• No results found

Vi har nu redovisat vad lärarna anser att undervisningen i sexualitet och relationer bör innehålla inom ramen för samhällskunskapen. Sammanfattningsvis trycker de på frågor som rör juridik, jämställdhet, relationer, hbtq och normer. Hur-frågan har vi tidigare belyst ur två aspekter. Dels har vi diskuterat lärarnas uppfattningar kring möjligheter och svårigheter till ett ämnesöverskridande arbete, och dels aktualiseras samma fråga när lärarna tar upp möjligheterna till extern hjälp på området. Ett tredje svar som ofta nämndes bland de lärare vi intervjuat är ämnesintegrerad undervisning. Ämnesintegrerad undervisning när det kommer till sexualitet och relationer får då vara en del av den gällande undervisningen som tillsammans med de andra delarna utgör en helhet. Ett exempel kan vara att när man diskuterar liberalismens eller socialismens framväxt, kan man diskutera människovärde, synen på människan, makt och så mycket mer, allt är exempel på delar från sexualitet och relationer som bidrar till helheten.

Jag är rädd att det här med sex och samlevnad det blir sånt man får ta upp när tillfället kommer, när det touchar ämnena i övrigt. När man pratar lagstiftning till exempel, att man kanske pratar om äktenskapslagstiftningen. (…) Vad ska jag säga, jag tror att det såhär i början, ja, det kommer in när det passar. Det är inget man planerar för. Men det

47

kommer ju in. Det gör ju det hela tiden. Eller åtminstonde frekvent. Det gör ju det med den sortens frågeställningar. Och det här är ju det varför vi samhällskunskapslärare alltid vill ha mer tid till vårt ämne. Alltid. Det finns så himla mycket man skulle kunna ta upp och diskutera som är intressant i samhället. (Ditte)

Det är rätt mycket ad-hoc-lösningar hur sexualiteten kommer in i undervisningen, man gör en sak med en klass och en annan med en annan klass. (Göran)

Ett annat sätt att lyfta frågor kring sexualitet och relationer är i samband med vad informanterna kallar för ”korridorssnack”. Med korridorssnack nämnde några av informanter framför allt det faktum att manliga elever kallar varandra ”jävla bög”, men även andra nedsättande uttryck.

Konkret handlar det sedan om att man är lärare och då gäller det att lyfta upp elevernas korridorsnack som kommer in på lektionerna, vi har haft väldigt mycket bögsnack i mina klasser, då får man lyfta upp det direkt men även jobba med sådana frågor aktivt utifrån ämnet man undervisar i. (Cecilia)

Det handlar snarare om att vara allmänbildad på området och att kunna hantera kränkande situationer både i klassrummet och i korridorerna. Att eleverna använder bög som ett skällsord är ett problem som vi måste kunna diskutera. Det är sådana bitar man får ta när de kommer. Jag vet inte om man kan betrakta det som en del av sex och samlevnadsundervisningen att sätta elever på plats eller att markera att detta är inte roligt och inte acceptabelt i ett klassrum. (Ditte)

Andra svar kring hur man belyser ämnet utifrån ett elevperspektiv är att lärarna låter elevernas egna frågor styra lektionen. Utgångspunkten är inte bara fördomar, utan även elevernas egen nyfikenhet och lust inför ämnet uppmuntras.

Det kan också bli så (med de nya styrdokumenten, vår anm.) att det upplevs en större frihet, och då kan man ägna mer tid åt dessa frågor, och då är det bra. Det viktigaste är att eleverna ges möjlighet att reflektera kring sin sexualitet och kring att det kan se olika ut för olika människor beroende på vad man har för kön och beroende från vilken kultur man kommer ifrån. Att eleverna själva får upptäcka och tänka, att det inte kommer någon ovanifrån med pekpinnen som säger vad de ska tycka eller tänka, utan de själva får upptäcka det här ämnet genom väldigt öppna samtal på en likvärdig nivå på något sätt. Att de ges möjligheter till detta på något sätt. (Erika)

Som vi tidigare nämnt svarar alla våra informanter att undervisning i sexualitet och relationer är viktigt. Ett exempel på varför det är så viktigt ger Fabian.

Eftersom detta är ett område som berör eleverna i den åldern. De kommer i kontakt med ganska mycket ju i sitt vardagsliv. Närliggande tankar. Det är kanske en av de största drivkrafterna i deras liv. Och dessutom så får de nog mycket bollat mot sig från sin omgivning och från media. Det tar mycket plats. Så det är klart att man måste ta upp det i

48

skolan. Det finns så mycket vanföreställningar, och saker som är fel som man kanske borde försöka motverka eller i alla fall diskutera. (Fabian)

Just media och övriga samhällets påverkan på ungdomars förhållningssätt till sexualitet och relationer tar fler lärare upp som ett argument till varför samtal inom området är viktigt.

Vi lever i ett översexualiserat samhälle när det kommer till nakna kroppar och sex i tv, men eleverna har faktiskt väldigt dåliga kunskaper om sex. (Cecilia)

Fast man inser ibland att det här med ren sexualkunskap faktiskt är viktigare än vad man tror. Att man tror att de kan och vet saker som det sen faktiskt visar sig att de inte kan och vet. Relativt basala saker. Att en del myter fortfarande finns och sprids bland ungdomar liksom. Just det här med större respekt för dem som inte vill leva normen. (Ditte)

Det är kanske dumt att säga att man ska vara en förebild men man kan ändå uppmana eleverna till att försöka hitta eller bevara någon slags självkänsla. Man kan även beklaga att folk gör saker mot sin vilja bara därför att vara andra till lags. (Göran)

Related documents