• No results found

Slutsatser och sammanfattning

In document Hållbarhet inom arenalogistik (Page 104-108)

Vetenskapligt angreppssätt •Deduktivt

6 Slutsatser och sammanfattning

I detta kapitel kommer studiens resultat presenteras följt av författarnas reflektioner över studiens bidrag och arbetets genomförande. Avslutningsvis presenteras förslag på fortsatta studier.

6.1 Resultat

Ett materialflöde inom arenalogistik kan utforma sig mycket individuellt beroende på hur olika organisationer arbetar det. Efter genomfört arbete kan konstateras att det alltid kan identifieras brister i materialflöden, inte minst gällande hållbarhet. Varpå effektiva hållbarhetsåtgärder kan föreslås för att åtgärda dessa brister.

Vid studerande av HV71s materialflöde kunde brister identifieras inom följande områden:

Inköp

Sortiment

Avfallshantering

Materialflöde

Vissa brister kan åtgärdas med direkt riktade åtgärder medan andra mer kan nyttjas effektivare i mån om att öka hållbarheten. Detta arbete tog upp en mängd åtgärdsförslag vilka presenterades och diskuterades i analys, avsnitt 5.2. I korthet följer några av de åtgärder vilka av författarna anses lämpade och som kräver mindre omställning hos HV71 att implementera:

Skapa riktlinjer för hur hållbarhetsdimensionerna kan kombineras i de inköp som görs.

Skapa nära samarbeten och goda relationer med leverantörer.

Sök innovativa och/eller ekonomiskt motiverade lösningar som bidrar till mindre avfall eller miljömässigt bättre material.

Möjliggöra för kunder att sortera sitt avfall, med mål att minimera brännbart/deponi.

Arbeta för att möjliggöra ett cirkulärt flöde i försörjningskedjan.

6.2 Studiens bidrag och generaliserbarhet

Det är intressant att reflektera över hur denna studie kan bidra till det teoretiska fältet och även huruvida studien är generaliserbar och kan appliceras på andra fall än de som undersökts i detta arbete. Arenalogistik är ett område som till stor del saknar relevant teori och på så sätt så kan denna studie bidra teoretiskt genom att presentera en studie där området logistik alternativt supply chain management kopplas till området arenalogistik.

De resultat som framställts i denna studie är främst inriktade mot det fall som undersökts, så det är viktigt att poängtera att studien inte är helt och hållet applicerbar på andra organisationer eller studier som vill undersöka detta område. Problemen som presenteras är mycket specifika för just det undersökta fallet och därmed följer att även åtgärdsförslagen är specificerade mot fallet. Skulle en liknande studie upprättas med ett annat företag hade utfallet med största sannolikhet blivit av en annan karaktär. Med detta sagt så kan åtgärdsförslagen användas som inspiration eller för att jämföra med liknande situationer. Denna studie kan även utgöra ett underlag för organisationer som önskar arbeta mot ökad hållbarhet och vill inleda identifiering av problem och åtgärder i sitt materialflöde. Även om det undersökta fallet är riktat mot just sportevent så finns det en del generella resultat som även skulle kunna appliceras i andra kontexter än specifikt denna bransch. Framförallt finns det en generaliserbarhet med hur flödet har studerats. Detta flöde är någonting som inte är bransch- eller företagsspecifikt och därför kan det sättas i annan kontext och lägga grund för andra studier.

6.3 Egna reflektioner

Genom att i större utsträckning ta in den sociala dimensionen av hållbarhet hade arbetet kunnat ge ett bredare perspektiv på hållbarheten och inkludera faktorer utöver de som framförts. Om studien kunnat inkludera kvantitativa element och data hade fler konkreta åtgärdsförslag kunnat presenteras och motiveras. De förslag som presenteras i detta arbetet är främst baserade på teori och subjektiva kvalitativa data som insamlats från intervjuer, observationer och fokusgrupp samt de jämförelser som gjorts med snabbmatsbranschen. Med detta sagt så skapar denna studie ett underlag för att identifiera problem och åtgärder för hållbarhet i ett materialflöde.

Tydligare resultat hade kunnat framställas om arbetet fokuserade på ett specifikt flöde snarare än ett övergripande organisatoriskt flöde. Om arbetet exempelvis hade fokuserat på en produkts eller artikels flöde och istället undersökt en större del av en supply chain och inkluderat ett större antal aktörer så hade materialets eller produkternas livscykel kunnat målas upp mycket tydligare och studeras närmare.

6.4 Förslag till vidare forskning

Arenalogistik är ett område som är mestadels outforskat. Därför finns det goda möjligheter att forska vidare på ämnen som är relaterade till detta område och även ämnen som kan bygga vidare på detta arbetet. För att bygga vidare på det teoretiska området kan exempelvis studier som undersöker arenalogistik i kontexten av en hel supply chain vara intressant. Denna studie tittar främst på en aktör i en supply chain. En ny studie som antingen kompletterar eller studerar flödet i helhet skulle ge en mer generell bild av området och på så sätt bidra med mycket teori.

Ämnen som kan bygga vidare på denna studie är exempelvis ämnen av en kvantitativ karaktär. Exempelvis hade det varit intressant att undersöka hur volymer inom inköp hade kunnat påverka den mängd avfall som genereras. I stort kan kvantitativa studier komplettera detta arbete genom att ge konkreta resultat på den faktiska påverkan som föreslagna åtgärder skulle ge fallföretag. Fortsatta studier kan även ta olika karaktär för att specifikt kunna presentera hållbara resultat, dessa kan beröra monetära skillnader, livscykelpåverkan gällande utsläpp eller avfallskvantiteter som inte får nytt värde.

7 Källförteckning

In document Hållbarhet inom arenalogistik (Page 104-108)

Related documents