• No results found

Vad har skett med föreningen?

För att samla data till studien har intervjuer med centrala individer genomförts. De har fått prata helt utifrån deras subjektiva bild av verkligheten och fått lämna svar från deras perspektiv. Det är viktigt att ha i åtanke att varje individ upplever händelser olika och därför blir deras berättelser unika. Eftersom individer upplever händelser olika betyder det inte att någon av dem har rätt eller fel. I vårt fall har vi intervjuat medlemmar i den gemensamma styrelsen i Karlskronas handbollsförening. Varje individ kommer ursprungligen från olika föreningar vilket gör att de har olika erfarenheter kring sammanslagningen och syn på kultur som vårt arbete avser att undersöka. För att presentera vår data på ett tydligt sätt kommer vi beskriva den genom en slags tidslinje. Denna tidslinje kommer bestå av händelser som har ägt rum under sammanslagningsprocessen och hur händelserna har upplevts av respektive intervjuad individ.

4.1.1 Presentation av intervjupersonerna

För att få en inblick i vilka individer vi har intervjuat under studiens gång kommer vi ägna detta avsnitt till att presentera dem. Det gör vi för att vi i tidslinjen ska kunna ägna oss mer till händelserna och vad vardera individ tycker utan att behöva beskriva dem i detalj när de nämns.

Den första intervjun som ägde rum var med Örjan Nilsson som sitter som ordförande i den gemensamma styrelsen och är inne på sitt femte år som styrelsemedlem överlag. Nilsson berättar att han arbetat med idrott i hela sitt liv och nämner att den fas de är i nu är spännande på grund av det tajta arbetet med Karlskrona Handboll. Från början kom Nilsson in som

ordförande i Hästö IF, HIF, som för tillfället låg i handbollsligan. Hästö IF låg i handbollsligan i fyra år men inför säsongen 19/20 berättar Nilsson att de åkte ur serien och har nu spelat i herrallsvenskan som är serien under handbollsligan. Hästö IF bildades 1938 och är en gammal kvartersförening. Det innebär att föreningen främst bildades för människorna i kvarteret, men sedan dess har de blivit en förening för alla. Medlemmarna som är verksamma i föreningen är någonstans mellan 100-150 stycken berättar Nilsson. Klubben är en elitförening och är uppbyggd med bland annat tränare, läkare, massör, fystränare och materialare för att klara av att hålla den igång. Nilsson berättar att målet är att spela i högsta ligan, handbollsligan, och att i säsongen som ligger framför dem så ska de vara med och slåss i toppen.

Näst på tur att intervjuas var Christer Ericsson som har bakgrund i Flottans IF och som just nu sitter som ledamot i den gemensamma styrelsen. Ericsson började själv spela som sjuåring i Flottan och blev ledare inom klubben redan som femtonåring. Efter att han fått ledaransvar blev han efter några år medlem i Flottan IFs styrelse där han suttit med till och från. Ericsson har inte suttit som ordförande men han berättar att han har suttit på nästan alla andra poster samt tränat ett antal ungdomslag, där blant annat hans egna barn har deltagit. Ericsson har varit aktiv inom handboll på andra sätt än i Karlskrona då han spelat ett år i Helsingborg samt suttit med i Svenska handbollförbundets valberedning och varit ordförande i Blekinge handbollsförbund. När Ericsson avgick från styrelsen i Flottans IF blev han efter ett tag tillfrågad om att vara med i Hästö IFs styrelse, han tackade först nej men efter att han blivit tillfrågad ännu en gång så tackade han tillslut ja. I Hästö IFs styrelse hade han lite olika uppdrag, bland annat satt han som ordförande i sportgruppen och som ansvarig för medicinska rådet i HIF.

Den tredje intervjun genomfördes med Thomas Zeidler som just nu sitter som vice ordförande i den gemensamma styrelsen och därmed för både Karlskrona Handboll Flottans IF och Hästö IF. Zeidlers främsta uppgift är att sköta ekonomin i ungdomsdelen av Karlskrona Handboll Flottans IF. Från början hade inte Zeidler någon handbollsbakgrund utan det var först när hans barn började spela som han själv började hjälpa till som förälder vid arrangemang och liknande. Zeidler hamnade sedan i styrelsen och han berättar själv att

det var för cirka tio år sedan, han var då ordförande i Flottans IF och fortsatte ordförandeposten när Flottans IF och Karlskrona handboll gick ihop.

Johan Hjortsberg blev vår fjärde individ att intervjua. Idag sitter Hjortsberg med i den nya sammanslagna styrelsen där han sitter som ledamot. Hjortsberg har sin bakgrund i alla tre föreningar som idag håller på att slås ihop till en. Från början var Hjortberg aktiv i Hästö IF som ungdomsansvarig, det var även här han och några till bestämde sig för att bilda en handbollsklubb som hade fokus inriktad på ungdomsverksamheten i Karlskrona. Den nya föreningen bildades 2013 och fick namnet Karlskrona Handboll. När Hjortsberg berättar om sin bakgrund inom handbollen så säger han att han aldrig har spelat handboll själv men att han valt att arbeta ideellt inom handbollen på grund av att hans döttrar har spelat handboll. Hjortsbergs ansvar som styrelsemedlem har genom åren varit åt det administrativa hållet, han berättar att han genom åren organiserat och styrt upp och även haft ett ansvar för föreningens ekonomi.

4.2 Historia

Kommunen Karlskrona, med drygt 66 600 invånare har ett rikt idrottsliv med många olika föreningar och fritidsanläggningar (Karlskrona.se, 2019). I en relativt liten kommun fanns det ursprungligen 3 olika föreningar med seniorhandboll; Flottan IF, IFK Karlskrona och Hästö IF, som alla tre grundades inom loppet av 18 år. Flottan IF räknar sitt grundande av klubben från året 1920 (Svenskalag.se, u.å.), IFK Karlskrona grundades 1921 (ifkkarlskrona.se, u.å.) och Hästö IF grundades 1938 (idrottonline.se, 2018). Föreningarna drev seniorhandboll men hade även ungdomsverksamhet. I en kommun med drygt 10 000 människor i åldrarna mellan 6–20 år (Karlskrona.se, 2019), så kan man nästan själv räkna ut att tre föreningar med ungdomsverksamhet inte leder till någon vidare utveckling för ungdomarna och därmed inte heller gynnar föreningarna i längden.

Under säsongen 2013/2014 hade Hästö IF sitt seniorlag i näst högsta serien, herrallsvenskan, och både IFK Karlskrona och Flottan IF hade sina seniorlag i division 2 där IFK Karlskrona uppnådde direktavancemang till division 1 (svenskhandboll.se, 2019). Ungdomsverksamheten hade det betydligt svårare då det inte fanns tillräckligt med ungdomar inom kommunen. De var utspridda i flera föreningar vilket ofta ledde till glapp mellan

årskullarna. Det ändrades när ett förslag till en gemensam ungdomsverksamhet som ska gynna ungdomarna lades fram 2013. Det vill säga att pengarna som fanns i föreningen ska främst gynna ungdomarna och inte eliten. Den första maj 2013 startade satsningen till en gemensam ungdomshandboll i staden (Svenskalag.se, u.å.). Hjortsberg, ledamot i den sammanslagna styrelsen, berättar att de tre föreningarna som redan fanns i staden skulle samla all ungdomsverksamhet i en och samma förening, vilket både Flottan IF och Hästö IF ville vara med på, men IFK Karlskrona valde att inte medverka. Hjortsberg förklarar vidare att de drog ut ungdomssektionerna ur Hästö IF, IFK Karlskrona och Flottans IF för att få igång den nya föreningen. Andra föreningar i närheten, Ronneby och Eklöven, såg möjligheterna med en gemensam ungdomsförening och slöt sig till sammanslagningen (Svenskalag.se, u.å.). Flottan IF hade den mest omfattande ungdomsverksamheten från de tidigare föreningarna, det blev då lämpligast att ungdomarna skulle samlas under den föreningen (Svenskalag.se, u.å.). Två år senare hade föreningen Karlskrona Handboll Flottan fler än 550 aktiva spelare, allt från handbollsskolor till seniorspel på herrsidan likaså damsidan (Svenskalag.se, u.å.).

Svenska Handbollsförbundet (2019) har en strävan efter att ha en verksamhet där handboll bedrivs både på bredden och mot eliten, alla som vill vara med ska få vara med. Ericsson berättar att det varit diskussioner kring ungdomsverksamhet, beslutet föll då på att inleda ett samarbete med Karlskrona Handboll Flottan, som skulle sluta i en sammanslagning. För att skapa en så smidig övergång som möjligt gällde det att ta små steg hela tiden.

Till en början var det samarbete med Karlskrona Handbolls ”talanger”, där unga lovande spelare skulle få chansen att träna med elitlaget Hästö IF. De fick juniorkontrakt så de kunde spela i båda föreningarna. Sedan utvecklades samarbetet med att personer från Karlskrona Handboll tillkom Hästö IFs sportgrupp, som främst har hand om rekrytering av spelare och det som tillhör, för att lära sig om hur det fungerar i en elitförening. Sedan kom steget med en projektgrupp som främst skulle ta hand om sammanslagningen som till slut blev en gemensam styrelse för båda föreningarna. Under hösten 2019 stod det klart att de båda klubbarna nu i praktiken var en och samma (BLT, 2019), men på grund av regler kring seriesystem finns det svårigheter angående att gå under ett och samma organisationsnummer då det finns risk att förlora serietillhörigheter (BLT, 2019; BLT 2018).

Nilsson berättar att HIF Karlskrona har anställt en tränare som också ska fokusera på bredden och utvecklingslaget för att få ett ännu tätare samarbete, fokusera på framtiden och utveckla egna spelare. HIF Karlskrona har valt att även fokusera på bredden och utveckla yngre lovande spelare för att tänka långsiktigt (BLT, 2020). Det är inte bara sportsligt som sammanslagningen gynnar föreningarna, utan även gällande sponsorer. Nilsson och Ericsson anser att sponsorer ser de positiva fördelarna med en ungdomsverksamhet och därför blir de mer engagerade när det finns en sådan i föreningen. Sponsringen kommer gynna ungdomarna såväl som eliten, vilket hjälper föreningen i längden.

Related documents