• No results found

VATTEN- OCH AVLOPPSREDOVISNING

In document ÄLMHULTS KOMMUN (Page 29-33)

Verksamhetsområden:

 Produktion och leverans av dricksvatten till abonnenterna.

 Avledning och rening av abonnenternas avloppsvatten.

 Avledning och eventuell rening av dagvatten

Verksamhetens resultat

VA-verksamheten visar ett plus resultat i delårsbokslutet 2016 med drygt 3,8 mkr som fonderats för utbyggnad av framtida reservvattentäkt. Drift och underhåll av va-verk har under perioden varit lägre med ca 1,4 mkr än budgeterat. Underhåll av ledningsnätet har däremot varit dyrare jämfört med 2015 års utfall med 10 % eller ca 1 mkr som är resultat av volymökningen med ca 1,5 km nya

huvudledningar i bostadsområdet Hagabo. I årets resultat ingår en intern debitering till gator och vägar för avvattning av allmänna ytor och skötsel av brandposter.

Total fondering efter 2016 uppgår till 27,6 mkr. Enligt beslutet i kommunfullmäktige från 2013-06-24 Dnr 2013/117 § 59, ska fonden uppgå till 30 mkr till och med 2019 då reservvattentäkten beräknas tas i bruk.

Arbete med klimatpåverkan

Planering för framtida klimatpåverkan finns idag i alla projekt. Det kan gälla reningsverk, vattenverk och ledningar. Ökad och häftigare nederbörd, varmare klimat och högre grundvattennivåer är starka parametrar som påverkar Va-systemet. Det som ständigt står på planeringsagendan är:

 Minska förekomsten av ovidkommande vatten som läcker in i avloppsnäten

 Vattensäkerhet

 Dagvattenfördröjning

 Energieffektivisering

 Ledningskondition

 Förebygga översvämningar

Dricksvatten

Älmhults tätorts framtida vattenförsörjning kommer att kräva stora investeringar. Älmhults

vattenförsörjning är ytterst sårbar och kapaciteten på infiltrationsområdena Älmekulla och Getryggen är i stort sett maximalt utnyttjat.

Måluppfyllelse vattenförsörjning

Säker leverans av rent dricksvatten till våra abonnenter.

- De flesta av vattenläckorna uppkommer under våren och höst oftast i samband med att tjälen kommer och går. Renovering av och utbyte av vattenledningar och ventilbyte görs

kontinuerligt.

Reservvattenprojekt

Arbetet med projektering av ny reservvattentäkt till Älmhult påbörjades under 2012. I

reservvattenprojektet ingår att bygga en ny överföringsledning mellan Älmhult och Delary, för vatten och avlopp. En ny intagsstation för råvatten i Delary ska anläggas. Därefter rivs befintligt vattenverk och reningsverk i Delary. Ombyggnation av vattenverken i Älmhult och Hallaryd ska ske samt nybyggnation av reningsverk i Hallaryd. Därtill tillkommer arbete med nya vattendomar och skyddsområden för vattentäkterna.

Byggnation av överföringsledningar mellan Älmhults vattenverk och Delary har påbörjats efter sommaren 2015. Projektet görs i Trafikverkets regi eftersom väg 120 ska breddas samtidigt. Även nybyggnad av Hallaryds reningsverk är klart. Kostnaden för alla delar i projektet beräknas uppgå till 200 mkr. Ombyggnad av vattenverket i Hallaryd pågår under hösten 2106. Projektering av ombyggnad av vattenverket i Älmhult påbörjas hösten 2016.

Avlopp

Älmhults reningsverk är försedda med sex stycken vassbäddar där tömning av dessa bäddar påbörjades under 2014. Under våren 2015 har detta arbete fortsatt. Det har då visat sig att flera bäddar har tappat sin funktion och kan inte användas för att avvattna slam på. Detta ska utredas och åtgärder kan komma att vidtas. Slammet har i nuläget avvattnats i centrifug.

Måluppfyllelse avloppshantering

Reducera förekomsten av ovidkommande vatten.

- I flera områden, tillkommer mycket ovidkommande vatten. En huvudprioritering är lokalisering av detta vatten.

Ledningsnät

Vissa av kommunens abonnenter drabbas av källaröversvämningar vid häftiga regn. För att hitta åtgärder för att förhindra detta har flera utredningar utförts. Bland annat håller kommunen på att upprätta en dagvattenmodell för Älmhults tätort. Därefter har man en bra grund att utgå från för att identifiera i vilka delar av ledningsnätet som det finns kapacitetsbrist. En dagvattenutredning är utförd för att vidta åtgärder i Eneryda i syfte att minska översvämningar i fastigheter. En ny fördröjningsdamm vid Larmgatan har byggts och ett dike med översvämningsdamm har anlagts våren 2016 för att undvika att ytvatten från skogsmark leds in i befintliga ledningar. Målet är att mesta möjliga vatten rinner på ytan till grönområdena och inte direkt till dagvattenledningarna.

För att undvika översvämningar i Älmhults tätort har rensning av Drivån inom den del som leds genom Älmhults industriområde skett. En fördröjningsdamm i Drivån vid reningsverket planeras att bygga för att kunna hålla de utsläppsflöden som var aktuella 1977 då reningsverkets vattendom togs. Detta bidrar även till att minska påverkan nedströms på åkermarken.

Det finns flera fastigheter i kommunen där dag- och dräneringsvatten leds till spillvattenledningarna, vilket innebär att vi pumpar och renar regnvatten i våra reningsverk. Detta medför onödiga

energikostnader. Under hösten 2016 kommer en projektanställd fältingenjör att göra mätningar av flödet i spillvattenledningar för att identifiera tillskottsvatten. Galvaniserade vattenledningar finns på ett flertal ställen och dessa förorsakar många läckor och ger en sämre vattenkvalitet till abonnenterna. Så dessa behöver bytas på sikt.

Övervakningssystem

Arbetet med att uppgradera och samordna styrsystemen för drift och övervakning av vatten- och avloppsverken samt alla pumpstationer har påbörjats. En projektledare har tillsatts under 2016 för att arbeta med att ta fram ett FFU så upphandling kan ske av nytt styrsystem. Detta är ett omfattande och kostnadskrävande arbete men det är helt nödvändigt för att upprätthålla säkerheten och en god tillgänglighet.

Exploateringsområden

Utbyggnad av va-nätet var avslutat för Haganäs bostadsområde i våras. Detaljplan för utbyggnad i Västra Bökhult är klar och antagen, återstår att få ett beslut i KS för att påbörja upphandlingsprocessen.

Projektering och utbyggnad av gata och VA för Västra Bökhult sker i två etapper. Första etappen beräknas ha byggklara tomter till försäljning sommaren 2017.

Utbyggnaden av VA mot Boastad, som är projekterat, för att möjliggöra framtida exploatering av nya och delvis strandnära lägen utmed sydvästra Möckeln ligger för närvarande på is.

Framtiden

Stora investeringar på ledningsnäten kommer att krävas de närmaste åren. Åtgärderna i Eneryda och Hallaryd förväntas bli omfattande med om- och nyanläggning av ledningsnät samt nya utjämningsmagasin.

I kommunen finns en mängd ledningar som går över privat tomtmark utan ledningsrätt. På flera platser finns även byggnader uppförda över ledningarna, detta måste byggas bort. Det finns även kombinerade system på många ställen vilket gör att vi pumpar och renar tak- och dräneringsvatten. Galvaniserade vattenledningar finns på ett flertal ställen och dessa förorsakar många läckor och ger en sämre vattenkvalitet till abonnenterna.

För VA sektorn innebär de förväntade klimatförändringarna att flera delar av Va-systemen kräver markanta åtgärder för att möta de vitt skilda förändringarna. De flöden som kan uppkomma vid 100 – års regn finns med som ett underlag när ledningsinsatser planeras.

Resultat- och balansräkning va-verksamheten

Utfall Utfall

Resultaträkning, vatten- och avloppsredovisning, tkr augusti augusti

2016 2015

Verksamhetens intäkter 22 737 22 779

Verksamhetens kostnader -16 218 -14 162

Avskrivningar -4 434 -4 697

Nedskrivningar 0 0

Verksamhetens nettokostnad 2 085 3 920

Finansiella intäkter 0 0

Finansiella kostnader -2 085 -3 947

Resultat före extraordinära poster 0 -27

Redovisat resultat 0 -27

Utfall Utfall

Balansräkning, vatten- och avloppsredovisning,

tkr augusti augusti

2016 2015

TILLGÅNGAR

Materiella anläggningstillgångar

Mark, byggnader och tekniska anläggningar 143 918 148 913

Maskiner och inventarier 11 150 11 383

Pågående arbeten 51 034 13 773

Summa anläggningstillgångar 206 102 174 070

Kortfristiga fordringar 0 0

SUMMA TILLGÅNGAR 206 102 174 070

EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH

SKULDER

Eget kapital

Eget kapital inklusive årets resultat * -6 961 -6 961

VA-fond** -27 699 -28 533

Summa eget kapital -34 660 -35 494

SKULDER

Långfristiga skulder 240 762 209 564

Summa skulder 240 762 209 564

SUMMA EGET KAPITAL AVSÄTTNINGAR OCH

SKULDER 206 102 174 070

Pensionsförpliktelser 1 854 1 854

* Eget kapital är lika med ackumulerat resultat from 2006.

**VA-fond enligt LAV 07, ett planerat överuttag av

taxan.

Redovisning av renhållningsverksamhet

Verksamheten ansvarar för insamling av avfall från hushåll samt drift av kommunens avfallsanläggning Äskya. Verksamheten ansvarar för återvinningsstationerna och återvinningscentralerna som finns på skilda platser inom kommunen. Äskya avfallsanläggning är en modern anläggning som servar regionen.

Här finns den regionala anläggningen för mottagning av förorenade massor samt miljöfarligt avfall.

Äskya anläggningen är regionens modernaste avfallsanläggning.

Det har anlagts nya ytor för mottagning av miljöfarligt- och annat industriavfall samt oljeförorenad jord.

På grund av efterfrågan kommer nya ytor att planeras och anläggas. En ny renhållningsordning med avfallsplan och föreskrifter har antagits. Lagstiftning som tillkommit under senare år har inneburit att kraven på en deponi har skärpts. När en yta är färdigdeponerad skall den förses med en sluttäckning enligt beslut.

Sluttäckningen av gamla deponiytor som påbörjades 2009, har pågått även under 2016. En uppdatering av planen för sluttäckning av gamla deponier på Äskya ska vara klar senast hösten 2016.

Anläggningen för lakvattenbehandling var klar redan 2013. I samband med övrig exploatering i Haganäs kommer området att integreras så att ett tilltalande och tillgängligt område skapas. Det renade vattnet från lakvattendammarna leds genom överföringsledning till Drivån. Ett grönområde kommer att anläggas i anslutning till dammarna.

Sedan 2005 är det förbjudet att deponera organiskt avfall. För närvarande körs det organiska avfallet för upparbetning till tippen i Hyllstofta NORAB i Klippan, för att sedan skickas till rötning. Förhoppningen är att en närmare lokal lösning för upparbetning av organiskt avfall kommer att hittas inom snar framtid.

Renhållningsavdelningen har påbörjat en utredning för att ta fram förslag på kommunens framtida insamlingsfraktioner samt hur organisationen ska se ut. Arbetet har dragit ut på tiden bland annat på grund av utredningar på regeringsnivå om hur det framtida producentansvaret kommer att förändras.

Driftredovisning

I delårsbokslutet för 2016 har det avsatts 1,5 mkr för sluttäckningen av deponin på Äskya. Det gör att den totala avsättningen per 2016-08-31 blev 19,8 mkr. Enligt plan skulle sluttäckningen av gamla deponiytor vara klar 2019 men verkligheten talar snarare om 2023-25.

Framtid

Verksamheten planerar att under 2016 införa ett nytt insamlingssystem för hushållsavfall. Frågan om den framtida driftformen kommer att aktualiseras under våren 2017 i budgetberedningen för 2018.

Utfall Utfall

Resultaträkning renhållningsverksamhet, tkr augusti augusti

2016 2015

tkr tkr

Verksamhetens intäkter

Insamling av hushållssopor 14 806 14 818

Sortering av hushålls- och industriavfall 1 483 1 121

Summa intäkter 16 289 15 939

Verksamhetens kostnader

Drift taxefinansierad verksamhet -12 519 -12 008

Drift Äskya avfallsanläggning -1 009 -597

Årets återställning av deponin 0 -2 665

Återföring av avsättning återställning av deponin -1 494 1 279

Avskrivningar/nedskrivningar -1 025 -1 247

Summa kostnader -16 047 -15 237

Verksamhetens nettokostnad 243 701

Finansiella kostnader (intern ränta) -243 -728

Resultat efter finansiella kostnader 0 -27

Redovisat resultat 0 -27

In document ÄLMHULTS KOMMUN (Page 29-33)

Related documents