• No results found

Hur har den integrerade redovisningen internaliserats i företagen jämfört med hur hållbarhetsredovisningen har internaliserats i företagen?

Innan en slutsats dra känns det viktigt att påpeka att resultatet och slutsatsen inte kan generaliseras på hela de undersökta företagen eller andra verksamma företag som publicerar en hållbarhetsredovisning eller en integrerad redovisning. Detta på grund av att endast tre respondenter intervjuades på varje företag och slutsatsen om internaliseringen av redovisningsramverken är enbart utifrån de svar som vi fått från de totalt tolv respondenterna.

Syftet med studien var att se hur den integrerade redovisningen är internaliserad i de aktuella företagen jämfört med hur hållbarhetsredovisnigen är internaliserad. Vi ville se på den medvetenhet som finns i företagen angående det som står i deras redovisningar och då om syftet med respektive redovisningsramverk är uppfyllt. Syftet var att se om någon av dessa två redovisningsramverk fungerar bättre när det kommer till hur de har införlivats i företagen.

I inledningen av vårt arbete går det kontinuerligt att se från förstudien att båda ramverken ska ses som processer i företagen som publicerar dem och att det måste finnas ett gemensamt tänkt i företagen. Av analysen går det att utläsa att både den integrerade redovisningen och hållbarhetsredovisningen är internaliserade i de undersökta företagen. Det då respondenterna i företagen talar mycket om det som står i årsredovisningarna. Deras svar kan jämföras med informationen i de integrerade redovisningarna och hållbarhetsredovisningarna och starka likheter bedöms. På det kan vi dra slutsatsen att en internalisering av redovisningarna finns i företagen samt en medvetenhet om det som presenteras. Det som har presenterats i årsredovisningarna har accepterats av respondenterna och har på ett sådant sätt införlivat tankesättet i verksamheten. I helheten genom analysen kan färre fall synas av löskoppling och den formella strukturen, det som står angivet i redovisningen stämmer överens med den informella. Det kan ses som att respondenterna är internaliserade med det som årsredovisningarna presenterar.

Av analysen att uttyda finns det dock svar som skiljer sig. Även om det i det stora hela går att se internaliserade redovisningar kan brister i medvetenheten och det som står i redovisningarna dock uttydas. Det gäller främst företagen som använder en hållbarhetsredovisning. Vi kan se att det på vissa respondenter finns luckor med det som presenteras i hållbarhetsredovisningen. Att de antingen inte vill gå in på det eftersom de själva känner att de inte har möjlighet att svara på en fråga eller att de enbart inte vet svaren jämfört med det som står i hållbarhetsredovisningen. Det gäller på båda företagen som

använt sig av en hållbarhetsredovisning, det vill säga på både Green Cargo och Infranord. På Infranord var det till exempel bara en respondent som kunde ange de värdeord som finns i verksamheten varpå de andra inte var i stånd att göra. Det är relevant att här igen påpeka att det var respondenten som arbetat med framtagningen av hållbarhetsredovisningen som var medveten om värdeorden. På Green Cargo kunde två respondenters svar överensstämmas med det som står i hållbarhetsredovisningen varpå en respondent inte ville gå in på detta. Här berättade även samtliga respondenter att ett hållbarhetstänk alltid ska finnas i deras bakhuvud men ingen av dem kunde utveckla det med hänsyn till det som står i hållbarhetsredovisningen.

Den samlade bilden är att våra respondenter som arbetar på företagen som använder integrerad redovisning är mer insatta och integrerade i processen. De har generellt en bättre samlad bild av företagets arbete på de olika områdena. Enligt vår teori leder det således till större grad av legitimt arbete, färre fall av löskoppling och medarbetarna bejakas som intressenter i större grad. Det bör leda till att medarbetarna har bättre förutsättningar att ta beslut och skillnaden på den informella och formella strukturen är mindre. Den integrerade redovisningen är i och med detta internaliserad till en större grad. Den samlade bilden är att hållbarhetsredovisningen och den integrerade redovisningen inte är internaliserade svart eller vitt. Det finns olika nyanser av internalisering hos de företagen på diverse områden men att företagen som arbetar med integrerad redovisning anses mer internaliserade. Eftersom den främst påvisar färre fall av löskoppling. Det är därför också intressant att jämföra våra slutsatser med slutsatserna från den tidigare forskning som presenterades i inledningen. Slutsatserna från den tidigare forskningen liknas med slutsatserna som dragits i den här studien. En av våra slutsatser var att hållbarhetsredovisningen har fler fall av löskoppling och inte är lika internaliserad som den integrerade redovisningen. Det är intressant och ställa i position till den tidigare forskningen där en studie kom fram till att hållbarhetsredovisningen främst påverkar företagens sätt att redovisa och inte det faktiska hållbarhetsarbetet. Men också den andra studien som presenterades, där forskarna kommer fram till att hållbarhetsredovisningen själv inte är en stark del i de undersökta företagen att den skulle fungera som en drivkraft i det hållbarhetsarbete som sköts. Vår studie syftade till att med hjälp av företagens årsredovisningar se på om medarbetarna är internaliserade med det som presenteras. Om utgångspunkten endast skulle vart från den tidigare forskningen skulle slutsatsen bli att hållbarhetsredovisningarna egentligen inte internaliseras i företagen. Det då den inte anses fungera som en tillräcklig drivkraft i det faktiska hållbarhetsarbetet.

Vi kom följaktligen fram till att den integrerade redovisningen är mer internaliserad i företagen än vad hållbarhetsredovisning är. Det är också intressant att ställa i position till den tidigare forskningen som

presenterades i inledningen. Slutsatser från den tidigare forskningen visar att en integrerad redovisning kan leda till bättre samarbeten i företaget vilken också kan bidra till en hållbar strategi och öka det långsiktiga värdet. Likheter ses med de slutsatser som dragits i den här studien där den integrerade redovisningen uppfattas som mer internaliserad genom att de anställda generellt har en bättre samlad bild över företagets arbete på olika områden. Vilket stärker beslutsförmågan och ökar den inre legitimiteten. Vilket också stärks av en slutsats från en av de tidigare studierna som kommer fram till att integrerad redovisning bör vara effektiv mot alla intressenter den riktar sig mot i syfte att ge information och öka förmågan att fatta bättre beslut.

Våra slutsatser anses stärkas av de tidigare studiernas slutsatser som presenterat tidigare. De presenterar slutsatser som är väldigt likt den bild som presenteras av olika respondenter i den här studien. Sedan kan ingen generell slutsats dras eftersom studierna inte är tillräckligt omfattande och den integrerade rapporteringen ännu är i utvecklingsstadiet.

Related documents