• No results found

3. Förtal “Publicity which places the plaintiff in a false light in the public eye” (Prosser, 1960, s 389).

3.4 Smarta städer och integritet

I det här underkapitlet lyfter vi litteratur som berör smarta städer och integritet. Insamling av personuppgifter kan få den smarta staden att fungera effektivare, vilket underlättas genom medborgarnas medvilliga medverkan. Offentlig sektor har störst incitament att bejaka personlig integritet eftersom de representerar och utformar tjänster för alla medborgare. Det finns en högre sannolikhet att medborgarna samarbetar om satsningarna kommuniceras effektivt och personlig integritet främjas, där vi ser offentlig sektor som lämpligast kommunikatör och integritetsfrämjare. Vidare bör beslutsfattare inta ett helhetsperspektiv när de utför integritetsfrämjande arbete i smarta städer för att uppnå goda resultat.

Givet tidigare kapitel ser vi att integritet fyller en viktig funktion i samhället, samtidigt är en utmaning i utvecklingen av smarta städer. Rosadi och Kristyan (2017) menar att de smarta städerna inte enbart innebär fördelar, utan även utmaningar inom bland annat informationssäkerhet och integritet. Tillämpningarna av smarta städer skapar ofta, direkt eller indirekt, insamling av data (Eckhoff och Wagner, 2017; Cui et al., 2018, Zhang et al., 2017; Lacinak och Ristvej, 2017) och därigenom uppmärksamhet för aspekten integritet i smarta städer (Eckhoff och Wagner, 2017; Cui et al., 2018; Zhang et al., 2017). Eckhoff och Wagner (2018) beskriver att effektiviteten av tillämpningar i smarta städer är beroende av datainsamling och sammankoppling. Det resonemanget ligger i linje med att bland andra Ismagilova et al. (2019) som beskriver att smarta städer ofta har en teknisk anknytning, där sensorer och datainsamling är en del. I och med datainsamlingen kan smarta städer medföra påfrestningar på medborgares integritet där stora mängder data, och korrelation av denna, möjliggör kartläggning av medborgares liv utan möjlighet för medborgaren att kontrollera sina personuppgifter (Eckhoff och Wagner, 2018). Braun et al., (2018, s. 500) menar att de huvudsakliga utmaningarna kring

49

integritet i smarta städer handlar om “reasonable expectations of privacy” och “the appropriate level of privacy protection necessary for inhabitant participation in the smart city”.

Givet Ismagilova et al. (2019) definition av den smarta staden ser vi att informationsteknik är en avgörande del, om än inte i ett självuppfyllande syfte. Samtidigt ser vi i vår beskrivning av kategorier och tillämpningar av den smarta staden att majoriteten av kategorierna i beskrivningen tillämpar sensorer, nätverk, teknik och övervakning av olika slag som innefattar datainsamling. Med smarta städer och i synnerhet med sensorer så menar Gaire et al. (2019) att frågan om integritet och människors rätt till integritet är viktig för demokratin. Enligt van Zoonen (2016) är det även viktigt att beakta integritetsaspekten under behandling av personuppgifter för att minska den medborgerliga oro som annars riskerar uppkomma. Trots detta beskriver Eckhoff och Wagner (2018) att flera av de stora rapporterna på området smarta städer inte tar upp integritetsaspekten vilket författarna tror kan leda till att ledare, tjänsteleverantörer och investerare inom området kan tro att integritetsutmaningar inte existerar vid implementeringen av smarta städer. Gaire et al. (2019) menar att det inte finns en enkel lösning på integritetsutmaningarna som smarta städer medför och att det krävs mer forskning för att förstå områdets utmaningar och problem. Eckhoff och Wagner (2018) berättar att akademisk litteratur inom området smarta städer och integritet är skralt, samtidigt som skydd för integritet inte är en del av utvecklingen av smarta städer. Vi ser att utmaningarna kring integritet och vikten av integritet är beskrivna av flera författare, men tydliga lösningar är desto färre. Eckhoff och Wagner (2018) menar att integritetsutmaningarna inte tas i beaktande i utvecklingen av den smarta staden.

Flera forskare tar upp olika lösningar på integritetsutmaningarna. Braun et al., (2018) menar att dessa utmaningar måste lösas genom att intressenterna tar sig an dem med ett helhetsperspektiv för att säkerställa att problematiken inte uppstår i några delar av den smarta staden. En anledning till att ett helhetsperspektiv är att föredra då det ger godare förutsättningar för att se till integritetsaspekten på ett tillräckligt sätt. Eckhoff och Wagner (2018) presenterar riktlinjer och processer som kan användas för att öka integriteten i smarta städer. En av dessa är att utveckla den allmänna kunskapen kring integritet som författarna menar är viktig för förståelsen att personliga data har ett värde och måste hanteras därefter, samt att politiker och media spelar roll för utmaningen att sprida medvetenheten. Förståelse för den miljöförändring som sker med smarta städer, däribland integritetsutmaningarna, är ett grundkrav för den fortsatta utvecklingen av smarta städer där skyddsmekanismer för integritet är inkluderade (Eckhoff och Wagner, 2018). Braun et al. (2018) nämner att en utmaning med att hantera integritet i smarta städer är att olika intressenter har olika syn på vad tillräcklig integritet innebär. Förståelsen för integritet i den smarta staden kan också ses som att olika intressenter har olika syn på vad som är tillräcklig integritet. Till följd av författarnas resonemang tror vi att integritetsfrågan kan komma att

50

nedprioriteras eftersom den är svårgripbar såväl definitionsmässigt såväl som i praktisk efterlevnad. Därigenom kan vi tyda två anledningar till avsaknaden av frågor kring integritet i utvecklingen av den smarta staden; som att det inte finns förståelse för integritet eller som att det finns förståelse för integritet, men för en annan standard av integritet än vad kritikerna hävdar.

Fortsatt på spåret förståelse för integritet i den smarta staden presenterar Braun et al. (2018) olika aktörers relation till frågan. Braun et al. (2018) menar att offentlig sektor troligen har högre ambitioner kring skydd av integritet samtidigt som dess finansiering och försörjning är begränsad, i motsats till privat sektor där finansieringen fungerar annorlunda men där ambitionen för skydd av integritet troligtvis är lägre. Braun et al. (2018) beskriver att integritet kan hanteras genom att först kartlägga och mäta de risker som finns, för att sedan kommunicera dem på ett effektivt sätt till olika organisationer för smarta städer. Samtidigt ställer detta höga krav på att offentlig sektor har anställda med kompetens inom säkerhet och integritet som även besitter kunskap kring kommunikation, verksamhetsanalys och förståelse för leverantörer (Braun et al., 2018). Olika aktörer ses här ha olika ambitioner kring integritet, där det är centralt att offentligt anställda har förståelsen för den typen av arbete. Integritet i smarta städer är en utmaning där lokala myndigheter ibland har begränsad kunskap kring hur de samlar in data och hur den ska hanteras (Rosadi och Kristyan, 2017). En smart stad är obruklig om inte invånarna är intresserade av att delta i den, där bristen på integritet kan vara en avgörande faktor för deltagandet (Rosadi och Kristyan, 2017; Braun et al., 2018). Vi ser att utmaningen kring integritet kan påverka både människors demokratiska rättigheter och visionen om en smart stad skapad i samarbete med medborgarna. Att inte hantera de utmaningar och problem med integritet som finns kring smarta städer kan få kedjeeffekter då smarta städer vanligtvis har hög interoperabilitet (Braun et al., 2018).

Datainsamling skapar utmaningar för smarta städers planeringsstadium, men även oro för den enskilda medborgaren (van Zoonen, 2016). Vi ser integritet som en viktig del av planeringen och utvecklingen av smarta städer för att bemöta de utmaningar och den oro som finns. Braun et al., (2018) beskriver att ett tillvägagångssätt för att möta utmaningarna kan vara att säkerhetsexperter och de som planerar smarta städer jobbar tillsammans med smarta städer för att testa tänkbara lösningar och teorier. I arbetet med integritet i smarta städer menar Braun et al., (2018) att ramverk för integritet är ett användbart verktyg, vår studie nyttjar Van Zoonens (2016) ramverk integritet i kontexten smarta städer.