• No results found

7. Resultat och analys

7.3 Realiseringsarenan

7.3.1 Spänningsreglering och mental träning i utbildningen på GIH

Nedan redovisas de uttalanden som avser besvara “Hur anser högskolelärare och studenter vid GIH samt alumner från GIH att det centrala innehållet spänningsreglering och mental träning har kommit till uttryck i undervisningen vid GIH?”.

7.3.1.1 Högskolelärarna om spänningsreglering i utbildningen

Högskolelärare 3 anser att det berörs i dansen och yogan och alltså de flesta av hennes

lektioner men framhåller även efter en fråga om hur hon upplever att GIH som institution och andra lärare ser på spänningsreglering och mental träning att:

[...] asså jag tror, det är bara vad jag tror, jag tror att det är lite styvmoderligt behandlat men jag tror att alla tycker att det är väsentligt på olika sätt verkligen det tror jag, men vi som lärare är ju så också tidspressade hela tiden (Högskolelärare 3).

Alla tre högskolelärare anser att det borde finnas med i större utsträckning än det gör i nuläget. Gemensamt för två av dem är att de tänker att det borde behandlas i kursen idrott, hälsa och välbefinnande och till viss del i friluftsliv. Högskolelärare 2 menar vidare att lärarstudenterna borde läsa idrottspsykologi och/eller att spänningsreglering borde vara ett eget moment medan de andra två tänker att det kan implementeras i de redan existerande huvudområdena.

7.3.1.2 Högskolelärarna om mental träning i utbildningen

Alla tre framhåller att mental träning borde få större utrymme i utbildningen. Högskolelärare 2 anser att det till viss del berörs i bollspel och högskolelärare 3 att det till viss del berörs i rörelse och dans, men att det inte är uttalat. Gemensamt för högskolelärare 1 och

högskolelärare 3 är att de verkar se en möjlighet att integrera mental träning i exempelvis friluftsliv och rörelse och dans medan högskolelärare 2 understryker att mental träning (och spänningsreglering) bör vara ett eget moment och inte “färga in” i hela utbildningen:

Och jag tror också inte att det räcker att det så kallat “färgar in” för det är sånnahär saker att man tycker att nånting är viktigt men vill inte ge plats åt det i programmet då kallar man istället att man ska färga in det [...] men ofta blir det lite bullshit över det. Det blir mycket snack å inte så mycket verkstad av det, utan ska det verkligen få plats då behöver det nog få eh en egen plats [...] (Högskolelärare 2).

7.3.1.3 Studenterna om spänningsreglering i utbildningen

Alla de tre intervjuade studenterna framhåller att de anser att yogan i ämnesfördjupningen behandlar spänningsreglering men att det överlag inte berörs i utbildningen.

Asså jag upplever väl inte generellt sett från ettan till femman nu att vi har pratat så mycket om det förutom nu då vi läste den här fördjupningskursen då i yoga (.) eh där upplever jag att där är första gången som vi kanske ja i alla fall pratar om det. Sen har man väl i dom här hälsakurserna kanske pratat lite om det men jag tycker att det varit väldigt övergripande medans nu på det här yogakursen då tyckte jag mer att vi faktiskt började prata om lite ja men vi grottade lite i det så så att, eh, inte jättmycket kunskaper generellt från GIH (Student 3).

Student 1 anser att det till viss del berörs i den delen av friluftslivet som handlar om rekreation men att det inte är uttalat.

[...] ja eller asså det är ju speciellt yogan som jobbar asså konkret med spänningsreglering å mental träning, men sen är det ju friluftslivet absolut när vi sitter liksom därute i skärgården där å paddlar kajak å

man ska bara ta in naturen, det är ju också som en spänningsreglering för mig, men det är ju inte något som har varit uttalat att vi gör där. Medans yogan var ju lite mer uttalat att det är det vi jobbar med (Student 1).

7.3.1.4 Studenterna om mental träning i utbildningen

Alla tre framhåller att det behövs mer i utbildningen. Student 2 tänker att det kanske var lite mental träning i samband med plurret när de åkte långfärdsskridskor

Men i andra ämnen så jag kan jag inte komma på något konkret där det har vart, liksom att dom här begreppen har vart tydliga. Det kan ju ha vart nångång när vi har haft vahettere [...] det här plurret när man skulle ut å åka långfärdsskridskor. Där kan det ju ha vart lite mental träning i den biten att “när ni hamnar i vattnet så ta det lugnt, kom ihåg att andas” och du vet sånna saker, så då har det vart ett

förberedande syfte, men annars rent kunskapsmässigt när vi har haft liksom bollspel eller skidor så har de ju inte vart en sån förberedelse utan då lär man sig nog mer på plats (Student 2).

7.3.1.5 Alumnerna om spänningsreglering i utbildningen

Gemensamt för alla tre alumner är att de tycker att de skulle ha fått mer undervisning om det.

Jag kan inte minnas nån kurs vi haft kring själva området sådär specifikt kring mental träning eller spänningsreglering, det kan jag inte komma på att vi haft (Alumn 1).

Alumn 1 har fått lite inspiration i det upplevelsebaserade friluftslivet men anser att det inte var uttalat att det var spänningsreglering som det handlade om. Alumn 2 säger att begreppet kan ha nämnts men att det inte är något hon minns. Alumn 3 hade det i idrottspsykologin och en del i idrottspedagogiken i specialidrotten utifrån en tränarsynpunkt, men har inte haft något om det i idrott och hälsa.

7.3.1.6 Alumnerna om mental träning i utbildningen

Gemensamt för alla tre är att de inte kan minnas att det har ingått i någon kurs. Alla anser att de borde ha undervisats mer om det. Alumn 2 och alumn 3 hade det i idrottspsykologin när de läste specialidrott:

[..] jag läste ju ämnet specialidrott som andraämne, eh och därigenom tyckte jag att jag fick ganska goda kunskaper och verktyg för att kunna hantera både mental träning och stresshantering [...] eh och i idrottspsykologin där och också till viss del i idrottspedagogiken utifrån ett elit, asså tränarsynpunkt, men jag skulle inte säga att jag fick så bra kunskaper om det när det kommer till lärare inom idrott och hälsa och hur man kan hantera just det kunskapskravet. Det känner jag inte att jag fick nå bra verktyg för [...] (Alumn 3).

Related documents