• No results found

Idag finns nya möjligheter att samspela och interagera med andra människor. Med Internet har en ny social arena skapats där vi kan utbyta tankar och mäta våra kunskaper mot andra. Unga kan hitta flera stora communities och diskussionsforum där de kan utveckla sina teorier och få ytterligare infallsvinklar som vidgar deras seende. I diskusarna på Playahead hittades flera intressanta diskussionsforum där unga provar sina diskussionstalanger.

”Enligt Vygotskij och dagens forskning med sociokulturell inriktning är kommunikationen, dialogen, nödvändig för lärandet” (http://www.diu.se/nr7-00/nr7-00.asp?artikel=s20, tillgänglig 2008-11-18). I diskussion med andra vidgar vi vårt seende och får nya tankar att möta våra erfarenheter med. Det framgår av flera undersökningar att chatt är en av de saker som unga mest använder Internet till, det vill säga att kommunicera. Medierådets undersökning visar att hela 83 % av ungdomarna använder Internet främst för att chatta (Ungar och medier 2008. www.mediarådet.se, tillgänglig 2008-10-21). I vår undersökning svarade 143 av 167 unga att det de gör mest på nätet är att chatta. Att vara online och umgås med vänner är således viktigt för unga. Förr var det telefonen som var det viktigaste verktyget för att hålla kontakt med sina jämnåriga men idag är det utan tvekan vid datorn som en stor del av kommunikationen sker. Vygotskij framhåller att vi måste se människan i förhållande till den kultur hon befinner sig i. Vi utvecklar kunskaper färgade av vår tillvaro och vad vi behöver för kunskaper för att klara oss. Unga har lärt sig hantera datorn och Internet på ett sätt som många av oss vuxna inte kan följa med i. För dem är Internet en möjlighet att umgås även när de inte kan ses på riktigt.

Ungas kontakter på nätet överstiger vida det som de har in real life (IRL). Deras vänlistor kan bestå av flera hundra ungdomar. MSN som är en direktkommunicerade sajt, det vill säga där pratar (chattar) man endast med personer som addats till vänlistan, är en av de stora chattforum som unga använder sig av. 82 av de unga som besvarat vår enkät brukar vara inne på MSN. Vår fältstudie på MSN gav oss en tämligen god insyn i ett forum där många unga vistas dagligen och som de flesta föräldrar troligtvis bara har ett hum om. Att unga skulle vara passiva när de är online är ett påstående som helt saknar grund enligt vår undersökning. Följaktligen är det ett interagerande och ett riktigt samtal som förs när de chattar med sina vänner. Vår tidigare forskning (2006) visade att chattandet på MSN ger unga en möjlighet att träffas och umgås med flera samtidigt och även med personer som bor långt bort.

Om man inte kan träffa en person som bor för långt bort, kan man ju umgås via Internet. Man kan inte träffa alla sina 40 kompisar samtidigt i verkligheten, men det kan man på Internet (enkätsvar unga, dec- 06).

Enligt medierådets undersökning från 2008 (http://medieradet.se, tillgänglig 2008-10-21) chattar 84 procent med människor de redan känner, medan endast 12 % chattar för att lära känna nya människor. MSN används alltså främst till att upprätthålla och förlänga kontakten med varandra när tiden för att kunna vara tillsammans väl gått ut. Frågan är vad det är för lärande vi kan se i

ungas interaktioner när de vistas online? Unga övar sig således i ett socialt sampel med sina kamrater. På frågan vad unga lär sig av att vistas på nätet svarade de bland annat:

Att vara social (enkätsvar unga, 2008-09-25). Vara social (enkätsvar unga, 2008-09-25).

Man lär sig om andra människor, tips o sv (enkätsvar unga, 2008-09-25). Att vara försiktig med vem jag pratar med (enkätsvar unga, 2008-09-25).

Ungdomar utvecklar ett säkerhetstänkande och en medvetenhet om att inte alla på nätet är trevliga kontakter. Den virtuella världen innehåller precis som den riktiga många olika sorters människor och det är inte alla som vill en väl. Själv tycker ungdomarna att de lär sig att känna igen människor som utger sig för att vara andra än de är.

Man ska inte lita på alla som påstår att de är någon som de egentligen inte är (enkätsvar unga, 2008-09- 25).

Man lär sig hur man kan lita på folk. Vissa är seriösa men det finns äckelgubbar men dom går jag inte på (enkätsvar unga, 2008-09-25).

Även Enochsson (Jobring, 2006:105) framhåller att unga lär sig och skaffar sig erfarenheter av sitt nätanvändande som gör att de kan bedöma och bemöta olika situationer som till exempel när man träffar på ”äckelgubbar”.

Lärarna i vår undersökning menar att ungdomar lär sig socialt samspel. I enkäterna till unga uppger en elev att nätet är ett sätt att lära känna folk. Strandberg (2006:47) tolkar Vygotskij och säger att de sociala och intellektuella spåren hänger ihop och att allt man lär sig har rötter i de sociala interaktionerna. Ungas nätanvändande och den tid de lägger där kan tolkas som att det ger dem förutsättningar att utvecklas på det intellektuella planet. Den övervägande delen unga i vår undersökning lägger cirka 1-3 timmar varje dag på nätet och då 143 av 167 unga använder sin nättid till att chatta, vilket är en social interaktion, kan parallellen dras till Vygotskij och se det som en god förutsättning för lärande. Den mängd vänner de möter på nätet gör att vi kan konstatera att det är en mångfald representerad i deras umgänge vilket ger lärandet ytterligare dimensioner. Mäenpää menar dock att för mycket datortid inverkar på den reella tid unga vistas tillsammans och att detta kan skapa hål i de sociala färdigheterna då verkligheten är oslagbar för att skapa sociala kontakter (http://www.forum-fet.fi/apr99/nordfolk.html, tillgänglig 2008-09-27). Datorberoende kan för en del unga bli ett problem då datorns lättillgänglighet lockar och tiden som tillbringas där tycks försvinna snabbt. Datorn kan ses som ett komplement tillreella kontaktermed andra

människor men aldrig som en ersättare av sociala interaktioner. I verkliga möten känner vi ett större ansvar för hur vi beter oss mot varandra. Det är lättare att bete sig moraliskt riktigt om vi har en person framför oss. Dessutom väcks vår empati på ett annat sätt då vi ser och hör reaktioner på vårt bemötande. Textkommunikation kan lätt leda till missförstånd och därmed mynna ut i

konflikter. Klein och Wagner (2004:78) menar att verkligheten erbjuder en variation där unga tvingas möta olika människor, åsikter och värderingar som utmanar deras tänkande. Vuxna har här ett ansvar att se till att unga inte förlorar sig i cyberworld utan även har ett socialt liv utanför denna värld.

”Jag lär mig att skriva mer (när man chattar)” (enkätsvar unga 2008-09-25). Att lära sig skriva snabbt, teknik, kommunikation och stavning är kompetenser som ungdomarna i vår undersökning lyfter. I chatten förekommer dock oftast ett speciellt chattspråk som består av förkortningar och symboler som förstärker det som skrivs (Virtuell fältstudie på MSN, 2008-07-09 - 2008-10-09). Att kunna detta språk är en förutsättning för att kunna vara delaktig i kommunikationen på nätet. Alltså en kompetens som är nog så viktig i en tid då chatt blivigt ett etablerat kommunikationssystem.

Related documents