter   man   lite   på   läktaren   när   eleverna   sätter   igång,   och   man   undrar   vad  dom  pratar  om.  Det  är  kul  men  man  måste  vara  lite  påläst.  

6.2.1 Lärarrollen

Lärarna har, även om de inte uttrycker det i ord, många krav på sig. Man, 47, Småland tycker att det är viktigt att man är trygg i sig själv och att man har några år på nacken, att man vågar visa känslor och på så sätt gör undervisningen mer levande. Ärlighet är en an-nan viktig del – att man till exempel vid tillfällen då man får frågor man inte kan svara på är ärlig och säger att man inte vet svaret, men att man däremot kan ta reda på det.

Kvinna, 46, Småland säger att det kan vara svårt de första gångerna man har sexualkunskap

eftersom man kanske inte vet hur man skiljer på rollen lärare och privatperson. Hon tilläg-ger att det är viktigt att man inte tillämpar sin egen erfarenhet på eleverna och att det är viktigt att läraren:

Inte  bara  fastnar  i  det  rent  biologiska,  utan  att  eleverna  får  diskutera  mycket.   Att   dom   får   känna   att   dom   är   på   olika   nivå   och   att   dom   är   väldigt   olika.     Man  måste  dessutom  låta  alla  få  utrymme  så  att  samtliga  elever  får  ut  något  av   undervisningen.  

6.2.2 Svårigheter med ämnet

När det kommer till svårigheter i ämnet uttrycker tre respondenter att det vanligtvis är ett öppet klimat i klassrummet men att det kan ta ett tag innan eleverna slutar fnissa och vågar öppna upp sig och bidra till diskussionerna. Vanligtvis är eleverna olika mogna och de som inte är riktigt redo för mer seriösa diskussioner kan tramsa mycket innan de lugnar ner sig. En av respondenterna upplever att det inte finns några svårigheter alls, eftersom elevernas intresse gör det lätt att presentera sexualkunskap. Hur klasserna fungerar är dock olika från klass till klass och från år till år. Ibland blir det jättebra diskussioner och ibland får läraren jobba mer för att eleverna ska våga säga någonting.

Två lärare berättar:

Jag  brukar  inleda  varje  sex  och  samlevnad  med  att  eleverna  får  komma  på  så   många   namn   som   möjligt   på   könsorganen   som   vi   sen   skriver   upp   på   tavlan.     För  att  döda  fnisset  brukar  vi  ha  högläsning  så  att  alla  får  uttala  orden  högt.  

Man, 47, Småland

I  början  sitter  alla  knäpptysta  och  pojkarna  rodnar.  Det  brukar  dock  bli  bättre   med  tiden.  Får  man  bara  ha  dem  ett  tag  brukar  diskussionerna  komma  igång…   men  det  är  fortfarande  ett  område  som  är  spännande  och  som  har  lite  hemlig-­‐ hetsmakeri  runt  omkring  sig.  

Kvinna, 66, Västergötland

En annan svårighet som kom upp vid intervjutillfällena är att lärare kan stöta på elever med en religiös åskådning som inte vill delta i skolans sexualundervisning. En lärare löste en sådan situation detta genom att samtala med elevens föräldrar om innehållet medan en an-nan lärare genomförde en egen undervisning för den elev som nekade.

6.2.3 Rektorns ansvar

Något som tagits upp i föregående kapitel är att skolförordningen, SKOLFS 2010:37, läg-ger ett större ansvar på rektorerna om hur de bland annat ska styra sexualundervisningen. När det gäller hur den saken sköts hos de tillfrågade respondenterna svarar alla fyra att den befintliga rektorn inte styr hur sexualundervisningen skall läggas upp. Varav i ett fall framgår det att respondenten har en god relation med rektorn, i de övriga fallen är rektorer-na passiva. Kvinrektorer-na, 50, Lappland berättar att hon har väldigt lite kontakt med rektorn, men menar att hon inte heller har behov av kontakt av denne. Tre av respondenterna säger att de helt själva, eller eventuellt tillsammans med en lärarkollega gemensamt får bestämma upp-lägget av undervisningen. Kvinna, 66, Västergötland uttalar sig om rektorns styrning på detta vis:

Det  fungerar  ju  inte  i  verkligheten  på  min  skola  i  alla  fall  …  vilket  kanske  beror   på  att  vi  har  haft  en  hel  del  rektorer  …  Ingen  rektor  har  varit  inne  och  frågat   mig  om  vad  jag  tar  upp  när  jag  har  sex  och  samlevnad.  Det  är  helt  och  hållet   jag  som  bestämmer.  

6.2.4 Styrdokument

När det kommer till styrdokumenten och om de hjälper lärarna i deras undervisning svarar

blivit mer lättförståeliga. Vidare menar han och Kvinna, 46, Småland att styrdokumenten är tydliga i vad som ska tas upp i sexualundervisningen.

När det kommer till huruvida sexualkunskapen ska vara ämnesövergripande säger Man,

47, Småland följande:

Man   kan   skriva   fint   på   pappret   att   undervisningen   ska   vara   ämnesövergri-­‐ pande,  men  ibland  är  det  flytande.  Man  ämnesövergriper  ju  ibland  utan  att  man   vet  att  man  gör  det.  

6.2.5 Metoder och material

När det kommer till metoder som lärarna använder sig av i klassrummet varierar det mellan respondenterna. Två av dem (Man, 47, Småland och Kvinna, 46, Småland) genomför till exempel tillsammans med eleverna en uppräkning av könens olika namn. Dessa ord skrivs sedan upp på tavlan för att avdramatisera det hela.

Kvinna, 50, Lappland tar bland annat med skolans tjejer till barnmorskan, brainstormar och

genomför värderingsövningar tillsammans med eleverna.

Kvinna, 66, Västergötland genomför mest klassisk katederundervisning i form av

baskun-skaper då hon inte tycker att tiden räcker till. Hon anser att eleverna får den faktakunskap de behöver men att hon tyvärr inte hinner diskutera själva innehållet eller göra exempelvis de värderingsövningar de gör i dokumentärserien Sexualkunskap. Hon använder inte så mycket material annat än en äldre RFSU-låda som innehåller information om preventiv-medel.

Tre respondenter uppger att man gärna använder sig av film i undervisningen då det är lätt att få tag på sådan. Vanligtvis brukar man antingen låna genom AV-media eller streama direkt från nätet. Några exempel man räknade upp var: Aldrig som första gången, Sex – en

bruksanvisning, Linas kvällsbok, Rampfilmerna, serien STOPP, Lennart Nilsson-klipp som

visar fostrets utveckling samt metodmaterialet och filmerna Ses offline.

In document När tar man fram kondomen? (Page 30-33)

Related documents