• No results found

U zlatého bilanční pravidla financování oba podniky vedou méně vyváženou formu financování. Podnik Vetroporte s. r.o. používá agresivní formu financování. To znamená, že dlouhodobý majetek financuje z krátkodobých zdrojů podniku. Naopak podnik SIOPS spol. s r.o. vede konzervativní formu financování. To znamená, že krátkodobý majetek financuje z dlouhodobých zdrojů podniku. Méně vyvážené financování je pro finanční management podniků méně časově náročné, než kdyby striktně hlídal časové sladění majetku a zdrojů podniku.

Podnik, který má splnit podmínku zlatého bilančního pravidla financování a zároveň zlatého bilančního pravidla vyrovnávání rizika, musí vlastnit více dlouhodobého majetku než oběžného majetku. Struktura majetku však záleží na hlavní činnosti podniku. Obchodní podnik Vetroporte s.r.o. má více oběžného majetku (zásoby) než dlouhodobého majetku,

52

kromě posledního roku, kdy financoval do vlastních nebytových prostor. Podnik SIOPS spol. s r.o. je stavební společností, ke své činnosti využívá více dlouhodobého majetku (stavební stroje) než oběžného majetku. Proto podnik SIOPS spol. s r.o. nemá problém se splněním obou těchto pravidel. Podnik Vetroporte s.r.o. je na tom hůře, ten obě tyto pravidla nesplňuje. Pro management podniku Vetroporte s.r.o. je tedy důležité rozhodnout se, kterému ze zlatých bilančních pravidel dát přednost. Vzhledem k tomu, že podnik bude mít vždy hodně krátkodobých závazků vůči svým dodavatelům, bude pro něj vždy obtížné naplit zlaté bilanční pravidlo vyrovnávání rizika. Proto bude pro podnik lepší, když dá přednost dodržování zlatého bilančního pravidla financování, které se mu v jednom roce podařilo naplnit.

K tomu, aby bylo dodrženo zlaté bilanční pari pravidlo, je potřeba, aby byl vlastní kapitál nanejvýš roven dlouhodobému majetku. Podnik Vetroporte s.r.o. toto pravidlo dodrželo ve všech sledovaných letech. Podnik disponuje mnohem menším množstvím vlastního kapitálu než je výše jeho dlouhodobého majetku. Podnik tak podporuje teorii, že vlastní kapitál je pro podnik nejdražším zdrojem financování. Podnik Vetroporte s.r.o. využívá více cizí zdroje financování a tím potvrzuje již výše zmíněný agresivní způsob financování. Naopak podnik SIOPS spol. s r.o. toto pravidlo nedodrželo. V každém roce má nadbytek vlastního kapitálu.

Podnik potvrzuje konzervativní přístup k financování.

Zlaté bilanční růstové pravidlo má za úkol zjistit, zda podnik investoval správně kapitál do takového majetku podniku, který mu přinese vyšší tržby. Podnik Vetroporte s.r.o. nedodržel v žádném roce sledovaného období toto pravidlo, to znamená, že žádná z jeho investic se nezhodnotila růstem tržeb. Ale například jeho investice do nebytových prostor se neprojeví v růstu tržeb, ale v poklesu nákladů na nájemné. Podnik SIOPS spol. s r.o. dodržel toto pravidlo pouze v jednom roce, kdy se růst dlouhodobého majetku odrážel v jeho tržbách.

V následujícím roce se toto pravidlo již nepotvrdilo.

Podnik Vetroporte s.r.o. je dle prvního ukazatel věřitelské rizika velmi zadlužený, to pro věřitele podniku představuje nízkou jistotu splácení závazků. Pro podnik je to ale výhodné, z toho hlediska, že cizí kapitál je značně levnější než vlastní kapitál. U tohoto podniku lze konstatovat, že je podkapitalizován vzhledem k jeho příliš vysoké zadluženosti. Takto vysoká zadluženost nastala pravděpodobně v období prosperity podniku. To lze usuzovat vzhledem k tomu, že podnik investoval do vlastních nebytových prostor, aby ušetřil na

53

nájemném. Druhý podnik SIOPS spol. s r.o. je dle výše zmíněného ukazatele velmi málo zadlužený, to pro věřitele znamená vyšší jistotu ve splácení svých závazků oproti předchozímu podniku. Podnik SIOPS spol. s r.o. je však překapitalizován. To je způsobeno vysokou opatrností podniku při využívání cizích finančních zdrojů. Podnik raději udržuje nadměrnou výši vlastního kapitálu.

Výsledek ukazatele poměru cizích zdrojů a vlastního kapitálu u podniku Vetorporte s.r.o.

poukazuje na velmi vysoký poměr cizích zdrojů vůči vlastnímu kapitálu a to ve všech letech sledovaného období. Ve všech letech vyšel ukazatel vyšší než 100 %. To znamená, že podnik představuje velmi vysoké investiční riziko pro věřitele. Tento podnik si je také vědom toho, že cizí zdroje jsou pro podnik levnější než vlastní kapitál. U druhého podniku, kterým je podnik SIOPS spol. s r.o., vyšly hodnoty tohoto ukazatele nižší než 100 %. To poukazuje na nízký poměr cizích zdrojů vůči vlastnímu kapitálu. Hodnoty tohoto podniku signalizují nízké investiční riziko pro věřitele.

Dle ukazatele úrokového krytí se podnik Vetroporte s.r.o. nachází na hranici únosnosti dluhového zatížení. Pro věřitele je tento podnik výrazně rizikový, podnik nemusí být schopen zajistit své závazky z přijatých úvěrů a půjček. Pro podnik SIOPS spol. s r.o. tento ukazatel vychází velmi příznivě, pro tento podnik je dluhové zatížení únosné. Pro jeho věřitele to znamená, že podnik je schopný zajistit své závazky z přijatých úvěrů a půjček.

Předposlední ukazatel krytí stálých aktiv vlastním kapitálem ověřuje naplnění zlatého bilančního pari pravidla. Podnik Vetroporte s.r.o. potvrzuje, že k financování stálých aktiv používá také cizí zdroje, čímž splňuje zlaté bilanční pari pravidlo. Ukazatel krytí stálých aktiv vlastním kapitálem již nesplňuje, protože tento ukazatel doporučuje hodnoty mezi 75 a 100 %. Vzhledem k velmi nízkým hodnotám tohoto ukazatele, to znamená, že podnik je podkapitalizován a zároveň to potvrzuje jeho agresivní způsob financování. U podniku

54

SIOPS spol. s r.o. tento ukazatel ověřil nenaplnění zlatého bilančního pari pravidla, potvrdil překapitalizování podniku a jeho konzervativní přístup k financování.

Vzhledem k tomu, že poslední z ukazatelů vychází ze zlatého bilančního pravidla financování, potvrzuje již výše mnohokrát konstatované mínění. Podnik Vetroporte s.r.o.

opět potvrzuje svůj agresivní přístup k financování, dlouhodobý majetek je financován z krátkodobých zdrojů podniku. Podnik SIOPS spol. s r.o. potvrzuje svůj konzervativní přístup k financování, krátkodobý majetek financuje z dlouhodobých zdrojů podniku.

55

7 Nástin financování rozvoje vybraných podniků

V této kapitole jsou navržena opatření ke zlepšení finančních struktur obou podniků, které vyplývají z posouzení dodržování zlatých bilančních pravidel doplněných o část finanční analýzy – ukazatele zadluženosti.

Vetroporte s.r.o.

Pro tento obchodní podnik je velmi rizikový způsob jeho aktuálního financování. Podnik používá agresivní způsob financování. Tento způsob financování uplatňují spíše velké podniky, které mají silné postavení ve svém oboru podnikání. Na jednu stranu využití krátkodobého financování na pokrytí dlouhodobých aktiv může být pro podnik levné.

Takovémuto mikro podniku se však může lehko stát, že nebude mít dostatek krátkodobých zdrojů na pokrytí dlouhodobých aktiv vzhledem k jeho malým vyjednávacím silám oproti jeho velkým dodavatelům.

Podnik dodržel pouze 2 ze 4 zlatých bilanční pravidel, kde u jednoho z dodržených pravidel splňoval pouze jeden rok. To je pro jeho věřitele apelem pro bedlivé hodnocení tohoto podniku. Věřitelé také díky nedodržení většiny těchto pravidel nebudou věřit v solventnost podniku. Špatná solventnost podniku vyplývá také z ukazatele celkové zadluženosti, podnik je velmi zadlužený, pro věřitele to znamená nízkou jistotu splácení závazků.

Další ukazatelé pouze potvrzují vysokou zadluženost tohoto podniku, kritickým ukazatelem je ukazatel úrokové krytí, kdy podnik balancuje na hranici únosnosti dluhového zatížení.

Je zřejmé, že se podnik velmi zadlužil v posledním roce, kdy investoval do vlastních nebytových prostor. Pro podnik má vypracování vybraných finančních analýz signalizovat ohrožení jeho stability. Podnik by se již neměl více zadlužovat externími zdroji financování, ale více využívat interní zdroje financování. Podniku je navrhováno, aby využívalo například samofinancování. Podnik by měl zadržet zisk a nevyplácet jeho společníkům podíly.

Popřípadě podnik může zlepšit svou situaci tím, že přibere nového společníka nebo po určité době refinancuje úvěr. Těmito způsoby je možné vyvážit zdroje financování u tohoto podniku a posílit jeho stabilitu.

56 SIOPS spol. s r.o.

Tento podnik uplatňuje také méně vyváženou formu financování, ale v podobě konzervativního způsobu financování. Tento způsob financování znamená, že podnik využívá dlouhodobého kapitálu nejen k financování fixních aktiv a trvale vázaných oběžných aktiv (pojistné zásoby), ale i k financování dočasných oběžných aktiv. Toto financování je pro podnik dražší, ale málo rizikový, uplatňují ho spíše malé podniky

Podnik dodržel 3 ze 4 zlatých bilančních pravidel, kde u jednoho z dodržených pravidel byl splněn pouze jeden rok.

Dle ukazatele celkové zadluženosti je tento podnik velmi málo zadlužen. Nasvědčují tomu i ostatní ukazatele, jako například ukazatel úrokového krytí, který věřitelům tohoto podniku říká, že podnik je schopný dostát svým závazkům. Tento podnik je málo rizikový pro věřitele, je stabilní a více solventní oproti předchozímu podniku.

Ukazatelé zadluženosti potvrzují překapitalizování podniku. Podnik je příliš opatrný při využívání cizích zdrojů financování, proto udržuje nadměrnou výši vlastního kapitálu.

Překapitalizování není pro podnik tolik závažné, jako podkapitalizování v případě předchozího podniku. Překapitalizování se může vyvíjet na základě individuálního postoje managementu podniku k podstupovaným rizikům a také na základě preferencí k využívání zdrojů financování.

57

Závěr

Výběr vhodných zdrojů financování je podstatnou součástí finančního plánování pro většinu podniků. Podniky mohou vybírat z řad možností financování svého majetku. Je velmi důležité, aby podnik zvolit vyváženou formu financování k tomu, aby mohl efektivně fungovat a do budoucna se rozvíjet.

Cílem této práce bylo zhodnocení velikosti vybraných podniků a vývoj zdrojů jejich financování. Vybrané podniky byly nejprve hodnoceny z hlediska počtu zaměstnanců, ročního obratu, celkových aktiv a nezávislosti. Dále byly hodnoceny z hlediska struktury jejich zdrojů za použití čtyř zlatých bilančních pravidel a poměrových ukazatelů zadluženosti.

Teoretická část práce byla zpracována dle rešerše odborné literatury a dále sloužila jako výchozí podklad ke zpracování praktické části práce. Skládala se z typologie podniků podle velikosti, finanční struktury podniku, na kterou je nahlíženo ze dvou různých hledisek, aj.

Podrobněji byly popsány vybrané části finanční analýzy, zejména čtyři zlatá bilanční pravidla a ukazatelé zadluženosti.

V této práci byly hodnoceny dva podniky – Vetroporte s.r.o. a SIOPS spol. s r.o. U těchto podniků byla hodnocena jejich velikost a byly aplikovány čtyři zlatá bilanční pravidla a ukazatelé zadluženosti. Oba podniky byly hodnoceny na základě údajů z let 2013 až 2015.

Závěrečnou část práce tvořilo shrnutí výsledků z vybraných částí finanční analýzy. Dále byla autorkou nastíněna opatření, které z jejího pohledu vyplývají z této analýzy.

Konkrétně u podniku Vetroporte s.r.o. bylo zjištěno, že se jedná o mikro podnik, který uplatňuje agresivní způsob financování, je podkapitalizován, je rizikový a je ohrožena jeho stabilita. Proto, aby se podnik mohl dále rozvíjet, bylo mu doporučeno, aby využíval samofinancování, popřípadě aby přijmul dalšího společníka nebo po určité době refinancoval úvěr. Podnik SIOPS spol. s r.o. byl klasifikován jako střední podnik. Tento podnik uplatňuje konzervativní způsob financování, je překapitalizován, je málo rizikový a je stabilní. S budoucím rozvojem podniku se bude vyvíjet jeho překapitalizování. Vývoj překapitalizování podniku závisí na individuálním postoji managementu podniku k podstupovaným rizikům a na preferencích k využívání zdrojů financování.

58

Seznam použité literatury

Business.center.cz. 2014. Zákon o obchodních korporacích č. 90/2012Sb. [online], [cit. 2017-03-23]. Dostupné z: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obchodni-korporace/.

BusinessInfo.cz. 2014. Firmy by se měly co nejdříve začít řídit novým zákonem [online].

CzechTrade, [cit. 2017-03-18]. Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/pro-firmy-je-vyhodne-co-nejvice-zkratit-prechodne-obdobi-pro-prechod-na-novy-zakon-45324.html.

BREALEY, Richard A. 2011. Principles of corporate finance. 10th ed. New York:

McGraw-Hill, 875 s. ISBN 978-0-07-353073-4.

EU a Evropská KOMISE. 2006. Nová definice malých a středních podniků: Uživatelská příručka a vzor prohlášení. [online]. Lucemburk: EUR-OP, [cit. 2017-04-14].

ISBN 9289479175. Dostupné z: http://www.czechinvest.org/data/files/definice-msp-uzivatelska-prirucka-4128-cz.pdf.

HASPROVÁ, Olga a Zdeněk BRABEC. 2015. Základy účetnictví podnikatelských subjektů.

Liberec: Technická univerzita v Liberci, 242 s. ISBN 978-80-7494-227-3.

HUČKA, Miroslav, Eva KISLINGEROVÁ a Milan MALÝ. 2011. Vývojové tendence velkých podniků: podniky v 21. století. Praha: C.H. Beck, 275 s. ISBN 978-80-7400-198-7.

KISLINGEROVÁ, Eva. 2010. Manažerské finance. 3. vyd. Praha: C.H. Beck, 811 s.

ISBN 978-80-7400-194-9.

KRAFT, Jiří, Pavla BEDNÁŘOVÁ a Aleš KOCOUREK. 2012. Ekonomie I.

7. přepracované vydání. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 215 s.

ISBN 978-80-7372-905-9.

KUBÍČKOVÁ, Dana a Irena JINDŘICHOVSKÁ. 2015. Finanční analýza a hodnocení výkonnosti firmy. V Praze: C.H. Beck. ISBN 978-80-7400-538-1.

MAREK, Petr. 2009. Studijní průvodce financemi podniku. 2. aktualizované vydání.

Praha: Ekopress, 634 s. ISBN 978-80-86929-49-1.

59

MARTINOVIČOVÁ, Dana, Miloš KONEČNÝ a Jan VAVŘINA. 2014. Úvod do podnikové ekonomiky. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 208 s. ISBN 9788024753164.

MPO. 2015. Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2015 [online]. Praha: Ministerstvo průmyslu a obchodu, [cit. 2017-01-30]. Dostupné z: https://www.mpo.cz/assets/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/2016/11/Zprava_MSP_2015.pdf.

NÝVLTOVÁ, Romana a Mária REŽŇÁKOVÁ. 2007. Mezinárodní kapitálové trhy: zdroj financování. Praha: Grada Publishing, 222 s. ISBN 978-80-247-1922-1.

ROMAN, Angela a Valentina Diana RUSU. 2012. The access of small and medium size enterprises to banking financing and current challanges: The case of EU countries [online].

Romania, 14(2), 533-546 [cit. 2017-04-14]. ISSN 14549409. Dostupné z: https://search.proquest.com/docview/1314736290?accountid=17116.

RŮČKOVÁ, Petra. 2015. Finanční analýza: metody, ukazatele, využití v praxi.

5. aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-5534-2.

RYDVALOVÁ, Petra. 2014. Malé a střední podnikání v podmínkách České republiky od 1.1.2014. 2. aktualizované vydání. Liberec: VÚTS, 148 s. ISBN 978-80-87184-43-1.

SCHOLLEOVÁ, Hana. 2012. Ekonomické a finanční řízení pro neekonomy.

2. aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 268 s. ISBN 978-80-247-4004-1.

SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. 2015. Podniková ekonomika. 6. přepracované a doplněné vydání. V Praze: C.H. Beck, 526s. ISBN 978-80-7400-274-8.

SYNEK, Miloslav. 2011. Manažerská ekonomika. 5. aktualizované a doplněné vydání.

Praha: Grada Publishing, 471 s. ISBN 9788024734941.

VALACH, Josef. 2010. Investiční rozhodování a dlouhodobé financování. 3. přepracované a rozšířené vydání. Praha: Ekopress, 513s. ISBN 978-80-86929-71-2.

VEBER, Jaromír a Jitka SRPOVÁ. 2012. Podnikání malé a střední firmy. 3. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 332 s. ISBN 9788024745206.

60

WÖHE, Günter a Eva KISLINGEROVÁ. 2007. Úvod do podnikového hospodářství.

2. přepracované a doplněné vydání. Praha: C.H. Beck, 928 s. ISBN 978-80-7179-897-2.

Related documents