• No results found

SOCIALNÄMND

In document ÄLMHULTS KOMMUN (Page 61-67)

Året har varit intensivt. Inom äldreomsorgen pågår ett omfattande utvecklingsarbete och Solhem har stängts.

Planeringen för att ta emot ensamkommande flyktingbarn och rekryteringen av medarbetare har genomförts och i Boastad öppnade den 1 april ett hem för vård och boende. Resultatet av genomlysningen av individ- och familjeomsorgen är presenterad för medarbetare och nämnd.

Inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning har man strukturera om från tre till fyra enheter.

Sjukfrånvaron har varit hög under årets första kvartal. Enheterna har tillsammans med företagshälsovården efter analys tagit fram handlingsplaner för att stärka frisknärvaron.

För att på såväl kort som lång sikt förbättra rekryteringsmöjligheterna och öka närvarotimmarna har förvaltningen tagit initiativ till Attrahera, Rekrytera, Utveckla och Behålla. Arbetet drivs tillsammans med personalenheten och har redan visat på minskad sjukfrånvaro.

För att optimera schemaläggning och planering av resurser är programmen Time Care planering och TES ett stöd inom enheterna.

Individ- och familjeomsorgen (IFO)

En genomlysning av IFOs verksamhet är genomförd och redovisad. Arbetet med omorganisering är påbörjad.

Ekonomiskt bistånd visar ett positivt resultat. Arbetsförmedlingen hanterar etableringsersättningarna snabbare än tidigare. Det innebär att nyanländas behov av ekonomiskt bistånd har minskat.

Familjehemsplaceringar av barn och unga är färre än förväntat, medan barn och unga som är placerade på institution och vuxna i skyddat boende är fler än förväntat.

Nuvarande avtal med Migrationsverket om ensamkommande barn balanserar kostnaden för konsulentstödda familjehem utanför Älmhult.

Flyktingverksamheten prognosticerar ett negativt resultat, fördelningen av intäkter från mottagning för flyktingar täcker inte kostnaderna.

Äldreomsorgen (ÄO) Hemtjänst

Hemtjänsttimmarna har minskat sedan hösten 2015. Arbetet med att ha rätt bemanning utifrån beviljade timmar pågår. Detta visar ett positivt resultat som balanserar budgeten inom äldreomsorgen.

Särskilt boende

Arbetet och planeringen med att ställa om till särskilda platser för personer med demensdiagnos och korttidsplatser pågår.

Nicklagårdens byggnation är inte utformad för att följa lagstiftarens krav på att ha översikt och personal i direkt närhet för de boende. Detta gav ett negativt resultat 2015, förvaltningen utgår från att resultatet blir detsamma 2016.

Hemsjukvården

Det är svårt att rekrytera legitimerad personal och det innebär att verksamheten har vakanser, vilket ger ett positivt resultat på kort sikt.

Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF)

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och detta märks tydligt inom verksamheten. Inom socialpsykiatrin har det varit oroligt den första delen av året.

Försäkringskassans allt mer restriktiva bedömningar av behovet av personlig assistans fortgår.

Servicebostäderna Östergatan och Pärlan har fått växa i väntan på att den nya servicebostaden enligt LSS på Hagabo byggs.

Efterfrågan på korttidstillsyn och korttidsboende på Lingonet har ökat, samtidigt som behovet av extern korttidsvistelse minskat.

Måluppfyllelse.

Socialnämndens verksamhet ska präglas av respekt, värdighet och trygghet.

socialförvaltningen upplever trygghet i kontakten

100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Alla arbetsplatsträffar ska utgå från den beslutade värdegrunden.

Samtidigt som det är viktigt att via väl fungerande hemtjänst göra det möjligt att bo kvar hemma är det viktigt att de allra sjukaste, d v s demenssjuka och äldre personer med flera sjukdomar, utan alltför lång väntetid kan beredas plats i särskilt boende.

*

Alla med ett beslut om särskilt boende ska beredas plats inom 60 dagar.

77 % 100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Nämnden ska tillhandahålla bra hemsjukvård, rehabilitering och omvårdnad för personer med funktionsnedsättning och äldre för att de ska kunna återvinna eller bibehålla sin förmåga.

* Alla brukare över 65 år med hemsjukvård ska erbjudas riskbedömning i Senior Alert.

100 % 100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Lyfts på teamträffar inom omsorg och äldreomsorg

Genom att snabbt kunna erbjuda lämplig vård och/eller omsorg med hög kvalitet och kontinuitet ökar tryggheten bland förvaltningens målgrupper.

*

Ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete ska vara känt för hela förvaltningens ledning.

100 % 100 % 100 %

*

Ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete ska vara känt för 60 % av medarbetarna i socialförvaltningen.

27 % 60 % 60 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Ledningssystemet finns med på varje enhets arbetsplatsträffar.

Kommunen eftersträvar en god tillgång till omsorg, läkare och sjukvård och en utökad service inom sjukvården på sikt.

*

Alla personer som söker kontakt med socialförvaltningen ska få kontakt senast nästkommande vardag.

100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Älmhult ska vara Sydsveriges tryggaste kommun vad avser såväl faktiskt som upplevd.

Mål- socialförvaltningen upplever trygghet i kontakten.

100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram Folkhälsan ska bli bättre.

*

Socialförvaltningen ska ha minst nio aktiviteter, kopplade till de prioriterade målen i den

länsgemensamma folkhälsopolicyn, för att stärka folkhälsan.

9 9

Kommentarer/åtgärdsprogram

Ett genomtänkt och strategiskt miljömålsarbete skulle kunna bidra till fokusering, konkretisering och ökad tydlighet med kommunens hållbarhetsambitioner. Kommunen har ambitionen att minska miljöbelastningen till följd av transporter, uppvärmning och energiproduktion och ska försöka åstadkomma pilotprojekt avseende energi- och klimatsmarthet i byggande och alternativ energiproduktion kopplat till utbildning samt forskning och utveckling.

*

Socialförvaltningen ska minska antalet körda mil med 25 %

25 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Det har införts sk cykelområden inom hemtjänsten i centrala Älmhult.

Kommunen ska vara och agera som möjliggörare. Vi ska sträva efter enkelhet, närhet till god service och hög tillgänglighet.

*

Socialförvaltningen ska under året öka antalet e-tjänster med 10 stycken

2 12 12

Kommentarer/åtgärdsprogram

Kommunens myndighetsutövning ska vara effektiv, professionell och rättssäker.

*

Alla myndighetsbeslut ska vara skriftliga och kommunicerade.

100 % 100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

På olika sätt bör vi berätta historierna om IKEA och Linné, bygden och den speciella Älmhultsandan. ”Story telling” är viktigt för att bygga profil, identitet och stolthet.

*

Socialförvaltningen ska skapa storyn om sig själv.

Kommentarer/åtgärdsprogram

Socialförvaltningen berättar om vad som händer, vad som är på gång framåt och hur vi ska ta oss dit. Både externt och internt kommunicerar vi på olika sätt, via mejl, blogg och vid personliga möten. Genom en hög delaktighet i arbetsgrupper och referensgrupper berättar medarbetaren med stolthet hur det är att arbeta i socialförvaltningen i Älmhult.

Kommunen ska etablera, befästa, utveckla och organisera samarbete och samverkan med strategiskt viktiga

*

Socialförvaltningen ska medverka i de

utvecklingsgrupper som inom folkhälsa, miljö och kultur som finns kommunövergripande.

- 100 % 100 %

Kommentarer/åtgärdsprogram

Förvaltningens områdeschefer kommer att ingå i de kommunövergripande utvecklingsgrupperna för folkhälsa, miljö och kultur. Socialförvaltningen ska vara med och bygga framtidens samhälle bland annat genom att vara med när den sociala översiktsplanen tas fram.

Verksamhetens resultat

Total prognos för socialnämnden efter mars månad är plus 1,2 mkr. Socialnämndens ram har ökat med drygt 5 % jämfört med 2015. I kronor är ramökningen 14,7 mkr. Personalkostnaderna har ökat 3,8 % jämfört med samma period 2015. Kostnaden för sjuklön har ökat med drygt 10 %. Övertidskostnaden har minskat med 5

%.

Störst negativ avvikelse i kronor prognostiseras uppkomma på verksamheten särskilt boende för äldre samt personliga assistenter. Positiva avvikelser beräknas uppkomma på boende för barn och unga inom omsorgen för funktionsnedsatta samt inom verksamheten för ensamkommande barn.

Investeringar

Investeringar under året är hjälpmedel, välfärdsteknologi och inventarier.

Framtid

Nya krav från myndigheter och fler utmaningar. Socialförvaltningen ska våga ta utmaningarna, vara modiga och prova nytt. Organisationen ska vara öppen, prestigelös och trygg. Genom implementeringen av

nämndens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, som betyder att alla medarbetare arbetar målinriktat, har struktur, verktyg och metoder skapas en stabil organisation och alla ska vilja varandra väl!

Rekrytering

Socialförvaltningen står inför en av sina största utmaningar, personalrekrytering. Förvaltningen ska vara en attraktiv arbetsgivare, våga fråga efter ny yrkeskompetens, lotsa in nya medborgare, utmana sig själv i utveckling för att möta framtiden, det krävs mod! Genom arbetet, ”Attrahera, rekrytera, utveckla och behålla”, ses vägen till framgång.

Ekonomi

Socialförvaltningen kommer att fokusera på uppföljning av olika resultat. Genom att följa upp och fråga efter skapas struktur, ordning och en budget i balans. Nya verksamhetssystem tillsammans med de befintliga ska ge medarbetarna ett stöd i uppföljningen.

Individ- och familjeomsorgen (IFO)

Fokus ska ligga på integrationsarbetet, uppdraget är att ge de ensamkommande barnen en bas att står på, där de skapar sitt nätverk för att kunna bygga en framtid i Älmhult. Ett utvecklingsarbete pågår inom

verksamhetsområdet för att skapa rätt förutsättningar för alla som arbetar inom IFO. Medarbetarna ska ha en stabil och trygg arbetsmiljö, där det finns riktlinjer och rutiner i det som kan förutses. Mycket inom

socialförvaltningens arbete är svårt att planera, det blir då ännu viktigare att ha struktur på det somkan förutses och planeras.

Äldreomsorgen (ÄO)

Utvecklingsresan fortsätter med referensgrupper och arbetsgrupper inom flera område. Särskilda boende, hur kommer strukturen för boende och korttidsboende att se ut i framtiden? De mest sjuka äldre och kroniskt sjuka, hur och var kan socialförvaltningen vårda dem? Ett spännande projekt med regionen är på gång.

Resursfördelning, hur ska man följa upp? Resurser ska följa beslut för att skapa möjlighet till bra kvalité för kommuninvånaren och en bra arbetsmiljö för medarbetaren.

Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF)

Ett boende med särskild service ska öppnas under året, ett trapphus med en gemensamhetslokal för de boende. Socialpsykiatrin står inför en stor utmaning i framtiden, ett stort fokus på den psykiska hälsan kommer att genomsyra arbetet framåt. En kartläggning och planering av meningsfull sysselsättning har påbörjats.

Hemsjukvården

En kvalificerad vård i hemmet, allt kortare vistelse inom sluten vården kommer att ställa helt nya och andra krav på hälso- och sjukvården. Socialförvaltningen ska planera och organisera hälso- och sjukvården för framtiden. Legitimerad personal kommer att vårda och rehabilitera patienten, stödja närstående och handleda medarbetarna, allt enligt riktlinjerna kring personcentrerad vård.

In document ÄLMHULTS KOMMUN (Page 61-67)

Related documents