• No results found

5. Resultat och analys

5.4 Stöd från studie och yrkesvägledare

I detta tema redovisas hur informanterna resonerar kring en dialog med SYV. Detta resultat syftar till att besvara frågeställningen: Hur beskriver informanterna på låg- och

mellanstadiet att de arbetar med vägledning i vid bemärkelse? Efter att resultatet

presenterats följer vår analys av resultat utifrån begreppet den omsatta läroplanen, sammanlänkning samt texter för sammanhang för att tolka informanternas svar angående en dialog med SYV.

39

5.4.1 Resultat av stöd från studie- och yrkesvägledare

Studiens lågstadielärare anser att dialog med SYV kan bidra med positiva infallsvinklar till deras arbete med vägledning i vid bemärkelse. De menar att det kan bidra till att skapa nyfikenhet och inspiration angående vad som är möjligt att arbeta med hos eleverna. LL3 anser även att kontinuerlig dialog med SYV kan hjälpa till att hitta läromedel som är mer riktat mot vägledning i vid bemärkelse samt att SYV även kan delta på lektioner och bidra med nya perspektiv.

Studies mellanstadielärare är öppna till att ha dialog med SYV. ML1 tror att en dialog med SYV kan bidra med mycket värdefullt till arbetet vägledning i vid bemärkelse då hens kunskap och kompetens är begränsad. Hen tror att det kan bidra till att eleverna utvecklar valkompetens tidigare. ML2 resonerar att de arbetar vägledning i vid bemärkelse genom övningar som har med yrken att göra men att de oftast stött på dessa övningar av en slump. Genom dialog med SYV upplever ML2 att arbetet kan utvecklas med fler idéer. ML3 har däremot inte reflekterat kring betydelsen hens arbete med vägledning i vid bemärkelse kunnat få om hen hade haft en dialog med SYV. Senare under intervjun uttrycker ML3 följande:

Alltså där borde finnas en studie- och yrkesvägledare som på något sätt har ett, en dialog med lärare på låg och mellan kan jag tycka och som tillsammans med dem skapar en långsiktig plan för det arbetet. /.../ Samtidigt tycker jag se en risk i det där att för tidigt bestämma sig, som elev, för att ”ja men det är det här jag ska bli” för att det är svårt att veta det i mellanstadiet och det finns många möjligheter att siktar man på en sak där så kan den mycket väl raseras någonstans under vägen och då är det för svårt, eller kan det vara dumt om dem liksom snöar in för mycket på en sak för tidigt. För jag tror att, för det är väldigt viktigt också att hålla dörrarna öppna för eleverna.

ML2 resonerar att dialog med SYV kanske inte är möjligt i nutid med hänvisning till pandemin men hoppas att det är något som kommer i gång i en snar framtid.

Sammanfattningsvis uttrycker informanterna att en dialog med SYV kan utveckla lärarnas kompetens och kunskap i arbetet med vägledning i vid bemärkelse. Informanterna påtalar även att SYV kan bidra med stöttning i undervisningen och bidra med nya infallsvinklar. En dialog med SYV kan hjälpa informanterna till att inspirera eleverna och väcka nyfikenhet till flera möjliga studie- och yrkesval. En dialog skulle även kunna bidra

40

med att utveckla en långsiktig plan för lärarnas arbete med vägledning i vid bemärkelse vilket bidrar till att eleverna kan utveckla valkompetens i tidigare årskurser. Dialogen med SYV kan även bidra till att lärarna brukar läromedel med ändamålet att utveckla elevernas valkompetens.

5.4.2 Utvecklingspotential för vägledning i vid bemärkelse

Studiens lågstadielärare ser en möjlighet att utveckla den omsatta läroplanen (Lundahl et al. 2020, 26–27) genom en dialog med SYV och förbättra arbetet med att utveckla elevernas valkompetens. De uttrycker att en dialog kan hjälpa till att utveckla lågstadielärarnas kompetens samt inspirera eleverna genom att bättre koppla undervisningen till olika yrken. Detta är en möjlighet att kunna utveckla sammanlänkningen (Lundahl et al 2020, 223–224) mellan det konkreta och abstrakta och därmed öka chansen för att valkompetens blir mer robust bland eleverna.

Lågstadielärarna påtalar även att dialog med SYV kan hjälpa dem att arbeta med lämpliga läromedel för att utveckla elevernas valkompetens då lärarna upplever svårigheter att veta vad de bör använda sig av för just valkompetens. Det som önskas är texter för sammanhang (Lundahl et al 2020, 226–227) vilket bidrar till att arbetet med vägledning i vid bemärkelse får struktur och substans. Texter för sammanhang underlättar även för att valkompetens blir mer genomarbetat och är ännu en förutsättning för att det ska bli robust kunskap.

Studiens mellanstadielärare uttrycker att de ser möjligheten av att en dialog med SYV kan bidra till hur den omsatta läroplanen (Lundahl et al. 2020, 26–27) bidrar till arbetet med att utveckla elevernas valkompetens. De upplever att en dialog kan hjälpa till att utveckla deras kunskaper för att bättre koppla det som görs teoretiskt i klassrummet till det närliggande arbetslivet och samhället i övrigt. Mellanstadielärarna hoppas även att en dialog med SYV kan hjälpa till att utveckla valkompetens bland eleverna i tidigare skeden för att det inte ska påbörjas för sent. Det tycks finnas en möjlighet att kunna utveckla sammanlänkningen (Lundahl et al 2020, 223–224) mellan det konkreta och abstrakta och därmed öka chansen för att valkompetens blir mer robust bland eleverna.

41

Mellanstadielärarna påtalar även att en dialog med SYV kan hjälpa dem att strukturerat använda sig av lämpliga övningar för att utveckla elevernas valkompetens. Mellanstadielärarna upplever att materialet de använder och aktiviteterna de utför har tillhandahållits av kollegor, snarare än att mellanstadielärarna själva eftersökt lämpliga läromedel. Den dialog som önskas för att arbetet med vägledning i vid bemärkelse får mer struktur och substans är en omsättning av det stöd SYV ska ge enligt Lgr 11 (Skolverket 2019, 16). Detta är texter för sammanhang (Lundahl et al 2020, 226–227) vilket bidrar till att arbetet med vägledning i vid bemärkelse blir genomarbetat och ökar chansen för att det ska bli robust kunskap. Avsaknaden av texter för sammanhang kan även hämma sammanlänkningen (Lundahl et al 2020, 223).

Related documents