• No results found

Sjukfrånvarostatistik

In document Omläggning av skiftgång (Page 39-44)

Bakgrund

Sjukfrånvaron på Elanders Digitaltryck är hög vilket ledningen ser som ett problem. För att göra någonting åt detta krävs en utredning av vilka orsaker som finns till den höga frånvaron. Bakomliggande orsaker till frånvaron kommer inte att utredas i detta projekt, däremot är det intres-sant att se om det finns en koppling mellan frånvaro, arbetstider och skiftlag.

Metod

Statistik om skiftarbetarnas sjukfrånvaro som används i syftet att kart-lägga kopplingar mellan frånvaro och arbetstider sträcker sig från janu-ari 2001 till mars 2003. Under den tiden har viss omsättning i personal förekommit. Sammanlagt har 25 personer arbetat som printeroperatörer under perioden. I mars 2003 fanns totalt 19 operatörer (se maskiner och personal sid 26). För att finna kopplingen mellan arbetstider och frånva-ro har personalen delats in i fyra kategorier: de som jobbar frånva-roterande 3-skift, ständigt dag, ständigt natt och ständigt helg. En frågeställning är om de skift som jobbar längre pass har en högre sjukfrånvaro? Med mars 2003 som utgångspunkt redovisas nedan statistik från den senaste 12-månadersperioden, en 12-månadersperiod före den och slutligen en 24-måndersperiod. De personer som jobbar i roterande 3-skift började på Elanders Digitaltryck i maj 2002 varför det inte finns statistik från tidi-gare datum för detta skift. Information om antal sjuktillfällen finns endast från januari 2002.

Resultat

Av sammanställning kan det bekräftas att sjukfrånvaron på Elanders Digitaltryck har varit hög de senaste två åren. Enligt organisationskon-sult Birger Rexed är ”normal sjukfrånvaro på en arbetsplats 3,5 procent, allt däröver är icke-legitim sjukfrånvaro” (Andersson 2002). Med detta mått kan det konstateras att sjukfrånvaron på Elanders Digitaltryck inte är normal och att den sannolikt beror på något annat än sjukdom.

Under perioden april 2001 – mars 2003 var sjukfrånvaron i genomsnitt 10,4 procent och av tabellen kan utläsas att den totala frånvaron inte skiljer sig så mycket från de två 12-månadersperioderna (10,7 och 8,9 procent). Vad som däremot skiljer sig extremt mycket är vilka skiftgrup-per som har den högsta frånvaron. Man kan dock inte se ett direkt sam-band mellan långa arbetspass och hög sjukfrånvaro. Visserligen har helg-skiftet som jobbar långa pass mycket hög frånvaro under hela perioden men eftersom daggruppen som har normallånga pass under vissa perio-der har betydligt högre frånvaro kan man knappast dra slutsatsen att frånvaron beror på arbetspassens längd. Om 3,5 procent används som normalnivå är det bara dagskiftet under perioden april 2001 till mars 2002 som kan anses ha en normal sjukfrånvaro. De som jobbar i roteran-de 3-skift har unroteran-der sin tid på arbetsplatsen haft en frånvaro på 5,5

pro-cent vilket inte är extremt högt. Att helgskiftet har så hög frånvaro är lite förvånande eftersom de personerna drabbas hårdast ekonomiskt om de är borta en dag från arbetet å andra sidan gäller det endast tre personer, om en person är sjuk en längre ger det stort utslag i statistiken.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att ingen koppling mellan långa arbetspass och hög sjukfrånvaro kan knytas med statistiken som underlag. Att frånvaron är så hög beror sannolikt på flera olika faktorer.

Att det skett så många förändringar på arbetsplatsen under perioden skulle kunna vara en anledning, det har inte hunnit växa fram en bra företagskultur. Arbetsmiljön skulle kunna vara en annan, vissa personer uttryckte att arbetet är slitsamt för armar, händer och axlar och att viss frånvaro kan bero på det. Detta är dock bara gissningar som grundas på helhetsupplevelsen av företagsklimatet.

Studiebesök

Mål

Att få en överblick över hur skiftgången fungerar på Elanders Graphic Systems för att sedan kunna utvärdera fördelar och nackdelar. På

Sammanställning april-02 - mars-03

Antal Sjuk Schema Procent

Roterande 3-skift 7 268 4878 5,5

Ständig dag 24 2112 11325 18,6

Ständig natt 15 707 12576 5,6

Ständig helg 6 287 2853 10,0

Total 52 3372 31631 10,7

Tabellen visar sjukfrånvaron i de olika skiften under tre tidsperioder. Antal syftar till antalet sjuktillfällen, sjuk anger antal timmars frånvaro och schema anger antal schemalagda timmar under perioden.

Graphic Systems jobbar man i ett traditionellt 3-skift vilket är ett tänk-bart alternativ till ny skiftgång på Elanders Digitaltryck.

Metod

Informationen samlas genom ett besök på arbetsplatsen och en intervju med tryckchefen. Frågor som används i intervjun kan ses i bilaga C

Sammanfattning

På Elanders Graphic Systems AB arbetar tryckarna i ett traditionellt 3-skift med vissa avvikelser. Maskinparken som utnyttjas i 3-skiften består av tre offsetpressar vilka hanteras av en person per maskin.

Arbetsuppgifterna består endast av att köra maskinerna. Arbetet sker måndag kl. 06.00 till fredag kl. 18.00. Under helgerna utnyttjas normalt inte maskinparken. Tiderna för skiften måndag till fredag morgon är föl-jande: Förmiddag 06.00-14.00, eftermiddag 13.45-22-45 och natt 10.30-06.00. Under fredagen finns endast ett skift 06.00-18.00. Skiftgången är motsols roterande, alltså förmiddag - natt - eftermiddag. Utöver maski-nerna som utnyttjas i beskrivningen ovan finns ytterligare en maskin som bara körs dagtid utav en operatör. Två operatörer alternerar på denna och jobbar 3-skift 6 veckor och endast dag 6 veckor. Sammanlagt är alltså 10 personer berörda av skiftgången. Företaget har funnits sedan 1981 men skiftformen som den ser ut idag har funnits i ca 4 år. Då beläggningen stadigt har ökat har man blivit tvungen att gå från enbart dag till 2-skift och slutligen 3-skift. Under framtagningen av den skift-form som används idag var personalen medverkande genom en represen-tant. Samtliga arbetare gick över till den nya skiftgången, ingen valde att sluta. I dagsläget upplevs skiftgången som ansträngande och speciellt nattpassen är påfrestande. Det upplevs som svårt att ändra dygnsrytmen hela tiden. Vissa arbetare har i samråd med tryckchef valt att ibland jobba ett dagskift på söndagar för att på så vis slippa ett nattskift under veckan. Företagshälsovården har påpekat att en motsols rotation är mer påfrestande än en som roterar medsols. Diskussion om att ändra detta har förts men ingen åtgärd har tagits. Sjukfrånvaron uppskattas som låg, ingen är långtidssjukskriven och antalet sjukdagar per år är ett fåtal.

Medelåldern är relativt låg, många är i trettioårsåldern. I dagsläget finns bara en möjlighet för personal att gå över till ett dagarbete och det är den maskin som nu alterneras mellan två personer. Ingen utbildning har givits när det gäller strategier för att på bästa sätt klara av ett skiftar-bete men tryckchefen tror att personalen är väl medveten om saker som att inte äta stadiga mål under nattskiftet osv.

Kommentar

Att skiftarbetet anses som påfrestande och då speciellt nattpassen är inte förvånande, det bekräftar resultaten från flera studier. Att det finns en möjlighet att byta ut ett nattpass mot att jobba en söndag har troligtvis positiv effekt på personalens hälsa, att kunna påverka sin situation är viktigt. Även uppgörelsen om att två personer växlar mellan 3-skift och dagskift är nog en bra lösning för dessa personer. Problem kan dock

säkert uppstå (eller kanske redan existerar) om fler personer vill ha den möjligheten. Studier har visat att en medsols rotation är mindre krävan-de än en som roterar motsols så krävan-det är inte förvånankrävan-de att företagshälso-vården har påpekat detta. Att sjukfrånvaron är låg skulle kunna peka på att skiftgången som används är ganska bra ur hälsosynpunkt men efter-som de berörda bara är 10 till antalet och att de dessutom är relativt unga kan man inte dra några direkta slutsatser från detta. Naturligtvis är det mycket positivt på en arbetsplats att sjukfrånvaron är låg. Att ingen valde att sluta efter införandet av det nya schemat är också positivt.

Problem kan uppstå om fler inte orkar jobba skift längre då det inte finns någon mer möjlighet till dagarbete.

Skiftschema

Schemakonstruktion

Att jobba på obekväma och udda tider, speciellt under natten, är mer ansträngande och mindre hälsosamt än att jobba dagtid. Effekterna av att jobba dessa tider är oftast negativa för skiftarbetaren. Att konstruera ett skiftschema handlar därför om att förlägga arbetstiden så att de nega-tiva effekterna minimeras samtidigt som produktionen uppehålls så effektivt som möjligt. Det är många viktiga faktorer som måste tas hän-syn till och flera av dem är motverkar varandra. Till exempel innebär längre sammanhängande ledighet, som värderas mycket högt av de fles-ta skiffles-tarbefles-tare, att arbetspassens längd måste ökas eller arbetstidsmåt-tet minskas. Schemakonstruktion innebär att kompromissa mellan alla dessa faktorer och värdera dem utifrån de förutsättningar som finns på den specifika arbetsplatsen.

Förutsättningar

En sammanfattning av det som man på Elanders Digitaltryck vill uppnå med en ny skiftgång är: Bra kommunikation mellan alla skiftlag och led-ning, personalen ska ha bättre förutsättningar att träffa varandra. Ökad kompetens om produktionen dygnet runt, kunskap ska spridas lättare.

Flexibilitet, det ska vara lätt att öka eller minska personalstyrkan.

Personalens välbefinnande och hälsa, arbetstiderna ska förläggas så att negativa effekter på personalens hälsa minimeras. Schemat ska i så stor utsträckning som möjligt accepteras av skiftarbetarna.

Förhandlingar om villkor som till exempel arbetstidsmått sker med fack-et och kommer inte vara klara innan dfack-etta projekt avslutas men med största sannolikhet kommer det att vara 38 timmar per vecka för skift-arbete. Schemat som konstrueras ska vara roterande och helst enhetligt, det vill säga att alla skiftarbetare följer skiftmodell.

Slutligen måste naturligtvis bemanningen under dygnet skapa förutsätt-ningar för att produktionen ska klaras av på bästa sätt med hänsyn till situationen idag och tänkbara förändringar i arbetssätt.

Konstruktion

För att täcka ett helt dygn krävs flera arbetslag, ett vanligt system som används är traditionellt 3-skift vilket innebär att dygnet delas in i tre arbetspass a 8 timmar. Viss begreppsförvirring har uppstått, 4-skift bety-der till exempel inte att dygnet delas upp i fyra arbetspass utan att fyra olika skiftlag deltar i rotationen. Vidare kommer 3-skift med dygnet delat i tre arbetspass och tre skiftlag benämnas traditionellt 3-skift, övriga modeller kommer att identifieras med antalet skiftlag oavsett passens längd.

Förutsättningen att alla skiftarbetare ska ha arbetstidsmåttet 38 timmar per vecka begränsar starkt möjligheterna till ett schema som är hälso-samt för personalen. Enligt Åkerstedt (1995) bör man sträva efter ett arbetstidsmått som är närmare 30 timmar för skiftarbetare. Detta är inget som tagits hänsyn i något av de kollektivavtal som är aktuella.

Fyra skiftmodeller med förslag till schema har konstruerats. Ett av dessa är traditionellt 3-skift, denna modell är väl beprövad och finns med i denna rapport som jämförelse med de övriga. Med anledning av det som tidigare sagts om arbetstidsmåttet har ett schema konstruerats på så vis att det totala antalet timmar under en vecka blir ca 35 per person trots de angivna förutsättningarna. Schemaläggning handlar om kompromis-ser, i detta förslag kompromissas arbetstidsmåttet.

När det gäller växlingstiderna är rekommendationen att förlägga väx-lingen mellan natt och förmiddag/dag nära 07 för att minimera negativa effekter vid uppstigandet.

Angående passens längd har 12 timmar satts som en övre gräns i alla för-slag och när 12-timmarspass används har antalet pass i rad begränsats till max 4.

Vid schemaläggningen har ett mål varit att begränsa antalet upprepade nattpass genom att dela upp dessa flera sekvenser. I vissa skiftmodeller finns dock inte utrymme för detta.

In document Omläggning av skiftgång (Page 39-44)

Related documents