• No results found

SKYDDSOBJEKT OCH EVENTUELL PÅVERKAN

3.3.1 INTILLIGGANDE VILLABEBYGGELSE OCH FÖREKOMMANDE ENSKILDA BRUNNAR Intill exploateringsområdet i öster finns villabebyggelse. Beräknade påverkansområden omfattar ej villabebyggelsen men med hänsyn till de osäkerheter som finns kan det inte helt uteslutas att en liten kortvarig påverkan på grundvattennivåerna kan komma att uppstå även inom villabebyggelsen.

Villaområdet förutsätts vara försörjt med kommunalt vatten varför inga brunnar för enskild vattenförsörjning antas förekomma. Det har däremot framkommit uppgifter om att det finns enskilda brunnar som nyttjas för trädgårdsbevattning och liknande.

En liten, temporär påverkan på nämnda bevattningsbrunnar under byggskedet kan inte helt uteslutas. Dock bedöms grundvattennivåerna återställa sig till nuvarande nivåer i driftskedet, varför ingen bestående påverkan förväntas.

Även enstaka energibrunnar finns i villaområdet i öst. Sådana brunnar är djupa och deras funktion bedöms inte påverkas av en eventuell liten och tillfällig påverkan på grundvattennivåerna i jordlagren.

De aktuella jordlagren i området domineras av friktionsjord som generellt ej betraktas som sättningsbenägen. Översiktliga beräkningar visar att en liten grundvattensänkning på några decimeter uppemot 0,5 m medför i det närmaste obefintliga sättningar i de aktuella friktionsjordarna. Eftersom påverkansområdet ej omfattar närliggande

bebyggelse beräknas en eventuell påverkan på grundvattennivåerna understiga 0,3 m.

Risken för skadliga sättningar i omgivningen bedöms därmed som mycket liten.

3.3.2 NATURVÄRDEN

En naturvärdesinventering har utförts inom ramen för projektet (Naturcentrum AB, 2020). Det finns en mindre damm inom den östra delen av planområdet. Denna damm har bedömts ha ett högt naturvärde och omfattas av ett generellt biotopskydd samt hyser även naturvårdsarter i form av bland annat större vattensalamander och åkergroda vilka båda är fridlysta och skyddade enligt artskyddsförordningen, Natura 2000. Utifrån nuvarande kunskapsunderlag bedöms dammen i huvudsak vara grundvattenförsörjd. Det saknas information om hur djup dammen är.

Påverkansområdet för byggskedet omfattar denna damm, vilket innebär att en

grundvattensänkning på någon-några decimeter kan uppstå vid läget för dammen. Om dammen underlagras av ett tätare material, såsom ofta är fallet, kan detta begränsa påverkan på dammen. Jordartskartan visar på ett moränområde vid läget för dammen och utförda geotekniska undersökningar tyder på att tätare jordlager förekommer i detta område, åtminstone på djupet. I den närmst belägna undersökningspunkten i förhållande till dammen har sand påträffats ned till ett djup av 1,5 m under markytan och därunder har lera påträffats. Det är möjligt att dammen underlagras av ett tätare material men den kan ändå stå i kontakt med genomsläppliga jordlager. Eftersom tätare material har påträffats på begränsat djup i detta område innebär detta att den vattenförande mäktigheten kan vara begränsad lokalt kring dammen och beräkningen av påverkansområdets utbredning kan därmed betraktas som konservativ.

Det kan dock inte uteslutas att grundvattensänkningen under byggskedet kan påverka nivåerna i dammen och därmed dammens funktions som livsmiljö för de värdefulla arter som den hyser. Eftersom grundvattensänkningen är temporär kan det vara möjligt att planera grundvattensänkningen i tid så att den sammanfaller med de nämnda arternas övervintringsperiod, d.v.s. då de vistas på land och ej i vatten.

Om dagvattendammar och diken ej utförs täta blir grundvattenpåverkan i byggskedet betydligt mindre, men istället kan en viss permanent påverkan kvarstå.

Påverkansområdet för den permanenta grundvattensänkningen bedöms vara konservativt beräknat d.v.s. med viss säkerhetsmarginal. Påverkansområdet, motsvarande 0,3 m grundvattensänkning, omfattar ej dammen. Dock kan även en mindre påverkan än så medföra negativa effekter för dammen. Risken för negativa effekter på dammen bedöms som liten men med nuvarande kunskapsunderlag kan det inte helt uteslutas att en liten permanent påverkan på grundvattennivåerna vid läget för dammen kan komma att uppstå.

Övriga identifierade naturvärden utgörs av skog och träd samt åkermark. De

skogspartier som kommer att bevaras inom planområdet ligger på ett sådant avstånd från den eventuella permanenta grundvattensänkningen att dessa ej bedöms påverkas i en sådan omfattning att de lider skada. Risken för skada till följd av den större, men tillfälliga, grundvattensänkningen under byggskedet bedöms också som liten. En tillfällig grundvattenpåverkan kan likställas med naturligt förekommande torrperioder som träden kan förväntas vara anpassade till.

3.3.3 GRUNDVATTENFÖREKOMST

Det aktuella planområdet ligger inom grundvattenförekomsten Vege å (sand- och grusförekomst), se Figur 8. Grundvattenförekomsten har idag god kemisk och kvantitativ status. Eftersom det saknas information om vattenkvaliteten har tillförlitligheten i statusbedömningen klassats som låg (VISS, 2021).

Grundvattenförekomsten bedöms löpa risk att ej uppnå god kemisk status till år 2027, d.v.s. under nästa förvaltningscykel. Skälet till detta är en bedömning av den

potentiella föroreningsbelastningen i form av nitrat från jordbruk och klorid från vägar (VISS, 2021).

Figur 8. Grundvattenförekomsten Vege å (markerad med turkos linje). Kartan är hämtad från VISS,Vege å - Grundvatten - VISS - VattenInformationsSystem för Sverige (lansstyrelsen.se).

Det planerade projektet kan påverka grundvattenförekomsten genom att dagvatten infiltrerar diffust inom området, eller i dagvattenmagasin, om dessa ej tätas. Utifrån aktuell höjdsättning kommer dagvattendike och en av dagvattendammarna att ligga under den genomsnittliga grundvattennivån. I dessa delar av system kommer det i huvudsak att föreligga ett grundvatteninläckage mot diken och dammar vilket innebär begränsade förutsättningar för dagvatteninfiltration.

Dagvattendammen längst nedströms, i nordväst, har en dammbotten som ligger strax över rådande genomsnittlig grundvattennivå vilket innebär att dagvatten har möjlighet att infiltrera här. Många av de förekommande föroreningarna i dagvattnet, såsom tungmetaller och PAH, bedöms till stor del vara bundna till partiklar. Sådana

föroreningar kan i hög grad förväntas fastläggas i dammbotten och bedöms därför ej spridas vidare till grundvattnet i någon betydande omfattning. Översiktligt bedöms risken för betydande föroreningsspridning till grundvattenförekomsten via eventuell dagvatteninfiltration som liten. Grundvattenströmningen är riktad mot havet som ligger drygt 1 km från planområdet i nordvästlig riktning. Nedströms planområdet finns idag endast skogs-, natur- och jordbruksmark och ingen bostadsbebyggelse varför det är rimligt att anta att grundvattnet nedströms planområdet ej nyttjas för dricksvattenförsörjning.

Om diken och dammar kommer att anläggas utan tätning kan mer detaljerade

beräkningar av föroreningsbelastning och fastläggning utföras vid behov, för att få ett bättre underlag för bedömning av påverkan på grundvattenförekomsten.

3.3.4 INTILLIGGANDE JÄRNVÄG

De djupa schakter som kan krävas om dammarna ska tätas kan förväntas medföra en viss grundvattensänkning inom intilliggande järnvägsområde. Det beräknade

påverkansområdet baseras på genomsnittliga grundvattennivåer men ur

sättningssynpunkt är det primärt påverkan i förhållande till naturligt förekommande miniminivåer som är intressant. Inom den närmst belägna schakten beräknas

grundvattensänkningen preliminärt uppgå till ca 0,8 m i förhållande till lägsta uppmätta grundvattennivåer, vilket i sin tur ger en grundvattensänkning på ca 0,5 m vid järnvägen. Risken för skadliga sättningar till följd av en temporär

grundvattensänkning av denna storlek i de aktuella jordlagren bedöms som liten.

Related documents